Vuelta: Roglic megvédte címét, Ackermann nyerte a madridi sprintbefutót

775568802 cycling Horizontal
Team Jumbo's Slovenian rider Primoz Roglic (L) is congratluated for winning the 2020 La Vuelta at the end of the 18th and final stage of the 2020 La Vuelta cycling tour of Spain, a 124,2-km race from the Zarzuela racecourse to central Madrid, on November 8, 2020. (Photo by OSCAR DEL POZO / AFP)
Vágólapra másolva!
A szlovén Primoz Roglic tavalyi elsőségét megismételve nyerte a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körversenyt, a záróetapon a német Pascal Ackermann diadalmaskodott a madridi sprintbefutóban.

A Hipódromo de la Zarzuela és Madrid közötti 139,6 kilométeres sík szakasz a hagyományoknak megfelelően már az ünneplésé és a sprintbefutóé volt, az összetett eredménye nem változott. Roglic a piros trikó megszerzése mellett elsőként zárt a pontversenyben is, így a zöld trikó is az övé lett.

A 31 éves szlovén kerékpárosnak Roberto Heras után sikerült címet védenie, a négyszeres Vuelta-győztes spanyol versenyzőnek ez 2004-ben és 2005-ben jött össze. A Tour de France-elsőséget az utolsó előtti versenynapon elvesztő Roglic egyben 13 esztendő után hajtotta végre azt a bravúrt, hogy háromhetes körversenyt és az öt legrangosabb egynapos viadal, a Monumentumok egyikét megnyerte ugyanabban az évben: októberben a Liege-Bastogne-Liege-en diadalmaskodott.

Az összetett második helyén a tavaly Giro d'Italia-győztes ecuadori Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), a harmadikon a pályafutása első Grand Tour-dobogóját megszerző brit Hugh Carthy (EF) végzett. Érdekesség, hogy a 2009-es győztes, a spanyol Alejandro Valverde 40 esztendősen a tizedik helyen zárt, ezzel pályafutása során huszadszor végzett a legjobb tízben háromhetes körversenyen.

A Vuelta hegyi pontversenyének győztese, és így a pöttyös trikós a francia Guillaume Martin (Cofidis) lett, a legjobb fiatal kerékpárost illető fehér trikót az összetett ötödik helyén zárt spanyol Enric Mas (Movistar) érdemelte ki. A csapatversenyben a Movistar zárt az élen.

Noha a madridi körözésnél egy négyfős szökevénycsoport eltekert a mezőnytől, ám így is sprintbefutóra került sor. Ebben Ackermann az ír Sam Bennettet néhány centiméterrel megelőzve bizonyult a leggyorsabbnak, így két szakaszgyőzelemmel térhet haza. Harmadikként a német Max Kanter ért célba.

A 2020-as World Tour-idény zárását jelentette a 18 szakaszos 75. Vuelta a Espana, amely hat napon keresztül átfedésben zajlott a Giro d'Italiával. A vasárnapi volt az utolsó versenynapja az Ineos Grenadiersben Chris Froome-nak, a karrierjét az Israel Start-Up Nationnél folytató hétszeres Grand Tour-győztes brit versenyző 2010 óta erősítette a korábban Sky néven futott csapatot. Froome a szakasz előtt vette át a trófeát a 2011-es Vuelta megnyeréséért, amelytől doppingvétség miatt fosztották meg tavaly júliusban az eredetileg első Juan José Cobót.

A nőknél is címvédésre került sor, a vasárnap véget ért háromnapos viadalt a német Lisa Brennauer nyerte.

18. (utolsó) szakasz, Hipódromo de la Zarzuela-Madrid, 139,6 km:
1. Pascal Ackermann (német, BORA-Hansgrohe) 3:28:13 óra
2. Sam Bennett (ír, Deceuninck - Quick-Step) azonos idővel
3. Max Kanter (német, Sunweb) a. i.

Az összetett végeredménye:
1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 72:46:12 óra
2. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) 24 másodperc hátrány
3. Hugh Carthy (brit, EF) 1:15 perc hátrány
4. Dan Martin (ír, Israel Start-Up Nation) 2:43 p h.
5. Enric Mas (spanyol, Movistar) 3:36 p h.