Eddig tényleg döbbenetes, amit a Manchester City művel, de Guardiola csapata a nyolc között szokott elbukni a BL-ben

Horizontal FOOTBALL
Borussia Moenchengladbach's Swiss goalkeeper Yann Sommer (R) saves a shot from Manchester City's German midfielder Ilkay Gundogan during the UEFA Champions League, last 16, second-leg football match between Manchester City and Borussia Monchengladbach at the Puskas Arena in Budapest on March 16, 2021. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Kedden este a Real Madrid 3-1-re legyőzte az olasz Atalanta csapatát az Alfredo di Stéfano Stadionban, míg a Manchester City 2-0-ra nyert a Borussia Mönchengladbach ellen a Puskás Arénában, így Zinédine Zidane és Pep Guardiola csapata is kettős győzelemmel jutott be a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában. A Real játékosai a továbbjutás után a csapat remek védekezését emelték ki, míg a Mönchengladbach focistái sportszerűen elismerték, hogy a Manchester City magasabb szintet képvisel. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a keddi játéknap további érdekességei.

Nem az számít, mi van beleírva az útleveledbe

A Real Madrid-Atalanta mérkőzés éles találkozót ígért, hiszen a három héttel ezelőtti első mérkőzésen az olasz csapat több mint 73. percet játszott emberhátrányban, mégis veszélyesebb volt, mint a Real Madrid, amely egy hajrágóllal nyerte meg a bergamói meccset. Előzetesen arra lehetetett számítani, hogy az Atalanta – amely a második legtöbb gólt lőtte az olasz bajnokságban – majd nekiront a Realnak, és jöhet az adok-kapok. Azonban az olasz csapat teljesen súlytalan volt Madridban, akkor kezdett veszélyesen játszani, amikor már eldőlt a továbbjutás kérdése, így Zidane csapata a vártnál könnyebben, 4-1-es összesítéssel jutott be a legjobb nyolc közé.

„Csalódottak vagyunk, mert tovább akartunk jutni. Ma este csak a küzdelemre futotta tőlünk. Sajnos így alakult"

– értékelt a meccs után az Atalanta kolumbiai csatára, Duván Zapata, akit a félidőben küldött pályára Gian Piero Gasperini.

Az Atalanta edzője csalódott csapata mutatott játéka miatt Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Burak Akbulut

„Nem bántam meg, hogy ezt a kezdőcsapatot küldtem a pályára, nem készülhettünk fel a hibáinkra és az ajándékba adott gólokra, Sokkal jobban akartunk ennél játszani.

" – értékelt a meccs után az Atalanta edzője, Gian Piero Gasperini.

„A továbbjutás volt a célunk, és nagyszerű eredményt értünk el. Több gólt is lőhettünk volna, így elégedett vagyok azzal, ahogy a csapat játszott. Nem tudtuk, hogyan fognak majd nyomni, de hála a három középső védős felállásnak, gyorsan átvettük a játék irányítását. Tudtuk, hogy a sebességükkel veszélyesek lehetnek, de remekül zártunk, így nem igazán tudtak fenyegetni minket" – mondta a meccs után Sergio Ramos, a Real Madrid csapatkapitánya, aki már 15 gólnál jár a Bajnokok Ligájában. A Real-védők közül csak a brazil legenda, Roberto Carlos lőtt nála többet (16) a sorozatban.

Sergio Ramos és Lucas Vázquez nem mindennapi gólöröme Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Burak Akbulut

A Real Madrid edzője különösen csapata védekezésével volt elégedett, és külön kiemelte a 35 éves Luka Modricot, aki fáradhatatlanul futballozott az Atalanta ellen.

„Gratulálok a srácoknak, mert az elejétől kezdve nagyszerűen játszottak egy olyan csapat ellen, amely fizikálisan sokat kivesz az ellenfelekből. Jól védekeztünk, azért játszhattuk a saját játékunkat, amikor nálunk volt a labda. Zapatának volt két lehetősége, de ezen kívül nem tudott veszélyeztetni az Atalanta, pedig általában sok lehetőséget szokott kidolgozni.

– mondta a meccs után Zinédine Zidane, a Real Madrid edzője.

Zidane-nak az utóbbi hónapokban ritkán volt oka őszintén mosolyogni Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Burak Akbulut

„Remekül védekeztünk. Tudtuk mikor kell támadni és azt is, hogy mikor kell visszazárnunk. Pár védést kellett csak bemutatnom a meccsen. A bekapott gólnál azt hittem, Malinovsky fogja lőni a szabadrúgást, és el is mondta, hogy ez volt a terve. Azonban Muriel látta, hol helyezkedem, ezért ő lőtte, és el kell ismernem, hogy nagyszerűen eltalálta a szabadrúgást.

Az olasz bajnokságban az Atalanta lövi a legtöbb gólt, nekünk azonban két meccsen csak egyet tudott lőni, azt is csak rögzített játékhelyzetből. Örülök, hogy továbbjutottunk, remek meccset játszottunk.

Sokat dolgoztunk a sikerért, és több gólt is szerezhettünk volna" – értékelt a meccs után Thibaut Courtois, a Real Madrid belga kapusa.

A 2018/19-es szezon kezdete óta a brazil Vinícius Júnior már négy tizenegyest is kiharcolt. Többet, mint bármelyik Real Madrid-játékos.

„Az volt a legfontosabb, hogy győzzünk. Fejlődnöm kell még sokat, de örülök, hogy kivehettem a részemet a sikerből. Remélem, legközelebb is lehetőséget kapok. Amikor mindent beleadok, boldogan jövök le a pályáról, különösen az ilyen nagy meccseken. Minden nap keményen dolgozom az edzővel és a srácokkal, hogy tovább fejlődjek" – mondta a meccs után a 20 éves brazil támadó, aki rengeteg kritikát kap a helyzetkihasználása miatt, az Atalanta ellen viszont a mezőny egyik legjobbja volt.

Modric nem hagyta villogni a honfitársát, Mario Pasalicot Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

„Nagyon fontos volt az első gól megszerzése. A főnök arra kért minket, hogy támadjuk le őket jó magasan. Ezt sikerült végrehajtanunk, ez pedig önbizalmat adott nekünk – mondta a meccs után az aranylabdás Luka Modric, aki megjegyezte, hogy valóban nem érzi 35 évesnek magát.

A legfontosabb most az volt, hogy két év szünetet követően ismét ott legyünk a negyeddöntőben. Megmutattuk, hogy ez a társaság még mindig éhes a sikerre. Szerintem messzire juthatunk" – tette hozzá a vb-ezüstérmes horvát középpályás.

Ezt a meccset a le sem kellett volna játszani

A Pep Guardiola vezette Manchester City három héttel ezelőtt kétgólos előnyt szerzett a Puskás Arénában a Borussia Mönchengladbach elleni első mérkőzésén. A februári találkozó előtt derült ki, hogy a Gladbach edzője, Marco Rose a nyáron átveszi a Borussia Dortmund irányítását. Mióta kitudódott a hír, a Mönchengladbach hét meccsből hetet elveszített, Rose pedig a keddi találkozó előtt azt mondta, hogy a City elleni meccset le sem kéne játszani. Sokkal hasznosabb lenne, ha otthon edzenének, és kijavítanák az utóbbi hetekben elkövetett hibákat.

Ilyen előjelek után nem csoda, hogy a Manchester City játszi könnyedséggel, 4-0-s összesítéssel jutott túl a Mönchengladbach elleni párharcon, és a BL-történelem harmadik csapata lett, amely hét egymást követő mérkőzést hozott le bekapott gól nélkül.

A Manchester City gyorsan lezárta a Gladbach elleni visszavágót Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

2005-ban az AC Milannak volt egy szintén hétmeccses sorozata, 2006-ben pedig az Arsenal produkált egy egészen elképesztő, 10 meccses szériát.

„Nyilván sokat segített, hogy jól kezdtük a meccset. Türelmesen kezdtünk, de amikor megszereztük a vezetést, az biztonságot adott nekünk. Irányítottuk a játékot, és a második félidőben is volt néhány lehetőségünk. Valamivel kevesebb, mint az elsőben, de ez érthető.

– mondta a meccs legjobbjának megválasztott Kevin De Bruyne, akinek ez volt a 25. tizenhatoson kívülről lőtt gólja mióta 2015 nyarán a Manchester Cityhez igazolt.

Minden sorozatot figyelembe a Manchester City 101 gólnál jár a 2020/21-es szezonban.

Pep Guardiola csapatai a 2008/09-es szezon óta mindig 100-nál több gólt lőttek egy idényben. Az azóta eltelt 12 szezonban a katalán mester csapatai 686 meccsen 1718 gólt lőttek.

A City évről évre lehengerlően játszik, és sorra dönti meg a rekordokat. A szakértők rendre Pep Guardiola csapatát tartják a sorozat legnagyobb esélyesének, aztán tavasszal rendre jön egy olyan baki, mint az előző szezonban a Lyon ellen elvesztett negyeddöntő, vagy azt megelőzően a Tottenham ellen eltaktikázott párharc a legjobb nyolc között, vagy a 2017-es blama, amikor a tinédzserekkel felálló Monaco robogott át a katalán mester csapatán.

„Nagyon jó teljesítményt nyújtottunk, a kezdetektől fogva irányítottuk a játékot. Az első meccsen jó eredményt értünk el, ez is fontos volt. A két korán lőtt gól után már minden könnyebb volt, de a játékunk továbbra is jó volt.

Ruben Diassal és John Stonesszal óriásit lépett előre a csapat, de nem csak az ő érdemük, hogy nem kapunk gólt. A csatárok és a középpályások is rengeteget tesznek hozzá a védekezéshez" – méltatta játékosait Guardiola, akit természetesen a Bajnokok Ligája-trófea elhódításáról is kérdeztek.

Pep Guardiolát mindig csak a BL-győzelemről faggatják Forrás: AFP/Peter Kohalmi

„ Jó formában vagyunk, de ha a trófeákra gondolunk, és nem arra, hogy mennyit kell dolgozunk a következő két hónapban, akkor rossz úton járunk.

– folytatta Guardiola, aki legutóbb 2011-ben, a Lionel Messivel felálló FC Barcelonával tudott BL-t nyerni, azóta pedig rendre megkapja, hogy az argentin zseni nélkül képtelen újra elhódítani a trófeát.

A Manchester City remek formájához az is kell, hogy a csapatnak jelen pillanatban egyetlen sérült játékosa sincs.

„Ahhoz, hogy versenyben legyél, az kell, hogy legalább húsz játékosod legyen, és mindenki fitt legyen. Másként lehetetlen.

Ezért is forgatom rendszeresen a csapatot hat-hét játékossal. Fontos, hogy ne csak fizikailag, hanem mentálisan is friss legyen mindenki, hiszen szeptember vagy október óta nem volt hosszú hetünk, amikor ne kellett volna hét közepén meccset játszanunk. A válogatott szünet után majd több időnk lesz gondolkodni a hogyan továbbról, a lényeg, hogy a legjobb nyolcban vagyunk, és remélhetőleg versenyben leszünk. Bízom benne, hogy mindenki egészségesen tér vissza, de a mostani helyzetben semmit sem lehet biztosra venni, mindössze alkalmazkodni lehet" – tette hozzá Guardiola, akinek a csapata a legutóbbi 25 meccséből 24-et megnyert.

A Mönchengladbach játékosai szuperlatívuszokban beszéltek a Manchester Cityről.

„Lehet, hogy butaságnak hangzik, de nehéz olyan focit játszani, mint amilyet a Manchester City csinál. Büszke vagyok a csapatra, mert bejutottunk a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszába. Azért mert kiestünk és most rossz sorozatban vagyunk, még nem kell minket leírni" – mondta a svájci válogatott kapus, Yann Sommer.

Innen látszik, hogy Sommernek esélye sem volt De Bruyne lövésénél Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

„A világ egyik legjobb csapatával játszottunk. Nagyon kevés esélyünk volt, mert a Manchester City hihetetlenül jó csapat. Sokat vártunk magunktól, pár helyzetecskét ki is alakítottunk, az egyiknek be kellett volna mennie, hogy éles legyen a meccs.

Egy gólra talán rászolgáltunk volna, de nem ezen múlt, mert hihetetlenül jó csapat a City, amit száznyolcvan perc alatt be is bizonyított" – mondta a német csapat kapitánya, Lars Stindl.

A Gladbach edzője, Marco Rose is elismerte, hogy a Manchester City más szintet képvisel.

„Büszkék lehetünk a Bajnokok Ligája-szezonunkra, mert

nagyon nehéz csoportból jutottunk tovább, majd pedig Európa egyik legerősebb csapata ejtett ki minket.

Mindenki látta, milyen szintet képvisel az ellenfél: minden labdáért harcolnunk kellett, nagyon sokat futottunk, kilencven percen keresztül próbáltunk koncentrálni és szervezettek maradni, de ez nem egyszerű, amikor nincs nálad a labda. Próbáltunk bátran futballozni, de nagyon nehéz felvenni a versenyt ilyen játékosokkal. Nem játszottunk rosszul, de el kell ismernünk, ez a szint magas volt nekünk" – értékelt a szezon végén távozó szakember, aki hozzátette, hogy bízik benne, hogy a Mönchengladbach szépen fogja zárni a tavaszi szezont.

Marco Rose gratulál Kevin De Bruyne-nek a továbbjutáshoz Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A Manchester City eddig hatszor találkozott a Borussia Mönchengladbach csapatával a Bajnokok Ligájában, öt győzelem és egy döntetlen a mérlege. Ráadásul a német csapat ellen megnyert meccsein mindig legalább két gólt lőtt.
  • Manuel Neuer (117), Philipp Lahm (110) és Oliver Kahn (103) után Toni Kroos lett a negyedik német játékos, aki elérte 100-meccses álomhatárt a Bajnokok Ligájában.
  • A Manchester City a legutóbbi nyolc szezonban mindig 100 gól fölé került. Csak a Manchester Unitednak volt hasonlóan jó sorozata, 2004 és 2013 között. Sir Alex Ferguson csapata akkor kilenc szezonon keresztül lőtt száznál több gólt minden sorozatot figyelembe véve.
  • Phil Foden az idei szezonban már 20 gólban vett részt (11 gól és 9 gólpassz), ezzel ő a legeredményesebb U21-es Premier League-játékos.
  • A német válogatott Ilkay Gündogan már 15 gólnál jár az idei szezonban, amivel nem csak a City legeredményesebb játékosa, hanem a legeredményesebb német focista az öt európai top bajnokságot számítva.
  • Karim Benzema már 70 gólos a Bajnokok Ligájában, ezzel ő a sorozat történetének ötödik legeredményesebb játékosa. Csak Cristiano Ronaldo (134), Lionel Messi (120), Robert Lewandowski (72) és Raúl González (71) vannak előtte.
  • A Manchester City az idei BL-szezonban nyolc meccsen csak egy gólt kapott (a Porto ellen 3-1-re megnyert meccsen az első fordulóban). Legutóbb az 1995/96-os szezonban a döntős Ajax állt nyolc meccs után egy bekapott góllal.
  • A Manchester City a legutóbbi 25 meccséből 24-et megnyert. Ez hét győzelemmel több, mint amennyit bármelyik másik csapat fel tud mutatni az öt európai topbajnokságban.
  • A Mönchengladbach legutóbb 1989-ben veszített el sorozatban hét meccset.
  • A 2003/04-es szezonban fordult elő legutóbb, hogy a Real Madrid nem lőtt szögletet egy meccsen. Ilyenre legutóbb 182 BL-meccs óta nem volt példa.
  • A Real Madrid a legutóbbi 13 olaszok elleni BL-meccséből 12-t megnyert.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó

Real Madrid (spanyol)-Atalanta (olasz) 3-1 (1-0)
Gólszerzők: Benzema (34.), Ramos (60. -11-esből), Asensio (84.), ill. Muriel (83.)
Továbbjutott: a Real Madrid 4-1-es összesítéssel

Manchester City (angol)-Borussia Mönchengladbach (német) 2-0 (2-0)
Gólszerzők: De Bruyne (12.), Gündoğan (18.)
Továbbjutott: a Manchester City 4-0-s összesítéssel

A negyed- és az elődöntő sorsolását pénteken tartják Nyonban.