A focisták fejébe is belelátnak a dán bajnokcsapatnál

fbl Horizontal
Midtjylland's Danish defender Alexander Scholz (C) celebrates scoring a penalty for 1-1 with his team-mates during the UEFA Champions League Group D football match FC Midtjylland v Liverpool FC in Herning, Denmark on December 9, 2020. (Photo by Henning Bagger / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
Vágólapra másolva!
A dán FC Midtjylland futballcsapata az utóbbi öt évben három bajnoki címet szerzett, és a jelenlegi idényben is vezeti a tabellát. Ez nem a véletlen műve, hiszen a klubnál végzett munkát a maximalista hozzáállás és magas fokú precizitás jellemzi, kulcsfontosságú az adatok és információk elemzése, és azok hatékony alkalmazása. Az együttes szakemberei a játékosok fizikai felkészítésén át a személyiségük megértéséig minden apró részletre teljes körűen odafigyelnek. Az 1999-ben alapított egyesület manapság forradalmi újításairól híres, és követendő példának számít a labdarúgás világában.

Szinte minden, ami az FC Midtjylland csapatánál történik, számszerűsítve van. A klub által lejátszott összes mérkőzés többezernyi adatot hoz létre. Az első csapattól az ifiakadémiáig az összes edzést rögzítik, kielemzik, és az információt feljegyzik.

Az egyetlen kivételt egy szórakoztató játék jelenti, amelyet a stáb tagjai – edzők, elemzők, kommunikációs szakemberek és sporttudósok - két csapatra osztva játszanak egymás ellen péntekenként a pihenőidőben.

- mondta Soren Berg, a Midtjylland elemzési vezetője.

"Azzal szoktunk poénkodni, hogy video- és adatelemzéseket hajtunk végre ezeken a meccseken, bár jobb, ha inkább annyiban hagyjuk.

- viccelődött.

A dán klubnál minden mást azonban számszerűen mérnek. Tudják, hogy a játékosok mennyit futottak, hogyan edzettek, mit étkeztek, honnan hajtottak végre kapuralövéseket, vagy éppen milyen jól aludtak.

Még a futballisták fejébe is próbálnak belelátni. Azt vizsgálják, hogyan gondolkodnak, hogyan éreznek, hogyan tanulnak.

A dán csapatnál alaposan tanulmányozzák a játékosokat Forrás: AFP/Henning Bagger/Henning Bagger

Az 1999-ben alapított Midtjylland sportigazgatója, Svend Graversen fejlődő gondolkodásmódnak tartja ezt a jelenséget.

"Új klub vagyunk" – magyarázta. "A történelmünk nem befolyásol, mert egyszerűen nincsen. Magunknak kell megírnunk azt.

Ez azt jelenti, hogy új dolgokat kell kipróbálnunk, hogy versenyelőnyre tehessünk szert, ahol csak tudunk."

A módszerek működnek. Ez a fiatal, ambiciózus klub Herningből – amely egy kis csendes város Jütland közepén, távol Koppenhágától – nem csupán a dán futball csúcsán ül. A csapat elnöke, Rasmus Ankersen szerint amellett, hogy háromszoros bajnok, rendszeres résztvevője az európai kupasorozatoknak is, egyértelműen a sportvilág élvonalához tartozik.

A Midtjylland együttesénél a versenyelőny keresése kapcsán egyedi ötletek születnek. A regnáló bajnok volt az első csapat Dániában, amely minden nap külön edzést tartott a fiatal tehetségeknek. Szintén az elsők között volt, amely adatokat használt a toborzáshoz, az edzésekhez és a játékstílusokhoz.

Teljes állású edzőt alkalmazott, aki kizárólag a bedobások megfelelő elsajátításáért felelt.

Természetesen ezeket az elképzeléseket és újításokat több európai topklub is tárt karokkal fogadta, és kezdte el alkalmazni a gyakorlatban. A nemzetközi nagycsapatok túlnyomó többsége hatalmas erőforrásokat fordít elemzői, statisztikai és fizikai felkészítéssel foglalkozó stábok felépítésére. Thomas Gronnemark, a bedobóedző most a Liverpoolnál dolgozik.

A Midtjylland ebben a szezonban a BL-ben is szerepelt, a Liverpool ellen odahaza döntetlent játszott Forrás: AFP/Henning Bagger

Általában ilyen az úttörők sorsa. Miután megmutatták az utat, mindenki követni kezdte. A Herningben kovácsolt ötleteket világszerte elfogadták és elsajátították.

A Midtjylland csak annyit tehet, amit mindig is tett: megpróbálni újra kitalálni, mi működhet a jövőben, hogy aztán mindenki más is követhesse.

Ahogyan a klubvezető Ankersen Diego Maradona halála után az argentin klasszisról készült régi felvételeket nézte vissza, újra rádöbbent, hogy a 80-as és 90-es évek futballja mennyire különbözött a maitól.

A kondíciót és az erőnlétet kiválóan lehet javítani, és fontos az edzésprogramok személyre szabása is, hogy az adott poszton játszó futballisták számára milyen típusú gyakorlatok célravezetőek. A labdarúgás fejlettségi szintje az olyan területeken, mint a táplálkozás, a gyógyulás és az alvás, még mindig viszonylag kezdetleges" – mondta Ankersen. "A játékosok fejlesztése olyan, mint egy induló vállalkozásba történő befektetés, hiszen a növekedés potenciálisan nagy, de sok a kockázat, mert a beruházások nagy része sikertelen lesz" – vont párhuzamot.

- mondta Berg, az elemzési vezető. "Igyekszünk innovatívak lenni, de alapvető, hogy kíváncsiak maradjunk" - tette hozzá.

Az 1999-ben alapított klub az utóbbi öt évben szerezte mindhárom bajnoki címét Forrás: AFP/Henning Bagger/Henning Bagger

Ankersen meg van győződve arról, hogy az adatelemzés terén, még a tapasztaltnak számító dán klub is csupán a felszínt kapargatja. "Az adatok minősége és gyűjtése továbbra is gyenge. A mesterséges intelligencia sokat segíthet majd a jövőben, a nyomonkövetési adatok idővel egyre kifinomultabbá válnak" – mondta.

Ezek a technológiák természetesen mindenki számára elérhetőek lesznek, így nem azok tudnak majd igazán előre lépni, akik a legtöbb vagy legjobb adatokkal rendelkeznek, hanem azok, akik ezeket a legmegfelelőbben tudják használni a gyakorlatban.

Valójában ez mit jelent? Hogyan lehet az elemzések során kinyert adatokat hatékonyan használni a labdarúgásban?

Remek példaként szolgálnak erre a rögzített helyzetekből szerzett gólok.

A Midtjylland csapata fölényesen az első helyen áll a pontrúgások terén Európában. "Az elmúlt öt évben több gólt szereztünk így, mint bármely más együttes. A különbség köztünk és a második csapat között megegyezik a második és a 73. klub közötti differenciával" – mondta büszkén Ankersen.

Pontrúgások terén verhetetlenek Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A sokat tapasztalt német szakember, Ralf Rangnick is úgy véli, hogy a futballvilágban a következő években egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a rögzített szituációk.

A csapatok speciális módszereket fognak kidolgozni, hogy a legtöbbet kihozzák ezekből a valós gólszerzési lehetőségekből.

A dán topcsapat már itt tart. A klub kifejezetten széleskörű forgatókönyvvel rendelkezik a pontrúgások terén, melyet folyamatosan újabb elképzelésekkel egészít ki. "A gólok egynegyede rögzített helyzet után esik, de a futball kultúrája erős alapokon fekszik, melyet nehéz megváltoztatni" – mondta Graversen.

A futballt még mindig nem robotok játsszák, ezért a számok és a száraz technikai adatok mögött kulcsfontosságú maga a játékos személyisége, hogy ki rejtőzik a sportoló mögött.

Björn Mannsverk – aki korábban a norvég légierő vadászpilótája volt – jelenleg a Bodø/Glimt futballklub csapatpszichológusaként dolgozik részmunkaidőben. A skandináv együttes 2020 novemberében szerezte meg története első bajnoki címét, amely nagyban köszönhető Mannsverk munkájának.

A Bodø/Glimt története első bajnoki címét ünnepelhette 2020-ban Forrás: AFP/Fredrik Varfjell / NTB/Fredrik Varfjell

A mentális tréner arra biztatta az irodájában néhány hetente megforduló játékosokat, hogy osszák meg legbensőbb gondolataikat vele és csapattársaikkal. Ezeken az alkalmakon nemcsak szakmai gondjaikról, hanem személyes problémáikról is beszélgettek. Időként előfordult, hogy egyesek sírva fakadtak.

A norvég csapat játékosai számára Mannsverk és az általa létrehozott környezet - amely a teljesítményre, nem pedig az eredményekre összpontosít - létfontosságú volt a sikerük szempontjából.

Ulrik Saltnes, a csapatkapitány szavai szerint a pszichológus arra biztatta őket, hogy játsszák azt a "kamikaze" stílust, amely lehetővé teszi számukra, hogy szembenézzenek félelmeikkel.

Nem véletlen, hogy a Midtjylland klubvezetőjét, Ankersent is elbűvölte a Bodø története. A dán csapatnak is van egy katonai hátterű mentális szakembere. B.S. Christiansen a dán vadásztestület tagja volt korábban. A Midtjyllandnál is annyi időt fordítanak a játékosok személyiségének formálására, mint technikai képességeik csiszolására.

- mondta Graversen.

Ez a szülői megközelítés szerinte minden alkalmazottra érvényes, függetlenül attól, hogy a pályán vannak-e vagy sem. Ez is egy újabb kísérlet a versenyelőny megtalálására. Azáltal, hogy a játékosok nagyobb megbecsülésnek örvendenek, a klub úgy érzi, hogy jobb helyzetben van a legjobb teljesítményük eléréséhez, szóval ez kölcsönösen előnyös mindenki számára.

A Midtjylland sikereiben a fizikális és a mentális tréning egyaránt fontos szerepet játszik Forrás: AFP/Miguel Medina

A labdarúgók személyiségének megértése manapság még kevésbé hangsúlyos a futballban, de a Midtjylland – amint azt a Bodø sikere is jól mutatja – ezt nem feltérképezetlen területnek, hanem követendő példának tartja.

A klub szakemberei oktatási tanácsadók közreműködésével azon dolgoznak, hogy kiderítsék, a játékosok hogyan dolgozzák fel az információkat, hogyan gondolkodnak, hogyan tanulnak.

Graversen szerint egy olyan korszakban, amelyben a labdarúgás tele van adatokkal, ez a tudás kulcsfontosságú.

"A következő kulcsfontosságú dolog az adatok beillesztése a játékstílusba. Ha megismerjük a tanulás módját, felgyorsíthatjuk ezen elvek beillesztését a játékunkba. Tervezhetünk virtuálisvalóság-eszközöket, amelyek segítenek nekik a képzésben. Hasznosabb visszajelzéseket adhatunk nekik.

A következő években azok a csapatok lesznek előnyben, amelyek a lehető legnagyobb mértékben felgyorsítják ezt a folyamatot "

- tette hozzá a sportigazgató.

Végső soron a Midtjylland mindig is ezt csinálta, előnyre tett szert a vetélytársakkal szemben. Olyan módszert, eszközt keresett, amellyel kitűnhet a tömegből. Amint sikeresen felfedezett és kitaposott egy új utat, Európa követni kezdte. Ha a dán focicsapat nagyszerű műhelyében nemcsak arra fókuszálnak, hogy a futballisták mit tesznek a lábukkal, hanem arra is, mit tesznek az elméjükkel, akkor valószínűleg a többi élcsapat is ugyanígy cselekszik majd.

A cikk forrása.