Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A szurkolókat sértegeti, játékosai a futballpályák állatának nevezik

fbl Horizontal
Inter Milan's Italian coach Antonio Conte reacts during the Italian Serie A football match AC Milan vs Inter Milan on February 21, 2021 at the San Siro stadium in Milan. (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Internazionale együttese Antonio Conte vezetésével remekül szerepel ebben a szezonban a Serie A-ban. 11 fordulóval az olasz bajnokság vége előtt 9 ponttal előzi meg a kiválóan rajtoló, ám a tavasszal hullámvölgybe kerülő AC Milant, a címvédő Juventusszal szemben pedig már 10 pont az előnye. Az időnként botrányos viselkedéséről és meghökkentő megnyilvánulásairól elhíresült edző heves vérmérséklete miatt többször bajba került már, és 2020-ban majdnem távozott az együttes éléről. Ebben az idényben azonban nagyon közel áll ahhoz, hogy a 2010-ben az Interrel szenzációsan szereplő José Mourinho után ő legyen az első tréner, aki bajnoki címet nyer a milánói sztárcsapattal.

A Tottenham jelenlegi trénere, a szintén balhés edző hírében álló José Mourinho 2010-ben csúcsra járatta az Intert. A portugál szakember vezetésével a milánói óriás 45 év után újra elhódította a legrangosabb európai trófeát, és a régóta várt BL-győzelem mellé a Serie A-t és az Olasz Kupát is megnyerte.

A sikereket halmozó edzőt ezután elhappolta a Real Madrid, az Inter vesszőfutása pedig tulajdonképpen azóta tart, hiszen az elmúlt 10 évben a milánói csapat - a 2011-es Olasz Kupa-győzelem kivételével - nem tudott jelentősebb címet nyerni. A Bajnokok Ligájában általában rendre hamar elbúcsúzott, a bajnokságban pedig a Juventus árnyékában nem volt képes komolyabb eredményt elérni.

A 2019 óta az Inter edzőjeként dolgozó Antonio Contével az élen ez a rossz sorozat idén megtörhet.

A temperamentumos tréner 2020 nyarán közel járt ahhoz, hogy első szezonját mindjárt egy kupadiadallal indítsa, de az Európa-liga döntőjében végül nagy csatában, 3-2-re kikapott a sorozat specialistájától, a Julen Lopetegui által irányított Sevillától, és az olasz bajnokságban is csupán egy ponttal gyűjtött kevesebbet, mint a győztes Juventus.

Hiába jutott rég nem látott magasságokba a csapat, nem sok kellett hozzá, hogy Conte távozzon, és ne vele kezdje a jelenlegi idényt a klub. A 2019/2020-as szezon után az olasz mester furcsa nyilatkozatot adott, amelyből arra lehetett következtetni, hogy lejárt az ideje az Internél.

nyilatkozta augusztusban a tréner.

Aztán két nappal később lehiggadt és a következőket mondta:

Antonio Conte 2019 óta az Inter edzője Forrás: AFP/Miguel Medina

Conte tehát maradt az Internél, amelyet a szurkolók valószínűleg nem bánnak, hiszen 2010 után újra bajnoki címet nyerhet a milánói sztárklub, és a jelenlegi állás alapján a legesélyesebb arra, hogy megtörje a Juventus 9 éve tartó győzelmi sorozatát. Azt a szériát, amit éppen Conte indított el a 2011/2012-es idényben.

A taktikus edző, aki elindította a Juventus egyeduralkodását

Antonio Conte játékosként 13 évig, 1991 és 2004 között futballozott a Juventusban, amellyel többek között 5 bajnoki címet és egy Bajnokok Ligáját is nyert. A nagy munkabírású középpályás 21-szer szerepelt az olasz válogatottban, részt vett az 1994-es világbajnokságon, amelyet a döntőben 11-esekkel bukott el Olaszország Brazília ellen, és játszott a 2000-es Eb-n is, ahol gyönyörű ollózós gólt lőtt a törököknek.

Conte 2004-ben hagyott fel az aktív játékkal, edzői karrierjét két évvel később kezdte a másodosztályban szereplő Arezzo csapatánál, ahol nem ért el túl nagy sikereket.

Következő állomáshelyén a Barinál viszont remekül szerepelt, a csapattal bajnok lett a Serie B-ben a 2008/2009-es szezonban, így feljuttatta az élvonalba a dél-olasz együttest.

Később az Atalanta edzője lett és jól rajtolt a bergamói csapattal, azonban amint jöttek a rossz eredmények, kezdett elmérgesedni a viszony közte és a szurkolók között. A csapat drukkerei már azt is rossz szemmel nézték, hogy Conte a Livorno elleni vesztes mérkőzésen a csapatkapitányt és örök kedvencet, Cristiano Donit lecserélte, és a harmadosztályú Lumezzanével szembeni Olasz Kupa-kiesést is nehezen emésztették meg. A Napoli ellen 2-0-ra elveszített találkozó után pedig elszabadult a pokol.

A stadion előtt összegyűlt szurkolók kifogásolták a játékosok hozzáállását, gyenge teljesítményét, mindezért pedig magát az edzőt okolták.

Conte megpróbált kommunikálni a drukkerekkel, majd egymás sértegetését követően az ultrák tulajdonképpen meg akarták lincselni az öntudatos trénert, megfenyegették őt és a családját, végül az edző rendőri kísérettel hagyhatta el a stadiont.

Másnap be is nyújtotta felmondását és otthagyta a kiesőhelyen tanyázó csapatot.

Az Atalanta edzőjeként kellemetlen élményekben volt része Forrás: AFP/Damien Meyer

Nem maradt sokáig munka nélkül, a másodosztályba zuhanó Sienát visszajuttatta az élvonalba, ez pedig megnyitotta számára a kaput a Juventus előtt.

Conte már korábban is szeretett volna imádott csapata edzője lenni, amelyre végül 2011-ben került sor.

A kinevezés abszolút telitalálatnak bizonyult, a heves vérmérsékletű olasz szakemberből három év alatt topedző lett. A Juvéval még legutóbb 2003-ban volt bajnok játékosként, majd 2012-ben újra aranyérmet szerzett, immár edzőként.

A bajnoki címet két másik követte, a Juventust újra felrakta az európai futball térképére, és ugyan a nemzetközi sikerek elkerülték, de a torinói csapat Conténak köszönhetően egyeduralkodó lett Olaszországban.

A támadásban 3-5-2, védekezésben 5-3-2-es rendszerére az ellenfelek nem találták az ellenszert. Sokat futó, nagy munkabírású szélsőhátvédei fáradhatatlanul robotoltak a pálya szélén, a Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci, Andrea Barzagli védőhármas áthatolhatatlan védőfalat képezett a tapasztalt Gianluigi Buffon kapus előtt, de mindennek a kulcsa a másodvirágzását élő Andrea Pirlo volt.

Pirlo (balra) volt Conte jobbkeze a pályán Forrás: AFP/Olivier Morin

A Milantól megszerzett zseniális középpályás – aki jelenleg a Juventus edzője – hátravont irányítóként remek labdákkal és nagyszerű pontrúgásokkal segítette az együttest, és megkérdőjelezhetetlen szerepe volt a magas letámadásra és labdabirtoklásra építő csapat által megnyert címekben. Conte indította el a sikerek útján a zebramezes alakulatot, amely azóta zsinórban 9 megnyert bajnoki címnél tart, ám ez a fantasztikus sorozat ebben az idényben megtörni látszik. Éppen Antonio Conte miatt.

Sikerek Angliában és acsarkodás Mourinhóval

Conte a sikeres Juve-korszaka után még nagyobb fába vágta a fejszéjét, elvállalta az olasz válogatott irányítását, amelyet természetesen kijuttatott a 2016-os Európa-bajnokságra, mindezt annak tudatában, hogy márciusban leszögezte, a torna után lemond a posztjáról.

Az Eb-n az olaszok Belgium és Írország előtt elsőként jutottak tovább a csoportjukból, a nyolcaddöntőben remek játékkal ejtették ki a címvédő spanyolokat, a negyeddöntőben pedig csak 11-esekkel maradtak alul a németekkel szemben.

Ugyan trófeát nem nyert vele, de az olasz csapatnak mégis rég nem látott karaktert adott Conte, amelyet a labdarúgók is elismertek. Az olasz sajtó és a szurkolók közül sokan bírálták a taktikáját, de játékosai szerették.

mondta róla Daniele De Rossi.

Az Eb után Conte be akarta bizonyítani, hogy külföldön is képes sikereket elérni, új kihívásra vágyott és a Chelsea trénere lett a Premier League-ben (PL).

Első évében egyből bajnoki címre vezette a londoni együttest, pedig olyan edzők dolgoztak akkoriban a PL-ben, mint Jürgen Klopp, Pep Guardiola, Arséne Wenger, Mauricio Pochettino, Claudio Ranieri vagy éppen José Mourinho.

Apropó, José Mourinho. A szókimondásáról és beszólogatásairól elhíresült tréner Contéban emberére akadt, kettejük verbális csatája több fejezetet is megélt Angliában.

A két sztáredző konfliktusának kiindulópontja 2016 októberére tehető, amikor a Stamford Bridgen a Chelsea 4-0-ra elintézte a Manchester Unitedet. Ezek után a menedzserek mintegy másfél éven keresztül üzengettek egymásnak.

A portugál szakember feleslegesnek tartotta olasz kollégája túlzott gólörömeit az oldalvonalnál, és véleménye szerint amit Conte művelni szokott, az megalázó a legyőzött ellenfelek számára.

mondta Mourinho.

Conte nem kertelt, hazug és képmutató embernek nevezte a portugált, és úgy vélte, időskori demenciában szenved, amiért elfelejtette korábbi viselkedését.

vágott vissza Conte, akit végképp felháborított az a vád, amellyel Mourinho a karrierjének egyetlen sötét foltjára mutatott rá, miszerint az olasz szakember még a Siena edzőjeként keveredett kisebb bundabotrányba.

Conte és Mourinho nem rajongott egymásért Forrás: AFP/Oli Scarff

Conte azt is hozzávágta Mourinhóhoz, hogy nem szeretné ha a Chelsea úgy járna, mint a portugál irányítása alatt, tehát egy bajnoki arannyal végződő szezon után a következő idényben csúfosan leszerepeljen.

Ez a kívánsága végül nem teljesült, mert a 2016/2017-es PL-elsőséget követő évadban a Chelsea csak az ötödik lett a bajnokságban és lemaradt a Bajnokok Ligája-indulásról.

Ez Conte állásába került - hiába nyerte meg az FA-Kupát - helyét egy másik olasz edző, Maurizio Sarri vette át Londonban.

A balhés edző, aki megtörheti a Juventus egyeduralmát

Conte egy évnyi pihenő után a Juventus ősi riválisánál, az Internél vállalt munkát, és az első, meglehetősen sikeres szezonja után (az olasz bajnokságban és az Európa-ligában is második lett) ebben az idényben már nagyon közel áll ahhoz, hogy trófeát nyerjen.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem zsebpénzért dolgozik Milánóban, évi 12 millió eurós keresetével messze a legjobban fizetett tréner a Serie A-ban.

Beszédes, hogy a vonatkozó rangsorban második helyen az AS Romát irányító Paulo Fonseca áll 2,5 millió euróval.

Conte igyekszik megfelelni az elvárásoknak, és sajátos edzésmódszerekkel, tanácsokkal látja el futballistáit. A szabadszájú tréner konkrétan azt is megmondta a labdarúgóknak, hogy miképpen szexeljenek a párjukkal.

mondta.

A balhék és botrányok az Internél sem kerülték el a forrófejű edzőt. 2020 júniusában a szlovák Milan Skriniar megfenyegette és sértegette a játékvezetőt, amiért az kiállította a fegyelmezetlen hátvédet. Conte próbálta megvédeni a játékosát, és ő is odaszólt a bírónak, amiért egymeccses eltiltást kapott.

Szókimondó stílusa miatt már többször eltiltották Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

A jelenlegi idényben az Udinese elleni 0-0-val végződő mérkőzésen vesztette el a fejét Conte.

Előbb reklamálásért piros lapot kapott a 90. percben, amelyen úgy felhúzta magát, hogy durván szidalmazni és sértegetni kezdte a bírót, így kétmeccses eltiltás lett a "jutalma".

Conte a lefújás után adott nyilatkozatában már bocsánatot kért viselkedéséért, illetve utalt arra, hogy ő csak azt kérte számon, hogy miért nem lesz hosszabb a ráadás.

A legnagyobb balhéja 2021 februárjában volt, éppen volt csapata, a Juventus elleni mérkőzésen, az Olasz Kupa-elődöntő visszavágóján. A Juve idegenbeli 2-1-es győzelmét követően az Interen volt a nyomás, hogy gólt szerezzen, de ez végül nem jött össze, ráadásul a torinói csapat kispadján minden sikeres hazai megmozdulást látványos ováció kísért.

Ezt Conte nehezen viselte, és az első félidő után az öltözőbe menet felmutatta középső ujját egykori felettesének, a Juventus elnökének, Andrea Agnellinek.

Miután a felek annak idején nem a legnagyobb barátságban váltak el, a találkozó lefújása után Agnelli is reagált, azt tanácsolva Conténak, hogy dugja az ujját a hátsó felébe.

Az Internél mindenesetre imádják Contét, és ő is tűzbe menne a játékosaiért.

Még ha időnként provokatív és indulatos a viselkedése, hiba lenne vitatni edzői kvalitásait. Lautaro Martínez például rengeteget fejlődött mióta Conte a tréner, a Manchester Unitednél csak szenvedő Romelu Lukakuból félelmetes gólvágó lett a kezei alatt, Alexis Sánchez kezd újra magára találni, és a lesajnált Christian Eriksen-Ivan Perisic páros is képes bebizonyítani, hogy kár lenne őket leírni.

Az olasz sajtó is elismeri Conte munkáját, mondván, rendkívül egységes közösséget teremtett ebben az idényben az Internél, és minden játékosnak próbál lehetőséget adni és kihozni belőle a legjobbat.

Conte egységes társaságot kovácsolt össze az Internél Forrás: AFP/Marco Bertorello

A Juventus edzője, Andrea Pirlo - aki korábban Conte játékosa volt a torinói csapatnál - is csak elismerően tudott nyilatkozni egykori főnökéről.

mondta Pirlo.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a tanítvány nem tudja legyőzni mesterét, ugyanis 2021-ben az Inter 2-0-ra legyőzte Pirlo Juventusát, valamint másik nagy ellenfelét, a városi rivális Milant is simán megverte 3-0-ra, így abszolút favorittá vált a bajnoki címért folytatott harcban.

Ugyan az Inter a Bajnokok Ligájából és az Olasz Kupából már kiesett, legalább teljes mértékben a bajnokságra összpontosíthat, és a remekül rajtoló Milan tavaszi megtorpanása, valamint a címvédő Juventus gyengélkedése a malmára hajthatja a vizet.

Érdekes, hogy pont annak a Juventusnak a hegemóniáját szakíthatja meg Conte, amelyet ő maga helyezett vissza az olasz labdarúgás elitjébe 9 évvel ezelőtt.

Emellett még a sors fintora, hogy az Inter legutóbb éppen azzal a Mourinhóval nyert bajnoki címet, akivel Angliában ki nem állhatták egymást. Nos, Conte a portugál örökébe léphet, és ha megint egy balhés edző vezeti sikerre az Intert, azt a szurkolók valószínűleg nem fogják bánni. Bármit megtehet, csak a trófeák jöjjenek.

Mindent egy helyen az Eb-ről