Az UEFA eltörli az idegenben lőtt gólok szabályát

fbl Horizontal
In this handout photograph released by UEFA on April 20, 2021, UEFA President Aleksander Ceferin addresses the UEFA Congress in Montreux. - UEFA president Aleksander Ceferin reached out to owners of European Super League clubs on April 20, 2021, saying "there's still time" for them to back down on joining the breakaway competition. "There's still time to change your mind. Everyone makes mistakes," Ceferin said, addressing English teams in particular. (Photo by Richard Juilliart / UEFA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /UEFA/RICHARD JUILLIART " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Sajtóhírek szerint az Európai Labdarúgó-szövetség a pénteki ülésén úgy határozott, hogy eltörli az idegenben rúgott gólok szabályát.

Az M4 Sport megírta, hogy az UEFA illetékes bizottsága Portóban, a BL-döntő előtt vitatta meg a témát, és a nemzetközi sportsajtó péntek este egybehangzóan arról számolt be, hogy a szervezet úgy döntött, hogy a két európai kupasorozatban, a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában is eltörli a szabályt. A módosítás véglegesítéséhez az UEFA végrehajtó bizottságának megerősítése is szükséges.

Amennyiben a változtatások érvénybe lépnek a jövőben, akkor az azt jelenti, hogy a rendes játékidő után döntetlenre álló mérkőzéseknél hosszabbítás lesz, és ha ott sem születik döntés, akkor tizenegyesrúgások után dől el a továbbjutás.

Az idegenben lőtt gólok szabályát az 1965/1966-os szezonban alkalmazták először, azonban a koronavírus-járvány miatt számtalan összecsapást semleges helyszínen és nézők nélkül rendeztek, így ez több csapatot hátrányosan érintett. A szabály értelmében a kieséses párharcokban, amennyiben két csapat ugyanannyi gólt rúgott a visszavágó 90 percét követően, az jut tovább, amely idegenben több találatot szerzett.

A mostani BL-idényben a címvédő Bayern München és a Juventus is az idegenben lőtt gólok szabálya miatt esett ki.