Egy évtizeden keresztül gyilkolták egymást, hogy az igazi futballklasszikusok közé emelkedhessenek

Bayern Munich - Borussia Monchengladbach 4: 3. SW Recording Monochrome Club Jersey Club Dress Landscape Horizontal Format Sports Sports 1. Bundesliga Football Football Horizontal photo noir et blanc
Uli HOENESS, right, (Bayern) scored the goal for 4: 2, goal shot, goalkeeper Wolfgang KLEFF, front, Borussia Monchengladbach, without defensive chance, action, football 1st Bundesliga, FC Bayern Munich - Borussia Monchengladbach 4: 3 in Munich, 08.12 .1973, DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and / or quasi-video  | usage worldwide (Photo by SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Szombaton estére valószínűleg megszerzi a Bayern München a 30. bajnoki címét az 1963 óta létező Bundesligában. Így kettővel több aranyérme lesz ebben a bajnokságban, mint az összes csapatnak együttvéve. Elképzelhető, hogy már azelőtt matematikailag biztossá válik az elsősége, hogy pályára lép. Ugyanis az üldöző, RB Leipzig korábban játszik, és ha kikap, akkor már bajnokként kezdi a mérkőzését a bajor óriás. Ha nem, akkor a még szükséges pontszámot biztosan megszerzi a szombat este fél hétkor kezdődő találkozón. A Borussia Mönchengladbach ellen.

Pont az adja a dolog különlegességét, hogy a Gladbach ellen ünnepelhetnek a müncheniek.

Ugyanis a Bundesliga történetében ezzel a csapattal vívta a leghosszabb, és legkiegyensúlyozottabb párharcot a Bayern.

Más együttes olyan hosszan nem tudott a '70-es évek eleje óta lépést tartani a rekordbajnokkal, mint az akkori Gladbach. Döbbenetes, de az elmúlt 40 évben soha nem fordult elő, hogy egymást követően három szezonnál több teljen el Bayern-arany nélkül.

2020. június 13-án Münchenben találkozott egymással a két csapat Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Matthias Balk

1969 és 1977 között viszont a Gladbach egy szinten volt a müncheni csapattal. Az ebben az időszakban kiosztott kilenc bajnoki cím mindegyikét ez a két csapat szerezte, gyakran egymás között eldöntve annak sorsát.

Pedig a két együttes egyike sem volt alapítója a Bundesligának, mindkettő csak 1965-ben jutott fel oda. Ám hamarosan megtalálta ott a helyét mindkettő. A '60-as évek végén már mindkét helyen világklasszisok varázsoltak. Az 1968-69-es szezonban szerzett először Bundesliga-aranyat a Bayern. A Gladbach akkor a harmadik helyen végzett. Kettejük közé az Alemannia Aachen furakodott be.

Egy évvel később viszont a Gladbach kicsavarta a Salátástálat a bajorok kezéből.

Berti Vogts, Günter Netzer, Rainer Bonhof , Herbert Wimmer már akkor játszott a legendás edző, Hennes Weisweiler irányította csapatban. Persze világsztárokból a másik csapatnál sem volt hiány. Münchenben már ekkor kialakult a később világverő gárda váza: Sepp Maier, Franz Beckenbauer, Hans-Georg Schwarzenbeck, Bule Roth, Gerd Müller. Ám ekkor csak az ezüstérem jött össze. Négy pont volt a különbség a két csapat között, ez a kétpontos rendszerben, azt jelenti, hogy gladbachi Bayern győzelemmel a sorrend fordított lehetett volna, ám ez csak játék a számokkal. Azt a találkozót a fekete-fehér-zöldek (ez a hivatalos klubszínük) nyerték, megszerezve ezzel első bajnoki címüket. A látványos, fiatalos, ficánkoló támadójátékuk miatt ekkor kapták a „csikók" becenevet, melyet a mai napig büszkén viselnek.

Sőt, egy ideje már a kabalájuk is emiatt egy csikó, Jünter. A nevét a legenda, Netzer keresztnevéről kapta, arrafelé ugyanis így ejtik a „Günter"-t. Ha majd visszatérnek a nézők a stadionba, ez nagyfejű és nagypatájú, kedves jószág buzdítja a szurkolókat minél nagyobb hangerőre.

Jünter, a Mönchengladbach kabalafigurája Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marius Becker

Az 1970-71-es szezonban Jünter Fohlen még nem „élt", ám a Gladbach a Bundesliga történetében az első csapat lett, amely megvédte a címét. Egészen pici különbséggel előzte meg vetélytársát. Sőt, az utolsó játéknap előtt még a Bayern vezetett.

Azonos pontszámmal állt a két csapat, és mindkettő 34 gólt kapott. A Bayern 74-et szerzett, a Gladbach eggyel kevesebbet, 73-at.

Nem lett volna ennyire kiélezett a hajrá, ha a Bayern hazai pályán legyőzi a Gladbachot, ám hiába vezetett, a 90. percben, a vendégcsapat pontot mentett. Egy új szerzemény, bizonyos Jupp Heynckes góljával. Fordított pályaválasztással pedig 3-1-es Borussia-siker született, így jöhetett ez az elképesztő izgalmakat ígérő utolsó játéknap. Amely csak 55 percig volt izgalmas. Addig állt mindkét gárda döntetlenre, amely a bajorok végső győzelmét jelentette volna. Ám a virtuális párbajt a Gladbach nyerte, mely győzött Frankfurtban, a Bayern pedig kikapott Duisburgban.

Ez volt a Bayern első komoly pofonja a Bundesligában azt követően, hogy 1963-ban a szövetség nem fogadta el a nevezését.

Ez az a meccs, amelyen a Bayern München játékosai részegen léptek pályára a Mönchengladbach ellen 1974-ben Forrás: bundesliga.de

Ám a verést amolyan bajor Ludas Matyi módjára háromszor adta vissza a Bayern. Hiába választották kétszer egymás után is a szezon legjobbjának Jünter „keresztapját", Netzert, hiába lett 1974-ben Heynckes holtversenyben gólkirály Gerd Müllerrel, három egymást követő évben a Bayern lett a bajnok. Ilyen sem volt korábban a Bundesligában. Ráadásul az 1971-72-es évadban a Schalke volt az elsőszámú üldözője, egy évvel később pedig senki nem tudta megközelíteni. A Gladbach 1972-ben 12 ponttal kevesebbet gyűjtve harmadik lett, 1973-ban 15-el kevesebbet szerezve csak ötödik. Ám játékosai nem felejtettek el focizni.

Ezt bizonyítja, hogy az 1972-es Eb 18-as keretébe csak öt játékos nem Gladbachból vagy Münchenből érkezett.

A Szovjetunió elleni (győztes) döntőt kezdő 11 focistából kilenc játszott a Bayernben és a Borussiában. Az 1974-es Hollandia elleni (szintén győztes vb-döntőben) pedig nyolc. Ugyanis Netzert a kölni Wolfgang Overath miatt kifúrták a müncheniek.

A közös válogatottbeli sikerek ellenére sem voltak jóban a két csapat játékosai. Érthető ez, hisz az 1973-74-es évadban ismét óriási versenyfutás volt köztük a bajnoki címért. Az őszt szinte végig vezette a Gladbach, ám a téli szünetet már a Bayern töltötte az élen. Ám nem tudta lerázni üldözőjét, az őrült tavasz során szinte végig egy ponttal loholt mögötte vetélytársa. Ez volt a helyzet két mérkőzéssel a vége előtt is, ráadásul az utolsó játéknapon Mönchengladbachban találkoztak. Annak a hétnek a végén, mely során a Bayern először vívott döntőt a Bajnokcsapatok Európa-kupájában. Micsoda végjátékra volt kilátás. Ám nem így történt. A 33. játéknapon a Gladbach 1-0-ra kikapott, a Bayern 1-0-ra nyert, így eldőlt a bajnoki cím.

Minden idők legizgalmasabbnak ígérkező német bajnokijából minden idők legmókásabb bajnokija lett.

Ez volt az a találkozó, amelyen a Bayern játékosai részegen ténferegtek a pályán. A BEK-történelem egyetlen megismételt döntőjét pénteken este nyerték meg, és ezt követően másnap délutánig tartott a mulatozás. A fél négykor kezdődő (már nem sorsdöntő) meccsig. Ráadásul Brüsszelből még el is kellett utazni Mönchengladbachba – még szerencse, hogy volt a vezetők között valaki, akinek eszébe jutott ez a találkozó. A Gladbach 5-0-ra végezte ki a friss BEK-győztest, de ebben benne volt a tisztelet a német klubfutball addigi legnagyobb sikerét szállító csapat tagjai iránt. A Bayern edzője, Udo Lattek minden kapott gól után harsányan kacagott a kispadon.

Günter Netzer (jobbra) és Udo Lattek, a Bayern kirúgott edzője. Lattek belebukott az 1974-75-ös bajnokságban produkált eredménytelenségbe Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide/Dpa

Ám nem nevetett a következő szezon első felében. Ugyanis a kontinens trónján ülő csapata otthon nem volt próféta. A történelemben annál nagyobb fölénnyel csak egyszer előzte meg a Gladbach a Bayernt, mint az 1974-75-ös bajnokságban. Előbbi gyakorlatilag vetélytárs nélkül nyerte meg a bajnokságot. 16 ponttal és kilenc hellyel végzett bajor óriás előtt. Aki abban a szezonban megvédte a címét a BEK-ben, míg a Fohlenelf először nyert UEFA Kupát. Akkor az európai Szuperkupáért a BEK-győztes a KEK elhódítójával mérkőzött, így ezen a színtéren elmaradt a csata a két német rivális között. Ahogy elmaradt a következő bajnokságban is.

A Gladbach szinte végig vezetve védte meg címét, a Bayern csak a hátát nézte az egész szezonban.

A téli szünetben 10. volt, végül befutott a harmadik helyre. Ám ez alig valakit érdekelt Münchenben, ugyanis a csapat zsinórban harmadszor is elhódította a BEK-serleget. Nagyon magabiztosan, igazából egy ellenfele lehetett volna ezen a színtéren: a Mönchengladbach. A Borussia előbb az osztrák Wacker Innsbruckot, majd a Juventust búcsúztatva jutott a legjobb nyolc közé. Ott két döntetlennel, idegenben lőtt kevesebb gólja miatt esett ki a Real Madriddal szemben. Veretlenül. Az elődöntőben Bayern-Real volt, vagyis itt is összejöhetett volna a két nagy német uralkodó összecsapása. Ám itt is elmaradt.

Akkoriban még nem akasztgattak mindenféle (manapság divatos) címkéket egyes párharcokra, de nyilván ekkor ez a vetélkedés kiérdemelte volna a Der Klassiker elnevezést.

Mert Németországban ilyen sokáig tartó, ilyen magas szinten vívott vetélkedés azóta sem volt. És a jelenlegi Bayern-dominanciát elnézve mostanában nem is várható.

Kilenc csodálatos, izgalmas, színvonalas évadon keresztül zajlott a két csapat késhegyre menő küzdelme, mely gyakorlatilag 1977-ben ért véget. Méghozzá nem várt módon. Ugyanis az 1976-77-es szezonban a Bayern minden téren lemaradt a Gladbach mögött. A csikók szinte végig vezetve lettek bajnokok, a bajorok hét ponttal kevesebbet gyűjtve csak hetedikek lettek. A BEK-ben pedig ezúttal azért nem találkoztak, mert

a Bayern a negyeddöntőben kiesett az akkor világuralomra törő szovjet Dinamo Kijevvel szemben.

Akit azonban az elődöntőben eltüntetett a Borussia. Így komoly esély volt rá, hogy a bajnoki cím után a BEK-trófeát is a hazai vetélytárs örökölje a müncheni alakulattól. Ám a BEK-finálé előtt négy nappal komoly csatát kellett vívnia.

Ezen a meccsen a Mönchengladbach nyert a Bayern ellen Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Tobias Hase

Münchenben. 33 forduló után a Gladbachnak két pont előnye volt az üldöző Schalkéval szemben, de rosszabb gólkülönbsége miatt Schalke győzelem esetén pontot kellett szereznie Münchenben. A Schalke nyert is, így a BEK-döntőre készülő gárda élet-halál harcot vívott a minden téren trónfosztott, de így is nagyon veszélyes vetélytársával szemben. Igazi sztárparádé volt 78.000 néző előtt az Olimpiai Stadionban.

A világverő focisták közül a hazaiaknál még játszott Maier, Beckenbauer, Schwarzenbeck, Kapellmann, Hoeness, Müller és már volt Rummenigge, a vendégeknél még volt Vogts, Wimmer, Bonhof, Heynckes és már csatlakozott Stielike és Simonsen.

Óriási meccsen végül a Gladbach összehozott egy 2-2-t, így zsinórban harmadszor is bajnok lett. Összesen ötödször, ezzel eredményesebb volt akkor a Bayernnél. A szombati müncheni vígjátéktól elfáradva viszont szerdán tragédia főszereplője lett: a Liverpool 3-1-re legyőzte Rómában. A BEK-ben nem sikerült a Bayern örökébe lépni.

Majd a következő szezonban ugyan a Bayern előtt maradt, de egy hajszállal lemaradt minden sikerről. Úgy lett második a bajnokságban, hogy csak rosszabb gólkülönbsége miatt szorult a Köln mögé. Hiába nyert az utolsó fordulóban kissé arcátlan módon 12-0-ra a Dortmund ellen.

A BEK-ben pedig az elődöntőben esett ki a Liverpoollal szemben.

A Bayernt viszont 16 ponttal és 10 hellyel utasította maga mögé. Úgy tűnt hosszú távon is elé kerülhet. Ám ezen vágya látványosan zuhant össze a következő pontvadászatban. Az 1978-79-es évadban a Bayern két meccsen 10-et rúgott neki. Gladbachban 7-1-re nyert az akkor még korántsem rekordbajnok.

Az a találkozó vetett véget a két csapat 10 éves rivalizálásának. Az igazi német Klassikernek. Ugyan 1979-ben a Mönchengladbach másodszor is megnyerte az UEFA kupát, ám több sikere nemzetközi szinten azóta sem volt. 1977 óta pedig újabb bajnoki címet sem szerzett.

A Bundesliga történetének egyik legérdekesebb összecsapása volt a Gladbach és a Bayern szuperrangadója Forrás: wr

A Bayern München 1980 óta nyert újabb 25 Salátástálat, 15 Német Kupát, 3 Bajnokok Ligáját, egy UEFA Kupát. Most a Borussia Mönchengladbach ellen ünnepelheti a 30. Bundesliga aranyát