Egyre nehezebb helyzetben a Honvéd, az edzőjük előző két csapata kiesett, a mai meccsük sorsdöntő lesz

HORVÁTH Ferenc
Horváth Ferenc kispesti vezetőedző a labdarúgó OTP Bank Liga 27. fordulójában játszott Budapest Honvéd - Újpest FC mérkőzésen
Vágólapra másolva!
Két teljes forduló és három mérkőzés van még hátra a labdarúgó NB I 2020-21-es szezonjából, s a kiesés elleni harc most kezdett el igazán élessé válni. A mögöttünk lévő hat forduló alapján a Budafok után a legrosszabb formában most a Budapest Honvéd együttese van, amely a 18 megszerezhető pontból mindössze ötöt szerzett, és ezzel az egész mezőny második leggyengébb eredményét produkálta. A Horváth Ferenc vezette kispesti csapat egyetlen pontra van a kieső helytől, és azért kell idegeskednie, mert időközben feltámadt a korábban már biztos kiesőnek elkönyvelt DVTK, amely – a jelek szerint – nagyon nem akar kiesni. A Diósgyőr szombaton Kisvárdán is nyert, sorozatban harmadik győzelmét aratva. Viszont ha Horváth Ferenc így folytatja, egymás után a harmadik NB I-es csapatát ejtheti ki.

Horváth Ferenc első NB I-es csapata a 2012-13-as idényben a Kecskemét együttese volt. Az akkor 39 éves edző nagy lendülettel robbant be a magyar edzői élvonalba, ráadásul arra is odafigyelt, hogy mindig valami hangzatos nyilatkozattal lepje meg a sportsajtót.

A Kecskemét csapatával a 7. helyen végzett az NB I-ben, az együttes - sokak szerint - látványos támadófocit játszott.

Ekkor alapozta meg hírnevét Horváth, akitől innentől kezdve - s mindez a mai napig így van - az összes magyar klubvezető ugyanezt a támadójátékot várta.

Horváth Ferenc, a labdarúgó NB I-ben címvédő Videoton FC új vezetőedzője bemutatkozó sajtótájékoztatója után a székesfehérvári Sóstói Stadionban 2015. október 7-én Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Eddigi két edzői sikere a 2013-14-es szezonban a Győr edzőjeként szerzett ezüstérem, amikor pontszámban egyenlően végeztek a bajnok Debrecennel (62-62 pont, de a Győrnek rosszabb volt a gólkülönbsége), majd a 2015-16-os szezonban a Videoton élén eltöltött 7 hónap volt, amikor a fehérvári csapattal szintén ezüstérmes lett a bajnokságban.

Győrből 2014 októberének közepén rúgták ki, amikor csapatával kiesett a Gyirmót elleni Magyar Kupa-mérkőzésen.

Voltaképpen ezzel a két ezüstéremmel alapozta meg, hogy a magyar együttesek vezetői egyfajta tűzoltóként tekintsenek rá. Pedig az ezt követő edzői munkássága már nem volt sikertörténet. 2012-2021 között kilenc csapat kispadján ült (ebből a Szigetszentmiklós nem volt NB I-es, a többi - Kecskemét, Győr, Paks, Videoton, Diósgyőr, Balmazújváros, Haladás, Honvéd igen.)

Horváth Ferenc, a Győr vezetőedzője a labdarúgó OTP Bank Liga 18. fordulójában játszott Ferencváros - Győri ETO FC találkozón Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 2016-17-es szezonban a DVTK edzője volt.

Majd 2017. március 2-án a DVTK idény közben rúgta ki Horváthot.

Innen került át a következő szezonban az NB I-be feljutó Balmazújváros együtteséhez, amelyet nem tudott az NB I-ben tartani. Az utolsó fordulóban drámai körülmények között esett ki a csapatával, mert miközben hazai pályán 3-3-as döntetlent játszott az ezüstérmes Ferencvárossal, addig a kiesés elleni küzdelemben a legfőbb vetélytársa, Horváth előző csapata, a DVTK hazai pályán 2-1-re verte a bajnok Videotont. A meccs után Horváth a tévékamerák előtt szinte sírva vette tudomásul a kiesést, egyben megvádolta a Videotont azzal, hogy a fehérvári csapat szándékosan gyengébb kerettel állt fel a miskolci mérkőzésen.

Egyébként a Fradi elleni utolsó, hazai mérkőzésen a Balmazújváros kezében volt a saját sorsa, hiszen ha nyer, akkor a DVTK semmiképpen sem tudott volna bent maradni.

Horváth Ferenc következő munkahelye a Haladás együttesénél volt a 2018-19-es szezonban. A balmazújvárosi kudarc után vette át a szombathelyi csapatot, amely érkezése előtt a 8. helyen végzett az NB I-ben. A 2018-19-es idényben viszont a Haladás nem tudott bent maradni, és azóta is az NB II-ben szerepel.

A Haladás számára az a szezon nagyon rosszul sikerült, utolsóként, azaz 12. helyezettként esett ki az NB I-ből.

Horváth Ferenc, a Haladás vezetőedzője a labdarúgó OTP Bank Liga 32. fordulójában játszott Mezőkövesd Zsóry FC-Szombathelyi Haladás mérkőzés végén Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A 10. helyezett MTK 8 ponttal gyűjtött többet, mint a szombathelyi csapat, amelynek esélye sem volt arra, hogy bent maradjon. Pedig a 30. fordulónál még minden Haladás-drukker reménykedett, hiszen akkor a Szombathely 4 pontra volt a 10. helyezett Kisvárdától. Ám a bajnokság utolsó szakasza borzalmasan gyengén sikerült a Haladásnak, mert a megszerezhető 9 pontból csak 2 pontot szereztek.

A kudarcok után Horváth Ferenc egy ideig nem talált magának csapatot. 2021 februárjában az akkor nehéz helyzetben, a szintén kiesés ellen küzdő Budapest Honvéd együttese nevezte ki vezető edzőnek. Amikor ez megtörtént, a 21. fordulón jutott túl az NB I mezőnye és a Honvéd „hazai pályán" (az MTK stadionjában) kapott ki 3-2-re a Budafoktól. Pisont Istvánnak ez volt az utolsó meccse vezető edzőként a kispadon, mert (újra) kirúgták a klubbal Magyar Kupát nyerő, régi kispesti játékost, későbbi edzőt.

Tény, hogy a 21. forduló után a Honvéd kieső, azaz a 11. helyen állt, de a tabella alja nagyon szoros volt.

A 8. helyezett Újpest 25 ponttal rendelkezett, azaz 3 pont válaszotta el a két csapatot. Első nyilatkozatában Horváth azt mondta, hogy a legfőbb célja a kispesti csapat NB I-ben tartása, azaz a bajnokság végén a „vonal felett" szeretné látni az együttest.

A kispesti Gazdag Dániel (b) gólját ünnepli csapattársával Nagy Gergővel a labdarúgó OTP Bank Liga 27. fordulójában játszott Budapest Honvéd - Újpest FC mérkőzésen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Horváth érkezése óta a Honvéd 3 győzelmet, 2 döntetlent és 4 vereséget szenvedett el. Ám a mögöttünk lévő 6 fordulót már semmiképpen sem lehet sikertörténetnek nevezni. A Honvéd így teljesítette ezt a szakaszt.

  • 25. forduló:Honvéd-Kisvárda 0-1
  • 26. forduló: DVTK-Honvéd 0-0

Itt érdemes megállni egy pillanatra, mert ezen a meccsen történt meg az egész bajnokság egyik legsúlyosabb bírói tévedése.

A 2021. március 13-án lejátszott meccsen a hosszabbításban a Diósgyőr szabályos gólt szerzett, de a bíró nem adta meg.

Érdemes megnézni a videófelvételt, mert lesről tényleg nem lehetett szó.

  • 27. forduló: Honvéd-Újpest 2-2
  • 28. forduló: ZTE-Honvéd 0-1
  • 29. forduló: Honvéd-Fehérvár 2-3

Itt érdemes kitérni arra, hogy ezután a mérkőzés után Horváth a játékvezetést kritizálta. Ezt mondta:

Nem tudom, ez hányadik meccs, amikor az utolsó pillanatban kapunk gólt. Büntetés jár érte már az edzésen és az edzőmeccsen is, de nem tudjuk ezt valahogy levetkőzni. De szerintem most nem nekem kellene magyarázkodnom a csapat előtt, hanem valaki másnak."

  • 30. forduló: Paks-Honvéd 2-0

A Honvéd tehát a mögöttünk lévő 6 fordulóban a megszerezhető 18 pontból összesen 5 pontot ért el.

A kiesés elleni küzdelemben a ZTE és a DVTK a kispestiek legfőbb vetélytársa, mert a Budafok borzalmas formában van (6 meccs, 2 pont), és nagyon úgy tűnik, hogy az újonc csak egy évet tölt az NB I-ben. A ZTE, a DVTK és a Honvéd mérlege egy minitabellán az elmúlt hat fordulóból:

1. ZTE 2-2-2 10-7 8 p
2. DVTK 2-2-2 5-8 8 p
3. Honvéd 1-2-3 5-8 5 p

A Honvéd helyzetét nem könnyítette meg a szombati játéknap két meccse. A ZTE simán, 4-1-re nyert az ezüstéremre pályázó Puskás Akadémia otthonában, míg a DVTK sorozatban harmadik győzelmét érte el. A miskolci csapat ezúttal a Kisvárdán győzött 1-0-ra. Ezzel egy pontra közelítette meg a Honvédot, amely majd vasárnap játszik a Mezőkövesd ellen.

Nézzünk most akkor előre. Ennek a három csapatnak a következő a sorsolása.

  • 31. forduló. Puskás-ZTE (1-4), Kisvárda-DVTK (0-1), Honvéd-Mezőkövesd
  • 32. forduló DVTK-Újpest, ZTE-Kisvárda, Budafok-Honvéd
  • 33. forduló DVTK-Fehérvár, Újpest-ZTE, Honvéd-Fradi

Az máris látszik, hogy papíron a legnehezebb sorsolása a DVTK-nak van – annak ellenére, hogy a DVTK és a kispesti csapat is kétszer játszik otthon, míg a ZTE kétszer idegenben.

A 31. forduló mindenképpen sorsdöntő lehet a Honvéd számára, az egész fordulóban ők játsszák az utolsó meccset (vasárnap, 19.30.)

A Mezőkövesd szintén nem dicsekedhet valami fényes formával, mert azok után, hogy Pintér Attila kezdetben valóságos csodát tett, csapata nagyon hosszú ideig, 13 fordulón keresztül maradt veretlen az NB I-ben, az utolsó négy meccsét elvesztette. Bár a csapatot nem fenyegeti a kiesés, nehezen hihető, hogy az ötödik meccsét is szeretné elveszíteni a korábban két csapattal is bajnokságot nyert, egykori szövetségi kapitány, Pintér Attila. Éppen emiatt lesz érdekes ez a meccs, mert most már a Honvédnak minden találkozó élet-halál harc.

A következő fordulóban Budafokra megy a Kispest, majd az utolsó fordulóban a bajnok Fradit fogadja.

Mindenesetre, ha a Honvéd nem tudja az utolsó hat fordulóban látott összeomlását megállítani, akkor borzalmas nehéz percek várnak a kispesti szurkolókra. Akik már a Paks ellen elszenvedett 2-0-s vereség után is kiábrándító játékról írtak az együttes Facebook-oldalán.

Horváth Ferenc kispesti vezetőedző a labdarúgó OTP Bank Liga 27. fordulójában játszott Budapest Honvéd - Újpest FC mérkőzésen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Honvéd (és Horváth Ferenc számára is) azért is lenne létkérdés az NB I-ben való megkapaszkodás, mert a következő szezonban a Vasas és a Debrecen feljutásával minden bizonnyal két erős csapat érkezik a másodosztályból az élvonalba.

Ha viszont ebben a szezonban mégis kiesne a Honvéd, az Horváth Ferenc számára is egy olyan kudarc lenne, amelyet már semmiféle nyilatkozattal nem lehetne megmagyarázni.