Vágólapra másolva!
A labdarúgó Merkantil Bank Liga 27. fordulójában a Debrecen 2-1-re kikapott Ajkán, a Vasas pedig egy 94. percben szerzett góllal legyőzte a Siófokot, ezzel az angyalföldi csapat a szezon során először a tabella élére állt, és érvényesítette a papírformát, már ami a feljutásért vívott harcot illeti. A szezon előtt sokan a Debrecent vártrák az első helyre, mostanra viszont ott tartunk, hogy Dzsudzsák Balázséknak már azért is komoly harcot kell majd vívni, hogy legalább a második helyen feljuthassanak az NB I-be.

Az NB II 2020/21-es szezonja előtt a szakértők egyöntetűen állították, hogy a Debrecen és Vasas lesz a két feljutó csapat. A Loki olyan futballistákat vásárolt, mint a magyar válogatott Korhut Mihály, a Honvéd bajnokcsapatának korábbi kapusa, Gróf Dávid, a korábbi magyar válogatott Varga József vagy a nemzeti csapat egykori kapitánya, Dzsudzsák Balázs. A Vasas is komolyan erősített. Érkezett a tavalyi Magyar Kupa-döntőt bombagóllal eldöntő Pekár László, az Újpest korábbi csapatkapitánya, Litauszki Róbert, a kétszeres válogatott Kenny Otigba, az NB I-es szezon tavalyi gólkirálya, Radó András, az Eb-selejtező sorozatban a horvátok és a walesiek ellen győztes gólt szerző Pátkai Máté.

Pátkai Máté döntötte el a horvátok és a walesiek elleni hazai Eb-selejtezőt is Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Debrecen remekül kezdte az évet: 14 győzelemmel, hat döntetlennel és egy vereséggel nyolcpontos előnnyel zárta a 2021-es naptári évet, és úgy tűnt, sétagalopp lesz számára a feljutás. A Bene Ferenc vezette Vasas viszont rendesen beragadt. Az angyalföldi csapat a 6. forduló után három döntetlennel, két győzelemmel és egy vereséggel a tabella 10. helyén állt, így az edzőnek távoznia kellett. Ezt követően a Vasas korábbi jobbhátvédje, Schindler Szabolcs vette át a csapatot, aki ugyan az első három meccséből kettőt elvesztett, ezt követően azonban elképesztő győzelmi sorozatot produkált a csapatával.

Október 4. és december 6. között a Vasas 10 meccsből kilencet megnyert, az év végére pedig feljött a tabella negyedik helyére, és már csak egy pontra volt a feljutást érő második helytől.

Ekkor már sejthető volt, hogy a Vasas tavasszal tarolni fog, arra azonban nem lehetett számítani, hogy Debrecen ennyire vissza fog esni. Január végén az első tavaszi fordulóban a DVSC még fordított a Siófok ellen, ezt követően azonban elvesztette a Szolnok és a Gyirmót elleni meccset, Kondás Elemért pedig úgy rúgták ki, hogy csapata még így is öt ponttal vezette az NB II-t a Vasas előtt. Ezt követően a Huszti Szabolcs, Toldi Gábor kettős vette át a Loki irányítását, de egyelőre úgy tűnik, hogy a nullkilométeres edzőpáros akár bele is bukhat a feladatba.

Kondás Elemér talán megérdemelte volna a bizalmat Fotó: Polyák Attila - Origo

Az új szakmai stábbal a Debrecen egy ötgólos szegedi győzelemmel kezdett, ez után viszont elvesztette a Vasas elleni hazai rangadót, szerdán pedig Ajkán kapott ki, így a tavasszal a hat meccsből öt megnyerő Vasas március 3-án először a tabella élére állt, és érvényesítette a papírformát.

A Vasas játékoskeretében nagyon jól eloszlanak a fiatal játékosok, a rutinos focisták pedig rengeteget tesznek hozzá a csapat szerepléséhez.

Elég csak ha azt nézzük, hogy a 35 éves Feczesin Róbert már 11 gólos az NB II-es szezonban akárcsak a tavalyi NB I-es gólkirály Radó András. Ráadásul a februárban Angyalföldre visszacsábított Berecz Zsombor átigazolása is telitalálat volt. Az egyszeres válogatott középpályás eddig három meccsen három gólpasszt adott, szerdán pedig a Siófok ellen lőtt győztes gólt a 94. percben.

Berecz Zsombor gólja a tabella élére repítette a Vasast Forrás: Vasas FC/Facebook

A Vasas keretének az értéke a mértékadó transfermarkt szerint 5.73 millió euró, míg a Debrecené 5.98 millió euró. Papíron a Loki ér többet, de ebben nagy szerepe van Dzsudzsák Balázsnak, akit egyedül 750 ezer euróra becsülnek.Dzsudzsákon óriási nyomás lehet, ugyanis megkapta a csapatkapitányi karszalagot, és azt pletykálják, hogy Kondás Elemér kirúgásában is nagy szerepe volt. Ráadásul a hazaigazolásakor a laikusok azt várták, hogy ő lesz a Debrecen Cristiano Ronaldója, és majd bebizonyítja Marco Rossinak, hogy helye van a magyar válogatottban. A magyar válogatott korábbi csapatkapitánya eddig 14 meccsen 10 gólpasszt adott az NB II-ben. Ez a szám ugyan nem mutat rosszul, de a 10 gólpasszából négy egy beívelt szabadrúgás után született. Az igazság az, hogy a 34 éves balszélső játékban és sebességben sem tud már kiemelkedni a másodosztályból sem.

De nem csak Dzsudzsáktól fölösleges a világmegváltás várni, hanem a mellé érkező "sztárjátékosoktól" sem. A négyszeres magyar bajnok Varga József öt év után tért vissza Debrecenbe, de az előző szezonban csak 234 percet játszott a Puskás Akadémiában. Igaz, sérülések is hátráltatták, de közel 33 évesen már kijelenthető, hogy túl van a zeniten. Vagy ott van a 29 éves Tischler Patrik, az eddig 21 meccsen csak öt gólt lőtt. Sokan benne is komoly erősítést láttak, miközben a legutóbbi három csapatában – a Honvédban, az Újpestben és a Kisvárdában is – is csak peremember volt. A legutóbbi három szezonjában 77 NB I-es meccsen 10 gólt tudott összehozni, ami korántsem egy igazi gólvágó statisztikája.

Dzsudzsák Balázs egyelőre nem tud kiemelkedni az NB II-ből Fotó: Polyák Attila - Origo

Persze, szó sincs arról, hogy már most temetnénk a Debrecent. De tények azt mutatják, hogy amíg a Vasas komolyan tudott erősíteni, addig a Loki olyan futballistákat igazolt, akiknek szépen cseng a neve, de a csúcson már rég túl vannak, így pedig nem lesz sétagalopp a feljutás.

Nézzük is meg, hogy az utolsó 11 mérkőzésen mennyire lesz nehéz dolga a feljutásra pályázó csapatoknak. Jelenleg a Vasas 55 ponttal vezeti a tabellát, utána jön a Debrecen 54 ponttal, majd az 51 pont Gyirmót FC Győr, negyedik pedig a 49 pont PMFC. Az ötödik Budaörsnek már 12 pont a hátránya feljutást érő második helytől, így csak az első négy csapat sorsolását vizsgáltuk meg.

28. forduló:
Debrecen-Kaposvár
Budaörs-Pécs
Szolnok-Vasas
Gyirmót-Szeged

A Debrecennek hazai pályán kötelező a győzelem a 14. Kaporvár ellen, és a Gyirmótnak is meg kell szerezni a három pontot a 13. Szeged ellen. A Vasasnak kötelező a győzelem a három meccs óta nyeretlen, 11. Szolnok otthonában, és a PMFC is győzelmi esélyekkel lép pályára a nyolc meccs óta nyeretlen Budaörs vendégeként

Az élmezőny tipp:
1. Vasas 58 pont, 2. Debrecen 57 pont, 3. Gyirmót FC Győr 54 pont, 4. Pécsi MFC 52 pont.

29. forduló
Pécs-Debrecen
Vasas-Gyirmót

Talán ez lesz a tavaszi szezon legérdekesebb fordulója, ahol sok minden eldől, hiszen a négy élcsapat egymás ellen játszik. A Vasas esélyeként fogadja a Gyirmótot az Illovszky Rudolf Stadionban, a Debrecennek viszont nagyon meg fog izzadni Pécsen. A tippünk Vasas győzelem, és döntetlen a Pécs-Debrecen rangadón.

A Debrecentől sokan hengerelést várták, de Dzsudzsákék könnyen az NB II-ben ragadhatnak Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az élmezőny tipp:
1. Vasas 61 pont, 2. Debrecen 58 pont, 3. Gyirmót FC Győr 54 pont, 4. Pécsi MFC 53 pont.

30. forduló
Gyirmót-Ajka
Debrecen-Soroksár
Siófok-Pécs
Szeged-Vasas

A 30. fordulóban a Lokinak és a Gyirmótnak is hoznia kell a hazai meccsét. A Vasas könnyen pontokat veszíthet Szegeden és a Pécs is döntetlen szagú meccset játszhat Siófok.

Az élmezőny tipp:
1. Vasas 62 pont, 2. Debrecen 61 pont, 3. Gyirmót FC Győr 57 pont, 4. Pécsi MFC 54 pont.

31. forduló
DEAC-Vasas
Pécs-Szolnok
Dorog-Debrecen
Kaposvár-Gyirmót

A 31. fordulóban a Vasas sima győzelmet arathat a DEAC otthonában, a Pécsnek otthon le kell győznie a Szolnokot, a Gyirmótnak kötelező a győzelem Kaposváron és a Debrecennek sem okozhat gondot a Dorog, amely a legutóbbi öt meccsén nyeretlen az NB II-ben.

Az élmezőny tipp:
1. Vasas 65 pont, 2. Debrecen 64 pont, 3. Gyirmót FC Győr 60 pont, 4. Pécsi MFC 57 pont.

32. forduló
Gyirmót-Pécs
Vasas-Ajka
Debrecen-Nyíregyháza

A 32. fordulóban a harmadik Pécs a negyedik Gyirmótot fogadja. Csertői Aurél csapata egy győzelemmel leszakíthatja a mecsekaljai csapatot. A Vasasnak kötelező lesz az Ajka elleni hazai győzelem, a Debrecennek viszont nem fogja tudni otthon legyőzni a Nyíregyházát. Szerintünk döntetlen lesz a keleti rangadó.

Az élmezőny tipp:
1. Vasas 68 pont, 2. Debrecen 65 pont, 3. Gyirmót FC Győr 63 pont, 4. Pécsi MFC 57 pont.

33. forduló
Kaposvár-Vasas
Pécs-Szeged
Soroksár-Gyirmót
Győr-Debrecen

A 33. fordulóban a Vasas simán nyerni fog Kaposváron, a Pécs is hozhatja a Szeged elleni hazai meccsét, viszont döntetlent fog játszani Soroksáron, a Debrecen pedig szintén ikszelni fog Győrben.

Az élmezőny tipp:
1. Vasas 71 pont, 2. Debrecen 66 pont, 3. Gyirmót FC Győr 64 pont, 4. Pécsi MFC 60 pont.

34. forduló
Vasas-Pécs
Debrecen-Kazincbarcika
Gyirmót-Dorog

A 34. fordulóban a Vasas legyőzi otthon a Pécset, ezzel pedig végleg kipöcköli a feljutásért való versenyből. A Debrecen hozza a Kazincbarcika elleni meccsét és a Gyirmót is legyőzi majd a Dorogot.

Az élmezőny tipp:
1. Vasas 74 pont, 2. Debrecen 69 pont, 3. Gyirmót FC Győr 67 pont, 4. Pécsi MFC 60 pont.

Jelen pillanatban a Vasas a feljutás nagy esélyese Forrás: vasasfc.hu

35. forduló
Pécs-Ajka
Soroksár-Vasas
Nyíregyháza-Gyirmót
Békéscsaba-DVSC

A 35. fordulóban a Pécs legyőzi az Ajkát, a Vasas döntetlent játszik Soroksáron és Gyirmót is ikszel majd Nyíregyházán. A Debrecen lehet a forduló győztese, amely ugyan Békéscsabán játszik majd, de a viharsarkiak az idei szezonban csak két meccset nyertek hazai pályán. Nyilván nem a Loki ellen fognak brillírozni.

Az élmezőny tipp:
1. Vasas 75 pont, 2. Debrecen 72 pont, 3. Gyirmót FC Győr 68 pont, 4. Pécsi MFC 63 pont.

36. forduló
Kaposvár-Pécs
Debrecen-Csákvár
Gyirmót-Győr
Vasas-Dorog

A 36. fordulóban a Pécs győzni fog Kaposváron, a többi élcsapat pedig hozni fogja a hazai meccsét.

Az élmezőny tipp:
1. Vasas 78 pont, 2. Debrecen 75 pont, 3. Gyirmót FC Győr 71 pont, 4. Pécsi MFC 66 pont.

37. forduló
DEAC-Pécs
Nyíregyháza-Vasas
Kazincbarcika-Gyirmót
Szentlőrinc-Debrecen

A 37. fordulóban a Pécsnek győzni kell idegenben, a Vasas pontot veszíthet, de egy döntetlenre biztosan jó lesz Nyíregyházán. A Gyirmót nyerni fog Kazincbarcikán és a Debrecennek sem okozhat gondot a Szentlőrinc elleni idegenbeli meccs.

Az élmezőny tipp:
1. Vasas 79 pont, 2. Debrecen 78 pont, 3. Gyirmót FC Győr 74 pont, 4. Pécsi MFC 69 pont.

38. forduló
Pécs-Soroksár
Debrecen-Haladás
Gyimrót-Békéscsaba
Vasas-Győr

Ha helyesek a tippjeink, akkor az utolsó fordulóban a Vasas és a Debrecen már biztos feljutóként léphet pályára. Az angyalföldi csapat az NB II-es bajnoki címért játszhat a Győr ellen, míg a Debrecen a Haladást fogadja majd. A Gyirmót legyőzi a Békéscsabát és harmadik lesz, a Pécs eredménybe pedig már nem befolyásolja az eseményeket.

Az élmezőny tipp:
1. Vasas 82 pont, 2. Debrecen 81 pont, 3. Gyirmót FC Győr 77 pont, 4. Pécsi MFC 72 pont.

Persze, ez a levezetés nem több mint okoskodás vagy tippjáték, ugyanis az NB II-ben rengeteg totógyilkos meccs van, és bármelyik csapat elkaphat egy jó vagy egy rossz sorozatot. Mindenesetre érdekes, hogy nyár óta mekkorát fordult a világ, mert az a Debrecen, amelyet mindenki magabiztos győztesnek várt, leszorult az első helyről, és könnyen lehet, hogy még a feljutásért is meg kell harcolnia.

Szavazzon!

Melyik két csapat fog a szezon végén feljutni az NB I-be?

Így fest a Merkantil Bank Liga tabella 27 fordulót követően Forrás: mlsz.hu