Soha nem látott Bundesliga-veretlenek miatt hüledezik Németország

firo: 20.09.2020, football, Bundesliga 1, season 2020/2021, VfL Wolfsburg - Bayer 04 Leverkusen FOOTBALL 2021 1st Bundesliga season 2020 SPO VfL Wolfsburg - Bayer 04 Leverkusen firo: 20.09.2020
firo: 20.09.2020, football, 1st Bundesliga, season 2020/2021, VfL Wolfsburg - Bayer 04 Leverkusen 0: 0 SCHLAGER, left Wolfsburg versus DEMIRBAY | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A Hoffenheim és a Leipzig megjelenéséig a Bundesliga két legnépszerűtlenebb csapata a Wolfsburg és a Bayer Leverkusen volt. A magyarázat egyszerű: két „gyári csapatról" van szó, amely (a többiek szerint) jogosulatlan előnnyel rendelkezik a pénzügyi hátteret illetően. Nekik ugyanis nem létkérdés a jól fizető szponzorok megtalálása, hiszen a mögöttük álló gyáróriások biztosítják a működés alapfeltételeit. A világ egyik legismertebb autógyáráról és gyógyszergyáráról van szó. Ám mint tudjuk a háttér és a pénz önmagában nem lő gólt és nem védi ki a kapura tartó lövéseket. Különösen ez utóbbi fontos idén a két csapat esetében, ugyanis sem a Leverkusen, sem a Wolfsburg nem szenvedett még vereséget az idei bajnokságban.

A Leverkusen 9, a Wolfsburg 10 gólt kapott 10 bajnoki meccse során. Összehasonlításként a Bayern München és a Mönchengladbach 16-16-ot kapott, a Schalke 31-et. Vagyis mindkét csapat nagyon stabil hátul. Furcsa ezt kimondani.

Főleg a Leverkusenről, amelyet mindig a kreatív támadójáték jellemzett.

Amióta (jó régen!) a világ valaha élt egyik legjobb csatára, Rudi Völler a sportigazgatója, azóta ez hatványozottan igaz rá.

Rudi Völler, a Bayer Leverkusen sportigazgatója Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Robert Michael

De emlékezhetünk a Felix Magath vezette Wolfsburgra is, mely Dzeko mellett olyan „névtelenekkel" mint Grafité, Misimovic, Gentner vagy Dejagah lőtte rongyosra az ellenfelek hálóját. Most a két „gyári csapat" elöl kevésbé eredményes, hátul viszont jól zár. De erről majd később! Előtte azt gondoljuk végig milyen nyara volt ennek a két csapatnak.

Nyugodtnak és pihentetőnek igazán nem nevezhető. A koronavírus miatt tavasszal leállt Bundesliga június 27-én zárult. Ez után egy héttel a Leverkusen még Német Kupa-döntőt vívott (és veszített a Bayern ellen), majd a Wolfsburghoz hasonlóan csak néhány nap pihenőt engedélyezett játékosainak. Ugyanis akkor még mindkét csapat állt a 2019-20-as Európa-liga sorozatban.

Augusztus 5-én a Wolfsburg Kijevben (a Sahtar Donyeck vendégeként) lépett pályára, a Leverkusen egy nappal később otthon a Rangers ellen. Vagyis alig több mint egy hónappal az utolsó németországi meccsük után komoly nemzetközi kupameccset vívtak a legjobb 8 közé jutásért. Normális körülmények között 2-3 hét pihenő után a nyári felkészülés első-második hetében tartottak volna. Vagyis igazi alapozás nélkül léptek pályára augusztusban.

A Wolfsburgnak azzal a találkozóval zárult a 2019-20-as szezon, ám a Leverkusennek csak augusztus 10-én, amikor kikapott az El-negyeddöntőben az Intertől.

Kai Havertz már a Chelsea futballistája Forrás: AFP/Dean Mouhtaropoulos

Ám sem pihenésről, sem erőgyűjtésről nem lehetett szó. Szeptember 13-án ugyanis a Német Kupa küzdelmeivel elindult a 2020-21-es évad. Egy héttel később pedig már rajtolt a Bundesliga is. A két szezon közti idő nagyjából annyira volt elég, hogy az edzők megtanulják az új játékosaik nevét. A két csapat szerencséje, hogy a szakmai munka irányítása nem került új kézbe. Peter Bosz 2019 elején érkezett Leverkusenbe, míg Oliver Glasner 2019 júliusában Wolfsburgba.

A nagyobb csapás (természetesen) Boszt érte az átigazolási szezon során. Miután egy évvel korábban aprópénzért eladta a csapat Julian Brandtot,

idén nyáron búcsút intett az Inter ellen még gólt szerző Kai Havertznek (érte legalább 80 millió eurót kapott), továbbá a szintén gólfelelős Kevin Vollandnak.

Erősítésként csak az ő szintjüket el nem érő Patrick Schick érkezett. Talán ezért is kerül egyelőre előtérbe a védekezés náluk. Pedig szlovák származású, finn kapusa, Lucas Hradecky mindent megtesz mostanában, hogy ez ne legyen eredményes. Két héten belül mind bajnoki, mind Európa-liga meccsen feliratkozott a „nevetséges mozdulatok" listájára.

A Bielefeld elleni öngólja valószínűleg az egész szezon legnagyobb bénázása lesz. Szerencséjére a védők többnyire jól teljesítenek előtte. Tah német válogatott, a Burkina Faso-i Tapsoba és az osztrák-szerb Alaksandar Dragovic viszonylag megbízható. A két Bendernél pedig nincs a világ futballjában jobban összeszokott páros. Ugyanis ők ikrek.

A védelemben még olyan tartalékokkal is rendelkeznek, mint Wendell vagy Jedvaj. Igaz, hogy

a német futball történetének egyik legelegánsabb védője, Jens Nowotny is leverkuseni volt,

de nehéz elképzelni, hogy hosszútávon ez a csapatrész legyen a gyógyszergyári társaság erőssége.

Florian Wirtz (labdával) a német futball egyik legnagyobb tehetsége Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/Ralf Ibing

Nevek alapján egyébként nem rosszak a támadásért felelős szakemberek sem. Baumgartlinger öreg korára végre minőségi csapatba került,

a 17 éves Wirtz a német futball egyik legnagyobb tehetsége,

a jamaicai Bailey, valamint a két, külföldi felmenőkkel rendelkező német játékos Amiri és Diaby pedig szellemes kombinációkra képes. Már csak Bellarabinak kellene visszatalálnia az 5-6 évvel ezelőtti formájához.

Ha találna melléjük Rudi Völler egy közel olyan szintű csatárt, amilyen ő volt, akkor a Leverkusen a bajnoki címért harcolhatna.

Ám olyan támadók ma nem nagyon teremnek, így a Bayer 04 sem valószínű, hogy pont idén szerzi meg története első német bajnoki címét.

Ami soha nem jött össze a Leverkusennek, az sikerült 2009-ben a Wolfsburgnak. A farkasok a Bundesliga bajnokok szűk, mindössze 12 fős társaságának a tagjai. Az biztos, hogy nem ebben a szezonban szerzik meg a második aranyérmüket, de ez a veretlenség 10 forduló után elismerésre méltó.

Még akkor is, ha a 10 eddigi Bundesliga meccsükből csak négyet nyertek meg.

És az idei Európa-ligából már a selejtezőben kiestek.

A Wolfsburg az előző szezonban is sokáig őrizte veretlenségét Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Federico Gambarini

A védelemből távozott Uduokhai, Knoche és Tisserand, de miattuk senki nem esett mély depresszióba. Jöttek helyettük olyanok, akik eddig egészen jól teljesítenek. A Lacroix-Brooks duó tökéletesen hárítja el a támadások többségét. Roussillon és Baku jól kiegészíti őket. Ők 8-10 milliós focisták, vagyis nem „futottak még" kategóriába tartoznak. És egyikük sem idősebb 27 évesnél, vagyis akár sokáig együtt is játszhatnak. Mögöttük egy remek kapus, a belga Koen Casteels ténykedik.

Elsősorban nekik köszönhető, hogy a Wolfsburg a bajnokságban még veretlen. Meg az előttük szűrő Schlager-Arnold párosnak. Ha az előttük játszók fel tudnának nőni hozzájuk akár (ismét) Bajnokok Ligája indulásért is harcolhatnának a farkasok. Ám a támadószekcióban csak egy játékos harap igazán, a holland Wout Weghorst.

A Wolfsburg és a Leverkusen egymás ellen kezdte a bajnokságot. És a kölcsönös meg nem támadás jegyében vívott ütközet úgy lett 0-0, hogy a kapuk irányába is csak 4-4 alkalommal tévedt a labda. Azt a kezdést írjuk a szokatlan felkészülés számlájára. Mert az ő esetükben ez tényleg sok mindenre magyarázat. Ezért is van sokszoros értéke ennek az eddigi bajnoki teljesítménynek. Ám ne feledjük,

hogy egyikük sem találkozott még a Bayernnel és a Dortmunddal, a Wolfsburg még a Leipziggel sem.

Vajon meddig tart a Wolfsburg és a Leverkusen jó szériája? Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/Ralf Ibing

És azt se felejtsük, hogy ők már sokadszor produkálnak ilyen szériát ősszel. A Wolfsburg pl. tavaly a Liverpool és a Juventus mellett legtovább őrizte veretlenségét a nagy európai bajnokságok csapatai közül. Akkor a 10. fordulóban kapott ki. A Dortmund verte meg nagyon. A Leverkusen meg a 2009-10-es pontvadászatban még 24 forduló után is veretlen volt. Érdekes, hogy még azzal a teljesítménnyel is a Bayern mögé szorult. Aztán a 25. játéknapon kikapott Nürnbergben. A végére lett 5 veresége, és csak a negyedik helyen végzett.

Nem megbántva a Bayer Leverkusen és a Wolfsburg szurkolóit: mivel a Bundesliga 1963 óta íródó történelme során még soha egyetlen csapat sem tudott veretlenül végig játszani egy teljes szezont, nem valószínű, hogy kettejük közül kerül ki az első ilyen. Azt hiszem a Bundesliga két gyári csapatának drukkerei tökéletesen elégedettek lennének, ha kedvenc gárdájuk a végelszámolásnál 4-6 vereséggel a legjobb négy között végezne.