A Real Madrid elnöke fontos részleteket árult el a Szuperligáról

ceremony fbl award Horizontal BUST HEADSHOT
(FILES) In this file photo taken on December 3, 2018 Real Madrid's president Florentino Perez poses upon arrival at the 2018 Ballon d'Or award ceremony at the Grand Palais in Paris. - Twelve of Europe's most powerful clubs announced the launch of a breakaway European Super League on April 19, 2021 in a potentially seismic shift in the way football is run, but faced accusations of greed and cynicism. Six Premier League teams, Liverpool, Manchester United, Arsenal, Chelsea, Manchester City and Tottenham are involved, alongside Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Juventus, Inter Milan and AC Milan. Real Madrid chief Florentino Perez, who was announced as the first ESL president, said the breakaway reflected the big clubs' wishes. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Florentino Pérez, a Real Madrid és az új, Európai Szuperliga elnöke az El Chiringuito tévének adott egy hosszabb interjút, amit a Marca közvetített. Pérez elmondta, azért szövetkeztek a nagy európai csapatok, mert olyan pénzügyi veszteség érte őket, hogy lépniük kellett.

„Amikor a tévés szerződésekből jön az egyetlen bevétel, akkor olyan meccseket kell szervezni, amiket sok ember néz, ezért kell a Bajnokok Ligája helyett a Szuperliga, hogy visszaszerezzük a kiesett bevételeket" – mondta Pérez, aki a Real Madrid esetében 400 millió eurós veszteségről beszélt az elmúlt két szezonban, de a 12 csapat esetében ez eléri az öt milliárdot.

„A labdarúgásnak is követnie kell a változásokat, alkalmazkodni kell a kialakult helyzethez. Az emberek viselkedése megváltozott, egyre csökken a nézettség, valamit tenni kell. A fiatalokat már nem érdekli a foci, azért sem, mert sok a rossz meccs. A változásokat mindig sokan ellenzik" – mondta az elnök, aki többször elmondta, hogy a labdarúgás megmentése a céljuk.

„Amilyen hamar csak lehet, kezdeni szeretnénk. Ehhez az UEFA-val és a FIFA-val is egyeztetni szeretnénk, nem értem, miért ennyire ingerültek. Az UEFA is dolgozott a változásokon, de nem hozza a megfelelő bevételeket" – mondta Pérez, aki szerint a következő 20 évre ezzel megoldódna a foci helyzete, mert szerinte az most drámai.

Florentino Pérez szerint ideje volt lépni Forrás: AFP/Franck Fife

Az UEFA-val kapcsolatban elmondta, a játékosok nyugodtak lehetnek, mert nem lehet őket eltiltani és arról is beszélt, hogy az UEFA nem éppen a legnépszerűbb intézmény, főleg azért, mert nem átlátható a működése. Pérez elmondta, hogy az elnök nem beszélhet úgy, ahogy azt hétfőn tett, szerinte elfogadhatatlan, ahogy Ceferin megnyilvánult, főleg Agnellivel szemben.

Pérez megerősítette, hogy a csapatok a Szuperliga mellett a bajnokságokban is szerepelnének, mint a kosárlabda Euroligában, így nem lenne az, mint a BL-ben, hogy csak a negyeddöntőktől érdekesek a meccsek.

A bajnokságokról még elmondta, ha több erős csapat játszik, akkor a többiek is erősödni fognak, de az ő lépésük nem érintené a többi csapatot, olyan szempontból, hogy a BL és a többi nemzetközi sorozat folytatódna, de nélkülük.

Pérez arról is beszélt, hogy sem a PSG-t, sem a német klubokat nem keresték meg egyelőre, de a cél a 15 fix csapat.


A spanyol szakember szerint hatalmas a gond a nemzetközi labdarúgásban, ezért reformokra van szükség. A fiatalokat nem kötik le a meccsek, ezért akár a játékidő módosítása is felmerülhet. Pérez szerint túl sok a meccs, például olyan válogatott meccsek vannak, amik senkit sem érdekelnek.

Pérez megerősítette, ha sikerül megegyezni az UEFA-val, akkor augusztusban kezdenek, ha nem, akkor egy évvel később, de jelen állapotában a foci 2024-re meghal.