Hiába vezettek két góllal a portugálok, nem tudták legyőzni a szerbeket - videó

fbl Horizontal
Serbia's midfielder Sergej Milinkovic-Savic (2ndL) heads the ball during the FIFA World Cup Qatar 2022 qualification Group A football match between Serbia and Portugal at the Rajko Mitic Stadium, in Belgrade, on March 27, 2021. (Photo by Pedja MILOSAVLJEVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
A portugál válogatott 2-2-es döntetlent játszott a szerbek ellen az A csoport rangadóján a 2022-es labdarúgó-vb európai selejtezősorozatának második fordulójában. A belgák hiába játszottak fölényben, végül 1-1-es eredményt értek el Csehország ellen. Az írek hatalmas meglepetésre hazai pályán 1-0-ra kikaptak Luxemburgtól.

Az első meccsüket egyaránt megnyerő szerbek és a portugálok egymással csaptak össze az A csoport rangadóján. Az Európa-bajnokság címvédőjének kezdőjében természetesen ott volt Cristiano Ronaldo, de ezúttal nem ő, hanem a szövetségi kapitány érkezett jubileumhoz.

Fernando Santosnak ugyanis a szerbek elleni mérkőzés volt karrierje ezredik meccse edzőként.

A komoly mérföldkőhöz érkező trénert hamar megörvendeztette csapata, ugyanis Diego Jota közeli fejesével már a 11. percben vezettek a portugálok.

Diego Jota kétszer is betalált Szerbia ellen Forrás: AFP/Pedja Milosavljevic

A szerbek próbálták fokozni a nyomást, de pontatlanság jellemezte játékukat, ellenben a vendégek a 36. percben újra betaláltak.

Ismét Diego Jota villant, a Liverpool játékosa ezúttal Cédric Soares jobb szélről érkező beadását csúsztatta szépen a kapu jobb oldalába.

A hazai csapat jól indította a második félidőt, Aleksandar Mitrovic közeli fejesével a 46. percben szépített.

A Fulham csatára ezzel a góllal történelmet írt, ugyanis ő lett a szerb válogatott történetének legeredményesebb futballistája.

Mitrovic rekordot döntött Forrás: AFP/Pedja Milosavljevic

Dragan Stojkovic csapata lendületbe jött, és a 60. percben kiegyenlített. Egy villámgyorsan végigvezetett támadás után két Bundesliga-játékos hozta össze az újabb szerb gólt.

A Herthás Nemanja Radonjic passzolt Filip Kostic elé, a Frankfurt csatára pedig okosan helyezett a jobb alsóba.

A mérkőzés legvégén még kiállították Nikola Milenkovicot, de az eredmény már nem változott, maradt a 2-2-es döntetlen.

A csoport másik meccsén az írek hatalmas meglepetésre 1-0-ra kikaptak hazai pályán Luxemburgtól.

Az E csoportban a FIFA-világranglista első helyezettje, Belgium már a 9. percben vezetést szerezhetett volna Csehország ellen, de Tomás Vaclík kapus bravúrral védte Dries Mertens lövését.

A csehek válasza sem váratott sokat magára, néhány perccel később Michael Kremencik találta telibe a kapufát.

A 24. percben Leander Dendoncker került nagy helyzetbe a 16-oson belül, de a Sevilla kapusa ismét a helyén volt és hárította a kísérletet.

Az egyre nagyobb fölényben játszó belgák Kevin De Bruyne révén is közel álltak a gólhoz, de Václik eszén továbbra sem lehetett túljárni,

a cseh kapus a 31. percben parádésan védte a Manchester City sztárjának fejesét.

A második félidő elején nem az történt, amire az első alapján következtetni lehetett volna, ugyanis nem a belgák, hanem a csehek szereztek vezetést.

Lukas Provod a 16-os előteréből vállalkozott lövésre, és labdája a bal alsó sarokban kötött ki.

A belga csapat jól reagált a bekapott gólra, és 10 perc múlva Romelu Lukaku révén kiegyenlített.

Az Inter csatára De Bruyne kiugratásával tört kapura, alaposan megforgatta védőjét, majd a kapuba lőtt. Václik ugyan beleért a lövésbe, de ezúttal nem volt szerencséje, nem tudott hárítani.

Lukaku (balra) szép gólt lőtt Forrás: AFP/Michal Cizek

A mérkőzés hajrájában mindkét csapat előtt adódtak lehetőségek, De Bruyne a kapufát is eltalálta, és a csehek részéről Jan Boril is megtette ugyanezt, de az eredmény már nem változott.

A H csoportban Málta óriási meglepetésre idegenben 2-0-ra vezetett az első félidőben Szlovákia ellen, de a második félidőben a hazai csapat kiegyenlített, így legalább pontot tudott szerezni.

Eredmények, 2. forduló:
A csoport:
Írország-Luxemburg 0-1 (0-0)
Szerbia-Portugália 2-2 (0-2)

E csoport:
Csehország-Belgium 1-1 (0-0)

H csoport:
Szlovákia-Málta 2-2 (0-2)