Dárdai Pál kilenc éve nem bulizott ilyen hosszan, mint most, a bennmaradás után

DÁRDAI Pál, Hertha BSC
Dárdai Pál, a Hertha BSC vezetőedzője csapatának egyik tagjával, miután győztek az 1. FC Köln ellen a német első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott 2021. május 15-i mérkőzésen a berlini Olimpiai Stadionban
Vágólapra másolva!
A Hertha BSC kiharcolta a bennmaradást a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, amelyet Dárdai Pál szivarral ünnepelt. A jelenleg legsikeresebb magyar edző a sikeres, de nehéz időszakról és a jövőjéről is beszélt.

„Úgy vélem, igen

– indította a Nemzeti Sportnak adott interjúját a Hertha BSC kispadjára januárban visszaülő, csapatával a bennmaradást már egy fordulóval a Bundesliga zárása előtt kiharcoló Dárdai Pál arra a kérdésre, hogy kiérdemelte-e a szivart, amelyet a német tévének adott interjúja közben szívott el. – Miután eldőlt, hogy a Köln elleni döntetlennel meghosszabbítjuk az élvonalbeli tagságunkat, a sajtófőnökünk megajándékozott egy doboz kubai szivarral, szombat este el is szívtam egyet."

Hozzátette, hogy a játékosok egy hatalmas üveg, háromliteres borral lepték meg, amit természetesen nem egyedül ivott meg. Dárdai Pál azt is elárulta, hogy nagy volt az ünneplés a meccs után.

„Hatalmas kő esett le a szívünkről. Az előírásokat követve nem mehettünk haza a meccs után, visszatértünk abba a szállodába, amelybe április végén beköltöztünk,

Dárdai Pál büszke a csapatára Forrás: MTI/EPA/DPA pool/Sören Stache

Dárdai Pál arról is beszélt, hogy mennyire nehéz volt a feladat.

„Amit elvállalok, megcsinálom! Megjegyzem, nem volt könnyű. Nagyon nem. Amikor először bementem az öltözőbe, nem egy csapatot láttam, hanem sok játékost.

Az első, egyben legfontosabb feladat az volt, hogy csapattá gyúrjam őket. Azt követően, hogy sikerült, elindultunk felfelé. Mostanra eljutottunk odáig, hogy nyolc meccse veretlenek vagyunk, ha az utolsó fordulóban nem kapunk ki a Hoffenheim otthonában, csodás sorozattal zárhatjuk az idényt. Erre legalább annyira büszkék lehetnénk, mint a bennmaradás kiharcolására" – mondta a magyar edző, aki hozzátette, karrierje legnehezebb hónapjain van túl. Azt is elmondta, rengeteget számított, hogy nyertek Gelsenkirchenben, ugyanis ha kikaptak volna a Schalkétól, nagy veszélybe sodorták volna magukat. Dárdai szerint az igazsághoz tartozik, hogy Arne Friedrich személyében jelentős támasza volt: a sportigazgató folyamatosan mellette, mellettük volt, mindenben számíthatott rá, így egy szivar neki is járt.

Dárdai Pál szerint, amikor jött sok koronavírus-megbetegedés a csapatnál, akkor sokan leírták a Herthát, elkönyvelték, hogy a berlini csapat kiesett.

„Na, persze mi másként gondoltuk. Tisztában voltunk vele, hogy ha visszatérhetünk a pályára, pokoli menet vár ránk, de kitaláltam valamit. Forgattam a csapatot, amennyire lehetett, úgy vigyáztunk a játékosokra, mint a hímes tojásokra.

A stáb dicsérete, hogy izomsérülés nem sújtott bennünket, ha valaki kidőlt, annak eltiltás vagy lábtörés volt az oka. Jóllehet a végére teljesen kifogytunk a támadókból, a Köln elleni mérkőzés előtt azt kérdezgettem magamtól: ki lő majd gólt?! Nem is lőttünk, de a sors úgy akarta, hogy gól nélkül is elérjük a célunkat."

Dárdai Márton a Hertha nagy erőssége lehet Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Soeren Stache

Dárdai Pál a fiáról, Mártonról is ejtett pár szót.

„Ha összefutok vele a folyosón, megveregetem a vállát, mert szombaton is jól játszott. A legfontosabb feladat azonban még előtte áll: nemsokára érettségizik. Ha azon is túl lesz, rendben vagyunk. Nemrég hosszabbított szerződést, jó úton jár. Tisztelettudó, rendes gyerek, a társai is szeretik. Szerintem szép jövő vár rá.

A válogatottságról azonban korai beszélni. Azért, mert van tíz Bundesliga-meccse, még nem kell őt címeres mezben látni. Majd ha lesz nyolcvan, esetleg akkor. Tizenkilenc éves, a tanulás mellett arra kell figyelnie, hogy helyén kezelje a dolgokat. Nem mintha ezzel gond lenne nála"

– mondta a magyar edző, aki a jövőjéről is beszélt.

„Van szerződésem, amely a Herthához köt, az biztos, hogy a következő idényben is a klubnál dolgozom, de hogy az első csapatnál vagy az utánpótlásban, majd a vezetők eldöntik.

Amit mondanak, azt teszem. Játsszuk le az utolsó mérkőzést, aztán meglátjuk, mi lesz. Tényleg bármi lehet."

A teljes interjú ide kattintva érhető el.