Ötven éve nem volt ilyen jó sorozatban a magyar fociválogatott

Andorra La Vella, 2021. március 31. A magyar válogatott tagjai ünnepelnek az egyik góljuk után a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjében játszott Andorra-Magyarország mérkőzésen Andorra La Vellában 2021. március 31-én. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo
Vágólapra másolva!
Három forduló után a labdarúgó világbajnoki selejtezők I csoportjában Anglia vezet Magyarország és Lengyelország előtt, így a szeptemberi angolok elleni meccset pótselejtezős helyről várhatjuk majd. A magyarok hozták a kötelezőt, és 4-1-re nyertek Andorra ellen, miközben az angolok nagy nehezen 2-1-re megverték Lengyelországot, Albánia pedig San Marinóban nyert 2-0-ra. A magyar csapat ötven éve nem produkált olyan teljesítményt, hogy 9 tétmeccsen veretlen maradjon.

Ötven éve nem volt ilyen

A magyar labdarúgó-válogatott legutóbb 2020 őszén az Oroszország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen (2-3) szenvedett vereséget tétmeccsen. Az azóta lejátszott valamennyi tétmérkőzésen veretlen maradt.

A magyar válogatott legutóbbi 9 tétmérkőzése

Bulgária-Magyarország 1-3 (Eb-pótselejtező)
Szerbia-Magyarország 0-1 (Nemzetek Ligája)
Oroszország-Magyarország 0-0 (Nemzetek Ligája)
Magyarország-Izland 2-1 (Eb-pótselejtező)
Magyarország-Szerbia 2-1 (Nemzetek Ligája)
Magyarország-Törökország 2-0 (Nemzetek Ligája)
Magyarország-Lengyelország 3-3 (vb-selejtező)
San Marino-Magyarország 0-3 (vb-selejtező)
Andorra-Magyarország 1-4 (vb-selejtező)

Pontosan ötven évet kell visszamennünk ahhoz az időben, hogy hasonló szériára bukkanjunk. Még a dicsőséges Mezey-korszak alatt (1983-86) sem volt ennyire hosszú tétmeccses veretlenségi sorozata a magyar válogatottnak. Ami az 1971-72-es szezont illeti, ott így nézett ki ez a lista:

Az 1971-72-es veretlenségi sorozat tétmeccsen

1971. szeptember 25. Magyarország-Bulgária 2-0 (Eb-selejtező)
1971. október 9. Franciaország-Magyarország 0-2 (Eb-selejtező)
1971. október 27. Magyarország-Norvégia 4-0 (Eb-selejtező)
1971. november 14. Málta-Magyarország 0-2 (vb-selejtező)
1972. április 29. Románia-Magyarország 1-1 (Eb-selejtező)
1972. május 6. Magyarország-Málta 3-0 (vb-selejtező)
1972. május 14. Románia-Magyarország 2-2 (Eb-selejtező)
1972. május 17. Magyarország-Románia 2-1 (megismételt Eb-selejtező)
1972. május 25. Svédország-Magyarország 0-0 (vb-selejtező)
A 9 tétmeccses veretlenségi sorozat az 1972-es labdarúgó-Eb elődöntőjében szakadt meg, mert akkor a szovjet válogatott 1-0-ra legyőzte Magyarországot.

Nem kellett félni Andorrában

A szövetségi kapitány ezúttal nem számíthatott a Bundesligában szereplő kulcsjátékosaira. Gulácsi Pétert már a lengyelek elleni meccs után visszarendelte az RB Leipzig, Willi Orbánnak és Sallai Rolandnak pedig a San Marino elleni találkozó után kellett visszatérnie Németországba, míg a DAC-ban futballozó Schäfer András sérülés miatt nem léphetett pályára.

Andorrával eddig négyszer játszott a magyar fociválogatott, mindannyiszor vb-selejtezőn. Három győzelem mellett egy vereség csúfítja az örökmérleget, azonban a 2017-es történelmi vereség miatt a magyar csapatot alaposan fűthette a visszavágás vágya. Emiatt a meccs miatt sokan revánsként harangozták be a szerdai meccset, ez pedig érződött is az első félidőben.

A Dibusz - Fiola, Lang, Szalai A. - Lovrencsics, Nagy Á., Kleinheisler Hangya - Kalmár - Szalai Á., Nikolics összetételű csapat a meccs első felében csak szenvedett, mindkét oldalon voltak komolyabb szabálytalanságok,

talán még ott volt pár fejben a négy évvel ezelőtti kudarc.

Fiola Attila végül a lehető legjobbkor, az első félidő hajrájában szerzett vezetést, a második félidőben pedig rúgtunk még hármat, igaz, közvetlenül a lefújás előtt kaptunk is egyet tizenegyesből, végül 4-1-re nyert a Rossi-csapat.

Fiola Attila (j) csapattársaival ünnepli gólját a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjében játszott Andorra-Magyarország mérkőzésen Forrás: MTI/AP/Joan Monfort

Andorra-Magyarország 1-4 (0-1)
Andorra La Vella, 300 néző, v.: Vilhjalmur Thorarinsson (izlandi)
gólszerzők: Pujol (93., tizenegyesből), illetve Fiola (45+2.), Gazdag (52.), Kleinheisler (58.), Nego (90.)
sárga lap: San Nicolas (15.), Jimenez (36.), Vales (73.), Pujol (83.), illetve Nagy (34.), Hangya (88.)

Andorra: Josep Gomes - Moises San Nicolas (Chus Rubio, 61.), Max Llovera, Emili Garcia, Albert Alavedra Jimenez (Marc Rebes, 77.) - Alexandre Martinez (Cristian Martínez, 61.), Marcio Vieira (Marc Pujol, 77.), Marc Vales, Joan Cervos - Cucu (Aaron Sanchez, 82.), Jordi Alaez

Magyarország: Dibusz Dénes - Fiola Attila, Lang Ádám, Szalai Attila - Lovrencsics Gergő (Varga Kevin, 83.), Kleinheisler László (Nego Loic, 83.), Nagy Ádám (Sigér Dávid, 61.), Kalmár Zsolt (Gazdag Dániel, 29.), Hangya Szilveszter - Nikolics Nemanja (Varga Roland, 61.), Szalai Ádám.

A meccs összefoglalóját ITT nézheti meg.

A meccs után nem lehetett maradéktalanul elégedett a szakvezető, ugyanis Nagy Ádám „kisárgázta" magát az angolok elleni meccsről, Kalmár Zsolt pedig láthatóan súlyos sérülést szenvedett.

Egy talajfogás közben bicsaklott meg a térde. Egyelőre nem tudni, mennyire súlyos a sérülése, de Marco Rossi már előrevetítette, könnyen lehet, hogy újabb súlyos sérülést szenvedett, és lemarad az Eb-ről.

Kalmár Zsoltot ápolják az Andorra elleni meccsen Forrás: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

Kalmárnak nincs szerencséje a sérülésekkel, 2019 nyarán már volt egy térdműtétje, novemberben pedig a Puskás Aréna avatóján tört el a bokája, most könnyen lehet, hogy a hazai Eb-szerepléstől fosztja meg egy sérülés.

„A második félidőben jobbak voltunk, mint az elsőben, de nem vagyok tökéletesen elégedett. Főleg a kapott gól miatt és

Nagyon csalódott vagyok emiatt. Kalmár és Szoboszlai a két legtechnikásabb játékosunk, így nagyon fájna a kiesése" – mondta Rossi, de a többi csapattárs is beszélt róla a meccs után.

A helyére beállt Gazdag Dániel élete első válogatott gólját is neki ajánlotta: „Sajnálom a sérülésért, de örülök, hogy nyertünk, a gólomat pedig neki ajánlom."

„Nincs bajom a műfűvel. Örülök, hogy nyertünk egy ilyen nehéz pályán, most ez volt a legfontosabb. Örülök, hogy gólt tudtam szerezni, és visszatérhettem a válogatottban, de a lényeg, hogy a csapat jól működött és nyertünk. Remélem, Kalmár Zsolt mihamarabb vissza tud térni a pályára" - mondta Kleinheisler László.

Marco Rossi szövetségi kapitány együttese a nyári, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon a Puskás Arénában fogadja a címvédő portugálokat és a világbajnok franciákat, majd a németek vendége lesz Münchenben. A vb-selejtezők szeptember eleji folytatását a százszázalékos teljesítménnyel éllovas angolok mögött második helyen várja a magyar csapat.

A németekről kicsit később még szót ejtünk, de előbb lássuk, mi történt még a mieink csoportjában.

Közel voltak a meglepetéshez a lengyelek

A lengyelek az Andorra ellen megsérült Robert Lewandowski nélkül léptek pályára a Wembley-ben. A hazai csapat Harry Kane tizenegyesből szerzett góljával vezettek sokáig, de az angol Brighton kölcsönjátékosa, Jakub Moder egyenlíteni tudott.

Nagyon úgy tűnt, hogy a selejtezőcsoportban előttünk álló mindkét csapat pontokat veszít majd, de jött a Manchester United csapatkapitánya, Harry Maguire, aki a városi rivális City-játékos, John Stones fejese után lőtt a léc alá. Gareth Southgate csapata így három meccs után is hibátlan, szeptember elején pedig a Puskás Arénában folytatja majd a sorozatot.

Paulo Sousa és angol kollégája, Gareth Southgate Forrás: AFP/Andy Rain

„Az első félidőben hiányzott a szélsőjátékunk, ebben a második félidőre sikerült előrébb lépnünk. A második játékrészben többnyire az angol térfélen folyt a játék, letámadtunk, amiből gólt is tudtunk szerezni. Többet volt nálunk a labda, jól is védekeztünk. Két pontrúgás után kaptunk gólt, ebben fejlődnünk kell még. A játékosaim szomorúan jöttek le a pályáról, sokkal többet érdemeltünk volna" – mondta Paulo Sousa, a lengyelek kapitánya, aki a magyar meccshez hasonlóan nemcsak a győzelmet, de a videobírót is hiányolta.

Anglia-Lengyelország 2-1 (1-0)
gólszerzők: Kane (19., tizenegyesből), Maguire (85.), illetve Moder (58.)

A csoport harmadik mérkőzésén az albánok kétgólos győzelmet arattak San Marinóban, a vendégek második találatát a ferencvárosi Myrto Uzuni szerezte.

San Marino-Albánia 0-2 (0-0)
g.: Manaj (63.), Uzuni (85.)

A tabella:

1. Anglia 3 3 - - 9- 1 9 pont
2. MAGYARORSZÁG 3 2 1 - 10- 4 7
3. Albánia 3 2 - 1 3- 2 6
4. Lengyelország 3 1 1 1 7- 5 4
5. Andorra 3 - - 3 1- 8 0
6. San Marino 3 - - 3 0-10 0

A németek égése a játéknap szenzációja

A németek - akik a nyári Európa-bajnokságon a magyarokkal azonos csoportban szerepelnek majd - húsz év után először veszítettek hazai pályán vb-selejtezőt, azóta 35 mérkőzésen maradtak veretlenek, a legutóbbi 18-at pedig megnyerték.

A Genoa csatára, Goran Pandev szerzett vezetést a vendégeknek az első félidő hosszabbításában. A 37 éves csapatkapitány a 117. mérkőzésén a 37. találatát érte el, mindkettővel csúcstartónak számít hazája válogatottjában. A németek a 62. percben Ilkay Gündogan büntetőjével egyenlítettek, ám a Napoli középpályása, Eljif Elmas a 85. percben betalált, ezzel a macedónok a játéknap legnagyobb meglepetését érték el.

"Hatalmas csalódás ez az eredmény számunkra" - mondta a lefújás után a németek szövetségi kapitánya, Joachim Löw.

A Kicker első kommentárjában kemény kritikával illette Joachim Löw szövetségi kapitányt. A német lap azt írta, hogy ez az este kijózanító és félelmetes volt a német válogatott számára. Joachim Löw megpróbálta azzal magyarázni a vereséget, hogy mindenki nagyon fáradt, de ezt nem lehet elfogadni. Pontosabban el lehetne, ha nem olyan képességű csapat lenne az ellenfél, mint Macedónia.

Uli Höeness, aki ezúttal is az RTL német csatorna szakkommentátoraként dolgozott, szinte meg sem bírt szólalni.

Höeness újra előhúzta a Thomas Müller-kártyát. Löw nem hajlandó behívni a válogatottba a Bayern München kiváló formában lévő játékosát, Höeness szerint ez hiba, és felül kellene vizsgálni ezt az álláspontot.

Leroy Sane hagyja el a pályát azok után, hogy Macedónia 2-1-re legyőzte a német válogatottat Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Ges/Marvin Ibo Guengoer

A macedón újságok természetesen történelmi győzelemről, a négyszeres világbajnok megleckéztetéséről írnak. A Nova Makedonija című lap azt írta: Macedónia megmutatta, hogy a futball nem az a játék, amelyben mindig a németek nyernek. Gary Lineker híres mondásának kisebb átformálása után nézzük, mit szólt az egészhez Gary Lineker?

Valami olyasmit, hogy "Te jó ég, Németország vesztett Macedóniával szemben".

A macedón válogatott szövetségi kapitánya, Igor Angelovszki pedig csak ennyit üzent haza: Örülj Macedónia és ünnepeld a hőseidet.

- mondta Angelovszki, a győzelmet a macedón népnek, a koronavírus-járvány miatt küzdő orvosi személyzetnek, gyermekeinek és feleségének szentelve.

A meccs összefoglalója:

A vb-címvédő franciák Antoine Griezmann góljával 1-0-ra győztek Bosznia-Hercegovina vendégeként.

Az eredmények:

Európai világbajnoki selejtezők, 3. forduló:

Görögország-Grúzia 1-1 (0-0)
gólszerzők: Kakabadze (76., öngól), illetve Kvaratskhelia (78.)

Spanyolország-Koszovó 3-1 (2-0)
g.: Olmo (34.), Torres (36.), Moreno (75.), illetve Halimi (70.)

A B csoport állása: 1. Spanyolország 7 pont/3 mérkőzés, 2. Svédország 6/2, 3. Görögország 2/2, 4. Georgia 1/3, 5. Koszovó 0/2

Észak-Írország-Bulgária 0-0
Litvánia-Olaszország 0-2 (0-0)
g.: Sensi (47.), Immobile (94., tizenegyesből)

A C csoport állása: 1. Olaszország 9 pont/3 mérkőzés, 2. Svájc 6/2, 3. Észak-Írország 1/2 (0-2), 4. Bulgária 1/3 (1-5), 5. Litvánia 0/2

Ukrajna-Kazahsztán 1-1 (1-0)
g.: Jaremcsuk (20.), illetve Muzsikov (59.)

Bosznia-Hercegovina-Franciaország 0-1 (0-0)
g.: Griezmann (61.)

A D csoport állása: 1. Franciaország 7 pont/3 mérkőzés, 2. Ukrajna 3/3, 3. Finnország 2/2, 4. Bosznia-Hercegovina 1/2 (2-3), 5. Kazahsztán 1/2 (1-3)

Moldova-Izrael 1-4 (1-1)
g.: Carp (29.), illetve Zahavi (45+2.), Solomon (57.), Dabbur (65.), Natcho (66.)
piros lap: Nicolaescu (50., Moldova)

Skócia - Feröer-szigetek 4-0 (1-0)
g.: McGinn (7., 53.), Adams (60.), Fraser (70.)

Ausztria-Dánia 0-4 (0-0)
g.: Skov Olsen (58., 74.), Maehle (64.), Hojbjerg (67.)

Az F csoport állása: 1. Dánia 9 pont, 2. Skócia 5, 3. Izrael 4 (5-4), 4. Ausztria 4 (5-7), 5. Feröer-szigetek 1 (2-8), 6. Moldova 1 (2-13)

Liechtenstein-Izland 1-4 (0-2)
g.: Frick (79.), illetve Saevarsson (12.), Bjarnason (45+1.), Palsson (78.), Sigurjonsson (93., tizenegyesből)

Németország - Észak-Macedónia 1-2 (0-1)
g.: Gündogan (62., tizenegyesből), illetve Pandev (45+2.), Elmas (85.)

Örményország-Románia 3-2 (0-0)
g.: Szpercjan (56.), Harojan (87.), Barszeghjan (89., tizenegyesből), illetve Cicaldau (62., 72.)
piros lap: Puscas (78., Románia)

A J csoport állása: 1. Örményország 9 pont, 2. Észak-Macedónia 6 (9-4), 3. Németország 6 (5-2), 4. Románia 3 (5-6), 5. Izland 3 (4-6), 6. Liechtenstein 0