Vágólapra másolva!
Szerdán este hét órától két mérkőzést rendeztek a labdarúgó Bajnokok Ligája D csoportjának utolsó fordulójában. Az Ajax hazai pályán 1-0-ra kikapott az Atalantától, ezzel a bergamói csapat bejutott a legjobb 16 közé. A csoport másik, tét nélküli mérkőzésén a már biztos csoportelső Liverpool 1-1-es döntetlent játszott a dán Midtjylland otthonában, ahol Mohamed Szalah megdöntötte Steven Gerrard rekordját, így az angol csapat történetének legeredményesebb játékosa lett a BL-ben.

Az angol bajnok Liverpool korábban megnyerte a D csoportot, azonban a riválisai közül az nyolcpontos Atalanta és a hétpontos Ajax egymás ellen játszott sorsdöntő meccset Amszterdamban. A találkozón a hollandok játszottak győzelmi kényszerben, akik a legutóbbi két meccsüket elvesztették, bár a bergamóiak sem szárnyaltak az elmúlt hetekben. Az Atalanta legutóbbi hat tétmérkőzése közül csak egyet tudott megnyerni – igaz, az a múlt heti liverpooli BL-meccse volt –, viszont háromszor döntetlent játszott, amely eredmény számára szerdán üdvözítő lehetett volna.

A bergamói csapatnál a találkozó előtt amúgy is forrtak az indulatok, ugyanis olasz sajtóértesülések szerint kedden este beadta a felmondását Gian Piero Gasperini.

Gasperininek lehet ez volt az utolsó BL-meccse az Atalantával Forrás: AFP/Robin Van Lonkhuijsen

Az olasz csapat edzője állítólag az Ajax elleni mérkőzés előtti edzésen összeveszett a csapatkapitány Alejandro "Papu" Gómezzel, az eset pedig odáig fajult, hogy az argentin támadó meg akarta ütni az olasz mestert. Gómez mellett a szlovén Josip Ilicic is nekiment Gasperininek, ezt követően pedig a 62 éves edző ultimátumot adott a klubvezetésnek: vagy Gómez és Ilicic kerül ki a csapatból, vagy ő. Az Atalanta vezetői nem tették ki a két sztárt a keretből, ezért Gasperini azonnal felmondott, de állítólag csak a meccs után távozhat.

Az Ajax irányította a játékot, de erre számítani lehetett, hiszen a holland futball a labdabirtoklásra épül, ráadásul az olaszoknak amúgy sem volt létkérdés a győzelem. Az amszterdami csapat azonban nem rohant fejjel a falnak, sokáig nem is volt nagy helyzete a mérkőzésen.

A találkozó első helyzetére a 33. percig kellett várni. Ekkor az Atalanta egyik verekedője, Papu Gómez 18 méteres szabadrúgását kellett védeni Andre Onanának.

Onana egyetlen védése az első félidőből Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A második félidőben érződött a nagy tét, helyzetek nem voltak, de mindkét oldalon ment a kemény adok-kapok. A folytatásban az Atalanta dominált, több ígéretes helyzetet is kidolgozott, de Onanának nem kellett bravúrt bemutatnia. A 74. percben az Ajax is eljutott az Atalanta kapujáig. Egy szép kényszerítő után Davy Klaassen került ziccerbe, de a holland válogatott középpályás rosszul helyezett lövését Pierluigi Gollini lábbal védte.

A meccslabdát hibázó Ajax hatalmas bajba került a 79. percben.

Ryan Gravenberch lekönyökölte Papu Gómezt, így a 18 éves holland megkapta a második sárga lapját, csapata pedig emberhátrányba került a hajrára.

A 85. percben az Atalanta eldöntötte a továbbjutás kérdését.

Luis Muriel lőtte az Atalanta győztes gólját Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Remo Freuler kiugratásával Luis Muriel lépett ki ziccerben, a csereként érkező kolumbiai csatár megtolta a labdát a kivetődő Onana mellett, majd az üres kapuba lőtt.

A hajrában az Ajaxnak két gól kellett volna a továbbjutáshoz, de emberhátrányban esélye sem volt erre, míg az Atalanta kontrákból többször is növelhette volna az előnyét. Az eredmény végül nem változott, így az Atalanta ismét bejutott az egyenes kieséses szakaszba, az Ajax pedig tavasszal az Európa-ligában folytathatja.

Bajnokok Ligája, D csoport, 6. forduló
Ajax (holland)-Atalanta (olasz) 0-1 (0-0)
Gólszerző: Muriel (85.)
Kiállítva: Gravenberch (79.)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

A csoport másik mérkőzésén a Liverpool már az első percben megszerezte a vezetést a dán Midtjylland otthonában. Az egyiptomi Mohamed Szalah egy rosszul hátratett labdára csapott le, majd könnyű ziccerből megszerezte szezonbeli harmadik BL-gólját.

  • Mohamed Szalah az 55. másodpercben lőtt gólt a Midtjylland ellen. Ez volt a Liverpool történetének leggyorsabb gólja a Bajnokok Ligájában.
    Szalah folyamatosan dönti a liverpooli rekordokat Forrás: AFP/Bo Amstrup
  • Az egyiptomi támadónak egyébként ez volt a 22. gólja a Bajnokok Ligájában, ezzel megelőzte Steven Gerrardot a Liverpool örökranglistáján, így már ő a klub történetének legeredményesebb focistája a BL-ben.

A Midtjylland a Bajnokok Ligája történelem első csapata lett, amely egy szezon alatt kétszer is gólt kapott az első percben. A dánok legutóbb az Ajax elleni novemberi meccsen kerültek ilyen korán hátrányba.

A folytatásban mindkét csapat felvállalta a nyílt támadójátékot, akadtak is helyzetek mindkét oldalon, de az eredmény nem változott. A fordulás után a Liverpool kiengedett, pályára lépett a 18 éves és 25 napos Billy Koumetio, aki a Liverpool történetének legfiatalabb játékosa, aki lehetőséget kapott a BL-ben.

  • Miki Roqué rekordját döntötte meg, aki 18 éves és 150 napos volt, amikor pályára a BL-ben. A spanyol játékos23 évesen, 2012 júniusában halt meg rákban.

A második félidőben az angol csapatnál alig volt a labda, és kapura lövése sem volt.

A Midtjylland a második félidőben sokkal jobban futballozott Forrás: AFP/Bo Amstrup

A Midtjylland aztán a 62. percben egyenlített.

Egy hosszú indítás után a kifutó Caoimhin Kelleher kaszálta el Anders Dreyert, a játékvezető pedig tizenegyest ítélt, amit Alexander Scholz a kapu jobb oldalába lőtt.

A folytatásban mindkét csapat győzelemre játszott. A 79. percben a Midtjylland lőtt egy gólt, de a videobíró segítségével a játékvezető les miatt érvénytelenítette a gólt, a 92. percben pedig a Liverpool talált be, de a technika akkor is közbeavatkozott, így az eredmény már nem változott. Az angol csapat elsőként jutott be a legjobb 16 közé, a dén együttes pedig csoportutolsóként kiesett.

Bajnokok Ligája, D csoport, 6. forduló
Midtjylland (dán)-Liverpool (angol) 1-1 (0-1)
Gólszerző: Scholz (62. - 11-esből), ill. Szalah (1.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Internazionale 6 3 0 3 8-5 3 12
GY
GY
GY
D
D
2.
Real Sociedad 6 3 0 3 7-2 5 12
GY
GY
GY
D
D
3.
Salzburg 6 1 4 1 4-8 -4 4
V
V
V
D
V
4.
Benfica 6 1 4 1 7-11 -4 4
V
V
V
D
GY