Vágólapra másolva!
A 2022-es katari világbajnokság európai selejtezősorozatának második fordulójában a magyar labdarúgó-válogatott 3-0-ra nyert San Marino ellen idegenben, és megszerezte idei első győzelmét. A meccsen Szalai Ádám büntetőjével hamar vezetést szerzett a magyar csapat, majd sokáig pontatlanul futballozott Marco Rossi együttese. A második félidőben aztán a korábban 11-est hibázó Sallai Roland fejesgóljával, majd Nikolics Nemanja büntetőjével biztossá tette győzelmét a magyar együttes, így két mérkőzés után 4 pontja van az I csoportban.

A lengyelek elleni csütörtöki 3-3-as döntetlent követően a magyar labdarúgó-válogatott San Marinóban lépett pályára a 2022-es világbajnokság európai selejtezősorozatának második fordulójában.

A miniállam ellen mindenféleképpen győznie kellett Marco Rossi csapatának, már csak azért is, mert az I csoport favoritja, Anglia Albániát is megverte, és immár 6 pontos. Emellett a másik komolyabb rivális, Lengyelország pedig a San Marino-Magyarország összecsapással egyidőben Andorra ellen lépett pályára.

A magyar nemzeti együttesnek muszáj volt megszereznie első idei győzelmét, amelyre az előjelek alapján minden esélye megvolt.

A mérkőzést természetesen zárt kapuk mögött tartották, és minden a magyarok mellett szólt. San Marino nemhogy nyerni, még gólt szerezni sem tudott Magyarország ellen, és a két nemzet eddigi négy hivatalos összecsapásából a legsúlyosabb vereséget 2010 októberében szenvedte el, amikor 8-0-ra kapott ki a magyar csapattól Budapesten.

Marco Rossi a csütörtöki vb-selejtezőhöz képest hét helyen változtatott a kezdőcsapaton. Az első számú kapus, Gulácsi Péter a nemzeti csapat szakmai stábja, illetve klubja, a Bundesligában szereplő RB Leipzig közötti előzetes megállapodás értelmében visszatért Németországba, míg a lengyelek ellen kiállított Fiola Attila eltiltás miatt nem játszhatott Serravalléban.

Rossi a Dibusz - Botka, Orban, Szalai A. - Nego, Gazdag, Sigér, Varga K. - Cseri - Szalai Á., Sallai kezdőcsapatot küldte fel a pályára San Marino ellen.

A FIFA-világranglista utolsó helyezettje a várakozásoknak megfelelően már a találkozó elején betömörült saját térfelére, és többször is kisebb szabálytalanságokkal akasztotta meg a magyar támadásokat.

Az első kapuralövést Sallai Roland mutatta be, de a 16-oson kívülről megeresztett próbálkozása egy védő lábán megpattant, és Elia Benedettini kapus könnyedén foghatta.

A 12. percben Sallai buktatásáért 11-es kapott a magyar csapat, Szalai Ádám pedig magabiztosan lőtt a bal alsó sarokba, megszerezve ezzel a vezetést.

A gól a linkre kattintva tekinthető meg.

Érdekesség, hogy közel hét év után kapott újra büntetőt a magyar válogatott. Legutóbb Priskin Tamás lőhetett 11-est Albánia ellen még 2014-ben.

Szalai Ádám 11-esből szerzett vezetést a magyar csapatnak Forrás: AFP/Andreas Solaro

A 18. percben Gazdag Dánielt buktatták a 16-os előterében, így jó helyzetből lőhetett szabadrúgást Sallai, akinek a lövésébe kézzel ért bele az egyik védő, ezért újabb 11-est kapott Rossi együttese.

Sallai azonban hiába vette célba a jobb alsó sarkot, Benedettini kivédte a Freiburg szélsőjének büntetőjét.

A 25. percben Cseri beadása után Szalai újra betalálhatott volna, de fejese elkerülte a kapu bal oldalát.

A magyar csapat folyamatosan járatta a labdát és igyekezett nyomás alatt tartani ellenfelét.

A 31. percben Sallai kapott remek indítást Szalai Attilától, de csúsztatása nem csak a kapujából kimozduló kapus, hanem a kapu felett is elszállt. Egy perccel később Szalai Ádám újra betalált, de les miatt érvénytelen volt a gólja.

Az első félidőben magabiztosan uralta a játékot a magyar együttes, sok szögletet végzett el, de nagy ziccert nem tudott kialakítani, így a tizenegyesnek köszönhetően csak 1-0-s vezetés birtokában vonulhatott a pihenőre.

Marco Rossi sem volt maradéktalanul elégedett az első félidőben nyújtott támadójátékkal, így a szünet után Nikolics Nemanja és Kalmár Zsolt becserélésével frissítette fel a csapatot.

A válogatott agresszívebben és nagyobb tempóval kezdte a második játékrészt, de pontatlanság jellemezte az előrejátékot .

Az 50. percben Gazdag jó ütemben passzolt Szalai Ádám elé, akinek estében leadott lövését bravúrral védte Benedettini. Érződött, hogy a magyar csapat szerette volna mihamarabb eldönteni a mérkőzést. A 65. percben Kalmár gyönyörű labdát adott a csereként beálló Kleinheislernek, de az Eszék középpályása ígéretes helyzetben kapásból méterekkel a jobb sarok mellé helyezett. A 69. percben maga Kalmár próbálkozott távolról, de a nagy kedvvel játszó irányító lövését szépen védte Benedettini.

A 71. percben aztán megszületett a magyar csapat második gólja, Botka Endre szépen ívelt a jobb oldalról Sallaihoz, aki kissé kisodródott helyzetből okosan fejelt keresztbe, a kapu bal oldalába.

A gól a linkre kattintva tekinthető meg.

Sallai fejese utat talált Benedettini kapujába Forrás: AFP/Andreas Solaro

A hajrában Kalmár is betalálhatott volna, de fejesét a gólvonalról vágta ki a hazai védelem, majd Sallai lövését védte látványos mozdulattal Benedettini.

A 88. percben Nikolics buktatásáért a harmadik büntetőjét is megkapta a meccsen magyar csapat, és a sértett magabiztosan a léc alá vágta a labdát.

Újabb gól már nem esett, a magyar csapat ugyan nem parádézott, de hozta a kötelezőt San Marino ellen, és megszerezte idei első győzelmét. Marco Rossi csapata így két meccs után 4 pontot gyűjtött, és újabb győzelemre készülhet szerdán, Andorra ellen. Az andorrai csapat Varsóban 3-0-ra kapott ki a lengyel válogatott elleni vb-selejtezőn.

Magabiztosan győzött a magyar csapat San Marino ellen Forrás: AFP/Andreas Solaro

Európai vb-selejtezők, I csoport, 2. forduló:
San Marino, Serravalle, zárt kapuk
San Marino-Magyarország 3-0 (0-0)
Gólszerzők: Szalai Á. (13. – 11-esből), Sallai (71.), Nikolics (88.)
Vezette: Walsh Nicholas

San Marino: Benedettini - Battistini, Fabbri, Brolli, Rossi, Palazzi - Lunadei (Zonzini 53.), Golinucci, Mularoni - Nanni (Hirsch 80.), Berardi (M. Berardi 80.)

Magyarország: Dibusz - Botka, Orban, Szalai A. - Nego (Kalmár 46.), Gazdag (Kleinheisler 62.), Sigér, Varga K. (Varga R. 72.) - Cseri (Nikolics 46.) - Szalai Á. (Géresi 84.), Sallai

A csoport másik két eredménye: Lengyelország-Andorra 3-0 és Albánia-Anglia 0-2.

A tabella:
1. Anglia 2 2 - - 7-0 6 pont
2. Lengyelország 2 1 1 - 6-3 4
MAGYARORSZÁG 2 1 1 - 6-3 4
4. Albánia 2 1 - 1 1-2 3
5. Andorra 2 - - 2 0-4 0
6. San Marino 2 - - 2 0-8 0