Vágólapra másolva!
Az Origóban is rendszeresen író Vámos Tamás első kötete igazi hiánypótló alkotás. Kollégánk azokról a versenyzőkről írt, akik a Nemzet sportolója kitüntető címet viselik, viselték. A porték nemcsak a köztünk élő hősöket mutatják be, hanem azokat is, akik már meghaltak.

Egyszerre tizenketten viselhetik a Nemzet sportolója büszke címet. Ugyanakkor a 2004-es alapítás óta már 23-an voltak azok, akik a Nemzet sportolójának vallhatták magukat. Az alapítók közül Balczó András, Hammerl László, Ivánkay Mária, Keleti Ágnes és Portisch Lajos ma is a Nemzet sportolója. Közülük Keleti Ágnes 2021. január 9-én ünnepli majd 100. születésnapját, egyszersmind ő a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka.

Vámos Tamás első könyvének borítója Forrás: Origo

Vámos Tamás könyve mind a 23 remek magyar sportolót bemutatja. Volt, akivel személyesen beszélgetett a szerző, volt olyan, aki nem akart neki nyilatkozni. De Vámos nem adta fel: aki nem beszélt, arról igényes portrét állított össze. A könyv lapjain egymás után sorjáznak a jobbnál jobb sztorik. Nyugodtan mondhatjuk, hogy minden magyar sportkedvelőnek ideális ajándék a karácsonyfa alá.

Címlapi kép: Portisch Lajos sakkozó, a Nemzet sportolója.

(Vámos Tamás: A Nemzet sportolói – Sorsok, küzdelmek és dicsőségek. Kiadta: Inverz Média Kft., támogatta a Nagy Béla Program; ára: 4990 forint)