Vágólapra másolva!
Az első német labdarúgó-bajnokságot 1903-ban egy lipcsei csapat nyerte. Majd a másodikban a döntőt ugyanez a szász gárda egy berlinivel vívta volna, de az a finálé elmaradt. Ám annak a két csapatnak, a Berliner TuFC Britannia 1892-nek és a VfB Leipzignek csak annyi köze van ahhoz a kettőhöz, mely vasárnap a fővárosban találkozik Bundesliga1-es találkozón, hogy az egyiknek Berlinben, a másiknak Lipcsében volt a székhelye. Az 1930-ban és 1931-ben német bajnok fővárosi csapat viszont azonos azzal a Hertha BSC-vel, mely jelenleg a bentmaradásért harcol a Bundesliga1-ben. Ezt a Herthát ugyanis 1892-ben alapították.

117 évvel korábban, mint a RasenBallsport Leipziget. Mely jelenleg a második helyen áll a Bundesligában.

Ilyen ez a mostani foci, egy 11 éves „vidéki" csapat sikeresebb lehet, mint a 128 éves fővárosi.

És nem csak napjainkban, hanem lassan történelmi távlatban is. Pedig a Herthának ez a 38. szezonja a legjobbak között, a Leipzignek az 5. Bundesliga bajnoki címe egyik csapatnak sincs, az ezüstérmek aránya 1-1. A lipcsei csapat tavaly elődöntőt vívott a Bajnokok Ligájában, a berlini ennek a közelébe sem jutott soha.

Varga Zoltán legendás hírnévre tett szert Németországban, a Herthában is játszott Forrás: Twitter

A RB Leipzig alapítása előtt 40 évvel már játszott a Herthában magyar játékos, Varga Zoltán. Akkor a történelemnek köszönhetően a Hertha nem is abban az országban volt, ahol Lipcse. Ugyanis Nyugat-Berlin egy különleges státusszal rendelkező terület volt, és semmiképpen sem az őt körülvevő Német Demokratikus Köztársaság része.

Amikor Németország egyesült és ismét Berlin lett a fővárosa az RB Leipzig még elképzelés szintjén sem létezett.

A szász területen található Lipcsének ugyan volt egy olyan csapata, mely az 1993-94-es évet a Bundesliga1-ben töltötte, de ennek semmi köze sincs a mai RasenBallsporthoz. Azzal a VfB Leipziggel azonos, amely az első német bajnoki címet szerezte, és amellyel az akkor még kissé kaotikus német bajnokság elődöntőjét vívta a Hertha 1906-ban.

87 évvel később viszont nem találkozott ez a két gárda, mert amikor a szász elsőosztályú volt, akkor a fővárosi másodosztályú. Az utóbbi szinten egyébként nyolcszor is játszott ez a két csapat, de ezen találkozók közül csak azért érdemes megemlíteni az utolsót, amelyet 1997 márciusában vívtak, mert ez volt a játékos

Dárdai Pál első olyan meccse a Hertha mezében, amelyen a kezdőcsapat tagja lehetett.

És összesen is csak a második meccse volt ez a német pontvadászatban. Annak a szezonnak a végén a Hertha feljutott a legjobbak közé, és ezzel a lipcsei csapattal soha többé nem vívott tétmeccset.

A kék mezes Vfb Leipzignek semmi köze nincsen az RB Leipzighez Forrás: dpa Picture-Alliance/Verwendung weltweit, usage worldwide/Franz Peter Tschauner

Ám eljött a sokat emlegetett 2009-es év, amikor viszonylag nagy tűzijáték kíséretében megalakult az új lipcsei csapat, az RB. A hasonló rövidítéssel rendelkező energiaitalt gyártó cég csak az ötödik osztályba tudta bevásárolni magát, de már akkor jelezte, hogy nem egy örökké itt szereplő csapatot szeretne sok pénzzel támogatni. Hét év alatt meg is érkezett a legjobbak közé a múlt nélküli gárda.

Mikor 2016-ban először vívott Bundesliga1-es találkozót az RB Leipzig és a Hertha BSC, az öltözőfolyosón legalább annyi magyar szót lehetett hallani, mint németet.

Ugyanis akkor a Hertha vezetőedzője Dárdai Pál volt, az RB Leipzig trénerének, Ralph Hasenhüttlnek a segítője pedig Lőw Zsolt. Lőwék csapatának kapuját Gulácsi Péter védte, míg a kispadon helyet kapott Kalmár Zsolt. Továbbá játszott azon a mérkőzésen Willi Orban is, igaz őt csak a magyar válogatott játékosok közé kell sorolni, a magyarul beszélők közé nem. Vagyis az első alkalommal négy (vagy öt) honfitársunk is érdekelt volt a mérkőzésen, és azóta sem volt olyan összecsapása a két gárdának, amelynek ne lett volna magyar szereplője.

2018-ban még Ralph Hasenhuettl (jobbra) és Lőw Zsolt últ az RB Leipzig kispadján Forrás: dpa Picture-Alliance/Soeren Stache

Pedig vasárnap már 10. alkalommal találkoznak a felek. És többnyire a lipcseiek lehettek boldogabbak a lefújás után. A már említett első találkozó 2-0-ás RB-sikert hozott, a tavaszi randevújuk pedig 4-1-est.

Az egyetlen Hertha győzelem a következő évadban született.

Egy sokáig emlékezetes találkozón. 2017. decemberében már a 7. percben kiállították a Hertha játékosát, Torunarighat, mégis a Dárdai irányította csapat háromszor is betalált Gulácsi kapujába.

Az akkor otthon játszó lipcsei gárda Orban fejesével szépített, majd Halstenberg is betalált, de már későn. Lőw gratulálhatott a két Dárdainak a lefújás után, ugyanis az edző nagyobbik fia, Palkó is a kispadon volt azon a meccsen. Azért a hazai vereségért a szezon második felében nagyon visszavágtak Gulácsiék, ugyanis 6-2-re nyertek Berlinben.

A harmadik közös szezonjukra a fővárosiak nem szívesen emlékeznek. Ugyanis Berlinben 3-0-ra, Lipcsében 5-0-ra nyert az RB, utóbbi Dárdai eddigi edzői pályafutása legnagyobb veresége. Poulsen klasszikus mesterhármast szerzett, továbbá Forsberg és Haidara is betalált egyszer-egyszer. A kék-fehéreket akkor több, mint 4 éve irányító magyar szakember nagyon elkeseredett volt a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón és a következőket mondta:

A Hertha játékosa, Jhon Cordoba (balra) és Willi Orban csatája egy Lipcse-Hertha mérkőzésen Forrás: AFP/Odd Andersen

Még hozzátette, hogy most szeretne hazamenni, aludni egy nagyot és végiggondolni a történteket. Akkor már tudta, hogy az új idényben nem ő fogja irányítani a felnőtt csapatot. A helyét rövid időre egykori játékostársa, Ante Covic vette át, vele kapott ki otthon 4-2-re a csapat.

Vagyis eddig az összes fővárosi találkozójukat az RB Leipzig nyerte, és ezeken az összesített gólkülönbség: 17-5.

Sokkal nem jobb a helyzet Lipcsében sem, bár ott két meccset is megúszott vereség nélkül a Hertha. A győzelemről már volt szó, a világjárvány miatti leállást követő folytatásban pedig a Bundesliga örök „tűzoltója", Bruno Labbadia ért el 2-2-t Szászországban. Arra a mérkőzésre, akárcsak a 2020 őszire is be volt nevezve Dárdai középső fia, Márton. Igaz, nem lépett pályára, de előbb-utóbb eljöhet a pillanat, amikor Orbant kicselezve megindul Gulácsi Péter kapuja felé.

Talán már ezen a hétvégén.

Ugyanis vasárnap 10. alkalommal találkozik a Hertha az RB Leipziggel. Ötödször a berlini Olimpiai Stadionban, ahol eddig mindig Gulácsiék ünnepelhettek.

Egy magyar focidrukker nem tudja eldönteni, hogy kinek szurkoljon ezen a találkozón. Sajnos mindkét csapat nem szerezhet három pontot, pedig mindkettőnek nagy szüksége lenne rá. A Hertha ugyanannyi pontot gyűjtött 21 mérkőzésen, mint az osztályozós helyen álló Bielefeld 20-on, továbbá csak néggyel többet, mint Szalai Ádám kiesőhelyen szégyenkező Mainza. A Leipzig pedig a gyűjtött pontok tekintetében a Bayern egyetlen, úgy-ahogy komolyan vehető üldözője.

Gulácsi Péter a Lipcse kapujában az RB Leipzg-Hertha mérkőzésen 2020 októberében Forrás: dpa Picture-Alliance/Jan Woitas

Egy biztos: kettős győzelem nem lesz vasárnap délután. Az is biztos, hogy a jobb erőkből álló Leipzig fáradt lesz a budapesti kirándulás és a Liverpool elleni BL-meccs miatt. Csalódott is lesz, hiszen annak ellenére, hogy legutóbb elődöntős volt abban a sorozatban idén aligha kerül a legjobb nyolc közé.

A Bundesligában a legkevesebb gólt kapó csapat Mukiele és Sabitzer óvodásfociban is megbocsáthatatlan hibája miatt nagy hátrányba került.

Dárdaiék viszont nyilván azért dühösek, hogy nem ellenük szerencsétlenkedett így a lipcsei védelmi egység. Mert az valószínűnek látszik, hogy egy héten belül újabb ilyen hibákat nem követnek el Orbanék. A Puskás Arénában bemutatottnál sokkal hatékonyabban tudják kihasználni a helyzeteiket Olmóék.

Dárdai Pál és a Hertha játékosai az RB Leipzig elleni mérkőzésen 2018-ban Forrás: dpa Picture-Alliance/Soeren Stache

Ráadásul annál jobb összeállításban is tudnak támadni, mégha Szoboszlai Dominik bemutatkozására továbbra is várni kell. Így is lesz elég baja Dárdainak! Bár ahogy az egy új edzőtől várható, néhány poszton változtatott a csapaton. Fontos lehet, hogy visszakerült a kapuba Jarstein, lehetőséget adott Nemanja Radonjicnak, felfedezte a még szinte gyerek Luca Netz-et (akire már a Bayern is felfigyelt). Az ilyen edzői bizalom szárnyakat adhat egy-egy játékosnak, és ők repíthetik előre a csapatot.

Ha majd 90 percre bevethető lesz Sami Khedira is, akkor talán össze tud szedni a Hertha annyi pontot, hogy megőrizze elsőosztályú tagságát.

Bár nem valószínű, hogy éppen a Leipzig elleni találkozón fogja gyarapítani a pontjai számát, de ne feledjük, hogy a BL-nyolcaddöntő után lévő szász alakulat négy héttel ezelőtt kikapott Mainzban. A Hertha egyik legnagyobb vetélytársának otthonában.