Jó kezdés, rossz folytatás: Horváth Ferenc utolsó két csapatával kiesett, előtte kirúgták év közben

HORVÁTH Ferenc
Horváth Ferenc csapata kilenc a Honvéd után az Újpestet is legyőzte
Vágólapra másolva!
A Budapest Honvéd hétfőn délután jelentette be, hogy az eddigi vezetőedző, Pisont István helyét Horváth Ferenc veszi át a kispadon. A még mindig csak 48 éves szakembernek már van rutinja abban, hogy kell felrázni egy küszködő csapatot, az első meccseken jó a mérlegje, így a Honvéd szurkolói is joggal reménykedhetnek egy szebb tavaszban - igaz, a folytatás általában már gyengébb volt. Megnéztük, hogyan kezdett új csapataiban.

A Budafok elleni szombati hazai 3-2-es vereség után a piros-feketék a 11., utolsó előtti helyre csúsztak vissza az OTP Bank Liga tabelláján, a klubvezetés pedig azonnal lépett, és Pisont István helyére Horváth Ferencet nevezték ki vezetőedzőnek, míg az eddig a csapatot irányító Pisont a sportigazgató, Urbányi István munkáját vette át.

Horváth rutinosnak számít abból a szempontból, ha egy kínlódó társaságba kell új életet lehelni. A kispesti munka lesz a nyolcadik megbízatása az élvonalban, és eddig négyszer is szezon közben érkezett egy-egy bajban lévő csapat élére. Lássuk, hogy mutatkozott be ezeken a mérkőzéseken!

Horváth Ferenc, a Kecskemét kispadján mutatkozott be az NB I-ben Forrás: www.kecskemetite.hu

2012. szeptember 29.: Kecskeméti TE–Honvéd 2-1
Egy nappal első élvonalbeli kinevezése után (korábban a másodosztályú Vecsést és SZTK-t irányította) máris meccselnie kellett, de remekül sikerült a bemutatkozás, hiszen a Széktói Stadionban Francis Litsingi két góljával 2-1-re verték a fővárosiakat.

2013. július 27.: Újpest FC–MVM Paks 1-2
A kecskeméti kaland a szezon végéig tartott, júniusban már a Duna-parton állt munkába Horvát Ferenc. Itt egy nap helyett egy hónapja volt, hogy felkészítse új csapatát az első bajnoki mérkőzésre, és ezúttal is jól sikerült a premier, hiszen a zöld-fehérek a félidei 1-0-s hátrányból Báló Tamás góljával, valamint Simon Attila 90+3. perces büntetőjével fordítani tudtak. A tolnai munka az őszi szezon végén fejeződött be, amikor egymást követő tíz nyeretlen találkozó után a klubvezetés kirúgta a szakembert.

2014. március 2.: Ferencváros–Győri ETO FC 1-1
Pakson nem úgy mentek a dolgok, ahogy azt felek elképzelték, így január 9-én elköszöntek egymástól, Horváth pedig még aznap zöld-fehérre cserélte a zöld-fehért szerelést, és aláírt a Győri ETO-hoz, ahol Pintér Attilát váltotta. Bőven volt ideje dolgozni, az első tavaszi bajnokira ugyanis egészen március 2-ig kellett várni, akkor viszont a Puskás Ferenc Stadionban több mint 11 ezer néző előtt 1-1-es döntetlent játszottak a Ferencvárossal. Az ETO gólját a későbbi Fradi-játékos, Varga Roland szerezte a 87. percben. Győrben 2014 októberében telt ki a becsület, amikor a 12. fordulót követően állították fel a kispadról.

2015. október 17.: Videoton FC–Honvéd 3-0
2014 októberében Győrből is távozott Horváth, és közel egy év telt el, mire újra NB I-es csapat kispadjára ült, ekkor Pető Tamás helyét vette át Székesfehérváron. Gyorsan összekapta a jó nevekből és jó játékosokból álló fehérvári csapatot, és első bajnoki mérkőzésén Feczesin Róbert, Gyurcsó Ádám és Juhász Roland góljaival 3-0-ra verték övéi a Honvédot. A Vidi második helyen zárta végül a bajnokságot, 21 ponttal lemaradva a bajnok Fraditól, ami után a vezetőség nem marasztalta Horváthot.

A Videoton visszatérő motívum lett az első meccsek sorában Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

2016. július 17.: Videoton–Diósgyőr 1-2
Az Európa-bajnokság miatt április 30-án véget érő 2015-16-os idény utolsó meccsét követően a Videotontól is elbúcsúzott, és a nyári felkészülést már a Diósgyőr focistáinak vezényelte le. Az első bajnokin pedig jöhetett egy pikáns találkozás, hiszen a borsodiak Fehérvárra voltak hivatalosak. A fociban azonban nincs helye a szentimentalizmusnak, a DVTK Bognár István két góljával 2-1-re győzött a nyolc sárga és egy piros lapot hozó mérkőzésen. A diósgyőri munka végét a 21. forduló hozta el, az MTK elleni hazai 2-3 után kirúgták az edzőt a borsodi csapattól.

2017. július 16.: Videoton–Balmazújváros 1-1
2017 februárjában ért véget a diósgyőri megbízatás, hogy az év nyarán igazán kemény fába vágja a fejszét a fiatal szakember, aki a története első élvonalbeli szezonjára készülő Balmazújváros kispadjára ült le. Mit ad isten, az első meccsen megint a fehérváriak ellen kellett pályára lépnie övéivel, de az újonc helyt állt, és Nemanja Andric góljával kiharcolta a döntetlent. A jó kezdés azonban nem párosult jó folytatással, a szabolcsiak az idény végén kiestek az NB I-ből.

2018. szeptember 29.: Haladás–Paks 1-2
A 18/19-es szezon elején a már másodosztályú Balmazból az ország másik végében található Szombathelyre tette át székhelyét Horváth Ferenc, ahol az első meccsen egykori csapatát fogadták, és Priskin Tamás góljával ugyan az 51. percben megszerezte a vezetést a Hali, végül 2-1-re győztek a vendégek, azaz Horváth Ferenc elkönyvelhette első vereségét debütálásai alkalmával. Az idény végén pedig a második kiesést is, a Haladás ugyanis utolsó helyezettként búcsúzott az élvonaltól.

Az első bajnoki meccsek mérlege jól mutat: 4 győzelem, 2 döntetlen és 1 vereség, ami egyértelműen bizakodással töltheti el a Honvéd-szurkolókat.