Vágólapra másolva!
Szerdán este a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágó mérkőzésén a Paris Saint-Germain 1-1-es döntetlent játszott az FC Barcelonával a Parc des Princes stadionban, ezzel a francia csapat 5-2-es összesítéssel jutott be a legjobb nyolc közé. A másik mérkőzésen a Gulácsi Péterrel felálló RB Leipzig 2-0-ra kikapott a Liverpool csapatától a Puskás Arénában, így az angol csapat kettős győzelemmel harcolta ki a negyeddöntős szereplést.

A PSG-Barca párosításról a szurkolóknak a 2017-es nyolcaddöntős párharc juthat a leginkább eszükbe: akkor a Paris Saint-Germain hazai pályán 4-0-ra verte a Barcelonát, amely aztán a visszavágón ritkán látott feltámadást bemutatva 6-1-re győzött és továbbjutott. Akkoriban a brazil Neymar még a katalán sztárcsapatot erősítette, most viszont már a párizsiak meghatározó játékosa, igaz, sérülése miatt nem léphetett pályára.

A két együttes mostani párharca is komoly izgalmakat ígért, az első mérkőzésen ugyanis - elsősorban a mesterhármast szerző Kylian Mbappé remeklésének köszönhetően - a PSG 4-1-re nyert Barcelonában, így nagyon kedvező helyzetbe került a visszavágóra. A pénzügyi és morális válságba sodródott Barca ugyanakkor túl van fennállása egyik legsötétebb időszakán, a vasárnap megválasztott régi-új elnök, Joan Laporta pedig azt ígérte, a továbbjutás kiharcolásáért utaznak Párizsba.

A Paris Saint-Germain négy évvel ezelőtt egy agyonnyert párharcot bukott el Barcelonában Forrás: AFP/Josep Lago

A Barca és a PSG 1995 óta többször megmérkőzött már egymással, a francia fővárosban ugyanakkor csupán egyszer, a 2015-ös negyeddöntőben sikerült győznie a katalánoknak.

Mauricio Pochettino párizsi vezetőedző Neymart leszámítva a legjobbjaival állhatott fel a visszavágón. A másik oldalon Ronald Koemannak leginkább az lehetett a gondja, hogy Gerard Piqué, Ansu Fati és Sergi Roberto sem állt a rendelkezésére.

Rendkívül eseménydús visszavágót játszott egymással a PSG és a Barcelona. A katalánok végig gólra törően tudtak futballozni, szemben a párharc első mérkőzésével. Azonban a váratlan labdavesztések után a PSG-nek és Kylian Mbappénak lehetősége nyílt a gyors ellentámadások vezetésére.

A 31. percben mégsem egy ilyen helyzetből, hanem egy tizenegyesből született meg a párizsiak vezető gólja. Clement Lenglet lépett rá Mauro Icardi sarkára a tizenhatoson belül, majd az ezért megítélt büntetőt Kylian Mbappé magabiztosan értékesítette. A hazaiak előnye így már 5-1 volt összesítésben.

  • Mbappé 22 évesen és 80 naposan a BL-történelem legfiatalabb játékosa lett, aki eljutott 25 gólig a sorozatban. Lionel Messi rekordját adta át a múltnak, aki 22 évesen és 286 napos ért el ezt a mérföldkövet.

A szünet előtt Lionel Messi hátára vette csapatát, és egy óriási bombagóllal kiegyenlített.

  • Messinek ez volt a 19. tizenhatoson kívülről lőtt gólja a Bajnokok Ligájában. A 2004 decemberében történt debütálása óta csak Cristiano Ronaldo lőtt ennél többet. Szám szerint 20-at.

Az argentin legenda egymaga megfordíthatta volna a meccset az első félidő ráadásában, ha az Antoine Griezmann buktatásáért megítélt tizenegyesével nem találja el Keylor Navast, akinek a lábáról a felső lécre pattant a labda.

  • A hatszoros aranylabdás legutóbb 2015 februárjában, a Manchester City ellen hagyott ki tizenegyest a Bajnokok Ligájában. Azóta nyolc kísérletből nyolcat értékesített.

A második félidőben a Barcelona mindent megtett, hogy csodát tegyen, de nem járt sikerrel. A katalánok pechére Keylor Navas továbbra is remek formában védett.

Ronald Koeman mind az öt cserelehetőségét kihasználta, és közülük Francisco Trincao játszott a legveszélyesebben, de gólt ő sem tudott szerezni. A PSG jól őrizte előnyét a párharcban, és egyre kevésbé érezte szükségét annak, hogy veszélyes kontrákat vezessen. Icardi ennek ellenére a 83. percben végleg eldönthette volna a továbbjutás sorsát, de nem találta el a kaput.

Lionel Messi az utolsó BL-meccsét játszotta a Barcelonában? Forrás: AFP/Franck Fife

A Paris Saint-Germain 1-1-es döntetlent játszott a Barcelonával, így 5-2-es összesítéssel kiejtette az ötszörös BL-győztest. A katalánok szerdai eredménye azt jelenti, hogy Cristiano Ronaldo után Lionel Messi sem jut be csapatával a legjobb nyolc közé.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
Paris Saint-Germain (francia)-FC Barcelona (spanyol) 1-1 (1-1)
Gólszerzők: Mbappé (30. -11-esből), ill. Messi (37.)
Továbbjutott: a Paris Saint-Germain 5-2-es összesítéssel

A Gulácsi Pétert, Willi Orbánt valamint a sérüléssel küszködő Szoboszlai Dominiket is foglalkoztató lipcsei csapat megint a budapesti Puskás Arénában lépett pályára a Liverpool ellen, amely az első meccset - ugyanezen a helyszínen - 2-0-ra megnyerte.

Némi reményt jelenthetett a német csapatnak az, hogy a számos játékost, elsősorban védőket sérülés miatt nélkülözni kénytelen Pool az elmúlt bő egy hónapban nyolc tétmeccsből csupán kettőt tudott megnyerni. A Lipcse ezzel szemben január 30. óta kilenc összecsapásából csak a Liverpool elleni BL-találkozót veszítette el, a német bajnokságban pedig ennek köszönhetően mindössze kétpontos hátránnyal követi a címvédő és listavezető Bayern Münchent.

Az első meccsen Gulácsi Péter hibátlanul védett, a gólokról nem tehetett Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Szerda este Jürgen Klopp liverpooli vezetőedzőnek ismét fejtörést okozott a kezdőcsapat összeállítása, a védelemből ugyanis öt futballista hiányzott sérülés miatt. Az angol együttesnek előre rohannia nem kellett, kétgólos előnye birtokában inkább ennek a megtartására kellett törekednie.

A német együttes az előző kiírásban az elődöntőig menetelt, most azonban a továbbjutás kiharcolásához kapott gól nélkül kellett volna lehoznia a találkozót, miközben háromszor kellett volna betalálnia a liverpooli kapuba.

A Liverpool kezdte jobban a meccset, és a harmadik percben akár le is zárhatta volna a párharcot.

Georginio Wijnaldum átadása után Thiago Alcântara lépett ki ziccerben, lövés helyett azonban a jobbján érkező Mohamad Szalah-val akart gólt lövetni, de a visszafutó Marcel Sabitzer leleste a passzt, és menteni tudott.

Thiago Alcântara hatalmas helyzetet hagyott ki a meccs elején Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Három perccel később ismét a csapatkapitányi karszalagot viselő Wijnaldum osztott ki egy remek labdát a védelem mögé befutó Sadio Manénak, a szenegáli támadó mellel levette a labdát, majd tíz méterről a kapu fölé bombázott.

Az első lipcsei lehetőségre a tizedik percig kellett várni.

Ekkor Christopher Nkunku indítása után Yussuf Poulsen készítette le a labdát a mélységből érkező Dani Olmónak, azonban a spanyol válogatott közeli lövését Alisson Becker óriási bravúrral védeni tudta.

A 19. percben Gulácsi Péter bemutatta az első bravúrját.

Trent Alexander-Arnold jobboldali szögletére Diogo Jota robbant be, hét méterről, nagy erővel kapura fejelt, a magyar válogatott kapus azonban egy elképesztő reflexmozdulattal kiütötte a labdát a léc alól.

A 24. percben ismét Gulácsi tartotta életben a lipcsei csapatot. Egy német szöglet után kontrázott a Liverpool, Thiago egy elképesztő ollózós mozdulattal indította a félpályáról kilépő Szalah-t, az egyiptomi támadó egyedül törhetett kapura, a közeli lövése azonban elakadt a magyar válogatott kapusban.

Az első félidőben Gulácsi Péter tartotta meccsben a lipcsei csapatot Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A 28. percben ismét nagy ziccert hagyott ki a Liverpool.

Alexander-Arnold kapott remek indítást, szembe került Gulácsival, de a közeli lövés helyett a középen érkező Szalah-val akart gól lövetni, a passzra viszont számított Dayot Upamecano, aki kibombázta a labdát a Puskás Arénából.

A kihagyott liverpooli helyzetek kis híján megbosszulták magukat, mert a 33. percben a Lipcsének is volt egy óriási ziccere. A svéd válogatott Emil Forsberg került a kapu elé, a 15 méteres lövése azonban pár centivel elkerülte a bal alsó sarkot. A 41. percben ismét a Liverpool lőhetett volna gólt. A portugál Diogo Jota tört be a tizenhatoson belülre, majd 15 méterről kapura lőtt, de Gulácsi ki tudta ütni a labdát.

Az első félidő hosszabbításában a Liverpool ismét kihagyott egy hatalmas ziccert.

Upamecano szerelte a kapura törő Szalah-t, utána azonban elvesztette a labdát, az érkező Diogo Jotának pedig csak az üres kapuba kellett volna passzolnia, de tíz méterről az oldalhálóba lőtt.

Jürgen Klopp érthetően feszült volt a Liverpool kihagyott helyzetei miatt Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A szünetben Julian Nagelsmann, a Lipcse edzője kockáztatott. A középpályás Kevin Kampl helyére beküldte a norvég csatárt, Alexander Sorloth-ot. A folytatást is a Liverpool kezdte jobban, de a csatárai mintha be lett oltva góllövés ellen. Az 55. percben megint Jota került ziccerbe, de a közeli lövését Gulácsi lábbal védte, a kipattanót pedig Szalah 11 méterről az üres kapu fölé rúgta.

A folytatásban sebességet váltott a Lipcse, és átvette a játék irányítását. A 65. percben megszerezhette volna a vezetést a német csapat. Egy jobboldali beadás után Alexander Sorloth fejelt nyolc méterről, de pechére a felső lécet találta telibe.

A 70. percben aztán a sokadik helyzetéből a Liverpool lezárta a párharcot.

Jota átadása után Szalah került helyzetbe, egy csellel átjátszotta Upamecanót, majd 14 méterről a bal alsó sarokba lőtt.

  • Az egyiptomi támadónak ez volt a szezonbeli 25. gólja, ezzel minden sorozatot figyelembe véve ő a szezon legeredményesebb Premier League-játékosa.

A 74. percben a Liverpool a meccset is eldöntötte. Egy szép támadás végén a csereként beálló Divock Origo lőtt középre, az érkező Sadio Mané pedig kapásból a hálóba pöckölt.

  • A szenegáli támadó a 2017/18-as szezonban mutatkozott be a Bajnokok Ligájában, azóta csak Cristiano Ronaldo lőtt több gólt nála az egyenes kieséses szakaszban. Ronaldo 13-nál tart, Mané 12-nél, de Ronaldóval ellentétben ő az idei szezonban még növelheti a góljainak a számát.

Az utolsó negyedórában a Lipcse már teljesen feladta a mérkőzést, és a Liverpool sem erőltette az újabb gólszerzést, így a hajrában az eredmény már nem változott. Jürgen Klopp csapata ezzel kettős győzelemmel, 4-0-s összesítéssel jutott tovább.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
Liverpool (angol)-RB Leipzig (német) 2-0 (0-0)
Gólszerzők: Szalah (70.), Mané (74.)
Továbbjutott: a Liverpool 4-0-s összesítéssel