Vágólapra másolva!
Bejelentette visszavonulását Klaas-Jan Huntelaar, az Ajax és a Schalke 04 legendás holland válogatott csatára.

A 76-szoros holland válogatott támadó az előző szezonban az Ajax csapatában játszott, azonban januárban kérvényezte a szerződése felbontását, hogy a Bundesligába igazolhasson, hogy segíthessen kiharcolni a bennmaradást korábbi klubjának, a Schalkénak.

A gelsenkircheni csapat azonban utolsóként kiesett, a 36 éves támadó pedig távozott a szezon végén. Huntelaart nyáron több holland csapat is megkereste, de egyik ajánlat sem fogta meg a legendás támadót, aki így a visszavonulás mellett döntött.

Huntelaart tavaly visszahúzta a szíve Gelsenkirchenbe Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Sebastian El-Saqqa

Klaas-Jan Huntelaar a PSV Eindhoven játékosként mutatkozott be a holland élvonalban, majd egy másféléves heerenveeni kitérő után 2006 januárjában az Ajaxhoz igazolt, a szezon végén pedig 33 góllal gólkirály lett. A 2007/08-as szezonban szintén 33 találattal lett gólkirály, 2009 januárjában pedig 27 millió euróért megvette a Real Madrid.

A holland csatár az első öt madridi meccsén gólképtelen maradt, azonban február és március között produkált egy elképesztő sorozatot, amikor hat meccsen nyolc gólt szerzett. Fél év után mégis távoznia kellett Madridból, ugyanis nyáron ismét Florentino Pérez lett a Real elnöke, aki nagytakarításba kezdett, hogy pénzt szerezzen Cristiano Ronaldo megszerzésére.

A Real elnöke azon a nyáron megszabadult Arjen Robbentől, Wesley Sneijdertől, Ruud Van Nistelrooytól és az aranylabdás Fabio Cannavarótól is.

Huntelaar és a Real Madrid legendája, Raúl González Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A helyükre pedig olyan játékosok érkeztek, mint Ronaldo, Káká, Karim Benzema és Xabi Alonso.

Huntelaar ez után Olaszországba, az AC Milan csapatához került, de nem találta meg a számításait Milánóban, így 2010 nyarán a Schalke csapatához igazolt, ahol klublegenda lett belőle. A holland csatár 249 meccsen lépett pályára a gelsenkircheni csapatban, ez alatt 128 gólt lőtt, a 2011/12-es szezonban pedig gólkirály lett a Bundesligában 29 találattal, nem mellesleg az európai Eb-selejtező sorozatban is góllövőlista élén végzett 12 góllal.

Huntelaar 76 meccset játszott a holland válogatottban. Tagja volt a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon ezüstérmet nyerő csapatnak, és a 2014-ban is ott volt Brazíliában, amikor bronzérmes lett az Oranje.

Huntelaar a 2014-es vb-n győztes gólt lőtt a Mexikó elleni nyolcaddöntőben Forrás: AFP/Damien Meyer

A "Hunternek" vagyis vadásznak becézett támadó pályafutása során 42 gólt szerzett a válogatottban, ezzel az örökranglista második helyen áll az az 50 gólos Robin van Persie mögött.