Gólrekordot állított fel az Ajax csatára a Bajnokok Ligájában

Sebastian Haller Ajax Bajnokok Ligája
Ajax Amsterdam's Ivorian forward Sebastien Haller (L) fights for the ball during the UEFA Champions League Group C football match between Ajax Amsterdam and Besiktas at The Johan Cruijff ArenA in Amsterdam on September 28, 2021. (Photo by KENZO TRIBOUILLARD / AFP)
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában az Ajax hazai pályán simán verte 2-0-ra a török Besiktast, míg az Inter sorozatban harmadszor játszott gól nélküli döntetlent a Sahtar Donyeckkel, így két mérkőzés után mindkét csapat egy ponttal áll a csoportjában.

A Sahtar és az Inter az előző kiírásban is csoportban volt (ahogy a Real Madrid is ugyanúgy tagja volt a négyesnek, mint ezúttal), és az ukránok számára maradt kellemesebb emlék az akkori két összecsapás, a két gól nélküli döntetlen ugyanis azt jelentette, hogy a másik hat meccs eredményeivel együtt az ukránok folytathatták a kupaidényt az Európa-ligában, míg az Inter csak negyedik lett.

1. félidő
11Lassina Traore
2. félidő
85Alan Patrick
81Denzel Dumfries
81Matias Vecino
81Federico Dimarco
78Manor Solomon
78Ismaily
72Lautaro Martinez
55Marcelo Brozovic
55Edin Dzeko
Összeállítások
Sahtar Donyeck4-1-4-1
Internazionale3-5-2
Football Pálya
99
10
Junior
Moraes
30
Andriy
Pyatov
2
5
22
Mykola
Matviyenko
31
6
Taras
Stepanenko
38
7
Maycon
Barberan
21
Alan
Patrick
12
Stefano
Sensi
1
Samir
Handanovic
37
Milan
Skriniar
6
Stefan
de Vrij
95
Alessandro
Bastoni
2
Denzel
Dumfries
8
Matias
Vecino
77
Marcelo
Brozovic
23
Nicolo
Barella
32
Federico
Dimarco
9
Edin
Dzeko

Sahtar Donyeck

Kezdők
99Fernando
10Junior Moraes
30Andriy Pyatov
2Dodo
5Marlon
22Mykola Matviyenko
31Ismaily
78
6Taras Stepanenko
38Pedrinho
7Maycon Barberan
21Alan Patrick
85
19Manor Solomon
78
23Lassina Traore
11
70Yevheniy Konoplyanka
25Georgiy Sudakov
9Dentinho
81Anatolii Trubin
3Vitao
4Serhiy Kryvtsov
8Marcos Antonio
11Marlos
14Tete
15Artem Bondarenko
20Mykhaylo Mudryk
26Yukhym Konoplia
44Viktor Korniienko
45Danylo Sikan
77Valeriy Bondar
Cserék

Internazionale

Kezdők
12Stefano Sensi
1Samir Handanovic
37Milan Skriniar
6Stefan de Vrij
95Alessandro Bastoni
2Denzel Dumfries
81
8Matias Vecino
81
77Marcelo Brozovic
55
23Nicolo Barella
32Federico Dimarco
81
9Edin Dzeko
55
10Lautaro Martinez
72
24Christian Eriksen
21Alex Cordaz
97Ionut Andrei Radu
5Roberto Gagliardini
7Alexis Sanchez
11Aleksandar Kolarov
13Andrea Ranocchia
14Ivan Perisic
19Joaquin Correa
20Hakan Calhanoglu
22Arturo Vidal
33Danilo D'Ambrosio
36Matteo Darmian
Cserék

Az olasz bajnok ezúttal már Simone Inzaghi irányításával és az Atalanta elleni rangadón elért 2-2-es döntetlennel utazott Kijevbe (a Sahtar továbbra sem játszhat Donyeckben a kvázi háborús állapot miatt), ahol az ukránok kezdték jobban a meccset. Az izreli Manor Solomon már az ötödik percben megdöngette a kapufát, majd tíz perccel később a másik oldalon tette ugyanezt Nicolo Barella, ő a felső lécet találta el.

A két kapufa között a Sahtar elveszítette a középcsatárát, Lassina Traoré egy szerelést követően maradt lent, és nem is tudta folytatni a mérkőzést.

Denzel Dumfries (fehérben) esett rá szerencsétlenül Lassina Traoré lábára Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Egyáltalán nem tudott fölénybe kerülni az Inter, sőt Solomon, Alan Patrick, Maycon és Pedrinho révén inkább a Sahtar volt eszélyesebb, igaz, ha a 35. percben Dzeko nem lepődik meg, és lövi fölé a labdát az ukrán kapu torkában, azt követően, hogy Maycon fejéről a lábára esett a labda.

A második félidő komoly Sahtar-rohamokkal indult,

az 50. percben pedig csak Milan Skriniar elképesztő blokkja akadályozta meg, hogy Pedrinho közvetlen közelről ne szerezze meg a vezetést az ukrán csapatnak.

Simone Inzaghi látta, hogy változtatnia kell, hogy az 55. percben Brozovic és Dzeko helyére érkezett Joaquin Correa és Hakan Calhanoglu.

A mérkőzés folyását elnézve a 65. percben az Internél volt a meccslabda: Pjatov rettenetesen rosszul előre rúgott labdáját Lautaro Martíneznek fejelték vissza a tizenegyespontra, ő azonban fordulásból a kapu fölé lőtt.

Lautaro Martínez (fehér mezben) alig-alig került helyzetbe az ukrán csapat védői között Forrás: AFP/Sergei Supinsky

A hajrában aztán pont a veterán kapus mentette meg az egy pontot a Sahtarnak: a 88. percben előbb Correa 17 méteres tekerését, majd a szöglet után De Vrij fejesét szedte ki a sarokból az ukrán kapus.

A másik 18.45-kor kezdődő mérkőzés hozott egy BL-rekordot: Sébastian Haller lett az első játékos a Bajnokok Ligája történetében, aki első két mérkőzésén öt gólt szerzett. Az elefántcsontparti támadó az Ajax első BL-találkozóján négy gólt rúgott, most pedig a 43. percben rúgott gólt a Besiktas kapujába.

Sébastian Haller óriási formában futballozik eddig az idényben Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Amikor Haller megszerezte rekordot jelentő találatát, az amszterdamiak Steven Berghuis 17. percben lőtt góljával már előnyben voltak. Dusan Tadic gyönyörűen szlalomozott be a védőfalba, majd adott gólpasszt csapattársának. Ha Tadic a két hazai gól között nem hagy ki egy ziccert az üres kapura, akkor már az első félidőben eldőlhetett volna a három pont sorsa.

Az Ajax a második félidőben továbbra is meggyőző fölényben futballozott, a 75-80 %-os labdabirtoklás tovább fokozta a nyugalmukat.

Haller fejesénél és David Neres lövésénél Ersin Destanoglu egyaránt résen volt és védeni tudott.

Az Ajax tehát 2-0-ra legyőzte a Besiktast, második mérkőzését is megnyerve a legrangosabb európai kupában. Erik ten Haag csapatára a komoly feladat a következő fordulóban vár majd, amikor a Borussia Dortmund ellen lépnek pályára idegenben.

Eredmények, Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló:
Sahtar Donyeck (ukrán) - Internazionale (olasz) 0-0
Ajax (holland)-Besiktas (török) 2-0 (2-0)
gól: Berghuis 17., S. Haller 43.