Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnokságot követően folytatja világbajnoki selejtezőbeli szereplését a magyar labdarúgó-válogatott. Nemzeti csapatunk csütörtökön csoportunk toronymagas esélyesét, Angliát fogadja. Vajon mire lehetünk képesek, mivel lehetünk eredményesek a nyári Európa-bajnokság egyik döntőse ellen úgy, hogy tétmérkőzésen utoljára majdnem 60 éve, az 1962-es chilei világbajnokságon tudtunk győzni ellene? Korábbi szövetségi kapitányainktól azt is kérdeztük: mennyiben változhat a válogatott játéka a visszatérő Szoboszlai Dominikkel.

„Induljunk ki abból, hogy az Euro 2020 döntőjének egyik résztvevőjével találkozunk, tehát vitathatatlan, hogy a kontinens egyik legjobb csapatával, csoportunk fő favoritjával játszunk, és ez a tény nagyon sok mindent meghatároz. Ráadásul a szövetségi kapitányuk, Gareth Southgate hihetetlenül bő keretből válogathat, tele vannak klasszis játékosokkal. Éppen ezért mi a lengyelekkel leszünk nagy harcban a második helyért; lehet, hogy sokan nem értenek velem egyet, de a döntetlennel kiegyeznék" - mondta Bálint László, aki Szoboszlaival kapcsolatban elmondta:

Bozsik Péter szerint a vártnál jobb Eb-szereplésünk óvatosságra inti még az angolokat is.

Bozsik Péter Forrás: nyiregyhazaspartacus.hu

„Természetesen nagy izgalommal várom az Anglia elleni selejtezőt, hiszen

Kiváló játékosokkal rendelkeznek, ami különlegesség, hogy a támadósorban vannak egészen extra képességű klasszisaik. Az Eb-n látottak alapján viszont azt mondhatjuk, Gareth Southgate nem mindig a káprázatos támadójátékot erőlteti a csapatával.

Csak azzal a szervezett védekezéssel lehetünk ellenük eredményesek, amelyet már a nyári kontinenstornán is láthattunk a mieinktől.

De éppen a vártnál jobb Eb-szereplésünk bizonyos fokig óvatosságra inti az angolokat, éppen ezért véresen komolyan veszik majd a mérkőzést. Ez nyilván a mi dolgunkat nehezíti, ám egy kisebb csodával képesek lehetünk egy döntetlen elérésére" - mondta Bozsik, aki szerint Szoboszlai visszatérésével annyiban módosulhat a magyar válogatott játéka, hogy a labdát jobban meg tudjuk járatni, és a kapu közelében, elsősorban a szabadrúgások révén veszélyesebbek lehetünk. De a védekezésünk stabilitásából nem szabad engednünk, ennek érdekében Dominiknak is fel kell vállalnia azt a pluszt, amely révén ő is hatékonyan be tud segíteni hátul, ha éppen erre lesz szükség.

Csank János szerint nem lesz kellemes az angolok elleni meccs.

„Nem egy kellemes meccs vár ránk, de ne essünk abba a hibába, hogy mindenképpen nyernünk kell. Az esélytelenek nyugalmával léphetünk pályára, merjünk játszani,

ha nálunk van a labda, mosolyogjunk, ha az ellenfélnél vicsorogjunk,

élvezzük a játékot, nem kell tehát befeszülni és remegni. Akinek ami eszébe jut, csinálja meg, és mivel elég sok kreatív játékosunk van, mindenki nagy szabadsággal - és persze, mindemellett nagy felelőséggel - játsszon, a labdavesztés után pedig olyan elánnal futballozzunk, mintha az életünket védenénk. Azt se feledjük, az angol védők statikusak, és ha lendületből rájuk vezetik a labdát, lehet náluk is zűr. Döntő lesz a lélektan, és az is adjon erőt, hogy a közönség velünk lesz. S persze, azért is fontos a jó teljesítmény, mert ez a következő két világbajnoki selejtezőnk, az Albánia és Andorra elleni meccsek hangulatára is kihat majd" - mondta Csank János, aki szintén elmondta a véleményét Szoboszlaival kapcsolatban is.

„Nem láttam mostanában Dominikot játszani, és a távollétében Sallai Roland volt nálam az Eb-csapat meglepetésembere. Azért is régóta figyelem őt, mert az édesapja, Sallai Tibor Vácon a játékosom volt. Marco Rossinak egy érdekes szituációt kell megoldania, hiszen Szoboszlai távollétében bekerült a csapatba Schäfer, és a támadás-védekezés egyensúlyát is el kell kapnunk. Dominik szabadrúgásai mindig igazi veszélyforrások, de arról fogalmam sincs, hogy a játékszervezésben és a védekezésben hol tart. Úgy kell őt „körbevenni", hogy egyértelműen hasznosan tudjon játszani, és vigye előre a csapatot."

Egervári Sándor szerint folytatni kell, amit az Eb-n elkezdtünk Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Egervári Sándor azt reméli, hogy sikerül ott folytatni, ahol az Európa-bajnokságon abbahagytuk.

„Az Eb-döntős Anglia ellen egy nagyszerű mérkőzésre számítok, a telt házas Puskás Aréna nagy élmény lesz nemcsak a játékosoknak, de a hangulat miatt - és reméljük, az eredményesség okán is - a közönségnek is. Nagyon remélem, hogy az Európa-bajnokságon nyújtott teljesítmény nemcsak ezen a mérkőzésen, hanem az összes világbajnoki selejtezőnkön visszaköszön majd. Nem mi vagyunk az esélyesek, de a válogatott már többször bebizonyította, hogy képes önmagát felülmúlva is játszani. A nemzeti csapat kitűnő teljesítményéhez természetesen Szoboszlai Dominik játéka is hozzájárulhat, hiszen ha még nincs is csúcsformában, de a kreativitása sokat lendíthet a válogatott támadójátékán."

Gellei Imre szerint igazi csapat lett a magyar válogatottból.

„Egyértelműen bizakodva várom nemcsak az Anglia elleni mérkőzést, hanem mindhárom selejtezőt, melynek az alapját az Európa-bajnokságon látott szervezettség és együvé tartozás adja, és az a tény, hogy

Azért sem féltem a mieinket, hiszen Marco Rossi és stábja korábban már kitűnően felkészítette a játékosokat több neves ellenféllel szemben is. Az esély tehát mindenki ellen mindig megvan, de nem ezt kell elsősorban mérlegre tenni, hanem azt a szívósságot és harciasságot, amely az Európa-bajnokságon is jellemző volt a csapatra. Ez adhat bizonyosságot, hogy a legjobbakkal is képesek vagyunk felvenni a versenyt. Dominik visszatérésével mindenféleképpen színesebb lehet a válogatott játéka, hiszen remek rúgótechnikája közismert, a Bundesligában világsztárok között edz és szerepel, így tehát már Anglia ellen is eredményesebbek lehetünk vele. Hozzátéve: a csapatösszeállítás mindig a szövetségi kapitány feladata és felelőssége."

Várhidi Péter szerint egy döntetlenre jók lehetünk az angolok ellen.

„Ma már nem is elvárás, hanem tény, hogy a magyar válogatottra tökéletesen jellemző az a fajta mentális erő, amelynek köszönhetően a játékosok megvalósítják Rossi kapitány elképzeléseit. A válogatott taktikáját már szinte álmukból felkelve is tudják, és ezt hatalmas fegyelemmel valósítják meg. Ezzel Anglia ellen sem lesz gond. A kérdés az, hogy a nagyobb tudást miként leszünk képesek ellensúlyozni. Hiszen ez nem egy csoportmeccs lesz, hanem világbajnoki selejtező, amelyen túlságosan sokat nem lehet taktikázni. Az angolok nyilván maximálisan odateszik majd magukat, hiszen nemcsak ezt a mérkőzést akarják megnyerni, hanem a csoportunk élén is szeretnének végezni. Ezzel együtt

a mieinket képesnek tartom egy döntetlen kiharcolására.

Ha még nincs is tökéletes fizikai állapotban, Szoboszlai Dominik visszatérése azért is hasznos lesz, hiszen a távoli lövései életveszélyesek, ezzel a képességével már-már a világ élvonalába tartozik, nem véletlen, hiszen bármikor beverhet egy szabadrúgást, gondoljunk csak a Törökország elleni, idegenbeli Nemzetek Ligája-találkozóra, amit az utolsó percekben ennek köszönhetően nyertünk meg."

A Magyarország-Anglia világbajnoki selejtezőt csütörtök este 20.45-től rendezik a Puskás Arénában.