Vágólapra másolva!
Szombat este az angol másodosztályú labdarúgó-bajnokság rájátszásának döntőjében a Brentford 2-0-ra legyőzte a Swansea csapatát a londoni Wembley Stadionban, ezzel a "Méhek" becenevű csapat 74 év után ismét feljutott az élvonalba.

Amikor kiderült, hogy a Bajnokok Ligája-döntőt a koronavírus miatt mégsem játszhatják le Isztambulban, az angol házidöntő miatt néhány pillanatra felvetődött lehetőségként a londoni Wembley Stadion. Azonban gyorsan elvetették az ötletet, ugyanis BL-finálé napjára már a legendás londoni stadion le volt foglalva még egy ennél is fontosabb meccsre: a Championship rájátszásának döntőjére.

Ez az a mérkőzés, amin a győztes többet keres, mint egy Bajnokok Ligája-döntőn.

A szakértők szerint a playoff döntőjében minimum 170 millió font (61,5 milliárd forint) a tét a dicsőség mellett. A Deloitte könyvvizsgáló cég szerint egy feljutás a következő három idényre kiszámítva 170 millió fontot jelenthet.

Ivan Toney ontja a gólokat a Brentford csapatában Forrás: Twitter

Remekül kezdte a meccset a Brentford, amely már a 10. percben megszerezte a vezetést. Egy kiugratás után a rossz ütemben kimozduló Frederick Woodman kapus elhúzta a francia Bryan Mbeumo lábát, Chris Kavanagh játékvezető pedig tizenegyest ítélt. A labda mögé Ivan Toney állt oda, és hanyag eleganciával a jobb alsó sarokba lőtt.

  • A Championship gólkirályának ez volt a szezonbeli 33. gólja. Toney az előző szezonban a harmadosztályú Peterborough csapatában játszott, ahol 24 találattal lett gólkirály.

Sokat nem kellett várni a Brentford második góljára. A 20. percben egy gyors kontratámadás végén Mads Roerslev Rasmussen bepasszolt labdájára Emiliano Marcondes érkezett a hosszú oldalon, és 11 méterről a bal alsó sarokba lőtt.

  • A Brentford 20 perc alatt annyi gólt lőtt a Wembleyben, mint az előző négy playoff-döntőjén (1997, 2002, 2013 és 2020) együttvéve.

A folytatásban a Swansea ment előre a szépítésért, ami az első félidő hosszabbításában majdnem össze is jött, de Andre Ayew remek fejese szintén levágódott a kapufáról. A fordulás után megint Ayew lőhetett volna gólt, Connor Roberts tökéletes beadása után a ghánai támadó kapu mellé fejelt. A 66. percben aztán óriási lépést tett a feljutás felé a Brentford, ugyanis Jay Fulton brutális belépője után emberhátrányba került a Swansea.

A hajrában az emberhátrányban futballozó Swansea Citynek már esélyese sem volt visszajönni a meccsbe, így a Brentford magabiztos győzelmet aratott és az 1946/47-ös szezon után ismét feljutott az élvonalba.

A Brentford lesz az 50. csapat, amelyik a Premier League-ben játszik, és a 10. londoni együttes.

Championship, playoff-döntő
Brentford-Swansea 2-0 (2-0)
Gólszerzők: Toney (10.-11-esből), Marcondes (20.)