Vágólapra másolva!
José Mourinho a Tottenhamnél építheti újjá az utóbbi években megtépázott nimbuszát. A bajnokságot tíz forduló után egyelőre vezeti, és zárt védekezésre épülő játéka, valamint a Harry Kane-Szon Hung Min támadópáros hatékonysága a bajnokság élére repítheti a londoni csapatot. Vajon újra eljöhet a portugál tréner ideje?

José Mourinho 2019 novemberében vette át a Spurs irányítását, miután a londoni csapat vezetősége úgy döntött, hogy megválik sikeredzőjétől, Mauricio Pochettinótól. Az argentin szakember hiába irányította megbízhatóan 5 éven keresztül az együttest, amellyel legjobb eredménye a 2019-es BL-döntőbe bejutás volt, az előző szezont rendkívül rosszul kezdte. 12 forduló után csak a 14. helyen állt a bajnoki tabellán, és a Bayern München ellen hazai pályán belefutott egy kifejezetten kínos, 7-2-es vereségbe is a Bajnokok Ligájában.

Pochettino munkáját öt év után köszönte meg a Tottenham vezetősége Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frankhoermann/Sven Simon

A vezetőség kirúgta és helyére azt a José Mourinhót nevezte ki, aki ugyan az angol bajnokságban már bizonyított – a Chelsea együttesét kétszer is irányította, 3 bajnoki címet szerzett vele – de legutóbb igencsak meggyűlt a baj a Manchester United kispadján, ahonnét 2018 decemberében viharos körülmények között menesztették.

A United élén 2017-ben nyert egy angol ligakupát és egy Európa-ligát is, viszont a bajnokságban nem tudott emlékezeteset alkotni,

ráadásul a vezetőséggel és több játékosával is összeveszett. Nehéz természete miatt korábbi csapatainál is voltak hasonló gondjai, szóval a Tottenham nem kis kockázatot vállalt azzal, hogy őt nevezte ki a csapat élére. Már csak azért sem, mert edzői pályafutása leszálló ágban, hullámvölgyben volt. 2015-ben a Chelsea, majd 2018-ban a Manchester United éléről is dicstelenül, botrányok közepette, gyenge eredményekkel a háta mögött távozott. A portugál tréner manchesteri menesztése után nem is ment el másik csapathoz edzőnek, inkább szakkommentátorként tevékenykedett, továbbra is természetesen a futball világában maradva, és talán nem is annyira titokban készülve a visszatérésre.

A sors úgy hozta, hogy egy év pihenő után állt újra munkába, átvéve a Spurs menedzseri posztját az elküldött Pochettinótól. A portugállal azóta nagyot fordult a világ.

Jelenleg arról beszélhetünk, hogy a sokak szerint a zenitjén már túljutó, edzői módszerein, játékfelfogásán újítani nem tudó, „bukott" tréner ebben a szezonban Premier League-bajnokot csinálhat a Tottenham csapatából.

Hogyan történhetett meg mindez egy év alatt? Eljön Mourinho edzői újjászületése? Vagy megint a "szokásos" forgatókönyv válik valóra?

Mourinho a Tottenhamnél építené újjá edzői nimbuszát Forrás: AFP/Clive Rose

Első szezonja, amely nem tekinthető teljes idénynek, nem sikerült kiemelkedőre, de valamelyest felhozta a csapatot, a tabella alsóházából az ötödik helyig sikerült jutnia vele, amely Európa-liga-indulást ért. A Bajnokok Ligájában az előzőleg döntős együttessel viszont simán kiesett a nyolcaddöntőben, az RB Leipzig elleni párharc 4-0-ás összesítéssel ért véget a németek javára. Igaz, azokon a meccseken sérülés miatt nem léphetett pályára a londoniak két legjobb támadója, Harry Kane és Szon Hung Min, akik nélkül a Spurs jelenleg biztosan nem állna az angol bajnokság élén.

Vajon mi okozta ezt a formajavulást? Minek köszönhető az, hogy a Tottenham vezeti az angol bajnokságot, és már a szakértők is esélyesnek tartják a bajnoki címért folytatott küzdelemben?

Az imént említett két játékos, Kane és Szon remek játékkapcsolata, kiváló helyzetkihasználása és eredményessége mindenképpen a csapat legfőbb fegyverének számít, már ami a támadójátékot illeti. Ha mindketten egészségesek és pályára tudnak lépni, akkor nagyon sok gondot okoznak az ellenfelek védelmeinek, sokszor lehetetlen megállítani őket.

Jó példa erre a Southampton elleni, idegenbeli 5-2-es győzelem, amely során Szon négy gólt szerzett, és mindannyiszor Kane adta neki a gólpasszt.

A meccs után Mourinho sajátos stílusában megjegyezte, hogy nála – annek ellenére, hogy Szont választották - nem a dél-koreai szélső, hanem Kane a meccs embere, hiszen igazi önzetlen csapatjátékosként futballozott, négy gólpassza miatt. Természetesen a csatárok, akik egyébként a pályán kívül is jó barátok, ezen nem vesztek össze, sőt, azóta még több gólban játszottak főszerepet.

Egészen elképesztő adat, hogy a Spurs 21 bajnoki góljából 16-ot ők ketten szereztek.

Szon és Kane életveszélyes párost alkot Forrás: AFP/Jason Cairnduff

A Southampon elleni látványos győzelem után, a Spurs következő idegenbeli mérkőzése is igen hangosra sikerült. A negyedik fordulóban Mourinho új csapatával korábbi klubjához, a Manchester Unitedhez látogatott, és alaposan borsot tört az orra alá az Old Traffordon.

Valószínűleg Anthony Martial kiállítása is nagy szerepet játszott abban, hogy végül 6-1-re nyert a londoni klub,

de a győzelmet nem kell megmagyarázni, tartja a mondás. Ezen a mérkőzésen is elemében volt a Kane-Szon duó, mindketten 2-2 góllal járultak hozzá a kiütéses sikerhez. Korábbi klubjai "megbosszulásához" egyébként régebben is remekül értett a portugál menedzser, hiszen az Inter edzőjeként nyerni tudott a BL-ben a Chelsea ellen, valamint a manchesteriek mestereként is győzte már le a londoni kékeket. Legutóbb a United bánta a Mourinho-bosszút.

Persze a Spurs nem lenne igazi Mourinho-csapat, ha egyéb sajátosságokat ne hordozna magán. A portugál edző játékfelfogását ismerve nem meglepő, hogy a

10 forduló alatt 9 bekapott gól a legjobb mutató a bajnokságban,

tehát a „busz beparkolásához" még mindig remekül ért.

Ehhez persze az is kell, hogy a védelemben a megfelelő emberek álljanak rendelkezésére. Az első számú kapus továbbra is a világbajnok Hugo Lloris, a francia játékos világklasszisnak tekinthető a posztján. Ezen a nyáron ráadásul minőségi helyettest is kapott, a korábban a Manchester Cityben és az angol válogatottban is első számú kapusnak számító Joe Hart személyében. Mourinhónak akkor sem kell kétségbeesnie, ha esetleg Lloris valamiért nem lenne bevethető, hiszen minőségi futballistával tudja őt pótolni.

A hátvédsorból egyetlen alapember, a 33 éves belga válogatott, Jan Vertonghen távozott, őt leszámítva inkább erősödött a csapat védekező szekciója. Mindkét szélre érkezett új ember. A jobb oldalra Matt Doherty a Wolverhamptontól, balhátvéd posztra pedig a Real Madridtól Sergio Reguilón, aki az előző szezont kölcsönben a Sevillában töltötte, amellyel Európa-liga-győztes lett. Joe Rodon személyében a Swansea együttesétől egy tehetséges fiatal középső védő is a Spurshöz került, aki a későbbiekben, vagy akár már ebben az idényben is komoly erősítést jelenthet.

A Tottenham végleg megszerezte a Real Betistől az argentin Giovanni Lo Celsót, akivel tovább bővülhetnek a középpálya variációs lehetőségei, illetve eddig remek igazolásnak bizonyult a Southamptontól megvásárolt Pierre-Emile Höjbjerg is. A dán játékossal stabilabbá vált a csapat, kitűnő összekötő kapocsként funkcionál a védelem és a támadósor között.

A legnagyobb név, aki 2020 nyarán a csapathoz érkezett, kétségtelenül Gareth Bale.

A Real Madridnál kegyvesztetté vált szélső visszatért korábbi sikerei helyszínére, igaz egyelőre csak kölcsönben. Ha bizonyítani tud, végleg megveheti a Spurs. Bale lehet Mourinho "titkos fegyvere" a támadósorban. A félelmetes Kane-Szon duó, a walesivel kiegészülve trióvá bővülhet, ha be tudja verekedni magát a kezdőcsapatba. Ehhez persze az kell, hogy a sérülések elkerüljék, és újra formába lendüljön. Egyébként csereként is remek opció lehet, a mérkőzések utolsó 20-30 percében friss erőként pályára küldve fontos meccseket dönthet el, mint ahogyan tette azt a Real játékosaként a 2018-as BL-döntőben a Liverpool ellen. Bár Bale valószínűleg azért tért vissza, hogy stabil kezdőként, rendszeresen játszhasson, vélhetően a saját teljesítményén múlik, hogy ez így lesz-e majd.

Gareth Bale lehet Mourinho "titkos fegyvere" Forrás: AFP/Ian Kington

A Spursnek egyébként kifejezetten bő és erős a kerete, (ott van például Dele Alli, Lucas Moura, Tanguy Ndombele, Steven Bergwijn – mind remek labdarúgó) erősebb, mint amilyen a Manchester Unitedé volt, amikor Mourinho azt 2016-ban átvette.

Természetesen a hosszú kispadra szükség is van, hiszen a bajnokság mellett az F.A. kupa és az angol ligakupa megmérettetései várják a csapatot, amely az Európa-ligában is érdekelt.

És hogy maga a „Special One" hogyan látja a bajnoki esélyeket?

Láthatjuk a különbséget: Joe Rodon az előző idényben a Swansea csapatában játszott, míg Thiago Silva a világ egyik legjobb középső védője volt, és az is maradt" – mondta a portugál a legutóbbi mérkőzés, a Chelsea elleni gól nélküli döntetlen után.

Az most már szinte biztosnak tűnik, hogy José Mourinho Tottenhamjével számolni kell az angol bajnokság megnyerésére esélyes csapatok között. A londoni együttes kihasználhatja a Manchester City és a Manchester United rosszabb szezonkezdetét, valamint az Arsenal gyengélkedését is. A címvédő Liverpool és Frank Lampard feltörekvő Chelsea-je valószínűleg ott lesz az élmezőnyben, és időközben eldől, hogy lesz-e olyan meglepetéscsapata a 2020-2021-es idénynek, amely még beleszólhat a végső küzdelembe.

A Tottenham a Premier League 1992 óta íródó története során még sosem nyerte meg a bajnoki címet,

előtte is csupán kétszer lett angol bajnok, legutóbb 1961-ben. A szurkolók és a vezetőség is ki van éhezve a sikerre. Nem biztos, hogy Mourinho új stílust fog megteremteni, vélhetően marad a jól bevált stabil védekezésre építő formulánál. Mindenesetre aligha bánja majd a klubnál bárki, ha így is nyerni tud. A cél szentesíti az eszközt, tartja a mondás, és ebben a portugál edző még mindig az egyik legjobb a világon.