Vágólapra másolva!
Paolo Rossit 1980-ban három évre eltiltották, mivel azzal vádolták, hogy részt vett a Totonero néven elhíresült bundabotrányban. A legendás futballistának erre majdnem ráment az 1982-es világbajnoksága is.

64 évesen meghalt Paolo Rossi, aki az 1982-es spanyolországi foci-vb-n gólkirály lett, csapata pedig világbajnok. 48 válogatott meccsen 20 gólt szerzett. Legtöbb meccsét klubszinten a Juventusban játszotta.

- szólt Paolo Rossi korábbi mondása

A legendás focista halálát az olasz sportcsatornán, a RAI Sporton jelentették be, ahol Rossi korábban szakértőként dolgozott a mérkőzések alatt - derül ki a Skysports oldaláról.

- jelentette be Twitter-bejegyzésében Enrico Varriale, a csatorna műsorvezetője.

Rossi felesége, Federica Cappelletti, az Instagramon osztott meg egy közös fotót a "per sempre" felirattal, amely azt jelenti, hogy örökké.

Rossi két bajnokságot nyert Olaszországban. Emellett Európa-bajnokságot és Olasz Kupát is sikerült megnyernie a pályafutása alatt. A legemlékezetesebb tornája az 1982-es spanyolországi világbajnokság volt.

Abban az évben Aranylabdát és Aranycipőt is kapott.

Paolo Rossi az 1982-es vébén Forrás: leemage via AFP/©Farabola/Leemage

Az első négy csoportmeccsen Rossi nem tudott betalálni, de a második csoportkörben már mesterhármast szerzett Brazília ellen, így Olaszország az elődöntőbe jutott. Lengyelország ellen szintén gólt rúgott, 2:0-ra nyertek az olaszok.

A korábban a Juventusban és az AC Milanban játszó csatár szerezte az első gólt az NSZK ellen a madridi Santiago Bernabéu stadionban.

Olaszország 3:1-re nyert, a gólszerzők Rossi, Tardelli és Altobelli voltak.

A németeknél Breitner talált be egyedül. Az olaszok a harmadik világbajnoki címüket szerezték meg 1982-ben.

Az 1982-es világbajnok olasz válogatott.
Felső sor balról: Romeo Benetti, Paolo Rossi, Mauro Bellugi, Roberto Bettega, Dino Zoff, Claudio Gentile; Alsó sor: Franco Causio, Antonio Cabrini, Gaetano Scirea, Renato Zacarelli, Marco Tardelli Forrás: AFP/Staff

Paolo Rossi a toszkánai Pratóban született, és egész karrierjét Olaszországban töltötte. 1980-ban három évre eltiltották, mivel azzal vádolták, hogy részt vett a Totonero néven elhíresült bundabotrányban. Rossi mindig tagadta ezeket a vádakat. Később az eltiltást két évre mérsékelték, így Rossi részt tudott venni a spanyolországi világbajnokságon.

A négy évvel korábbi 1978-as világbajnokságon Argentínában három gólt szerzett.

Paolo Rossi kilenc góljával az olasz válogatott történetének legeredményesebb gólszerzője a világbajnokságokon, holtversenyben Roberto Baggio-val és Christian Vierivel. Összesen 103 gólt szerzett pályafutása során klubszinten.