Vágólapra másolva!
Kedden este két mérkőzést rendeztek a labdarúgó Bajnokok Ligája 5. fordulójában. Az A csoportban a Szoboszlai Dominikkel felálló Salzburg 3-1-re nyert a Lokomotív Moszkva otthonában, így az osztrák csapata életben tartotta továbbjutási reményeit. A B csoportban a Real Madrid 2-0-ra kikapott az ukrán Sahtar Donyeck vendégeként, így Zinédine Zidane csapata leszorult a csoport harmadik helyére.

A Salzburg a csoport utolsó helyéről várhatta a találkozót, de az edddig mutatott játéka alapján korántsem volt esélytelen. Jesse Marsch csapatának mindenképpen győzni kellett ahhoz Moszkvában, hogy életben tartsa továbbjutási reményeit, ezen felül még a címvédő Bayern Münchennek is szurkolnia kell, hogy ne kapjon ki az Atlético Madrid otthonában. Az osztrák csapat remekül hangolt a mérkőzésre: a hétvégén 8-2-re győzött Sankt Pöltenben, a találkozón a magyar válogatott Szoboszlai Dominik és a mali válogatott Sekou Koita is három gólt lőtt.

Ahogy az várható volt, a sokkal támadószelleműbb Salzburg irányította a mérkőzést, a Marco Nikolics vezette Lokomotív Moszkva pedig azt játszotta, amit az elmúlt négy mérkőzésén: zártan védekezett és kontratámadásokra rendezkedett be. A 17. percben három húzásból lőtt gyönyörű gólt a Salzburg, azonban Mergim Berisha találatát les miatt érvénytelenítette a játékvezető.

A 28. percben Berisha újabb gólt lőtt.

Enock Mwepu átadása után a német támadó közelről lőtt a jobb alsó sarokba. A találat első lesgyanúsnak tűnt, de a VAR-szobában szabályosnak találták a gólt.

Mergim Berisha az ötödik mérkőzésén már öt gólnál jár a BL-csoportkörben Forrás: AFP/Maxim Shemetov

A 39. percben egyenlíthetett volna a Lokomotív Moszkva, de Murilo Cerqueira Paim szöglet utáni fejesét Szoboszlai Dominik kivágta a gólvonalról. A magyar válogatott középpályás mentésének két perc múlva lett igazán értéke, ugyanis a Salzburg növelni tudta az előnyét. Egy labdaszerzés után Koita adott tökéletes ütempasszt Berishának, aki a kivetődő Guilherme fölött higgadtan lőtt a hálóba.

Az első félidő hosszabbításában Szoboszlai Dominiknek is megvolt az első helyzete, de az éles szögből leadott lövése az oldalhálóban kötött ki.

Mergim Berisha ünnepli a második gólját Forrás: AFP/Maxim Shipenkov

A folytatásban az orosz csapat elkezdett mindent egy lapra feltéve támadni, a Salzburg pedig gyors kontrákkal veszélyeztetett, így kettészakadt a pálya.

A 78. percben tizenegyest kapott a moszkvai csapat. Egy beadás után Andre Ramalho lökte fel hátulról a korábban a Fehérvár csapatában is megforduló Zé Luist, a játékvezető pedig azonnal büntetőt ítélt. A tizenegyest Anton Mirancsuk végezte el, és higgadtan a kapu jobb oldalába lőtt a balra vetődő Cican Stankovic mellett.

Sokáig azonban nem voltak meccsben az oroszok, mert a 81. percben az osztrák csapat visszaállította a kétgólos különbséget. Egy labdavesztés után a 18 éves Karim Adeyemi indult meg a félpályáról a Lokomotív Moszkva kapuja felé, majd egy védőt kicselezve kapura tört és higgadtan értékesítette a ziccerét.

Győzelmével a Salzburg feljött a csoport harmadik helyére, és megmaradt az esélye a továbbjutásra, ugyanis az Atlético Madrid 1-1-es döntetlent játszott a már továbbjutott Bayern München csapatával.

Bajnokok Ligája, 5. forduló, A csoport
Lokomotiv Moszkva (orosz)-Salzburg (osztrák) 1-3 (0-2)
Gólszerzők: Mirancsuk (78.- tizenegyesből), ill. Berisha (28., 41.), Adeyemi (81.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayern München 6 5 0 1 12-6 6 16
GY
GY
GY
D
GY
2.
FC Köbenhavn 6 2 2 2 8-8 0 8
V
V
GY
D
GY
3.
Galatasaray 6 1 3 2 10-13 -3 5
GY
V
V
D
V
4.
Manchester United 6 1 4 1 12-15 -3 4
V
GY
V
D
V

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

A B csoportban a gyenge kezdés ellenére a Real Madridnak nem kellett más tennie a továbbjutás kiharcolásához, mint győzni a Sahtar Donyeck vendégeként. Az ukrán csapat az első fordulóban hatalmas meglepetésre elvitte a három pontot Madridból, mindezt úgy, hogy a kezdőcsapatából nyolcan is kidőltek a koronavírus miatt, így tulajdonképpen a Sahtar ifi-csapattal győzte le a Realt. Az ukrán csapat a remek kezdés után pocsék formába került. A legutóbbi két találkozóját elvesztette a Borussia Mönchengladbach ellen, ráadásul ezen a két meccsen tíz gólt kapott, és egyet sem tudott lőni. Ennek ellenére a Real Madrid nem számíthatott könnyű meccsre, ugyanis Zinédine Zidane csapatából több kulcsember is hiányzott. A védelemből Dani Carvajal és a csapatkapitány Sergio Ramos, a középpályáról az uruguayi Federico Valverde, a támadószekcióból pedig a tavaly nyáron igazolt Eden Hazard dőlt ki, aki másfél év alatt többször sérült meg (9), mint ahogy gólt és gólpasszt összesen kiosztott (7) a Real Madridban.

Gólgazdag meccsre volt kilátás, ugyanis a Sahtar Donyeck és a Real Madrid ezt megelőző három meccsén 16 gól született, ami meccsenkénti 5,3-as átlagot jelent.

Ezúttal sem kellett volna sok az első találathoz, de a madridi Marco Asensio közeli lövése a kapufán csattant. Ezt követően is a Real irányította a meccset, a Sahtar pedig nehéz helyzetbe került, ugyanis Raphael Varane belépője után a brazil Junior Moraest le kellett cserélni, így az ukrán csapat elvesztette az egyik legveszélyesebb játékosát.

Raphael Varane elnézést kért Junior Moraestől Forrás: AFP/Sergei Supinsky

A folytatásban a Real Madrid birtokolta többet a labdát, de a második komoly helyzetére a 30. percig kellett várni. Ekkor megint Asensio került helyzetbe, de a közeli lövését Anatolij Trubin óriási bravúrral védte.

A spanyol válogatott támadó ez volt a szezonbeli 12. mérkőzése, de gólt még nem tudott lőni és gólpassz sincs a neve mellett.

A második félidőben a Real Madrid birtokolta többet a labdát, nagy helyzetet viszont sokáig nem tudott kidolgozni, ellenben a Sahtar Donyeck az első kaput eltaláló lövéséből gólt szerzett az 57. percben. Egy gyors kontratámadás végén Marlos tálalt Dentinho elé, a brazil támadó pedig higgadtan értékesítette a ziccerét.

A Sahtar Donyeck oda-vissza legyőzte a Real Madridot Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Anatolii Stepanov

A folytatásban a Real Madrid mindent megtett az egyenlítésért. Zidane pályára küldte Iscót, Mariano Diazt és Junior Viniciust is, azonban a spanyol csapat teljesen veszélytelen volt, a Sahtar Donyeck pedig a 83. percben eldöntötte a meccset. Egy labdaszerzés után Manor Solomon indult meg a félpályáról, elvezette a labdát a Real Madrid kapujáig, majd 17 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot.

Az ukrán csapat ezzel pontszámban beérte, és az egymás elleni eredményének köszönhetően megelőzte a Real Madridot, amelynek így az utolsó fordulóban a továbbjutáshoz több pontot kell szereznie a Mönchengladbach ellen, mint amennyit a Sahtar szerez az Inter ellen Milánóban.

Bajnokok Ligája, 5. forduló, B csoport
Sahtar Donyeck (ukrán)-Real Madrid (spanyol) 2-0 (0-0)
Gólszerzők: Dentinho (57.), Solomon (83.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Arsenal 6 4 1 1 16-4 12 13
V
GY
GY
GY
D
2.
PSV Eindhoven 6 2 1 3 8-10 -2 9
D
D
GY
GY
D
3.
Lens 6 2 2 2 6-11 -5 8
GY
D
V
V
GY
4.
Sevilla 6 0 4 2 7-12 -5 2
D
V
V
V
V