A nézők hiánya megölte a brit futballcsapatot

fbl Horizontal
Sheffield United players form a group huddle before the English Premier League football match between Sheffield United and Manchester United at Bramall Lane in Sheffield, northern England on December 17, 2020. (Photo by Rui Vieira / POOL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Az előző idényben sokáig az európai kupaindulásért harcolt újoncként a Sheffield United és Chris Wilder menedzser, de a 2020-21-es idény felénél már fél lábbal a másodosztályban van a csapat. Megpróbáltuk kideríteni, mi állhat a háttérben, ami miatt negatív rekordokat döntöget a szezonban a Sheffield United.

A Sheffield United az előző idényben újoncként kilencedik lett, de a koronavírus miatti leállás előtt úgy tűnt, ennél jobb helyet is elérhet Chris Wilder csapata. Újoncként a tabella első felébe kerülni egy olyan bajnokságban, mint a Premier League nem hétköznapi teljesítmény. A másodosztály bajnoka, a Norwich csont nélkül zuhant vissza, míg az Aston Villa egy pontnak köszönhetően menekült meg, az más kérdés, hogy azóta a birminghami csapat merőben ellentétes utat jár be a Premier League-ben, mint a Sheffield United.

Egységben az erő

A Sheffield United viszonylag kényelmesen jutott fel az élvonalba 2019-ben, a második lett a Norwich mögött, így egyenes útja volt a Premier League-be. A United már a másodosztályban is a védekezésével emelkedett ki, 46 meccsen mindössze 41 gólt kapott. Chris Wilder csapatára amúgy is az állandóság volt a jellemző.

Chris Basham és John Egan, a Sheffield United két játékosa Forrás: AFP/Oli Scarff

A világ legkeményebbnek tartott bajnokságában hárman is ott voltak az összes, 46 bajnoki meccsen, és összesen kilencen minimum 40 meccset kaptak a bajnokságban, nem mondhatni, hogy sokat rotált volna a menedzser.

A kapus, Dean Henderson, a csatár David McGoldrick és a balodali védő, Enda Stevens is kirobbanthatatlan volt a csapatból, de John Fleck is csak egy, John Egan kettő, Oliver Norwood három meccs pihenőt kapott, rajtuk kívül Chris Basham, Jack O'Connell és Billy Sharp volt állandó tagja a csapatnak.

A feljutás után Wilder igyekezett megerősíteni a keretet, a klub el is költött rögtön több mint 70 millió eurónyi összeget új igazolásokra. Sander Berge 24 millió euróért, Oliver McBurnie 20 millió fontért érkezett, míg a feléért jött Lys Mousset a Bournemouth csapatától, de a legnagyobb erősítés az volt, hogy újabb egy évig maradt kölcsönben a Manchester United kapusa, Dean Henderson.

Dean Henderson Sheffieldben a liga egyik legjobb kapusa lett Forrás: AFP/Rui Vieira

2019 nyarán remekül indult az idény, egy győzelemmel és egy vereséggel kezdett a Wilder-csapat, de összejött egy döntetlen a Chelsea ellen, legyőzték az Evertont, majd az ősz folyamán a Liverpool is csak 1-0-ra tudott nyerni a Sheffield ellen, a BL-döntős Tottenham és a Manchester United ellen is döntetlent játszottak és nyertek az Arsenal ellen. Wilderék folyamatosan a tabella első felében voltak, tavasszal is komoly skalpokat gyűjtöttek, legyőzték 3-1-re a Tottenhamet, 3-0-ra a Chelsea-t, 1-0-ra a Wolvest.

A Sheffield gyakorlatilag lendületből érkezett a másodosztályból, a csapat szinte ugyanaz maradt, mint amelyik kivívta a feljutást. Henderson csak a két Manchester elleni bajnokit kellett, hogy kihagyja, de ott volt mind a 38 bajnokin Chris Basham, Oliver Norwood, Enda Stevens és George Baldock, két meccset hagyott ki mindössze Henderson mellett McBurnie és John Egan és további négy játékos kapott még lehetőséget legalább 30 meccsen, ami már kitesz egy komplett kezdő tizenegyet.

A csapat parádés szereplése megint elsősorban a védelemnek volt köszönhető. Dean Hendersonék 38 meccsen 39 gólt kaptak,

ennél csak a dobogós csapatok kaptak kevesebb gólt, sorrendben a Liverpool, a Manchester City és a Manchester United.

Nagyobb gond volt a rúgott gólokkal, ugyanis az is csak 39 volt. Ennél kevesebbet a kiesett csapatokon kívül csak a Newcastle és a Crystal Palace szerzett, de a Championshipbe zuhant Bournemouth is eggyel többet tudott lőni.

A csapat házi gólkirálya Lys Mousset és Oliver McBurnie lettek, így mondhatni, hogy jól igazolt a klub, de a két új szerzemény hat góllal tudott csapaton belül az élen végezni, ami sok jóval nem kecsegtethetett a jövőre nézve.

A kritikus második év és a világjárvány

A szakértők szerint egy újonccsapat esetében mindig a második év a kritikus, ebbe a csapdába esett bele a Sheffield United is. Ha ez nem lett volna elég, akkor ehhez jött még a pandémia és az, hogy elvesztette a liga egyik legjobb kapusát.

Egy évvel ezelőtt ilyenkor a szurkolók joggal hihették, hogy a klub egyik legszebb éve várhat rájuk, de jött a koronavírus miatti három és fél hónapos leállás. Az utolsó, még lezárások előtti fordulót követően a Sheffield a hatodik helyen állt, csak négy pontra volt a Bajnokok Ligája-selejtezőt jelentő negyedik helytől. A maradék tíz bajnoki meccséből hármat nyert meg a Sheffield, ez a szám azóta sem nőtt, pedig a lejátszott bajnoki meccsek száma azóta 27-re emelkedett.

A nézők hiánya valósággal megölte a csapatot.

A kiscsapatoknak mindig sokkal fontosabb löketet jelent a nézők jelenléte. Természetesen az összes csapat szenved attól, hogy nincsenek nézők a stadionokban, de a Bramall Lane-en úgy tűnik, az a kis plusz is rengeteget számít most, amikor semmi nem akar összejönni.

A világjárvány és a gazdasági nehézségek ellenére költött a klub nyáron, mert muszáj volt. Több, mint 60 millió fontot költött a csapat, rekordigazolásként érkezett a Liverpool fiatal csatára, Rhian Brewster, Dean Henderson visszatért Manchesterbe, így kapusposzton is erősíteni kellett, ide Aaron Ramsdale érkezett 20 millióért a Bournemouth-tól és jött még Oliver Burke, a WBA csapatától.

A Sheffield Unitednek az új idényben alig lőtt gólt eddig és még nem volt olyan meccse, amikor megúszta volna kapott gól nélkül, a kettő együtt pedig ritkán jelent túl sok jót.

Az új idényben semmi sem akar összejönni Chris Wilder csapatának Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

Az új igazolások egyelőre nem hozták azt, amit várni lehetett volna tőlük, Aaron Ramsdale pedig nem tudta pótolni a liga egyik legjobbjává érett, azóta az angol válogatottban is bemutatkozott Dean Hendersont, ami persze valahol érthető is.

A fentiek a másodéves betegséggel együtt – az ellenfelek kiismerik az újonccsapat játékát, elfogy az az eufória, ami a feljutás után közvetlenül körüllengi a csapatot – végzetesek lehetnek a Sheffield United számára, amely hatalmas negatív spirálba került, amely minden újabb vereséggel csak nő és nő. A csapat menedzsere, Chris Wilder természetesen mindent megtesz, hogy fordítson a csapat szekerén, de az 53 éves szakember sosem látott mélységekbe kerül a csapatával a Premier League-ben.

„Az előző szezonban minden tökéletes volt, a játékosok mind a legjobbjukat tudták hozni, nem voltak sérültjeink. Most nem kerülnek minket a sérülések, de így is vagyunk elegen ahhoz, hogy eredményeket érjünk el. A meccsek nem a csapat kihirdetésekor dőlnek el, hanem amikor a gólokat kapjuk.

Valahonnan össze kell kaparnunk egy győzelmet, lehetőleg minél hamarabb" – mondta Wilder a legutóbbi, Crystal Palace elleni vereséget követően.

Ilyen rosszul még soha nem kezdett csapat az angol élvonalban. A Sheffield mérlege a cikk írásakor 17 meccs után két döntetlen, azaz két pont és 15 vereség. 2008-ban a Derby County 11 ponttal esett ki az élvonalból, de ők is több pontot gyűjtöttek ennél a távnál, mint a Sheffield.

Csak, hogy érzékeltessük, a Derby abban az idényben meccsenként 0,28 pontot gyűjtött, a Sheffield átlaga most 0,11 pont meccsenként.

A fenti 11 pontnál még soha nem szerzett csapat kevesebbet az angol élvonalban, amióta három pont jár egy győzelemért. A Loughborough 1900-ban, a Doncaster Rovers 1905-ben szerzett nyolc pontot egy szezonban, de akkor még csak két pont járt egy győzelemért.

Sokak szerint, ha szintet akar lépni a Sheffield United, akkor váltani kell, mégpedig a menedzseri poszton. Miguel Delaney, az Independent szakírójának forrása szerint az edzések finoman szólva sem felelnek meg a legmodernebb követelményeknek a csapatnál.

Wilder sokszor csak futtatja a játékosokat, taktikailag, játékosállományban és módszerekben is másodosztályú csapat maradt a Sheffield, amely talán nem érett meg még igazán a Premier League-ben való szereplésre. Wilder messzebbre vitte el ezt a csapatot, mint amire a képességek predesztinálták volna, de úgy tűnik, a kapcsolat elfáradt. A Sheffield az előző idényben minden kétséget kizáróan felülteljesített, most pedig ennek az ellenkezője látható.

Aaron Ramsdale eddig minden bajnokin kapott minimum egy gólt Forrás: AFP/Michael Steele

Ha végigszaladunk a csapat eddig 17 bajnoki meccsén, akkor kiderül, a Sheffield csak négyszer kapott ki egy gólnál nagyobb különbséggel, ami azt mutatja, hogy szoros meccsei vannak, de ami tavaly az ő oldalukra állt, az most elpártolni látszik.

Kijózanító adat, hogy a 17-ből kilenc alkalommal gólt sem tudtak szerezni, és csak egyszer tudtak minimum két gólt szerezni,

de a Manchester United ellen az is egy 3-2-es vereséget jelentett., képtelen kiegyensúlyozott teljesítményt mutatni a csapat és a szerencse is elpártolt tőlük.

Dean Henderson távozása egy jobb csapatot is megrogyasztott volna, ráadásul kidőlt a védelemből térdműtét miatt Jack O'Connell, aki a védelem meghatározó tagja volt az elmúlt két szezonban. Egy összeszokott védelmet, de egy egész csapatot is megviselhet két alappillér kidőlése

A szokásoktól eltérően már most csak két olyan játékos van, aki mind a 17 meccsen pályára lépett, Chris Basham és a kapus Aaron Ramsdale. 16-szor kapott szerepet George Baldock és John Egan, 15-ször állt be David McGoldrick, aki négy góljával a házi gólkirály (kettőt egy meccsen, a Manchester United ellen szerzett).

A rekordigazolás Rhian Brewster eddig csak 598 percet kapott a bajnokságban, a korábban kirobbanthatatlan Oliver Norwood még nála is kevesebbet, míg a tavalyi házi gólkirály Lys Mousset eddig 201 percet focizhatott a PL-ben.

A Sheffield United már most 12 pontra van a bennmaradást jelentő 17. helytől, ráadásul januárban a Newcastle United, a Tottenham Hotspur, a Manchester United és a Manchester City lesznek az ellenfelei. A legkevesebb pont, amivel valaha csapat a Premier League-ben maradt, 34 pont volt, tehát a 0,11 pontos meccsenkénti átlagot 0,65-re kéne feltornáznia a Sheffield Unitednek, de könnyen lehet, hogy ez sem lenne elég, mindenesetre a feladat adott.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Arsenal 37 26 5 6 88-28 60 84
V
GY
GY
GY
GY
I
2.
Manchester City 35 25 3 7 87-33 54 82
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Liverpool 36 23 4 9 81-38 43 78
V
GY
V
D
GY
I
4.
Aston Villa 36 20 9 7 73-53 20 67
D
GY
GY
D
V
I
5.
Tottenham Hotspur 35 18 11 6 69-58 11 60
GY
V
V
V
V
I
6.
Newcastle United 35 17 13 5 78-56 22 56
GY
GY
V
GY
GY
I
7.
Chelsea 35 15 11 9 70-59 11 54
GY
V
D
GY
GY
I
8.
Manchester United 35 16 13 6 52-55 -3 54
D
D
GY
D
V
I
9.
West Ham United 36 13 13 10 56-70 -14 49
GY
V
V
D
V
I
10.
AFC Bournemouth 36 13 14 9 52-63 -11 48
D
V
GY
GY
V
I
Teljes lista