Annak idején elzavarták, most edzőközpontot neveznek el a legendás francia edzőről Lyonban

SOCCER-WORTHINGTON CUP-LIVERPOOL v MAN UNITED Horizontal FINAL MATCH TROPHY TRAINER WINNER FOOTBALL JOY
Liverpool's French manager Gerard Houllier holds the cup aloft celebrating victory over Manchester United in the Worthington cup final at the Millenium stadium in Cardiff 02 March, 2003. Houllier and Liverpool won the title for the second time in three years defeating Manchester United 2-0. AFP PHOTO/Odd ANDERSEN (Photo by ODD ANDERSEN / AFP)
Vágólapra másolva!
A december 14-n elhunyt Gérard Houllier nevét fogja viselni a jövőben egykori klubja, az Olympique Lyon edzőközpontja.

Ezt a Lyon elnöke, Jean-Michel Aulas erősítette meg az Eurosport francia sportcsatornának, hozzátéve, hogy egy emlékművet is készülnek emelni a kiváló szakembernek, és tárgyalnak Liverpoollal – ahol a francia szakember múlhatatlan érdemeket szerzett a mai sikeres klub alapjainak megteremtésével – egy gálamérkőzés megszervezéséről.

A dolog érdekessége, hogy Houllier és Aulas viszonya nem volt mindig felhőtlen. Az edzőt a klub zsinórban nyert negyedik bajnoki címe után azért szerződtette a klubelnök, hogy a Bajnokok Ligájában is maradandót alkosson, ez azonban nem sikerült neki. Hiába nyert két újabb bajnoki címet a csapattal, a 2005-06-os BL-kiírásban a negyeddöntőben kikaptak a Milantól, majd a következő évben az esélytelenebbnek tartott AS Romától a nyolcaddöntőben. Amikor 2007 tavaszán elveszítették a Ligakupa döntőjét a Bordeaux-val szemben, akkor pedig már annyira megromlott a klubelnök és az edző viszonya, hogy Houllier közölte, nem szeretné a szerződésében foglalt utolsó szezont is kitölteni a lyoni kispadon.

A felek így nem éppen barátságban váltak el, igaz, Aulas 2019-ben elnöki tanácsadóként maga mellé vette korábbi edzőjét.

Gérard Houllier 2020. december 14-én halt meg 73 éves korában. Edzőként olyan klubcsapatokat irányított, mint a Paris Saint-Germain, a Liverpool, a Lyon, 1992-93-ban pedig a francia válogatott szövetségi kapitánya volt.

Sikereiről ebben a cikkünkben emlékeztünk meg.