Vágólapra másolva!
Kedden este a labdarúgó Bajnokok Ligájában két nyolcaddöntőnek rendezték meg a visszavágóját. A spanyol bajnok Real Madrid 3-1-re legyőzte az olasz Atalantát az Alfredo di Stéfano Stadionban, így Zinédine Zidane együttese kettős győzelemmel jutott be a legjobb nyolc közé. A másik mérkőzésen a Manchester City 2-0-ra legyőzte a német Borussia Mönchengladbach csapatát a Puskás Arénában, így Pep Guardiola együttese is kettős győzelemmel jutott be a negyeddöntőbe.

A 13-szoros BEK/BL-győztes Real Madrid egy 1-0-s idegenbeli sikert követően fogadta az Atalantát. A spanyolok egyáltalán nem lehettek nyugodtak, hiszen a közel 80 percen át emberhátrányban futballozó olasz csapat otthonában tudtak soványka előnyt szerezni, ráadásul legutóbbi kilenc hazai BL-mérkőzésükből csak hármat nyertek meg.

A Real Madrid Ferland Mendy góljával nyert Bergamóban Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A Real az elmúlt két szezonban a nyolcaddöntőben búcsúzott a sorozattól, két évvel ezelőtt az Ajax a mostanihoz hasonló helyzetből, egy 2-1-es hazai vereség után fordította meg Spanyolországban (1-4) a párharcot. Ez volt egyébként a madridiak történetének mindössze második olyan európai kupapárharca – 35 alkalomból –, amikor idegenbeli sikere ellenére búcsúzott.

A bergamói csapat két legveszélyesebb játékosa – Duván Zapata és Josip Iličić – is kispadra került, ennek ellenére remekül kezdte a meccset az Atalanta, amely már a harmadik percben lefaraghatta volna az egygólos hátrányát. A kolumbiai Luis Muriel ment el a balszélen, a középre tett labdáját Robin Gosens lőtte hat méterről kapura, de a német válogatott játékos hat méteres lövése pont Thibaut Courtois kezébe ment. A folytatásban is az olasz csapat akarata érvényesült, a Real Madrid pedig az egygólos előny birtokban nem sietette a játékot, inkább zártan védekezett.

A Real Madrid első helyzetére a 27. percig kellett várni.

Vinícius Júnior kapott egy remek visszakészített labdát Karim Benzemától, a brazil támadó 11 méterről lőhetett kapura, de a bevetődő Berat Djimsiti hatalmasat mentett.

Ronaldo távozása óta Benzema a Real Madrid gólfelelőse Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A 34. percben egy óriási hiba után szerzett vezetést a Real Madrid. Az Atalanta kapusa, Marco Sportiello egy hazaadás után rosszul találta el a labdát, amivel Luka Modric ziccerbe került, az aranylabdás horvát középpályás azonban lövése helyet a balján érkező Karim Benzema elé passzolt, akinek csak az üres kapuba kellett gurítania.

  • Benzemának ez volt a 70. gólja a Bajnokok Ligájában, ezzel ő a sorozat történetének ötödik legeredményesebb játékosa. Csak Cristiano Ronaldo (134), Lionel Messi (120), Robert Lewandowski (72) és Raúl González (71) vannak előtte.

Az első félidő érdekes jelenetsorral záródott. A 46. percben Mario Pasalic kapott remek indítást, egyedül törhetett volna kapura, de még a labdaátvétele előtt a holland Danny Makkelie játékvezető belefújt az akcióba, véget vetve az első játékrésznek.

Az Atalantának a második félidőben két gólt kellett lőnie a továbbjutáshoz, így Gian Piero Gasperini pályára küldte a kolumbiai Duván Zapatát, akinek 13 találata van az idei szezonban.

A bergamói csapat kezdte támadóbb szellemben a folytatást, mégis majdnem a Real Madrid lőtt újabb gólt.

Az 52. percben Vinícius Júnior kapott egy indítást, a tizenhatoson belül kicselezte a teljes Atalanta-védelmet, majd elpasszolta a labdát a kifutó Sportiello mellett, de nem találta el a kaput.

Vinicius Junior rengeteg gondot okozott a gyorsaságával az Atalanta védelmének Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Az 58. percben óriás bajba került az Atalanta. Egy kontratámadás végén Vinícius Júnior tört kapura, megtolta a labdát Rafael Toloi mellett, aki buktatta brazil honfitársát, a játékvezető pedig tizenegyest ítélt. A labda mögé Sergio Ramos állt oda, és hidegvérrel a kapu jobb oldalába lőtt.

  • A Real Madrid csapatkapitányának ez volt a 15. gólja a Bajnokok Ligájában. A védők közül csak a brazil legenda, Roberto Carlos lőtt nála többet (16) a sorozatban.
  • A 2018/19-es szezon kezdete óta ez volt a negyedik büntető, amit Vinícius Júnior kiharcolt. Többet, mint bármelyik Real Madrid játékos.

Az Atalanta első igazán komoly helyzetére a 67. percig kellett várni. Ekkor Malinovsky adott remek labdát Zapatának, a kolumbiai csatár viszont 15 méterről lábon lőtte Courtouis-t. Egy perccel később a Real Madrid lezárhatta volna a párharcot. Lucas Vázquez jobboldali beadására Benzema érkezett a hosszú oldalon, a közeli fejesét azonban Sportiello bravúrral védte, a kipattanót pedig kapufára fejelte a francia csatár.

Az Atalanta megizzasztani sem tudta a Real Madridot Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A 76. percben izgalmassá tehette volna a meccset az Atalanta.

Malinovsky kiugratása után ismét Zapata került ziccerbe, a jobb alsó sarokba tartó lövését azonban Courtouis spárgázva védeni tudta.

A 83. percben aztán összejött az Atalanta szépítő gólja. A kolumbiai Luis Muriel 22 méteres szabadrúgása a bal felső sarokban kötött ki.

Az olaszok azonban sokáig nem bízhattak a csodás fordításban, mert a középkezdés után a csereként beálló Marco Asensio azonnal visszaállította a kétgólos különbséget.

A hajrában a Real Madrid már magabiztosan tartotta az előnyét, végül a vártnál könnyebben, kettős győzelemmel jutott tovább a legjobb nyolc közé.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó
Real Madrid (spanyol)-Atalanta (olasz) 3-1 (1-0)
Gólszerzők: Benzema (34.), Ramos (60. -11-esből), Asensio (84.), ill. Muriel (83.)
Továbbjutott: a Real Madrid 4-1-es összesítéssel

A másik keddi mérkőzés első felvonását a Manchester City "idegenben" nyerte 2-0-ra. Pep Guardiola csapatának a kiesése hatalmas meglepetés lenne, ugyanis riválisa talán a legrosszabb formában lévő csapat az egész nyolcaddöntős mezőnyben: amióta a Borussia Mönchengladbach bejelentette, hogy Marco Rose vezetőedző a nyáron a Borussia Dortmund irányítását veszi át, azóta mind a hat tétmérkőzését elvesztette.

A német járványügyi intézkedések miatt a City-Gladbach párharc második meccsét is a Puskás Arénában rendezték Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A Manchester City eddig ötször találkozott a Borussia Mönchengladbach csapatával a Bajnokok Ligájában, négy győzelem és egy döntetlen a mérlege. Ráadásul a német csapat ellen megnyert meccsein mindig legalább két gólt lőtt.

A Manchester City amellett, hogy remekül támad, a védekezésben sincs gyenge pontja, hiszen 616 perce nem kapott gólt a Bajnokok Ligájában, amennyiben ezt újra megtenné, akkor minden idők második leghosszabb ilyen sorozatát tudná magáénak a BL-ben. A Juventusnak volt egy 690 perces "menetelése", míg a rekordot az Arsenal tartja, amely a 2005/06-os idényben 995 percen át őrizte sikeresen hálóját.

A szenzációs szezont produkáló Manchester City a meccs elején eldugta a labdát a német csapat elől, és már a hetedik percben lezárhatta volna a párharcot. A spanyol válogatott Rodri mélységi indítására Phil Foden érkezett a kapu elő, belekanalazott a labdába, de Yann Sommer hatalmas bravúrral védeni tudott.

A Manchester City esélyt sem adott a Borussia Mönchengladbach csapatának Forrás: AFP/Peter Kohalmi

Két perc múlva a másik oldalon is kimaradt egy óriási helyzet. Breel Embolo lőtt 19 méterről, a svájci támadó bombája irányt változtatott egy védőn, de Ederson Moraes megnyúlt a levegőben, és kipiszkálta a jobb felső sarokba tartó labdát.

A 12. percben megszerezte a vezetést a Manchester City. A brazil Gabriel Jesus átadása után Kevin De Bruyne kapta a labdát, tolt rajta egyet, majd 19 méterről elemi erővel lőtt a bal felső sarokba.

  • Minden sorozatot figyelembe véve ez volt a Manchester City 100. gólja a 2020/21-es szezonban.

A folytatásban is támadásban maradt a City, és a 18. percben lezárta a párharcot. Foden tört előre majd tökéletes ütemben kiugratta İlkay Gündoğant, a német válogatott középpályás pedig higgadtan értékesítette a ziccerét a kivetődő Sommer mellett.

  • Foden az idei szezonban már 20 gólban vett részt (11 gól és 9 gólpassz), ezzel ő a legeredményesebb U21-es Premier League-játékos.
  • A gólszerző Gündogannak pedig ez volt a szezonbeli 15 gólja, amivel nem csak a Manchester City legeredményesebb játékosa, hanem a legeredményesebb német focista az öt európai top bajnokságot számítva.

A folytatásban a Mönchengladbach nagyon szimpatikusan játszott, és mindent megtett a szépítésért. Ehhez a 41. percben került a legközelebb, amikor Marcus Thuram kiugratása után Embolo került ziccerbe, de a 10 méteres lövése elsuhant a baloldali kapufa mellett.

A második félidő rögtön City-helyzettel indult.

Rijad Mahrez kapott remek kiugatást, a 16 méteres lövése azonban elkerülte a jobb alsó sarkot. A folytatásban a City azt játszotta, amit az egész szezonban. Tartotta a labdát és megfuttatta az ellenfelet, olykor pedig felpörgette a játékot. Így történt a 66. percben is, amikor egy szép akció végén Gabriel Jesus került helyzetbe, de Sommer védte a 16 méteres lövését.

Yann Sommer teljesen kiszolgáltatott volt a City elleni párharcban Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A folytatásban Pep Guardiola együttese továbbra is cicázott a Borussia Mönchengladbach csapatával, így túl sok izgalmat nem hozott a második félidő, de ez az angol csapat tudásbeli fölénye miatt az egész párharcra elmondható.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó
Manchester City (angol)-Borussia Mönchengladbach (német) 2-0 (2-0)
Gólszerzők: De Bruyne (12.), Gündoğan (18.)
Továbbjutott: a Manchester City 4-0-s összesítéssel

A negyed- és az elődöntő sorsolását pénteken tartják Nyonban.