Vágólapra másolva!
A Ferencváros kedden kezdi meg szereplését a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében a koszovói Prishtina ellen.

A sorozatban harmadszor magyar bajnok zöld-fehérek ugyanazzal a céllal, de új vezetőedzővel vágnak neki a kvalifikációnak,

Szergej Rebrovot nyáron Peter Stöger váltotta a kispadon. A keret nagy része viszont egyben maradt,

eddig négy játékos - Marcel Heister, Isael, Lovrencsics Gergő és Michal Skvarka – távozott, míg a támadósorba Ryan Mmaee érkezett a ciprusi AEL Limassoltól.

Peter Stöger, a Ferencváros vezetőedzője szerint csapata felkészülten várja a meccset.

„Nagyon várjuk a mérkőzést, amellyel véget is ér a felkészülésünk, amely nem a legkönnyebb időszak volt a játékosok számára. A labdarúgók egy kicsit talán fáradtak, ettől függetlenül várják már, hogy tétmérkőzésen bizonyíthassanak. Összességében úgy gondolom, hogy

hármat ráadásul olyan ellenféllel szemben, amely szintén érdekelt a nemzetközi porondon" – mondta Peter Stöger a fradi.hu beszámolója szerint. Hozzátette, csak

Botka Endre és Aisse Laidouni nincs százszázalékos állapotban,

de az összeállításról, és arról, hogy lesz-e magyar mezőnyjátékos a kezdőben, annyit mondott, hogy mindig a legerősebb csapatot küldi pályára.

Peter Stöger feltérképezte a koszovói ellenfelet Fotó: Csudai Sándor - Origo

A habitusáról egy újságírói kérdésre annyit árult el: lehet, hogy nem rohangál fel-alá a pályán, ennek ellenére nem izgalommal, hanem nagyon motiváltan várja a koszovói csapat elleni találkozót. A közelmúltban az edzői stábhoz segítőként csatlakozó Gerhard Fellnerről annyit mondott, azért szerződtette, mert a legmagasabb edzői képesítéssel rendelkezik, és jól tud segíteni az ellenfelek elemzésben. Az

FC Prishtinát erős fizikumú ellenfélnek tartja, de szeretné, ha a Ferencváros minél nagyobb előnyt szerezne a jövő keddi visszavágóra.

Hosszú távú célként azt nevezte meg, hogy folytassák a csapat eddigi sikersorozatát, és jussanak be a BL csoportkörébe.

Az FTC az elmúlt két idényben egyaránt főtáblára jutott: 2019-ben az Európa-ligában, míg tavaly a BL-ben, s idén is az a célja, hogy ismét csoportkörös legyen a nemzetközi porondon, lehetőleg a legrangosabb sorozatban, de legalább a második számú El-ben.

„Szerintem nagyon jól alakult számunkra a felkészülési időszak, jó mérkőzéseket játszottunk, és eredményesek is voltunk – jelentette ki az albán Myrto Uzuni.

Myrto Uzuni győzelmet vár Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első párharc a papírforma szerint nem okozhat gondot, mivel a Prishtina az előselejtezőből érkezett.

Az első kör megnyerése azért is kiemelten fontos, mert a vesztes az újonnan életre hívott Konferencia Liga selejtezőjébe kerül át, míg az az együttes, amely a második fordulóban búcsúzik a BL-től, már az Európa-ligában folytathatja. A harmadik számú sorozat létrejöttével, és az ezzel járó átalakításnak köszönhetően, ha a BL-selejtező első körét sikerrel veszi az FTC, akkor már csak egy párharcot kell nyernie a biztos csoportkörhöz, mert az Európa-liga BL-ből kiesett bajnokokat felvonultató ágáról az alulmaradók továbbcsúsznak a Konferencia Ligába.

A Ferencvárosnak minden esélye megvan arra, hogy továbbjusson az első két fordulóból: az előző két idény remek szereplésének köszönhetően kiemeltként a második körre sem kapott igazán nehéz ellenfelet, ugyanis

a Prishtina búcsúztatása esetén a litván Zalgiris Vilnius, vagy az északír Linfield vár rá.

Kudarc esetén a Konferencia Ligába átkerülve a walesi Connah's Quay Nomads és az örmény Alaskert párharcának vesztesével küzdene meg.

Az FC Prishtina játékosai edzenek a Groupama Arénában Forrás: MTI/Illyés Tibor

Zekirija Ramadani, a koszovói bajnok FC Prishtina északmacedón vezetőedzője szerint egyértelműen a Ferencváros a párharc esélyese, ő csapata egységében és jó védekezésében bízik.

"Megnéztük a Ferencváros legutóbbi három-négy mérkőzését, ezért tisztában vagyunk az erejével. Ha Budapesten egy gólt lőnénk, vagy egy döntetlent érnénk el, az már óriási eredmény lenne számunkra"

- fogalmazott a 43 éves szakember, aki az előző bajnokság előtt nem sokkal vette át az FC Prishtina vezetését, és úgy lettek bajnokok, hogy sorozatban 15 mérkőzésen nem kaptak ki, így jelentős hátrányt sikerült ledolgozniuk.

Zekirija Ramadani, az FC Prishtina vezetőedzője szerint a Fradi az esélyes Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ramadani edzőként így már háromszoros koszovói bajnoknak mondhatja magát, a Prishtinával pedig a BL albániai előselejtezőjében előbb a San Marinó-i Folgorét, majd az andorrai Inter Escaldes együttesét győzte le, egyaránt 2-0-ra.

A találkozót a skót David Munro vezeti majd.

A Ferencváros-Prishtina párharc első felvonását kedden 18 órától a Groupama Arénában rendezik, a visszavágóra pedig egy héttel később Koszovóban kerül sor.

Bajnokok Ligája, selejtező, első forduló, 1. mérkőzés
Groupama Aréna, 18.00
Játékvezető: David Munro (skót)
Ferencváros- Prishtina (koszovói)