Megvan Messi első trófeája, brutális argentin foci, elvesztette a Copa-döntőt Brazília

fbl Horizontal
Argentina's Lionel Messi kisses the trophy as he celebrates with teammates after winning the Conmebol 2021 Copa America football tournament final match against Brazil at Maracana Stadium in Rio de Janeiro, Brazil, on July 10, 2021. - Argentina won 1-0. (Photo by CARL DE SOUZA / AFP)
Vágólapra másolva!
Egészen elképesztő szabálytalanságokkal tarkított mérkőzésen Argentína labdarúgó-válogatottja Angel Di Maria góljával 1-0-ra legyőzte a brazilokat a Copa América 2021-es döntőjében a riói Maracanában. A futballháborúba torkolló meccsen az argentinok - különösen a második félidőben - brutálisan játszottak, de a brazil csapat nem nyújtott jó teljesítményt. Brazília 1950, az elbukott vb-döntő óta nem vesztett el tétmeccset a Maracanában, most igen. Lionel Messi pedig pályafutásának első komoly trófeáját nyerte meg hazája válogatottjával.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a brazil és az argentin válogatott jutott a Copa América 2021-es döntőjébe, amelyet Rio de Janeiróban, a Maracana Stadionban rendeztek meg. A meccsre csaknem 8 ezer nézőt engedtek be, tehát nem teljesen zárt kapus volt a döntő. A legnagyobb kérdés az volt, hogy Lionel Messi megszerzi-e első trófeáját a válogatottal pályafutása során. Mert - s ez bármilyen hihetetlen - a világ legjobb focistája még soha semmilyen komoly tornát nem nyert hazája nemzeti csapatával. Kivéve a 2008-as pekingi olimpia döntőjét, de ebben a sportágban az olimpiai bajnoki címet sehol nem jegyzik.

A brazil és az argentin csapat a Copa América döntője előtt Forrás: AFP/Carl De Souza

Kemény szabálytalanságokkal kezdődött a döntő, mintha mindkét csapat szerette volna megmutatni, ki az úr a háznál. Szinte még el sem kezdődött a meccs, de Otamendi máris odalépett Evertonnak, majd Fred kapott sárga lapot, mert felrúgta Montielt. A 13. percben Marquinhos emelte át a labdát, Richarlison fejelt egyet, majd a labda eljutott Neymarhoz. Neymar 10 méterről lőtt, de Romero valahogy blokkolta a lövést.

A 22. percben teljesen váratlanul szerezte meg a vezetést az argentin válogatott. Lodi De Paul nagy passza után elmérte a távolságot, Angel Di Maria elment mellette, a kapu felé vezette a labdát, majd az ötösről elegáns mozdulattal a brazil kapuba emelt. Ezzel a góllal vezetett tehát az argentin csapat.

Innentől kezdve a brazil válogatott kényszerhelyzetben volt, mert támadnia kellett, az argentin csapat pedig szépen visszamehetett védekezni, s ez kedvező helyzetet teremtett. A brazil válogatott tétmeccsen 1950 óta nem kapott ki tétmeccsen ebben a stadionban (22 győzelem, 6 döntetlen), szóval tényleg nagyon sok minden forgott kockán. Ennek ellenére az első félidőben nem alakult ki nagy ziccer a brazil csapat előtt.

Angel Di Maria ünnepel, miután megszerezte a vezetést a Copa América döntőjében a brazilok ellen Forrás: AFP/Nelson Almeida

Az 51. percben Giovani Lo Celso egészen elképesztő módon rúgta fel Neymart, de a bíró a nyilvánvaló piros lap helyett csak sárgát mutatott fel az argentin játékosnak. Pedig ez annyira brutális belépő volt, hogy azonnal ki kellett volna állítani az argentin játékost.

Neymar repül a levegőben, mert Giovani Lo Celso brutálisan felrúgta őt a Copa América döntőjében Forrás: AFP/Nelson Almeida

Az 52. percben gólt lőtt a brazil válogatott, de les előzte meg az akciót.

Két perccel később viszont az argentin kapus akadályozta meg a brazil csapat egyenlítését. Neymar elképesztő passzát Richarlison a kapura küldte, de Martinez hatalmas bravúrral ütötte ki a labdát. Ez komoly egyenlítési lehetőség volt a brazilok előtt.

Ahogy telt az idő, úgy lett egyre idegesebb a hangulat és durvább a mérkőzés. A 67 percben Rodrigo De Paul lökte el Neymart, a 70. percben Lodi nyújtott lábbal rúgta fel De Pault, a 72. percben pedig Lucas Paquetá Tagliafico lábát rúgta ki - ezek aztán mind sárga lapos megmozdulások voltak. Az idő haladt, a meccs utolsó negyedórájába léptünk és még mindig az argentin válogatott vezetett.

A második félidőben a két csapat játékosai többször is csaknem egymásnak estek Forrás: AFP/Nelson Almeida

A 80. percben kis híján tömegverekedés tört ki a meccsen, mert a Neymar elleni sokadik szabálytalanságot már nem bírták idegekkel a sárga mezesek (mondjuk ezt teljes mértékben meg lehetett érteni.) Ezzel együtt minden ilyen megmozdulás az argentin csapatnak kedvezett, mert a percek peregtek az órán. Az biztos volt, hogy a bíró nem 2 perces hosszabbítást rendel majd el. A brazil csapat folyamatosan rúgta a szögleteket, de ezek nem jelentettek különösebb veszélyt.

A 88. percben Lionel Messi eldönthette volna a meccset. De Paul adott neki jó labdát, majd Messi egy bámulatos csellel leültette Edersont, de ez már sok volt, mert Messi elcsúszott.

Óriási gólhelyzet maradt ki.

Lionel Messi a 88. percben eldönthette volna a meccset Forrás: AFP/Carl De Souza

A hátralévő időben érdemleges esemény már nem történt, így megszületett a bombamegleptés: az argentin csapat 1-0-ra nyert és így a címvédő vereséget szenvedett. Az argentin csapat 28 év szünet után nyerte meg ismét a Copa Américát. Ezt mondjuk megköszönhetik az erélytelen és rossz bírónak, az urugayi Ostojichnak, aki minimum két piros lapot hagyott a zsebében ezen a döntőn.

Lionel Messi és a Copa América trófeája Forrás: AFP/Carl De Souza

A lefújás után egészen elképesztő volt látni ahogyan Neymar zokogott a pályán - amit ez a játékos ebben a döntőben kapott, az három focistának is sok lett volna.

Lionel Messit a csapattársak a levegőbe dobálták, mert a zseniális játékos élete első nagy trófeáját nyerte meg.

Lionel Messi a levegőben, mert élete első komoly trófeáját nyerte meg az argentin csapattal Forrás: AFP/Carl De Souza

A pillanat, amikor Messi és Neymar a döntő lefújása után találkoztak:

Copa América döntő: Brazilia-Argentína 0-1 (0-1)
Rio de Janeiro, Maracana, 7800 néző
Gól: Di Maria (22.)