A pályafutását csatárként kezdő világbajnoki ezüstérmes hátvédre emlékeztek

Buzánszky Jenő FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása laza arckép, portré sajtótájékoztató sportoló SZEMÉLY születésnap Budapest, 2010. május 4.
Buzánszky Jenő, az Aranycsapat labdarúgója nevet a Magyar Labdarúgó Szövetség sajtót
Budapest, 2010. május 4. Buzánszky Jenő, az Aranycsapat labdarúgója nevet a Magyar Labdarúgó Szövetség sajtótájékoztatóján a Telki Edzőközpontban. A 85. születésnapját ünneplő focista játszott az Évszázad mérkőzésének nevezett londoni találkozón, amelyen az Aranycsapat 6-3-ra győzött Anglia ellen. MTI Fotó: Földi Imre
Vágólapra másolva!
Buzánszky Jenőre, az Aranycsapat legtovább élt tagjára emlékeztek kedden délután abból az alkalomból, hogy a kiváló labdarúgó kedden lenne 96 esztendős.
Buzánszky Jenő, az Aranycsapat legendás alakja Forrás: MTI/Földi Imre

A budapesti Olimpia parkban található ötkarikánál megtartott ünnepségen Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke felidézte, hogy az 1925. május 4-én született Buzánszky Jenő az Aranycsapat tagjaként részese volt annak a sikersorozatnak, amely az ötvenes években egy nemzet hitét adta vissza.

- fogalmazott Lomnici.

Lomnici Zoltán és a megemlékezés résztvevői Forrás: TAMAS GEZA/Roth Tamas Geza

Kifejtette, személyesen tapasztalta, hogy "Jenő bácsi" tisztában volt azzal: egy egész ország vár példamutatást az egykori Aranycsapat tagjaitól. A hagyományok ápolása mellett ezért rendszeresen részt vett jótékony célú rendezvényeken is. Emlékeztetett arra, hogy az Aranycsapat Testület legitimitását is az egykori kiváló jobbhátvéd felkérése adta,

és az egész Kárpát-medencére kiterjedő programsorozat nélküle nem jöhetett volna létre.

Lomnici Zoltán és Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Testület és az FTC Baráti Kör elnöke Forrás: TAMAS GEZA/Roth Tamas Geza

Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő, a testület alelnöke arról beszélt, hogy Buzánszky egyik híres mondása szerint

Felhívta a figyelmet arra, hogy a legendás együttes tagjainak évtizedeken át mennyi mindent kellett feláldozniuk azért, hogy olimpiai bajnokok és világbajnoki ezüstérmesek legyenek.

Bajkai István országgyűlési képviselő Forrás: TAMAS GEZA/Roth Tamas Geza

Kiemelte, hogy Buzánszkyék a magyar futball legfényesebb sikerét az ország történelmének egyik szörnyű korszakában érték el. Ugyanakkor a vírussal terhelt világban, a ma depresszióra hajlamos emberéből nagyon hiányzik az a kiegyensúlyozott, derűs bizakodás, ami őket jellemezte.

- jelentette ki Bajkai István.

Ifjabb Buzánszky Jenő azt hangsúlyozta, hogy édesapja a pályafutását csatárként kezdte, és azért válhatott belőle olyan sikeres hátvéd, mert jól ismerte a támadók minden trükkjét. Elmondta, hogy azért vállalt el minden felkérést, mert a sport által annyi szeretetet és pozitív élményt kapott, hogy úgy érezte, neki ezeket kötelessége visszaadni az emberek, a szurkolók felé.

Ifj. Buzánszky Jenő virágot helyez el édesapja fényképénél Forrás: TAMAS GEZA/Roth Tamas Geza

A rendezvény végén az Aranycsapat Testület tagjai, valamint Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Testület és az FTC Baráti Kör elnöke, Grosics Edina (az egykori csapattárs, Grosics Gyula lánya) és férje Kiss Tamás, valamint Papp Tamás, a legendás ökölvívó Papp László unokája az olimpiai ötkarikánál elhelyezték a megemlékezés virágait.