Vágólapra másolva!
Kemény próbatételt jelentett az elmúlt fél év az RB Leipzig és a magyar válogatott játékosának, Szoboszlai Dominiknak, ám már egyetlen gyakorlatot sem hagy ki az edzésen, a nehézségek után megerősödve tér vissza.

Szoboszlai Dominik a szeméremcsont-gyulladása után végre közel került ahhoz, hogy a hétvégén bemutatkozzon az RB Leipzig együttesében. Az út idáig nagyon hosszú volt.

„Úgy kezdődött, hogy a szeméremcsont és a lágyék találkozásánál nyilalló fájdalmat éreztem, aztán volt olyan időszak, hogy

a kanapéról sem tudtam felkelni kínlódás nélkül

– mondta Szoboszlai Dominik az nso.hu-nak. – Sajnos alvás közben is sokszor arra ébredtem, hogy belenyilall a fájdalom. Ahogy korábban, most is megvoltak a rövid távú céljaim, első körben a bemutatkozás Lipcsében, majd az, hogy az Európa-bajnokság rajtjára százszázalékos állapotba kerüljek.

Mentálisan az volt a legnehezebb, hogy nem tudtam elérni az általam felállított célokat, minden egyre csak tolódott.

Januártól kezdve rendszeresen konzultáltunk az orvosi stábbal, utána rehabilitációs munkát végeztem, a nehéz pillanatokban próbáltam erőt meríteni abból, hogy visszanéztem egy-két korábbi meccsemet, illetve a lehető legtöbb időt próbáltam a családommal és a barátaimmal tölteni. Nem tűntem el a világ elől, de mint említettem, ez a sérülés annyira kiszámíthatatlan, hogy felelőtlenség lett volna bármit ígérni, vagy esetleg olyat mondani, ami nem egyértelmű a nyilvánosság számára. Az Eb idején pedig nem akartam, hogy bármi elvonja a figyelmet a csapatról."

Hozzátette, nehezen élte meg ezeket a hónapokat.

„Sajnos hamar kiderült, ez nem az a sérülés, amelynél könnyen megállapítható a felépülés időtartama. Két lipcsei csapattársam, Emil Forsberg és Tyler Adams is átesett már ezen a gyulladáson, mindketten hét-nyolc hónapig bajlódtak vele. Sokat beszéltem velük erről, de mivel

Szoboszlai Dominik az utolsó pillanatig reménykedett, hogy tagja lehet a keretnek, ám erőnlétileg még nem áll készen az Eb-re, azzal pedig pályafutását veszélyeztette volna, ha akkori állapotában lép pályára.

Szoboszlai Dominik végül nem léphetett pályára az Eb-n Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Ez a végkifejlet sajnos végig ott lógott a levegőben. Lipcséből is úgy jöttem el májusban, hogy az orvosok szkeptikusak voltak az Eb-szereplésemmel kapcsolatban,

de mindenki tudta, mennyire fontos nekem a nyári torna és a válogatott, ezért meg kellett próbálnom. Motiváltan érkeztem a válogatott ausztriai edzőtáborába, minden erőmmel arra összpontosítottam, hogy itthon, magyar szurkolók előtt léphessek pályára az Eb-n. Igazságtalannak érzem, hogy a sors elvette tőlem ezt a lehetőséget, annak viszont nagyon örültem, hogy a társak minden előzetes várakozást felülmúltak. Jó volt látni, mennyire küzdenek egymásért és a válogatottért. Nekem az edzések maradtak, a torna idején pluszmunkát és különfoglalkozásokat végeztem. Így többnyire a televízió előtt néztem a meccseket, még csak nem is Magyarországon. Természetesen

bennem volt a bárcsak ott lehetnék érzése, de a csapat nélkülem is mindent megtett, nagyon büszke vagyok a társakra.

A végén talán kis szerencse hiányzott, de a válogatott így is a maximumot hozta ki magából a halálcsoportban."

Szoboszlai Dominik szombaton mutatkozhat be az RB Leipzigben Forrás: RB Leipzig/Twitter

A nyári felkészülést már a csapattal kezdte, az erőnléti felmérések pedig azt mutatták, százszázalékos állapotban érkezett meg. Az első hét első tréningjein a fokozatos terhelés miatt csak harmincöt-negyven percet töltött a pályán, ám már belátható közelségbe került a lipcsei bemutatkozás.

„Elmondhatom,

százszázalékos állapotban vagyok, teljes értékű edzésmunkát végzek.

Az első hetet úgy építettük fel, hogy ne kapjak azonnal maximális terhelést, fokozatosan csatlakoztam a munkába, de

Most már csak arra összpontosítok, hogy a rajtra megfelelő állapotba kerüljek, és hogy a vébéselejtező őszi meccsein Marco Rossi számolhasson velem."