Hiába Mbappé és Neymar, elvesztette a bajnokságot a Paris Saint-Germain

Horizontal
Paris Saint-Germain's Brazilian forward Neymar reacts after failing to score a penalty kick during the French L1 football match between Brest and Paris Saint-Germain at the Stade Francis-Le Ble stadium, in Brest, western France, on May 23, 2021. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
A francia labdarúgó-bajnokság 38., utolsó fordulójában a Paris Saint-Germain 2-0-ra legyőzte a Brest csapatát a Francis-Le Blé Stadionban, de Mauricio Pochettino együttese csak a második helyen végzett a Ligue 1-ben, ugyanis a listavezető Lille 2-1-re nyert az Angers otthonában, így megtartotta egypontos előnyét, és tíz év után újra megnyerte a bajnokságot.

A Ligue 1 utolsó fordulójában még három csapat is megszerezhette a bajnoki címet. A listavezető Lille volt az esélyes, amely az Angers otthonában lépett pályára. Christophe Galtier csapata azért is kedvező helyzetben volt, mert a 12. helyen álló Angers számára nem volt tétje a találkozónak.

A Lille mögött egy ponttal lemaradó Paris Saint-Germain viszont nem számíthatott könnyű meccsre, mert ahhoz a Brest csapatához látogatott, amely egy pontra volt a kiesőzónától, vagyis az életéért küzdött.

Neymar és Kylian Mbappe is feszültnek tűnt a bemelegítésnél Forrás: AFP/Fred Tanneau

Papíron az AS Monaco is bajnok lehetett az utolsó fordulóban, de ehhez valóságos csoda kellett volna, mert a PSG-nek és a Lille-nek is ki kellett volna kapnia, és mivel pontegyenlőség esetén a gólkülönbség dönt, a hercegségi csapatnak le kellene dolgoznia a Lille-lel szembeni hatgólos különbségét.

A listavezető Lille remekül kezdte a meccset, és már a 10. percben óriási lépést tett a bajnoki cím felé.

A portugál Európa-bajnok Renato Sanches tökéletes ütemű kiugratást adott Jonathan Davidnek, a kanadai támadó pedig 12 méterről a jobb alsó sarokba lőtt.

Az eredmény ismeretében a Paris Saint-Germain nem játszott túl nagy elánnal a Brest otthonában, de a 19. percben így is megszerezhette volna a vezetést. Az argentin válogatott Ángel Di Maria tört be a tizenhatoson belülre, de Romain Faivre felborította. A jogosan megítélt büntetőt viszont Neymar a kapu mellé gurította, így a párizsi csapat nem tudott nyomást gyakorolni a Lille-re.

A folytatásban a Lille uralta a meccset az Angers ellen, amely semmilyen ellenállást nem fejtett ki, míg a Paris Saint-Germain játékosai olyan kényelmesen játszottak a Brest ellen, mintha semmi tétje nem lett volna a találkozónak.

A 37. percben aztán egy szerencsés góllal szerzett vezetést a párizsi csapat.

Ángel Di Maria a szokásához híven megpróbálkozott egy kapura csavart szöglettel, a labda azonban megpattant Romain Faivre hátán, ezt pedig teljesen becsapta Gautier Larsonneur kapust, aki fölött átszállt a labda.

Hiába szerezte meg a vezetést a PSG, a Lille az első félidő hosszabbításában óriási lépést tett a bajnoki cím felé.

Az első gólt lövő Jonathan David lépett ki ziccerben, megtolta a labdát a kapuból kivetődő Paul Bernardoni mellett, az Angers kapusa azonban elhúzta a kanadai csatár lábát, így tizenegyest kapott a Lille. A labda mögé a török válogatott Burak Yilmaz állt oda, és higgadtan a kapu bal oldalába lőtt a jobbra vetődő Bernardoni mellett.

A 35 éves török csatárnak ez volt a szezonbeli 16 gólja, ezzel ő Lille legeredményesebb játékosa.

A második félidőben az Angers óriási lendülettel kezdett, több nagy gólhelyzetet is kialakított. A 63. percben a szépítés is összejöhetett volna. Egy baloldali szabadrúgásra Romain Thomas robbant be, de a közeli fejese elszállt a kapu fölött.

A Lille már az első félidő után közel került a bajnoki címhez Forrás: AFP/Loic Venance

Eközben a többi meccsen úgy alakultak az eredmények, hogy a Brest néhány percre lecsúszott a 18. osztályozós helyre, így megélénkült a meccs. A 66. percben egyenlíthetett volna a Brest, de Gaetan Charbonnier ziccerét a szezon legjobb kapusának megválasztott Keylor Navas lábbal védeni tudta. Három perccel később ismét óriási helyzetet hagyott ki a Brest. Egy középre fejelt labdát Romain Faivre lőtt öt méterről közelről kapura, de Navas elképesztő bravúrral hárítani tudott.

Az ellentámadásból aztán a PSG eldöntötte a meccset.

Di Maria kiugratása után Mbappé lépett ki ziccerben, eltolta a labdát a kapus mellett, a mögötte loholó Jean-Kevin Duverne felborította a francia támadót, aki azonban felpattant és az üres kapuba gurított.

  • A világbajnok francia támadónak ez volt a 27. gólja a szezonban, sorozatban pedig harmadszor lett gólkirály a Ligue 1-ben. A 22 éves támadó hét góllal lőtt többet, mint az Olympique Lyon holland válogatott támadója, Memphis Depay.

Mivel a Lille győzelmét semmi nem veszélyeztette az Angers otthonában, a PSG játékosai is egykedvűen futballoztak a Brest ellen, és várták a hármas sípszót, hogy végre bejuthassanak az öltőzőbe az elbukott bajnoki cím után.

A 92. percben azért még egy jobboldali beadás után Angelo Fulgini fejesgóljával szépíteni tudott az Angers a Lille ellen, de mivel a játékvezető kétperces hosszabbítást jelzett, ennek már nem volt jelentősége, valószínűleg Párizsban sem reménykedtek.

Ezzel a győzelemmel a Lille megnyerte fennállása negyedik bajnoki címét, és 10 év után került újra a Ligue 1 trónjára.

Christophe Galtier csodát tett a Lille-lel Forrás: AFP/Loic Venance

Az év edzőjének a Lille-t irányító Christophe Galtier-t választották, akinek ez volt pályafutása második trófeája. Korábban egy Ligakupa győzelme volt a Saint-Étienne csapatával a 2012/13-as szezonban.

Ligue 1, 38. forduló
Angers-Lille 1-2 (0-2)
Gólszerzők: Fulgini (90+2.), ill. David (10.), Burak Yilmaz (45+1.)

Brest-Paris Saint-Germain 0-2 (0-1)
Gólszerző: Di Maria (37.), Mbappé (70.)

Az utolsó fordulóban az AS Monaco 0-0-s döntetlent játszott a Lens otthonában, ezzel Niko Kovac csapata a harmadik helyen végzett, így ősszel a BL-selejtezőben indulhat. Az Olympique Lyon megelőzhette volna a Monacót, de hazai pályán 3-2-re kikapott a Nice csapatától, így Rudi Garcia együttese az Európa-ligában indulhat a következő szezonban akárcsak az Olympique de Marseille, amely az ötödik helyen végzett. Az UEFA ősszel induló új sorozatában, a Konferencia-ligába a Rennes kvalifikálta magát, amely a hatodik helyen végzett a Ligue 1-ben.

Ami a kiesőket illeti: az utolsó Dijon és a 19. Nimes sorsra már korábban megpecsételődött, a 18. osztályozós helyen pedig a Nantes végzett, a Toulouse lesz az ellenfele a bennmaradásért vívott párharcban.