Tele van a múltja sötét foltokkal a rasszizmussal vádolt román bírónak

Romanian referee Sebastian Coltescu archive,FIFA,file,Romanian referee Sebastian Coltescu
SFANTU GHERGE, ROMANIA - (ARCHIVE): A file photo dated November 7, 2020 shows Romanian referee Sebastian Coltescu in action during the game between Sepsi OSK Sfantu Gheorghe and FC Hermannstadt for the Romania Liga 1, Round 10, played in Sfantu Gherghe, Romania. December 9, Wednesday's UEFA Champions League match between France's Paris Saint-Germain and Turkey's Medipol Basaksehir was paused after an alleged racist remark targeting the Turkish club's technical staff. In the 17th minute of the match at Parc des Princes, Basaksehir assistant manager Pierre Webo from Cameroon argued with the referee of the match about a position. But the fourth official Sebastian Coltescu warned the referee to sent him off. Alex Nicodim / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Kedden este példa nélküli módon a 22. percben a játékvezető lefújta a Paris Saint-Germain–Istanbul Basaksehir Bajnokok Ligája-mérkőzést, miután a török csapat szakmai stábjának egyik tagja rasszizmussal vádolta meg a találkozó negyedik számú román játékvezetőjét.

Mint azt kedden este mi is megírtuk, a botrány a meccs 14. percében történt, amikor Sebastian Coltescu jelezte Hategan játékvezetőnek, hogy valakit ki kell állítani a törökök szakmai stábjából. Honfitársának arra a kérdésre, hogy kit, az asszisztens azt találta mondani, hogy "azt a feketét", ami románul "negru", amin az érintett, Pierre Webo felháborodott, heves szóváltás kezdődött, majd a csapatok az öltözőbe vonultak.

De ki az a Sebastian Coltescu? Nos, a 43 éves játékvezető lassan tizenöt éve van a szakmában, de a pedigréje nem mondható éppen makulátlannak. Már pályája elején is annyi és olyan súlyos hibákat követett el, hogy 2007-ben nem csak a FIFA-keretből került ki, hanem még a román élvonalból is száműzték, és egy szezonon át csak a másodosztályban vezethetett. 2008-ban nyert bűnbocsánatot, ezt követően mindkét korábbi helyét visszakapta, írja róla az AS spanyol sportlap.

Nagy mérkőzéseket azért nem bíztak rá, nemzetközi szinten leginkább korosztályos Eb-selejtezőket, vagy BL- és Európa-liga-selejtezőket vezetett. Az idei szezonban a moldáv Petrocub Hincesti és a vajdasági Topolya El-selejtezőjét bízták rá.

Vajon hányszor kap még újabb esélyt Sebastian Coltescu? Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Alex Nicodim

Coltescu megítélését mutatja, hogy az ellentmondásos, olykor egészen bizarr esetekben bővelkedő román futballban sem örvend nagy megbecsülésnek. A bukaresti FCSB (korábban Steaua Bucuresti), a román fociban már-már mindenhatónak számító tulajdonosa még 2015-ben egy meccset követően ezt mondta róla:

De a szabadszájú Becalinál sokkal megfontoltabb emberek is hasonló véleményen vannak. Legutóbb november 23-án az élvonalbeli Gazmetan Medias–FCSB meccsen került a középpontba Coltescu, amikor a találkozó utolsó percében megadott egy olyan tizenegyest a vendégeknek, amin még ők maguk is csodálkoztak talán.

– mondta Coltescuról a '90-es években szintén FIFA-bíró, jelenleg az FC Vaslui klubigazgatójaként dolgozó Adrian Porumboiu. – Lehet, hogy tehetséges, de talán mégis más szakmát kellett volna választania, lehetne, mondjuk zenész vagy táncos. A játékvezetőnek pártatlannak kell lennie.

– fogalmazott nagyon keményen az egykori FIFA-bíró.

A nagy port kavart kedd esti ügyben még a francia sportminiszter is megszólalt: a korább kiváló úszó, a román származású Roxana Maracineanu "történelmi jelentőségű"-nek nevezte a pályáról levonuló csapatok döntését, az UEFA-tól pedig vizsgálatot követelt a történtek miatt.

A PSG–Istanbul Basaksehir BL-csoportmérkőzést szerdán 18.55-ös kezdéssel fogják befejezni. A találkozó a 14. perctől fog újraindulni. A hírek szerint Sebastian Coltescu eredeti pozíciójában, negyedik játékvezetőként vesz részt a mérkőzésen.