Vágólapra másolva!
18 forduló alatt a Hertha BSC csak két ponttal gyűjtött többet a Bundesligában, mint az osztályozós helyen álló Köln. Csak azért nem kerülhet a 19. játéknap után oda, mert Köln a Bielefeldet fogadja, amely azonos pontszámmal áll a berlini csapattal, és annak a vasárnapi meccsnek két győztese nem lehet. De ez a szituáció elég annak az érzékeltetéséhez, hogy milyen rossz helyzetben van a német főváros nagyobbik elsőosztályú csapata. Ezért is fontos, hogy ne kapjon szombaton ki Frankfurtban.

Kevés magyar szurkoló lett volna kíváncsi erre a találkozóra egy héttel ezelőtt. Azóta viszont nagyot fordult a világ a berlini csapatnál.

Megváltak az eddigi vezetőedzőtől, Bruno Labbadiától, és helyére a klub magyar legendája, Dárdai Pál került.

Az Eintracht otthonában ül először a kispadra ebben a szezonban a Hertha edzőjeként Dárdai Pál Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Anke Waelischmiller/Sven Simon

Pontosabban visszatért, ugyanis nem is olyan régen négy és fél éven keresztül már irányította a gárdát. 2019 nyaráig. Világraszóló sikert nem ért el, de nem is érhetett el az akkori feltételek mellett. Most sem ezt várják tőle. Hanem azt, hogy a tavasz nyugodtabb legyen, mint amilyen a január eddigi része volt.

A feladat nagyon nehéz, de ha könnyű lenne, akkor nem kellett volna villámgyorsan kitenni az utánpótláscsapatoknál ténykedő Dárdait a kirakatba.

Ráadásul, idegenben kell a magyar szakembernek elkezdeni a második szakaszát a Hertha edzőjeként. Egy jó csapat otthonában.

Dárdai Pál edzőként még veretlen Frankfurtban. Négyszer irányította ott a Herthát, ezek közül három találkozó döntetlent hozott, míg 2018 tavaszán 3-0-ra nyert a berlini csapat. Pedig nem sokkal később a Frankfurt megnyerte a Német Kupát. Amikor 2019 áprilisában legutóbb vezette a berlinieket Frankfurtban, akkor a Hertha a mainál jobb erőkből állt. Támadásban pl. a Lazaro, Duda, Kalou, Ibisevic négyest küldhette csatába.

Mégsem esett gól azon a mérkőzésen.

A Frankfurtot akkor is a mai trénere, az osztrák Adi Hütter irányította.

A Frankfurt edzője, Adi Hütter (balra) és Dárdai Pál találkozása egy 2018-as Eintracht-Hertha mérkőzésen Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Anke Waelischmiller/Sven Simon

Ő egy közepesnél jobb Bundesliga-edző, nem véletlen, hogy zsinórban ez már a harmadik szezonja Frankfurtban. Első évében elődöntőt vívott az Európa-ligában, és csak 11-es párbaj után veszített a Chelsea ellen. Ám a vezetői nem adtak lehetőséget a trénernek, hogy a következő évben megismételje, esetleg túlszárnyalja azt az eredményt. Ebben hasonlít ez a csapat a Herthára.

Úgy tűnik, hogy a Frankfurt vezetői ugyanúgy nem akarják, hogy nemzetközi szinten nagy csapatuk legyen, ahogy a Hertha irányítói sem akarják évek óta.

Mert mi más indokolná azt, hogy ha ezekben a gárdákban egy-egy futballista produkál egy jó évet, már értékesítik is. Ha az El-elődöntő után megerősítik az Eintrachot, és nem adják el legjobbjaikat, akkor akár tartósan is komoly szerepet játszhatott volna a másodikszámú kontinentális kupában. Ám a hirtelen kapott 100 millió euró jobban érdekelte a vezetőket. A folytatást meg oldja meg valahogy az edző.

Ez érezhető Berlin nagymúltú csapatánál is. Koncepció nélküli játékos-politika, érthetetlen igazolások, és ehhez az elmúlt időkben még logikátlan döntések társultak az edző kinevezése terén is.

Akkor járt volna a legjobban a Hertha, ha a négy és fél évig egyfolytában irányító Dárdainak adtak volna még legalább ennyi időt.

És úgy állítják össze a keretet, ahogy a magyar szakember kéri. Ehelyett Dárdai helyére 2019 nyarán Ante Covicot ültették, majd nem hagyták dolgozni.

Jürgen Klinsmann megbukott a Hertha vezető edzőjeként Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andreas Gora

És minden idők egyik legfurcsább Bundesliga-edzőjét, Jürgen Klinsmannt hozták a helyére néhány forduló után.

Aki pár nap alatt széttúrt mindent, majd egyik napról a másikra összecsomagolt és eltűnt.

A Herthának a tavalyi szezonban négy edzője volt, a végén az örök tűzoltó, Bruno Labbadia navigálta be nyáron a kikötőbe a berlinieket. Ám miért kellett a következő évre is megtartani a tipikus tavaszi edzőt? Michael Preetz ezen fura döntéseinek, és keretalakításának most isszák meg a levét a fővárosban. Jó jel, hogy végre rájöttek: Preetz nélkül is lehet létezni a Herthánál. A vezetőedzővel együtt őt is elbocsátották.

A mai Frankfurt-Hertha mérkőzés esélyeiről akkor is nehéz lenne egyértelmű dolgokat mondani, ha nem lett volna a múlt hét óta edzőcsere a vendéggárdánál.

Ha a tényeket nézzük: a Frankfurt 13 ponttal gyűjtött többet, mint a vendége.

Európa-liga indulást jelentő helyen van, másokon kívül a Dortmundot is megelőzi.

Egy pacsi a Hertha kabalafigurájával egy Hertha elleni meccsen Forrás: AFP/Odd Andersen

A Bayernnel és a Wolfsburggal holtversenyben a legkevesebb vereséget szenvedte el, kettőt. Ennek a két csapatnak az otthonában kapott ki. Vagyis nem könnyű legyőzni. Ám ő az idei döntetlen király, a meccseinek a felén egy pontot szerzett. A kiesés elkerüléséért vívott harcban a Hertha két közvetlen vetélytársa, a Bremen és a Bielefeld is ponttal távozott tőle.

És eddig mindenki lőtt gólt a stadionjában.

A Hertha döntetlent játszott Leverkusenben és Gladbachban. Vagyis két olyan csapatnak a játékát el tudta rontani, amely nem rosszabb a Frankfurtnál. Nagyjából ennyi értékelhető eredménye van ebben a szezonban, esetleg még idesorolható a Brémában és Augsburgban aratott győzelme. Ha ezek az utóbbi kvázi-bravúr pontok nem érkeznek, akkor még nagyobb bajban lenne.

A várható kezdőcsapatokat összehasonlítva az Eintracht felé billen a mérleg nyelve. Durm, Hasebe, Kostic, Silva-szintű játékosa nincs Dárdainak. Ám azért ők sem világverők. Bizonyították ezt a bajnokság eddigi részében.

Lukebakio nyerőember lehet a vendégek számára.

Schwolow kifoghat egy jó napot a kapuban, és a Pekarik, Stark, Torunarigha, Plattenhardt négyes akár áthatolhatatlan falat is képezhet előtte.

De ne menjünk ennyire bele a részletekbe. Inkább gondolkozzunk azon, hogy miit tehetett Dárdai néhány nap alatt. Feltüzelhette a csapatot, elhitethette néhány játékossal, hogy többet tud, mint amit az elmúlt hetekben nyújtott. Az ilyen hét közbeni edzőcseréknél csak ilyen dolgok jöhetnek szóba. És Dárdai ehhez nagyon ért.

Szuggesztív egyéniség, céltudatos, kemény, egy olyan klub-ikon, akire mindenkinek kötelező hallgatni, aki felveszi a Hertha szerelését.

Ez még nem az ő csapata lesz, de biztos, hogy már látszódni fog a mentalitása rajta. Mert a jelenlegi Bundesliga 7-8 csapatánál egy jó hozzáállás csodát tehet. Erre a legjobb példa éppen a másik berlini társulat.

Egy 2008-as Eintracht-Hertha mérkőzés, amelyen a frankfurti Martin Fenin (fehér mezben), valamint a Hertha két játékosa, Gojko Kacar (jobbra) és Dárdai Pál (balra) küzd a labdáért Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Arno Burgi

Az Union a szezon eddigi legkellemesebb meglepetését produkálja. Pedig ott sincsenek világsztárok. Egy alig ismert svájci edző, Urs Fischer olyan taktikát játszat a csapatával, amely a játékosok képességeire van szabva. És olyan hangulatot alakított ki a város keleti felében lévő gárdánál, amellyel a biztos kiesőjelöltnek hitt csapat a féltávnál a nemzetközi kupaindulást jelentő helyeket nézi közelről.

Dárdai is gyorsan át fogja adni a rá játékosként is jellemző mentalitást, és ez elég lehet.

Nem biztos, hogy ez szombaton pontszerzéshez fog vezetni, még kevésbé valószínű, hogy a jövő héten a Bayern ellen, de előbb-utóbb kiegyenesedik a Hertha. Legalábbis ebben reménykedik minden olyan magyar focirajongó, aki őszintén szurkol egy magyar edző sikeréért a világ egyik legerősebb bajnokságában.

2018-ban az Eintracht elleni idegenbeli mérkőzésen magyaráz a Hertha edzőjeként Dárdai Pál Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Anke Waelischmiller/Sven Simon

A második fordulóban a Frankfurt nagyon simán nyert Berlinben, 3-1-re. André Silva, Bas Dost és Sebastian Rode találatai után Martin Hinteregger könyörült meg az akkori vendéglátókon, és talált a saját kapujába. Nem valószínű, hogy Dárdai gárdája már most visszavág azért a szeptemberi vereségért. Ám ne feledjük, hogyan kezdődött vezetőedzőként Dárdai pályafutása a Herthanál. 2015-ben a 20. fordulóban vezette először a csapatot, amelynek akkor 18 pontja volt. És egy öt hellyel előtte álló gárdához kellett utaznia. Most a 19. fordulóban veszi át a Herthat, melynek 17 pontja van és egy nyolc hellyel előtte lévő csapathoz utazik.

Hat évvel ezelőtt Dárdai Pál egy Mainzban aratott 2-0-s győzelemmel mutatkozott be a kispadon.