Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában 50 ezer néző előtt 2-1-re legyőzte Andorrát a világbajnoki selejtezősorozat hatodik fordulójában. Marco Rossi csapata már a 9. percben vezetést szerzett Szalai Ádám büntetőjével, majd Botka Endre kétgólosra növelte az előnyt. A második félidőben Szoboszlai Dominik is pályára lépett, és ugyan sok helyzetet kidolgozott a magyar csapat, újabb gólt már nem tudott szerezni, viszont az andorrai válogatott a hajrában szépített, így izgalmassá tette az utolsó 10 percet. 

A magyar labdarúgó-válogatott jól kezdte a világbajnoki selejtezősorozatot, márciusban 7 pontot szerzett. A lengyelek ellen kis szerencsével a győzelem is összejöhetett volna, az a hazai mérkőzés 3-3-as döntetlennel ért véget, majd San Marinót 3-0-ra, Andorrát pedig 4-1-re győzte le magabiztosan idegenben Marco Rossi csapata.

Nyáron a tavalyról idénre halasztott, részben közös rendezésű Európa-bajnokság halálcsoportjában erőn felül teljesített a nemzeti együttes - a vb-címvédő Franciaországgal és Németországgal is döntetlent játszott -, majd szeptemberben folytatódtak a vb-selejtezők, elsőként az Eb-ezüstérmes Anglia ellen. A Puskás Arénában megrendezett összecsapást 4-0-ra nyerte meg a Premier League-sztárokkal felálló angol válogatott. Ez a vereség benne volt a pakliban, Gareth Southgate együttese valóban a világ legjobb csapatai közé tartozik, rendkívül nehéz legyőzni. Az albánok elleni mérkőzést viszont muszáj lett volna megnyerni, hogy kedvezőbb helyzetből várhassa a folytatást a magyar válogatott, azonban Elbasanban meglepő módon 1-0-ra kikapott, így visszacsúszott az I csoport negyedik helyére.

Az Andorra elleni hazai mérkőzésen csakis a győzelem számíthatott elfogadható eredménynek, az esélyek is a magyarok mellett szóltak. Nemzeti csapatunk eddig öt alkalommal találkozott a pireneusi miniállammal, és egyetlen kellemetlen vereséget leszámítva eddig mindig legyőzte.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Marco Rossi elmondta, hogy természetesen nem szabad lebecsülni az ellenfelet, főleg két vereség után, de tisztában van azzal, hogy mindenképpen nyerni kell, és ennek érdekében taktikailag és az összeállítást illetően is eszközöl változtatásokat a korábbi meccsekhez képest.

Marco Rossi ezúttal változtatott a korábbi kezdőcsapaton Forrás: Origo

Szüksége is volt rá, mert az Albánia ellen megsérülő Gulácsi Péterre nem számíthatott a kapuban, valamint a védelem vezére, Willi Orbán sem állhatott a szövetségi kapitány rendelkezésére sárga lapos eltiltásai miatt.

Ott volt azonban a keretben Szoboszlai Dominik, akit külön kérésre engedett el erre a vb-selejtezőre a Lipcse, valamint a korábban pozitív koronavírustesztet produkáló Szalai Ádám is visszatérhetett a csapatba.

A magyar válogatott a várakozásoknak megfelelően az előző meccshez képest támadóbb szellemben, három csatárral lépett pályára Andorra ellen, viszont Szoboszlai csak a kispadon kapott helyet. Marco Rossi a

Dibusz - Botka, Lang, Szalai A., Fiola - Kleinheisler, Nagy Á., Schäfer - Sallai, Szalai Á., Schön

kezdőcsapatnak szavazott bizalmat.

Az andorrai válogatott szövetségi kapitánya, Koldo Álvarez az ötvédős formációt választotta, így az Álvarez - San Nicolás, Llovera, Emili García, Alavedra, Marc García - Aláez, M. Vieira, Cervós - Pujol, R. Fernández összetételű csapatot küldte a pályára.

Fantasztikus hangulatban kezdődött a mérkőzés, a helyszínről is érződött, hogy sok múlik ezen a vb-selejtezőn. Telt ház ugyan nem volt a Puskás Arénában - 50 ezer néző volt jelen -, de a szurkolók, különösen az ultrák lenyűgöző atmoszférát teremtettek, ahogyan végig hangosan buzdították a csapatot.

A szurkolók fantaszikus hangulatot teremtettek a Puskás Arénában Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar válogatott indította útjára a labdát, azonnal magához is ragadta a kezdeményezést Marco Rossi együttese. Az első lehetőség a harmadik percben a jobb oldalon felfutó Botka Endre előtt adódott, akit Schön Szabolcs talált meg egy nagyszerű átadással, de éles szögből megeresztett lövése az oldalhálóba vágódott. Látszott, hogy az öt védővel felálló andorrai válogatott egyértelműen a védekezésre helyezi a hangsúlyt és legfeljebb a kontratámadásokban bízik.

A 8. percben egy nagyszerű előreívelést követően a 16-oson belülre jó ütemben befutó Sallai Rolandot szabálytalanul állította meg az andorrai védelem, így jogos 11-est kapott a magyar válogatott.

A csapatba visszatérő Szalai Ádám magabiztosan gólra is váltotta a büntetőt, Magyarország hamar megszerezte a vezetést.

A gól után Szalai kicsit még veszekedett az ellenfél egyik játékosával, Fernándezzel, aztán lecsitultak a kedélyek.

Szalai Ádám góllal tért vissza a válogatottba Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az andorrai játékosok nem finomkodtak a belépőkkel, az első negyedórában többször is kőkeményen és rossz ütemben csúsztak oda a magyaroknak. A 16. percben egy szabadrúgás után a nagy keddvel játszó Schön lőtt távolról kapura, Álvarez kapus csak szögletre tudott menteni.

A sarokrúgást követően pedig megduplázta előnyét a hazai csapat, Botka fejelte a kapuba hét méterről Schön beívelését.

A szurkolóknak érthetően tetszettek a látottak, a válogatott hatékonyan és kifejezetten közönségszórakoztatóan futballozott.

Botka Endre szerezte a magyar csapat második gólját Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második találat után némileg visszavettek a tempóból Szalaiék, de magabiztosan uralták a játékot, továbbra is inkább az andorrai térfélen zajlottak az események. A 30. percben hangosan felhördült a magyar tábor, miután gyanús körülmények között esett el a 16-oson belül Botka, de a szlovén játékvezető, Rade Obrenovic ezúttal nem adott 11-est. A 30. percben a szurkolók a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalra zendítettek rá, a hangulatra és a magyar csapat játékára sem lehetett panasz.

A félidő hajrájában feljebb tolta a védekezését a vendég együttes és letámadással próbálta zavarba hozni a magyar védelmet, de helyzetet nem tudott kialakítani, Dibusz Dénes kapuja egyáltalán nem forgott veszélyben.

Újabb lehetőségek már nem alakultak ki az első játékrészben, a magyar válogatott tetszetős játékkal, magabiztosan vezetett 2-0-ra 45 perc után.

A szünetben kettőt is cserélt Rossi, Szoboszlai Dominik és Sallói Dániel is beállt, Kleinheisler és Sallai helyére.

A második félidőt is a magyar válogatott kezdte dominánsabban, a 48. percben egy szöglet után Szalai Attila maradt le centikkel a labdáról a hosszú saroknál, az 53. percben pedig Szoboszlai jobb oldali beadását követően csak nehezen tudott felszabadítani az ellenfél.

Szoboszlai Dominik (10) csereként állt be, és egyből színt vitt a magyar csapat játékába Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az 58. percben a csereként beálló Sallói került nagy helyzetbe, de az amerikai Sporting Kansas City légiósa közelről, szorongatott helyzetből nem tudta elpöckölni a labdát a kapus mellett. Mint utóbb kiderült, akkor lesen volt, de a következő lehetőségénél már nem, ekkor szépen fordult le a védőjéről, csak a lövésre nem maradt sok ereje.

Érett a harmadik magyar gól, a 62. percben egy andorrai labdavesztés után vezethette a védelemre a labdát a hazai csapat, de Szoboszlai passza után Schön lövése a kapu mellé szállt.

Két perccel később maga Szoboszlai lőhetett volna szabadrúgásgólt, de a Lipcse játékosa centikkel tévesztette csak el a jobb alsó sarkot.

Rossi újabb cserét hajtott végre a középpályán, Nagy Ádámot Gazdag Dániel váltotta a 65. percben.

A 66. percben egy pillanatra elcsendesedett a Puskás Aréna, ugyanis teljesen váratlanul gólt szerzett az andorrai válogatott. A játékvezető azonban a videobíró segítségével felülvizsgálta az esetet, és les miatt érvénytelenítette a vendégek találatát. Maradt a 2-0 a mieink javára.

A különösen az első félidőben aktív Schönt is lekapta a pályáról Rossi, helyére a MOL Fehérvár támadója, Nikolics Nemanja állt be az utolsó negyed órára.

A 82. percben újra teljesen váratlanul betalált Andorra, ezúttal Llovera gólja érvényes volt. A hajrában még izgulnia kellet a magyar csapatnak, és ez a második félidőben kihagyott helyzetek miatt különösen bosszantó volt, hiszen 3 vagy 4 góllal is vezethetett volna már a hazai együttes.

Az andorrai csapat a második félidőben több kellemetlenséget okozott a magyaroknak Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó percekben aztán már nem történt érdemi változás, a magyar válogatott, főként az első félidei játékának köszönhetően, 2-1-re legyőzte Andorrát a Puskás Arénában.

Az I csoport másik két találkozóján az albán válogatott kiütötte San Marinót, így továbbra is több pontja van, mint a magyaroknak, viszont Lengyelország 1-1-es döntetlent ért el Anglia ellen, ami nem kedvező a magyar válogatott számára.

Eredmény, 6. forduló, I csoport: Magyarország-Andorra 2-1 (2-0)
Puskás Aréna, v.: Rade Obrenovic (szlovén)
gólszerzők: Szalai Á. (9.- 11-esből), Botka (18.), illetve Llovera (82.)
sárga lap: Sallai (12.), Szalai Á. (89.), Tamás (93.), illetve E. García (9.), Vieira (38.), San Nicolás (63.), Alavedra (87.)

A magyar válogatott mellett az albánok sikerét hozta a szerdai játéknap a jövő évi katari labdarúgó-világbajnokság európai selejtezősorozatának I csoportjában, a lengyel-angol rangadó pedig döntetlenre végződött. Az Európa-bajnoki ezüstérmes angolok a 72. percben Harry Kane góljával szereztek vezetést Varsóban, a hazaiak a 92. percben Damian Szymanski révén egyenlítettek.

Az albánok házigazdaként 5-0-ra győzték le San Marinót. A végeredményt a nyolcvanadik percben a Ferencváros csatára, Myrto Uzuni állította be, aki kezdő volt, majd a gólja után egy perccel lecserélték.
A tabellán helycsere történt, Albánia ugyanis megelőzte a lengyeleket, és a második helyre lépett előre.
A csoportból az első helyezett jut ki a világbajnokságra, a második pedig pótselejtezőt játszhat a részvételért.

Lengyelország-Anglia 1-1 (0-0)
gól: Szymanski (92.), illetve Kane (72.)

Albánia-San Marino 5-0 (1-0)
g.: Manaj (32.), Laci (58.), Broja (61.), Hysaj (68.), Uzuni (80.)