Egy magyar focistának már sikerült az, amire Szoboszlai Dominik most készül

RB Leipzig - VfB Stuttgart Sports soccer --- Bundesliga Horizontal
20 August 2021, Saxony, Leipzig: Football, Bundesliga, RB Leipzig - VfB Stuttgart, Matchday 2, Red Bull Arena: Leipzig midfielder Dominik Szoboszlai celebrates his goal to make it 1:0. IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. Photo: Hendrik Schmidt/dpa (Photo by HENDRIK SCHMIDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Szombaton a német bajnokság papíron legnagyobb rangadóját rendezik. A tavalyi ezüstérmes, RB Leipzig a zsinórban kilenc bajnoki címet szerző Bayern Münchent fogadja. Ráadásul, ha nem történik semmi baj addig, akkor három magyar válogatott játékos küzdhet a bajor óriással szemben. Ritka dolog ez a történelemben, de volt már ilyen. Sőt egyszer egy Bundesliga1-es találkozón négy honfitársunk is játszhatott az akkor a világ deklaráltan legjobb csapata ellen.

2001. szeptember 22-én került erre sor erre a történelmi mérkőzésre, vagyis majdnem napra pontosan 20 éve.

Egy Energie Cottbus-Bayern München meccsről van szó.

Az ezredforduló táján az egykori Kelet-Németország területén található Cottbus három évet töltött a német élvonalban, majd 2006-tól újabb hármat. Ezen idő alatt tizenkétszer vívott bajnoki mérkőzést a Bayernnel.

A 2001 májusában története első Bajnokok Ligája címét nyerő (ám a sorozat elődjében, a Bajnokcsapatok Európa-kupájában korábban háromszor is legjobbnak bizonyuló) müncheni sztáralakulatban helyet kapó Oliver Kahn, Willy Sagnol, Michael Tarnat vagy Claudio Pizarro aligha tud egyetlen momentumot is felidézni erről a 20 évvel ezelőtti mérkőzésről, de a magyar sporttörténelembe bevonult.

Oliver Kahn állt a Bayern München kapujában, amikor 2001-ben a bajor csapat 3-0-ra verte a négy magyarral felálló Cottbust Forrás: DPA/AFP/Jan Nienheysen

Ugyanis egyszerre négy magyar focista játszott a német rekordbajnok ellen.

Sebők Vilmos, Mátyus János és Vasile Miriuta végig a pályán volt, az utóbbi akkor már rendelkezett magyar állampolgársággal, sőt már vb-selejtezőn is szerepelt válogatottunkban. A második félidőre pedig beállt Vincze Ottó is, aki ekkor debütált a német élvonalban. Az Eduard Geyer által irányított csapatban pályára lépő 13 játékos között egyetlen német sem volt. Ezen a téren akár utánozhatja is a mostani (szintén a volt NDK területén keresendő) RB Leipzig az Energie-t, hisz amerikai edzője, Jesse Marsch is fel tud küldeni olyan gárdát, melyben nincs germán útlevéllel rendelkező focista. Az szinte biztos, hogy olyat fog, melyben több lesz a magyar, mint a német.

Azt a bizonyos Cottbus-Bayernt egyébként 3-0-ra nyerte a vendégcsapat, és a két védekező honfitársunk biztosan nem szívesen emlékszik a találkozó kezdetére, ugyanis már a 3. percben kétgólos volt a különbség. Ráadásul Mátyus rossz helyezkedései miatt született az első két találat, a harmadiknál pedig Nico Kovac beívelése után a kapufára fejelte a labdát, az onnan az örökké szerencsétlenkedő Tomislav Piplica kapusra pattant, és onnan került a kapuba. Nem az volt élete meccse Mátyusnak, és 20 évvel ezelőtt így beszélt róla:

Abban az évadban, amikor ezt a bizonyos BL-t nyerte a Bayern, kikapott a Cottbustól bajnokin. Vagyis mondható, hogy ami abban a szezonban nem sikerült az Arsenalnak, a Manchester Unitednek, a Real Madridnak és a döntőben a Valenciának, az sikerült a magyar focisták Cottbusának.

Különösen Sebők Vilmos emlékezhet szívesen a 2000. október 14-i Cottbus-Bayernre, ugyanis gólt lőtt. Méghozzá a találkozó egyetlen gólját:

egy baloldalról érkező beadást vágott közvetlen közelről a kapuskirály, Kahn kapujába. A két csapat 12 bajnoki randevújából csak ezt az egyet nem veszítette el az Energie. A meccset Sebőkhöz hasonlóan Mátyus is végig játszotta, a harmadik honfitársunk, Horváth Ferenc a kispadon ült.

A piros-fehér mezes Sebők Vilmos góljával nyert a Cottbus a Bayern München ellen 2000-ben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Bernd Thissen

Abban a szezonban a müncheni találkozón pedig pályán volt a Sebők-Mátyus-Miriuta trió. Ők abban az évben kulcsemberek voltak, ha sérülés, vagy eltiltás nem gátolta a szereplésüket, Geyer edző számolt velük. A kiscsapat kiesését hozó év tavaszán, 2003-ban viszont már egyikük sem volt ott,

de pl. a Bayern elleni hazai 0-2-es találkozón játszott az a Lőw Zsolt, aki májusban edzőként Bajnokok Ligáját nyert a Chelsea-vel.

A három elsőosztályú évet három másodosztályú követte az Energie történetében, majd jött újabb három a Bundesliga1-ben. Amikor 2006-ban megint sor került Bayern-Cottbus bajnokira ismét játszott magyar a keleti gárdában. Sőt, Szélesi Zoltán gólpasszt is adott annak a Steffen Baumgartnak, aki idén edzőként a Kölnt irányítja, és akinek nagyban köszönhető a kecskések nagyszerű rajtja. Aztán ahogy elfogytak a magyarok a csapatból, az egyre lejjebb süllyedt, jelenleg a negyedosztályban szerepel.

Az ezredforduló környékén a Hertha volt még az a gárda, mely rendre két honfitársunkkal játszott a Bayern ellen.

Király Gábor és Dárdai Pál sok nagy csata részese volt, és akkoriban a Hertha még méltó ellenfele tudott lenni a bajor csapatnak.

2001. december 2-án Dárdai Pál góljával a Hertha 2-1-re nyert a Bayern München ellen Forrás: DPA/AFP/Bernd Settnik

1998. november 21-én pl. egy szép győzelemben vállalt tevékeny szerepet a két játékos.

2001 decemberében Dárdai góljával nyert a fővárosi alakulat,

majd 2009 februárjában egy 2-1-es diadal alkalmával még játszott a ma már ott vezetőedző Dárdai. Ez utóbbi két meccsen azonban nem Király védett.

Nem sok Bayern elleni sikernek voltak részesei honfitársaink a történelemben, de volt néhány. Egyszer még a lipcseieknek is sikerült győzni, akkor egy magyar játékos volt a pályán.

Az RB Leipzig eddig kevesebb bajnoki mérkőzést játszott a Bayern ellen, mint a Cottbus. Tavasszal lesz csak a 12. Vagyis szombaton a két csapat 11-szer találkozik a Bundesliga1-ben (a Német Kupában volt még két meccsük, ezek egyike 2 éve a döntőben) és csak alig áll jobban a többszörös dobogós gárda, mint az örök kiesőjelölt kis társulat.

Ugyanis a Leipzig is csak egyszer tudta legyőzni a rekordbajnokot.

2018 tavaszán 2-1-re nyert a szász csapat, akkor Gulácsi Péter állt a kapujában, míg Willy Orbán, és Ralph Hasenhüttl edző segítője, Lőw Zsolt a kispadról láthatta a sikert. Az egyetlen győzelem mellett négy alkalommal játszott döntetlent a két csapat, ezek mindegyikén Gulácsi Péter parádézott a kapuban, és háromszor játszott Orban is.

Szoboszlai Dominik a Vfb Stuttgartnak lőtt két gólja után most a Bayernnek is gólt rúghat Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt

Most a lipcsei csapat is három magyarral kezdhet a Bayern ellen, mint 20 éve az Energie Cottbus. Annak a keleti csapatnak nem sikerült csodát tenni, most a lényegesen tőkeerősebb és jobb játékosállománnyal rendelkezőnek összejöhet a diadal. Szükség is lenne rá, hiszen Gulácsiék elég rosszul kezdték a szezont.

Az első fordulóban Mainzban kaptak ki, a harmadikban Wolfsburgban.

Egy újabb vereség azt jelentené, hogy négy játéknap után csak három pontjuk lenne, és a hátrányuk hét a sorozatban 10. bajnoki címéért harcoló riválissal szemben. Az induláskor mindenki azt gondolta, hogy a Dortmund és a Leipzig lehet a bajorok legnagyobb kihívója. Ha utóbbi már az elején ekkora hátrány szed össze, akkor nem lesz könnyű dolga tartani a lépést. Az RB Leipziggel sokan szimpatizálnak itthon. A magyar trió irányításával most a csapat meghálálhatja a feléje irányuló szeretetet.