A Bayern edzője csak a szokásos módon bukott el a BL-ben

Hansi Flick Bayern München Bajnokok Ligája labdarúgás
Bayern Munich's German head coach Hans-Dieter Flick (L) reacts during the UEFA Champions League quarter-final second leg football match between Paris Saint-Germain (PSG) and FC Bayern Munich at the Parc des Princes stadium in Paris, on April 13, 2021. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Amióta 2019 novemberében Hansi Flick átvette a Bayern München irányítását, a csapat sikert sikerre halmozott. 10 hónap alatt nyert öt jelentős címet, köztük a Bajnokok Ligáját. Majd idén begyűjtötte a klubvilágbajnokság trófeáját is, és szinte elképzelhetetlen, hogy ne védje meg a címét a Bundesligában. A Bajnokok Ligájában viszont nem fogja.

Nem jár messze az igazságtól az, aki azt mondja, hogy a világ jelenleg két legjobb csapata találkozott a Bayern-PSG párharcban. Egy ilyen párosításban apróságok döntenek, de ha az egyik csapat a meghatározó játékosai közül négyet is kénytelen nélkülözni, annak nem lehet esélye. Főleg, ha a négy hiányzó között ott van a világ jelenleg legjobb focistája, Robert Lewandowski is. És ugyan Gnabry, Goretzka, Süle, Tolisso és Costa helyén játszhatott hasonló tudású játékos, ám amikor azok elfáradtak a maguk által diktált őrült tempótól, nagyon hiányoztak a helyükre érkező minőségi focisták. Amikor a párizsi visszavágón a támadósor tagjai már ólomlábakon bukdácsoltak, akkor csak egy 18 éves Musialát és egy tulajdonképpen védekező embert, Martinezt lehetett ide behozni. A Bayern padja úgy nézett ki, mint egy párizsi osztálykiránduláson lévő müncheni gimnáziumi csoport. Valószínűleg közülük lesznek, akik nagy focistává növik ki magukat, de ma még a világ egyik legjobb csapata ellen nem tudnak meccset nyerni. A BL-címvédő Bayern tisztességesen küzdött az adott körülmények között esélyesebb PSG ellen, és végül formailag 3-3-as gólkülönbséggel, idegenben lőtt kevesebb gólja miatt kényszerült búcsúra.

A Paris Saint-Germain kiejtette a címvédő Bayern Münchent a Bajnokok Ligájából Forrás: AFP/Franck Fife

Ennél kisebb különbséggel nem lehet kiesni. Ám a balszerencsés BL/BEK-búcsú nem ismeretlen edzője, Hansi Flick számára. Aki ismeri az ő (sajnos nem túl hosszú) játékoskarrierjét, az azt is tudja, hogy a Bayern csapatában töltött 5 szezonja Németországban győzelmekkel teli volt. 1985 és 1990 között négyszer volt bajnokcsapat tagja, egyszer ezüstérmesé. Mivel aranyérmesbe is igazolt, így négy sorozatban szerepelt a Bajnokok Ligája elődjében, a Bajnokcsapatok Európa-kupájában. És ezen összes szereplése óriási balszerencse utáni kudarccal végződött. Játékosként soha nem emelhette fel a trófeát, pedig szinte mindig csak egy hajszál választotta el tőle.

Első Münchenben töltött évében szinte végig sérült volt. Összesen hat bajnokin tudott játszani az Udo Lattek által irányított csapatban. Remek játékosok voltak akkor a középpályán (elég csak Matthäus, Lerby és Nachtweih nevét említeni), de elfért volna közöttük. Talán pont az ő játéka hiányzott a negyeddöntőben, amikor a Bayern 3-2-es összesítéssel esett ki az Anderlechttel szemben. Ha megnézzük, hogy kik voltak a legjobb négy között 1986-ban (Anderlecht, Göteborg, Steaua Bucuresti és az akkor még korántsem világverő Barcelona), nyugodtan mondhatják a müncheni rajongók, hogy ezt a BEK-győzelmet buta módon eldobta a csapat.

Aztán a következő kiírásban még nagyobb balszerencsével bukott el! Olyannal, amelyhez hasonló nem sok akadt a széria történelmében. Ekkor már egészséges volt Flick, és szükség is volt rá, mert Lerby elhagyta a csapatot. Ráadásul kegyetlenül nehéz sorsolása volt. Már az első fordulóban a kor egyik legjobb csapatával, a van Breukelennel, Ronald Koemannal, Eric Geretsszel, Willy van de Kerkhoffal felálló PSV Eindhovennel kellett megmérkőznie. A legjobb 16 között az Austria Wien következett. Ebben a párharcban Hansi Flick szerezte az első gólt, és ezzel járult hozzá a 2-0-s hazai győzelemhez.

Bécsben 1-1 lett, Flick mind a négy találkozót végigjátszotta. Aztán decemberben a Schalke elleni bajnokin megsérült, és csak május elején tudott visszatérni. Nélküle ütötte ki a csapat a negyeddöntőben az Anderlechtet (7-2-es összesítéssel), majd kimaradt minden idők egyik legdurvább párharcából, a Real Madrid elleni elődöntőből is. Ennek a müncheni felvonása az, amikor az eszét vesztő Juanito úgy taposott rá stoplis cipővel szándékosan a földön fekvő Matthäus arcára, hogy ötéves eltiltást kapott érte. A továbbjutást Flick nélkül érte el a csapat, de annyira fontos tagja volt annak, hogy majdnem féléves kihagyás után is kezdőként számított rá Lattek a Porto elleni fináléban.

Egyesélyes mérkőzés volt, korán vezetést is szerzett a Bayern, és elképzelhetetlennek tűnt, hogy ne Flickék ünnepeljenek a lefújás után. Aztán a hajrában Rabah Madjer egyenlített a róla elnevezett mozdulattal, sarokkal, és a még sokkos állapotban lévő Bayern ellen néhány perc múlva Juary is betalált. Ennél balszerencsésebb módon kevés csapat bukta el a kupát. Így nem lett második nekifutásra sem BEK-győztes Hansi Flick.

Hansi Flick 1987-ben, a Porto elleni BEK-döntőben Forrás: Twitter

Aztán egy évvel később is csak egy hajszál választotta el attól. Ekkor Flicket elkerülték a sérülések, és az összes BEK-meccsen szerepelhetett. A negyeddöntőig magabiztosan menetelt a Bayern, és itt a Real Madriddal találkozott. Ismét feszült, ideges, sportszerűtlen két találkozót vívott a világ akkori két legjobb csapata. A Magyar Televízió közvetítette ezeket az összecsapásokat, és akik látták, azok a bajorok belga kapusának, Jean-Marie Pfaffnak és a madridiak mexikói csatárának, Hugo Sancheznek az állandó összetűzéseire emlékeznek, de voltak itt más gusztustalanságok is. A Bayern abban az évben talán története legrosszabb csatárállományát vonultatta fel (Mark Hughes, Jürgen Wegmann, Ludwig Kögl, Roland Wohlfahrt és a fiatalabbik Rummenigge), úgyhogy a középpályásokra (Matthäus, Flick, Dorfner, Nachtweih) dupla feladat hárult a támadások terén. Még a védőkre is, így aztán a müncheni mérkőzésen két ember a hátsó alakzatból (Pflügler és Eder) talált be az első félidőben, majd a 47. percben Wohlfahrt góljával már 3-0-ra vezetett az előző évi döntős.

Juanito 5 éves eltiltást kapott, amiért szándékosan megtaposta a földön fekvő Matthäust Forrás: fcbayern.com

Ám az akkor már Jupp Heynckes által irányított csapat megint a hajrában engedett ki, és csak 3-2-es előnnyel mehetett Madridba. Ott is több helyzete volt, mint a madridi csapatnak, ám az első félidőben mégis kétgólos hátrányba került. Előnyét a Real az ekkor (a történelemben csak ekkor) rá jellemző játéktördeléssel megőrizte egy félidőnél is több időn keresztül. Pedig a spanyol gárda támadóegységében olyan játékosok voltak, mint Butragueno, Michel, és a már említett Sanchez. Leo Beenhakker edző mégis úgy gondolta, hogy a cél szentesít mindent, és ha nem is szimpatikus győztesként, de elődöntőbe vitte csapatát. Így nem lett harmadszor sem BEK-győztes Flick.

Mivel abban az évben csak a második helyen végzett a Bayern a Bundesligában, így 1988-ban csak az UEFA Kupában indulhatott. Itt Flick nyolc mérkőzésen játszott, ám az elődöntőben vele együtt sem bírt a csapat a Maradona-féle Napolival. Persze az lett volna a csoda, ha az eligazolt Pfaff és Matthäus nélkül, olyan támadókkal, mint Johnny Ekström, Jürgen Wegmann és Roland Wohlfahrt sikeres tud lenni nemzetközi szinten.

Az 1980-as évek végén Lothar Matthäus és Flick öt trófeát nyert együtt a Bayernben Forrás: Twitter/Imago Images

A bajnokságot viszont megnyerte 1989-ben is, így Flick negyedszer is neki indult a BEK megnyerésének. Ám abban az évben is állandóan sérülésekkel küszködött. Pedig óriási szükség lett volna rá. Olyan játékosok kaptak gyakori szerepet a minőségi védők előtt, mint Hans Dorfner, Manfred Bender, Alan McInally, Ludwig Kögl, Roland Grahammer. Az őszi jó sorsolásnak köszönhetően (skót és albán ellenfél) könnyedén érte el a tavaszt, és itt bravúros teljesítménnyel, kettős győzelemmel ütötte ki az 1988-ban győztes PSV-t. Majd az elődöntőben minden idők egyik legjobb csapatával, a Maldinivel, Baresivel, Rijkaarddal, van Bastennel felálló, címvédő Milannal találkozott. A remek védelemnek köszönhetően Milánóban csak egy gólt kapott, azt is 11-esből. Azt a mérkőzést végigjátszotta Flick. A visszavágón viszont nem tudott pályára lépni. Nélküle is csodát tett a Bayern, hiszen esélytelenként 1-0-ra megnyerte a 90 percet. Pechére a hosszabbításban 1-1 gól esett, így nem jutott döntőbe. Akkor is az idegenben lőtt gól szabálya okozta a vesztét.

A bajorok 1989-ben is az idegenben lőtt gól szabálya miatt estek ki a legrangosabb európai kupasorozatból Forrás: fcbayern.com

Így bukott el négy BEK-kiírásban Hansi Flick játékosként, holott mindegyik alkalommal nagyon közel volt a végső győzelemhez. Ha még ehhez azt is hozzátesszük, hogy 1986-ban a Steaua Bucuresti, 1987-ben a Porto, 1988-ban a PSV Eindhoven nyerte a legrangosabb európai klubsorozatot, akkor különösen dühös lehet.

Továbbá az is bosszantó lehet számára, hogy olyan sokat volt sérült pályafutása során. Emiatt 1990-ben, 25 évesen búcsút kellett mondania a Bayernnek, és 28 évesen végleg visszavonult.

Ha az említett BEK-balszerencséket tavaly ilyenkor felidézte magában Hansi Flick, talán ő is úgy gondolta, hogy el van átkozva ebben a sorozatban. Aztán az átok szokatlan időpontban, tavaly augusztusban megtört: felemelhette a világ legértékesebb klubkupáját. Ám ezt idén nem teheti meg: a Bayern ismét hatalmas balszerencsével elbukott a PSG ellen, és már a legjobb négy közé sem került. Ráadásul a jelenlegi müncheni viszonyokat ismerve, továbbá azt, hogy nyáron üressé válik a szövetségi kapitányi poszt Németországban, az is kérdéses, hogy Hansi Flick mikor fog legközelebb csapatot irányítani a Bajnokok Ligájában.