Félelmetes csatárok várnak a magyarokra a vb-selejtezőkön

Horizontal
Poland's forward Robert Lewandowski (R) and Bosnia-Herzegovina's defender Sead Kolasinac vie for the ball during the UEFA Nations League football match Poland v Bosnia and Herzegovina in Wroclaw, Poland, on October 14, 2020. (Photo by JANEK SKARZYNSKI / AFP)
Vágólapra másolva!
Hétfőn este Zürichben kisorsolták a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőcsoportjait. A magyar válogatott az I csoportba került, ahol Anglia, Lengyelország, Albánia, Andorra és San Marino lesz az ellenfele. Vegyes a kép, hiszen egyfelelől megállíthatatlannak tűnő sztárcsatárok, másfelől viszont gólt is csak szökőévente rúgó ellenfelek várnak Marco Rossi csapatára. Bemutatjuk a riválisokat, akik ellen 2021 márciusa és novembere között ki kellene harcolni a vb-szereplés jogát.

Anglia

A jelenleg a világranglistán a 4. helyen álló angol válogatott az előző két vb-selejtező sorozatban veretlen maradt, de egynél többször is ritkán szoktak kikapni. A magyar és az angol válogatottnak van közös vb-selejtezős múltja, hiszen

az 1982-es spanyolországi tornára azonos csoportból készültünk kijutni, és mindkét válogatott továbbjutott, a magyarok csoportelsőként,

annak ellenére, hogy itthon 3-1-re, míg Angliában 1-0-ra kaptak ki. Az örökmérleg komoly angol fölényt mutat, hiszen 5 magyar győzelem és 2 döntetlen mellett 15-ször kaptunk ki tőlük. Legutóbb az 1962-es világbajnokságon vertük meg Angliát, Tichy Lajos és Albert Flórián góljaival 2-1-re.

Harry Kane (középen) megállításához rendszerint két védő is kevés Forrás: AFP/Michael Regan

A jelenlegi angol válogatott legnagyobb sztárja talán a Tottenham Hotspur csatára, Harry Kane, de számtalan tehetséges fiatalt tudnak felvonultatni, elég csak Marcus Rashfordot, Jadon Sanchót, Alex Oxlade-Chamberlaint vagy Tammy Abrahamst említeni.

Lengyelország

A kétszeres vb-bronzérmes (1974 és 1982) lengyelek az 1986-os mexikói tornát követően csupán három világbajnokságra jutottak ki, és egyszer sem jutottak tovább a csoportjukból. A selejtezőkben is ennek megfelelően hullámzó a teljesítményük, vagy nagyon rosszak, vagy nagyon jók. Legutóbb nagyon jók voltak: tíz meccsükből 8-at megnyertek és egy döntetlen mellett csupán egyszer kaptak ki, így csoportelsőként kvalifikáltak az oroszországi tornára.

Manapság aligha találunk jobb csatárt a világon Robert Lewandowskinál Forrás: AFP/Lukasz Szelag

A csapat kétségtelenül legnagyobb sztárja a Bayern München csatára, Robert Lewandowski, aki a 2018-as selejtezősorozatban

16 góljával nem csak Cristiano Ronaldót előzte meg (ő 15-ig jutott), hanem új európai rekordot is felállított.

A lengyelek ellen pozitívi a mérlegünk, 20 győzelem mellett 4 döntetlent és 8 vereséget számolunk. Legutóbb 2007-ben Lodzban vertük meg őket 1-0-ra egy barátságos mérkőzésen. Vb-selejtezőkben még soha nem találkoztunk velük.

Albánia

A balkáni csapatról szinte csak jó emlékeink vannak, hiszen egyetlen, 1948-as 0-0-s döntetlent leszámítva a másik öt mérkőzésen kivétel nélkül elvertük őket, 1950-ben a Megyeri úton egyenesen 12-0-ra (Puskás Ferenc és Budai László is 4-4-gólt lőtt). A magyar válogatott így imponáló 19-0-s gólarányt mondhat magáénak az albánok ellen. Akikkel a 2010-es vb selejtezősorozatában azért már meggyűlt bajunk, itthon 2-0-ra, míg idegenben egy nagyon nehéz meccsen nyertünk 1-0-ra. Az albánok hozzánk hasonlóan kijutottak a 2016-os tornára, méghozzá egyenes ágon, miután a portugálok mögött végezve Dániát és Szerbiát is meg tudták előzni. A válogatottban most már többen is komoly bajnokságokban játszanak, a legutóbbi keretükben öt Serie A-játékos mellett szerepelt a francia, a svájci és a holland élvonalban focizó játékos is.

Myrto Uzuni (középen) a Barcelona sztárjaitól sem ijedt meg a Ferencváros katalánok elleni BL-meccsén Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar élvonal is több futballistát ad a válogatottnak, így a diósgyőri Hysen Memollát, és a BL-szereplő Ferencváros futballistáját, Myrto Uzunit is ott találjuk a nemzeti csapatban. A 22500 férőhelyes tiranai Air Albania stadiont tavaly novemberben, szinte a Puskás Arénával egy időben adták át, ez a nemzeti csapat új otthona.

Andorra

Nehéz szívvel írjuk le, de a pireneusi miniállamról már nem csak kellemes emlékeink van, hiszen 2017. június 9-én itt szenvdte el története egyik legfájobb vereségét a magyar válogatott, amikor vb-selejtezőn 1-0-ra kikapott Andorra La Vellában. A félprofi válogatott története során először nem a legyengébb kalapból várhatott egy sorsolást, amiért annak rendje és módja szerint meg is dolgoztak.

Először fordult ugyanis elő, hogy két mérkőzésen is pontot tudtak szerezni,

hazai pályán legyőzték Moldovát (1-0), Albániában pedig 2-2-es döntetlent játszottak. Mi a 2014-es és a 2018-as selejtezők után sorozatban harmadszor botlunk beléjük, és eddig sorrendben 5-0, 2-0, 4-0 és 0-1 a mérleg magyar szempontból.

San Marino

A leggyengébb európai válogatott, olyannyira, hogy jelenleg a FIFA ranglistáján is az utolsó, 210. helyet foglalja el a Közép-Olaszországban megbújó apró hercegség. Eb- és vb-selejtezőkben 1992 óta indulnak, a mérlegük pedig nem valami rózsás: összesen 142 mérkőzésből 139-et elveszítettek, és csak három döntetlenjükre lehetnek büszkék, míg a gólarányuk 19-650.

A 2020-as Eb-selejtezőkön a Ciprus elleni 1-1 az első idegenbeli pontszerzése volt a csapatnak.

Érdekesség, hogy az ország leghíresebb meccse egy 7-1-es vereség, éppen a jelenlegi csoportfavorit Anglia ellen. Az angoloknak hét góllal kellett volna győzniük San Marino ellen a Bolognában rendezett találkozón, hogy kijussanak az 1994-es vébére, csakhogy Stuart Pearce hazagurítására lecsapott a hazaiak legendás csatára, Davide Gaultieri, és 8,4 másodperccel a kezdő sípszó után megszerezte a vezetést San Marinónak.

Egészen 2017-ig ez volt a vb-selejtezők leggyorsabb gólja. Az angolok a 20. percben egyeníltettek, de végül csak hat góllal tudtak nyerni, így lemaradtak az amerikai vébéről.