Így lesz valaki Cristiano Ronaldo utódjából hét év alatt egy másodosztályú futballista

Jesé Rodríguez Real Madrid Cristiano Ronaldo
Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo (R) celebrates a goal with Real Madrid's forward Jese Rodriguez during the Spanish league "Clasico" football match FC Barcelona vs Real Madrid CF at the Camp Nou stadium in Barcelona on April 2, 2016. (Photo by JOSEP LAGO / AFP)
Vágólapra másolva!
Jesé Rodríguez élete 2014. március 18-án teljesen megváltozott: alig nyolc perccel a kezdő sípszó után a Schalke védője, Sead Kolasinac súlyos sérülést okozott neki. A Real Madrid akkori legnagyobb tehetsége kilenc hónapot kényszerült kihagyni, és ugyan később a PSG leigazolta, de az aznap történtek miatt már sehol sem tudott alapember lenni. Sorozatos kölcsönadások után 2021. február 1-jén a spanyol másodosztály egyik középcsapatába, a Las Palmasba igazolt.

Ronaldo és Beckham nyomdokain

Ha azt vesszük, hogy Jesé Rodríguez 1993. február 27-én Las Palmas városában, a Kanári-szigeteken született, akkor egy afféle hazatérésként is tekinthetünk a 28. születésnapja felé közeledő futballista legutóbbi döntésére. Azonban

annál ő sokkal jobb futballista, mint hogy egy másodosztályú bajnokság 11. helyén álló együttesben kellene, hogy játsszon.

A Real Madrid utánpótlásakadémiájára 14 évesen került, és közel négy évvel később már be is mutatkozhatott a klub B csapatában, a Castillában. Azon a szülővárosa egyik klubjának, az Universidad de Las Palmas elleni, 5-0-ra megnyert harmadosztályú találkozón rögtön gólpasszt is adott, méghozzá nem akárkinek: Dani Carvajalnak, aki a mai napig a madridiak alapembere.

Jesé Rodríguezre fényes jövő várt a Real Madridnál, azonban Sead Kolasinac másképp gondolta... Forrás: AFP/Josep Lago

Ugyanolyan karrier várhatott volna rá, mint a spanyol válogatott jobbhátvédjére. 2011 júliusában José Mourinho, a klub akkori vezetőedzője magával vitte az Egyesült Államokba a szokásos nyári mérkőzésekre. Szinte azonnal megmutatta, hogy mekkora ígéret: az egyik utolsó félkészülési találkozón, a Guangzhou Evergrande ellen ő szerezte csapata hatodik gólját.

A Real Madrid már a nyári időszakban jelezte, hogy nem akármilyen szezon vár rá: A La Liga történetében először érte el a 100 pontot, amivel minden idők egyik legjobb Barcelonája előtt sikerült megnyerni a bajnoki címet. A Real összesen 121 gólt szerzett a menetelés során, Jesé pedig bemutatkozhatott az első osztályban: a Real Sociedad elleni 5-1-es győzelem utolsó tíz percét a pályán tölthette.

Sokan jelképesnek gondolták, hogy Mourinho pont Cristiano Ronaldo helyén adta meg neki a lehetőséget, akinek sokan az utódaként vízionálták.

A 2012-13-as szezonban nem kapott esélyt Mourinótól a bizonyításra, pedig a Castillában éppen rekordot döntött. A klublegenda Emilio Butragueno 21 gólos szezoncsúcsát adta át a múltnak. 38 mérkőzésen 22-szer talált a kapuba, amivel ő lett a legeredményesebb spanyol labdarúgó a másodosztályban abban az évadban. Ekkorra már Florentino Pérez, a klub elnöke is úgy beszélt róla, mint a Real ékkövéről, aki hamarosan berobbanhat az első csapatba.

Jesé Rodríguez öt gólt szerzett a 2013-as U20-as világbajnokságon Forrás: AFP/Bulent Kilic

2013 nyarán a spanyol U20-as válogatott első négy vb-meccsén ötször is eredményes tudott lenni. A nemzeti csapat számára a negyeddöntőben véget érő torna hatására a Real Madrid négy éves szerződést ajánlott neki. Ezt már nem Mourinho, hanem a portugál helyére kinevezett Carlo Ancelotti irányítása alatt kezdhette meg.

Fejlődése töretlen volt, már október 2-án bemutatkozhatott a Bajnokok Ligájában, azonban nem ez volt a legemlékezetesebb pillanat, amit a szurkolóknak okozott abban a hónapban.

Élete első El Clásicóján megszerezte első gólját a felnőttcsapatban.

A gólpasszt Cristiano Ronaldótól kapta a 2-1-re elveszített rangadó hosszabbításában. Játékstílusa alapján abszolút helytálló volt a portugállal való összehasonlítás, sztárallűrjeit és marketingértékét tekintve pedig David Beckham is eszünkbe juthatott vele kapcsolatban - és nem csak a zenei karrierjét illetően...

Ancelotti egyre több játékpercet adott az akkor még alig 20 éves tehetségének, aki maradéktalanul élt is azzal. Két nappal 2013 karácsonya előtt győztes gólt lőtt a Valenciának, február elején pedig sorozatban három bajnokin szerzett gólt (Athletic Bilbao, Villarreal, Getafe). Szintén pályán töltötte a Schalke elleni, 6-1-es kiütéssel záruló BL-nyolcaddöntő első meccsének utolsó tíz percét.

A nagy előny birtokában a német csapat elleni visszavágón kezdőként kapott lehetőséget, ám pechére nem tartott sokáig számára a találkozó.

A 8. percben Sead Kolasinac brutálisan odalépett neki, aminek következtében kilenc hónapon át tartó térdsérülést szenvedett.

Jesé 2014. december 2-án, a Cornellá elleni kupameccs 57. percében léphetett újra pályára, és alig 21 perccel később gólt is lőtt.

– mondta visszatérése után nem sokkal.

Jesé megkapta a lehetőséget a Cruz Azul elleni klubvébé-elődöntőben is, így BL- és Spanyol Kupa-győztes mellett klubvilágbajnoknak is mondhatja magát. 2015 februárjának első napjaiban a Sevilla ellen, majd további két alkalommal is betalált, azonban már nem tudott annyi játéklehetőséghez jutni, mint sérülése előtt.

Jesé Párizsban – és egyéb helyeken

2015 nyarán Rafael Benítez érkezése a maradás mellett győzte meg őt, gondolva, hátha megkapja az őt megillető helyet a csapatban. Ez nem igazán akart összejönni neki. Benítez, majd a 2016 januárjában kinevezett Zinédine Zidane kezei alatt sem vált igazi alapemberré.

Statisztikái nem voltak rosszak, 1252 játékperc alatt összesen 14 gólban játszott főszerepet.

(hat gól, nyolc gólpassz) Hiába volt benne 89 percenként egy gólban, 2016-ban már semmi sem tántoríthatta őt el a távozástól.

Jesé játékjogáért a Paris Saint-Germain alig 25 millió eurót fizetett a Realnak. Egy olyan kaliberű játékosért, mint amilyen az akkor még mindig csak 23 éves futballista volt, napjainkban a vevők már nem ússzák meg 75 millió euró alatt. Párizsban kezdetben vakbélgyulladás miatt alig tudott pályára lépni, majd nem tudott beilleszkedni az akkor Unai Emery vezette együttesbe.

Jesé nem tudott beilleszkedni a PSG-be, amit folyamatos kölcsönadása sem segített Forrás: DPPI via AFP/Stephane Allaman

Honfitársa azt javasolta Jesének, hogy menjen valahova kölcsönbe, mert tőle ebben a formájában nem fog lehetőséget kapni a bizonyításra.

A 2017 téli átigazolási időszak utolsó napján szülővárosába, a Las Palmas csapatához került. A helyiek büszkeségét másnap kilencezren fogadták a hivatalos bemutatása alkalmával.

Amikor kiderült, hogy sikerült megszerezni a tehetséget, Miguel Ángel Ramírez klubelnök a nemzetközi kupaindulást tűzte ki célul. Ebből végül szezon végén egy csalódást keltő 14. hely lett. 16-szor léphetett pályára, de a formája nem javult a párizsi fél évhez képest: három góllal és egy assziszttal zárta – mint később kiderült – első Las Palmas-i időszakát.

Amilyen jól kezdődött a Stoke Citynél a következő (kölcsön)szezonja, annyira rosszul jött ki az egészből. Az Arsenal elleni augusztusi bajnoki 47. percében győztes gólt szerzett – ebből a jó kezdetből decemberre sikerült oda eljutnia, hogy amikor Mark Hughes a Swansea ellen lecserélte, már nem volt a stadionban, amikor a meccs végét jelző hármas sípszó elhangzott. A klub ezért megbüntette őt, ő pedig már nem is igazán akart pályára lépni náluk.

Thomas Tuchel kinevezésétől ugyanazt várta Párizsban, mint amit anno Beníteztől a Realnál: A német szakembernél majd kiharcolja a stabil játéklehetőségét – gondolhatta. Ez már a nyári ázsiai túráján eldőlt, hogy nem így lesz. Tuchel először és utoljára 2019. január 23-án, egy Stasbourg elleni kupameccsen szavazott neki bizalmat. A franciák ezúttal a Betisnek adták kölcsön tavaszra, ahol a Las Palmas-i első félévéből már jól ismert Quique Setiénnel dolgozhatott újra együtt. Márciusban a Celta Vigo elleni bajnoki egyetlen gólját szerezte, de ez sem volt elég a hosszabbításhoz.

A még mindig csak a 28. születésnapjához közelítő Jesé Rodríguez a Kanári-szigeteken építheti fel magát újra Forrás: Jesé Rodríguez, Instagram

A 2019-20-as szezont a Sportingnál töltötte, de mivel egyetlen egy percet pályán töltött a PSG-ben is, ezért ő is francia bajnoknak mondhatja magát. Jesé és a PSG tavaly októberben mondta fel közös megegyezéssel a szerződését, 2021. február 1-jén pedig ismét Las Palmasban találta magát. Immáron véglegesen, nem csak kölcsönben.

Jesé súlyos sérülése után már soha nem tudta visszanyerni azt a formáját, amit hét évvel ezelőtti sérülése után elveszített. Február 23-án lesz 28 éves, azaz még mindig nem késő magára találnia. Olyan világklasszis futballista, mint amilyennek 21 évesen kinézett, már szinte biztosan nem lesz, de egy stabil, jó játékos még lehet belőle. Azzal a tehetséggel, ami neki van, nem a spanyol másodosztály 11. helyén álló csapatában kellene szerénykednie.