Kizárhatják a BL-ből a Real Madridot, a Barcelonát és a Juventust

Levante UD v FC Barcelona - La Liga Santander soccer Levante UD FC Barcelona La Liga Santander Lionel Messi One person Waist up goal of Levante Valencia Stadium Lionel Messi of Barcelona Coronavirus Pandemic Government social distancing laws Liga Santande
Lionel Messi of Barcelona dejected after second goal of Levante during the La Liga Santander match between Levante UD and FC Barcelona at Ciutat de Valencia Stadium on May 11, 2021 in Valencia, Spain. Sporting stadiums around Spain remain under strict restrictions due to the Coronavirus Pandemic as Government social distancing laws prohibit fans inside venues resulting in games being played behind closed doors. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) megerősítette, hogy eltávolíthatják a Real Madridot, a Barcelonát és a Juventust a Bajnokok Ligájában részt vevők sorából.

Teodor Teodoridisz UEFA-főtitkár a madridi Marcának adott interjúban beszélt arról, hogy különutassága miatt szankcionálható és igenis kizárható a BL-szereplők közül a Szuperligát megalapítók közé tartozó három elitklub.

"Az összes többi klub betartotta a szabályokat, ha ez a három nem tesz ugyanígy, bár a világ legjobbjai közé tartozik, ki lehet őket rúgni. Minden rajtuk múlik" - mondta a főtitkár.

Hangoztatta, hogy az UEFA számára minden klub egyenlő, és olyan értékeket véd, mint a tisztelet és az egyenlőség, ám ha a klubok megszegik az előírásokat, szembe kell nézniük a független testületek által meghatározandó következményekkel.

"Ha a klubok nem értenek egyet a fegyelmi hatóságok döntésével, fellebbezést nyújthatnak be a Sportdöntőbírósághoz, a CAS-hoz, ehhez joguk van "- idézte a spanyol sportnapilap Teodoridiszt.

Akár Messi nélküli BL-szezon is következhet Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Április 19-én a két spanyol és az olasz elitklub mellett további kilenc - a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea, a Tottenham, az Atlético Madrid, az Internazionale és a Milan - jelentette be a húszcsapatosra tervezett európai Szuperliga létrehozását. Néhány napon belül a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus kivételével a többiek közölték, hogy visszalépnek, miután az UEFA, a nemzetközi szövetség, a FIFA és a futballvilág más befolyásos személyiségein kívül állami és politikai vezetők sora lépett fel a tizenkettek különszerveződése - és az UEFA-tól független új sorozat beindítása - ellen. A szurkolói csoportok szintén heves kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal kapcsolatban.

Május 12-én az UEFA fegyelmi eljárást indított az érintett klubokkal szemben, szigorú szankciókat helyezve kilátásba, és miközben a kilenc visszalépővel békét kötött, a renitens hármakat figyelmeztette: megtagadhatják tőlük az európai sorozatokban való részvételt, így kizárhatják őket a BL-ből is akár. Az esetleges eltiltás nem érinti ugyanakkor a válogatottbeli szereplést a jövő héten rajtoló Európa-bajnokságon.

"Egyetlen játékos sem fizeti meg a Szuperliga kapzsiságának árát. Mindenki képviselheti országát az Európa-bajnokságon" - jelentette ki az UEFA főtitkára.