Űrhajóra hasonlít majd a Real Madrid új csodastadionja

Renovation At The Stadium Santiago Bernabeu In Madrid modern stadium Renovation new stadium Santiago Bernabeu new leisure spaces degree scoreboard retractable roof Oscar Gonzalez NurPhoto Madrid world Spain SUMMER CONSTRUCTION CRANE outdoor SKY tree No Pe
Renovation at the stadium in Madrid, Spain, on July 30, 2020. The new stadium Santiago Bernabeu with a 360-degree scoreboard, new leisure spaces and a retractable roof is originally to be finished in the summer of 2022 after undergoing renovation. It will be the most modern stadium in the world. (Photo by Oscar Gonzalez/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Real Madrid focicsapatának neve még azoknak is ismerős lehet, akik kevésbé vannak otthon a sportágban. A Bajnokok Ligáját és annak elődjeit a legtöbbször (13 trófea) megnyert spanyol klub mára már intézménnyé nőtte ki magát, akárcsak a csapat mérkőzéseinek otthont adó Santiago Bernabéu Stadion. A jelenleg átépítés alatt álló sportkomplexum a tervek szerint egy valóságos űrhajóra fog hasonlítani a munkálatok végén, ami elég megdöbbentő annak tükrében, hogy 120 éve a focistáik még egy bikaviadal-aréna mellett játszottak a szabadban.

A 20. század elején alapított futballklub első meccseit egy régi bikaviadal-aréna mellett játszotta, gyakorlatilag egy mezőn, amelyet Krisztina királynőtől béreltek. Kezdetben a szurkolók egyszerűen csak körbevették a felvonalazott pályát.

A játékosok pedig egy közeli kocsmát, a La Taurinát használták arra, hogy átöltözzenek, és ott tárolják a szükséges felszereléseket, no meg a kapukat is.

A klub egyre növekvő népszerűsége idővel szükségessé tette a váltást, így a város egyik legmodernebb stadionjába, az O'Donnellbe költöztek. A majd 6000 fős komplexumban egy kerítéssel választották el a szurkolókat a pályától, hogy így akadályozzák meg az esetleges berohanásokat.

Itt sem maradt sokáig az együttes, mondjuk ebben az esetben azért volt szükség a váltásra, mert eladták a stadiont és annak egész területét, hogy a helyén lakóházakat építhessenek. Ekkor a Velodrome lett a fővárosiak új otthona, amely abban az időben, azaz 1923-ban teljes mértékben megfelelt az igényeknek. Arturo Soria, a tervező a focihoz próbált igazítani mindent,

ez volt az első olyan pálya, amelyet direkt a labdarúgáshoz alkalmas módon füvesítettek.

A 8000 férőhelyes stadion azonban kevésnek bizonyult, és az 1923-as Középső Régió bajnoki címének elnyerése után egy új komplexum építésébe kezdett a klub. A munkálatokkal rendkívül gyorsan, egy év alatt elkészültek, így 1924-ben megnyílhatott a szurkolók által csak Chamartín Stadionnak hívott épület.

A 15 000 fős komplexum nyitómeccsén a madridiak egy szoros mérkőzésen az akkor jelentős játékerőt képviselő Newcastle-t verték 3-2-re.

A Real Madrid története során összesen 13-szor nyert a Bajnokok Ligájában, és annak elődjeiben. Forrás: AFP/Javier Soriano

Tizenkét évvel az első sípszót követően a spanyol polgárháború a stadiont sem kímélte, amelyet rettenetes állapota miatt jelentősen fel kellett újítani. Végül 1939 októberében nyílt meg újra, és az első meccsen a Real a városi rivális Atlético Madridot verte 2-1-re.

A polgárháború, majd a második világháború sem szegte kedvét a szurkolóknak, akik egyre többen nézték volna a lelátókról a mérkőzéseket.

A megnövekedett igényekre reagálva 25 000 főre növelték a stadion befogadóképességét, de még ez a szám is kevésnek bizonyult a jegyek iránti óriási kereslet miatt. A következő fordulópont a csapat otthonának életében annak legendás elnökéhez, a klubot majd 35 évig ebben a minőségben szolgáló Santiago Bernabéuhoz kapcsolódik.

Az 1943-ban kinevezett Bernabéu egyik nagy terve volt már régóta, hogy egy grandiózus, 100 000 fős stadiont építtet a csapatnak.

Sokak szerint talán túl nagyratörő is volt a terv, de ez nem akadályozta meg a sportvezetőt abban, hogy belevágjon a projektbe alig egy évvel elnöki kinevezése után, 1944 októberének végén.

Az Új Chamartín Stadion lett Európa legjobb, és az egész világ egyik legmodernebb stadionja 1947-ben, amikor elkészült. Igaz, 100 helyett „csak" 75 ezer ember fért el benne. Közülük 27 645-en ülhettek, a többieknek állniuk kellett a meccsek alatt, és mindössze 7125 ember feje felett volt valamilyen tető.

A december 14-ei megnyitó mérkőzésen a spanyol csapat méltóképpen, egy 3-1-s győzelemmel avatta fel új otthonát az aktuális portugál bajnok, az Os Belenenses ellen.

Az új stadion első gólját Sabino Barinaga szerezte, amivel be is került a komplexum történelemkönyvébe.

Santiago Bernabéu focistaként, edzőként és elnökként is szolgálta a Real Madridot. Forrás: Twitter

Mindössze nyolc éve viselte a stadion a nevét, amikor a legendás elnök tiszteletére, Santiago Bernabéu Stadionra nevezték át 1955-ben. Bernabéu az elnöki tisztségét egyébként 1978. június 2-án bekövetkezett haláláig viselte, összességében majdnem 35 évig vezette a fővárosi klubot.

Ezzel a mai napig a leghosszabb ideig regnáló vezető volt a Madridnál, és nem úgy néz ki, hogy ezt a rekordot mostanában elveszik tőle.

A képzeletbeli listán a második helyezett ugyanis a jelenleg 12. évét a hivatalában töltő 73 éves Florentino Pérez.

Bernabéu az új stadion mellett sem tétlenkedett és már 1952-ben nekiállt a bővítésnek. Két évvel később elkészültek a munkálatokkal, és egészen elképesztő, 125 000 fő befogadására tették alkalmassá a stadiont a kor legmodernebb technológiáit felhasználva.

1957-ben pedig már azt is elmondhatták a komplexumról, hogy a világ legjobban kivilágított stadionja az övék.

Ugyanebben az évben, május 18-án sor kerülhetett az első, teljesen sötétben, világítás mellett rendezett meccsre is, amelyen a madridiak 5-3-ra verték a brazil Sort Club do Recife csapatát.

A következő nagy átalakítás az 1982-es labdarúgó-világbajnokság miatt történt. A FIFA döntése értelmében Spanyolország rendezhette meg a tornát, amelynek többek között a döntőjét is a Real Madrid otthonában játszották.

Természetesen a nemzetközi szövetség komoly követelményeket támasztott a Bernabéu Stadionnal szemben, amelyeknek nem felelt meg a komplexum, így jöhetett az újabb átépítési projekt.

Az 1982-es világbajnokság döntőjében Olaszország 3-1-re verte az NSZK csapatát 90 000 néző előtt a Bernabéu Stadionban. Forrás: AFP

A munkálatokat két építész testvér, Rafael Luis Alemany és Manuel Salinas vezették, akik annak a Luis Alemany Solernek a fiai voltak, aki az eredeti stadion építésén is dolgozott jóval korábban.

Mintegy 16 hónap alatt lett kész a vb-re a komplexum. Ez idő alatt új tetőszerkezetet kapott, amely a keleti oldal kivételével az első két nézőtéri karéjt befedte a stadionban. Ezen kívül a befogadóképességet 98 000-re csökkentették, megújult a homlokzat, új kivetítőket kapott az északi és déli oldal, és az épületen belül is több helyiség, például az öltözők, vagy a sajtórészleg is ráncfelvarrást kapott.

A 80-as éveket követően sem állt meg az átalakulás a legendás stadionban. Az összes ülőhelyre szék került, a kapacitás előbb 75 000-re csökkent a 90-es évek végére, majd később 81 000-re nőtt.

Ráadásul a szurkolók komfortérzetének növelése érdekében mintegy 1300 fűtőegységet szereltek be, aminek köszönhetően az egyik legjobban fűthető stadion lett a világon.

A futballmeccsek mellett arra törekedett a vezetés, hogy az év mind a 365 napján „pénzt termeljen" a komplexum, ezért is található benne már több étterem és a világ egyik legnagyobb sportboltja, valamint a koronavírus-járvány előtt nagy sikerrel futottak a fizetős stadiontúrák is.

Nem mellesleg telt házas koncerteknek is otthont adott a Bernabéu, többek között a Rolling Stones, a U2 és Bruce Springsteen dalaira is tombolt a közönség.

A munka azonban ezt követően sem állt meg, és 2020-ban ismét elkezdődött egy nagyobb, a tervek szerint egészen 2022 nyaráig tartó projekt.

A mintegy 500 millió fontba, azaz nagyjából 200 milliárd forintba kerülő beruházás hatalmas átalakításokkal jár, amit a költsége is jól szemléltet, mert ennél valamivel kevesebb pénzből épült fel a minden igényt kielégítő Puskás Aréna Budapesten.

Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke egyenesen úgy fogalmazott, hogy „A világ legjobb stadionja lesz, amelyben egyszer majd az évszázad végén úgy látnak bennünket, mint a 21. század legjobb klubját.

A tervek alapján egy hatalmas, elhúzható tető fedi majd be az egész stadiont, amelybe építenek egy olyan gigantikus kijelzőt, ami 360 fokban, tehát minden irányban látható lesz. Ezen kívül megújul a homlokzat, eltűnnek a nagy betonelemek, új üzletek, éttermek is helyet kapnak és még egy hotelt is építenek a komplexumhoz.

Valamilyen érdekes, ez idáig ismeretlen oknál fogva a stadion befogadóképessége 81044 főről egy fővel, 81043-ra csökken majd.

A komplexum körül pedig óriási kerteket terveztek, így meglehetősen zöld környezet várja majd az idelátogatókat.

Ezen felül lesz még egy külön rész is a stadionban, amelyet teljes egészében az e-sportoknak szentelnek. A technológiai fejlesztéseknek köszönhetően pedig az aréna digitalizálódik, így a szurkolók a saját tabletjeik és okos telefonjaik segítségével még több információt, szórakoztató anyagot kaphatnak, láthatnak a stadionban.

Ehhez kapcsolódva a klub múzeumát is jelentősen átalakítják, így majd nagyobb területen és a szimpatizánsoknak több interaktív megoldást kínálva vár minden érdeklődőt a legmodernebb virtuális valóságot használó technikákat is alkalmazva.

Mindezekért az átalakításokért lehet, hogy elsőre soknak tűnik a 200 milliárd forint, de a madridiak 73 éves elnöke szerint ez a beruházás majd a 2022/2023-as szezontól körülbelül 54 milliárd forintnyi bevételt generál minden egyes idényben a klubnak. Ez alapján pedig kevesebb, mint négy év alatt be is hozza a grandiózus projekt az árát.