Vágólapra másolva!
A magyar válogatott vasárnap este zárt kapuk mögött fogadja a Puskás Arénában Szerbiát a Nemzetek Ligája 5. fordulójában. A két válogatott közül egyértelműen a magyar van jobb formában. Mivel Marco Rossi segítője, Cosimo Inguscio is koronavírusos, ezért a szerbek elleni meccsen Gera Zoltán irányítja majd a válogatottat. A találkozónak mindkét csapat számára komoly tétje van: míg a szerbek a B-osztályból való kiesést szeretnék elkerülni, addig mi még a csoportunk megnyeréséért is harcban vagyunk. És akkor a 2022-es katari vb-ről még nem is szóltunk!

A magyar válogatott csütörtökön örökre emlékezetes, drámai csatában győzte le Izlandot és biztosította be a helyét a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságon, amelynek Budapest az egyik társrendezője. Azaz Szoboszlai Dominikék már úgy tervezhetik a nyarat, hogy a Puskás Arénában lépnek majd pályára az aktuális világbajnok franciák, valamint az Eb-címvédő portugálok ellen, míg a minden tornán esélyesként induló németekkel majd Münchenben csapnak össze.

Itt az újabb magyar focicsoda: kint vagyunk a 2021-es Eb-n!

A magyar labdarúgó-válogatott szívét-lelkét kitéve a pályára óriási harcolt, és Gulácsi Péter balszerencsés mozdulatát követően ugyan hátrányba került, de az utolsó percekben Nego Loic és Szoboszlai Dominik révén két gólt szerezve 2-1-re megfordította az Izland elleni mérkőzést, és kijutott a részben hazai rendezésű jövő nyári Európa-bajnokságra.

Azaz egyértelmű, hogy a magyar válogatott pozitív energiákkal telve, feldobódva várhatja a vasárnap esti találkozót. Nego Loic (akiről az izlandiak elleni meccs után a tekintélyes France Football szaklap külön is írt) gólja a vereségtől, és az álmok szertefoszlásától, míg Szoboszlai Dominik csodálatos lövése a hosszabbítástól mentette meg a magyar csapatot, amelyik így fizikálisan és mentálisan is lényegesen jobb állapotban várhatja a Nemzetek Ligája-meccset, mint a szerbek, akik tizenegyesekkel maradtak alul hazai pályán Skóciával szemben és nem jutottak ki az Eb-re.

Ezt nem lehet elégszer megnézni:

Marco Rossi a szombati online sajtótájékoztatón, ahová otthonából Skype-on jelentkezett be, elmondta, a csütörtöki meccs után gratulált az összes játékosnak, és valamennyi stábtagnak, ő maga pedig két korábbi szövetségi kapitány, Egervári Sándor és Bernd Storck telefonos gratulációját fogadhatta. A koronavírus miatt a sorsdöntő meccset kihagyni kényszerülő kapitány szombatra már tünetmentes volt, azaz teljes erejével a csapat következő két NL-meccsére (a szerbek elleni meccset követően november 18-án a Puskás Arénában Törökországot fogadjuk) koncentrálhatott. Ahogy segítője, Cosimo Inguscio is, akiről viszont vasárnap délelőtt derült ki, hogy pozitív lett a koronavírustesztje, így az olasz szakember sem ülhet le a kispadra.

A csapatot az Izland elleni mérkőzésen a stábot segítő Gera Zoltán, az U21-es válogatott szövetségi edzője fogja irányítani.

A Szerbia elleni találkozóról szólva az Origo kérdésére elmondta, könnyebb dolga lesz, mint a rivális szakvezetőjének.

A kapitány ugyanakkor pontosan látja, hogy a szerb válogatott teli van klasszisokkal (talán elég csak a Lazióban játszó Szergej Milinkovics-Szavicsra, vagy a Real Madrid csatárára, Luka Jovicsra gondolnunk), ahogy azt is, hogy ettől még nem verhetetlenek – mondjuk, ezt már a Belgrádban 1-0-ra megnyerte első meccsen is megmutattuk.

Marco Rossi ezúttal sem ülhet a kispadon, de ettől még a ő csapat vezére Forrás: MTI/EPA/Vaszil Donev

A siker receptje most is ugyanaz lehet ellenük:

A magyar válogatott harci kedvét csak növelheti, hogy reális esélye van megnyerni a B-osztály 3-as csoportját, és ezt Kalmár Zsolt, a DAC középpályása is így látja.

– mondta az Origo kérdésére szombat délben a fiatal játékos.

Felforgatni, nem felforgatni

Az már az izlandi mérkőzés lefújásának pillanatában biztos volt, hogy a magyar válogatott kezdője alaposan ki fog cserélődni vasárnap estére: Szalai Attila és Fiola Attila eltiltás miatt nem léphet pályára, a két lipcsei játékos, azaz Gulácsi Péter és Willi Orbán, valamint a Mainzban játszó Szalai Ádám egyaránt kisebb sérüléssel bajlódik, míg a Freiburgban szereplő Sallai Rolandnak a német karanténszabályok miatt kellett elhagynia a válogatott keretet. Marco Rossi azonban már korábban jelezte, éppen azért hagyta a lehető legbővebbre a magyar keretet, hogy az egymást követő három mérkőzésen maradjon mozgástere az ilyen esetekben.

Azaz nem kell kétségbeesni: a kapuban minden bizonnyal a Ferencvárossal a BL-ben remeklő Dibusz Dénes kezd majd, a védelemben bevethető Lang Ádám, Bese Barnabás, Lovrencsics Gergő, Kecskés Ákos és Hangya Szilveszter is, a középpálya Cseri Tamással, Schäfer Andrással frissíthető, de a támadósorban is van opciója a kapitánynak, hiszen Szalai Ádám és Nikolics Nemanja mellett a belgrádi meccset eldöntő Könyves Norbert, és a fiatal Varga Kevin is bevethető.

Szalai Ádám (9) ismét kőkemény védőkre számíthat, ha pályára lép Szerbia ellen Fotó: Polyák Attila - Origo

A sorsolás pillanatában ez nehezen volt elképzelhető, hiszen papíron az orosz, a török és a szerb válogatott is jobb a magyarnál, az eddig lejátszott négy mérkőzésen azonban egyetlen félidőtől (az oroszok elleni itthoni mérkőzés 3-0-ra elveszített első 45 percétől) eltekintve egyszer sem látszott az a bizonyos, „papíron meglévő" különbség. Szerbiában és Törökországban is megérdemelten nyertünk 1-0-ra, ahogy a moszkvai 0-0-s döntetlenre és a pontszerzésre is rászolgáltunk.

Így most négy fordulóval és két hazai mérkőzéssel a sorozat vége előtt 7 ponttal állunk a második helyen, csupán egy ponttal a kvartettet vezető oroszok mögött.

És míg nekünk két hazai, addig nekik két idegenbeli (a szerbek és a törökök ellen) meccsük van hátra.

A vasárnapi ellenfél, azaz Szerbia mérhetetlenül csalódottan érkezett Budapestre, hiszen csütörtökön hazai pályán tizenegyesekkel kaptak ki Skóciától, így a 2000-es tornát követően sorozatban már ötödik alkalommal maradtak le az Eb-ről.

„Ennél könnyebb utunk, mint, hogy hazai pályán meg kell verni Skóciát, nem is lehetett volna. Mikor jussunk ki egy Eb-re, ha nem most? Erre elbukunk.

háborgott a találkozó után a korábbi legendás futballista, Dragan Sztojkovics.

A szerbek négy forduló után két ponttal állnak a csoport utolsó helyén, az előttünk lévő törököknek pedig három pontjuk van.

Ljubisa Tumbakovics nem lesz könnyű felráznia a csapatát Forrás: AFP/Vidar Ruud

A csoport utolsó helyezettje kiesik a B osztályból, de kérdés, hogy az Eb-selejtező kudarca után ez az eshetőség mennyire tud motiválólag hatnai a szerbekre. Ljubisa Tumbakovics szövetségi kapitány a mieink elleni belgrádi meccsen elkövette azt a hibát, hogy a keret legnagyobb sztárjait kihagyta a csapatból. De, ha pályára is lépnek a legnagyobb nevek, kérdés, lesz-e bennük elég tűz ahhoz, hogy felvegyék a felspannolt magyar válogatott tempóját.

– mondta a találkozó előtt Ljubisa Tumbakovics, aki a vendégek összeállításáról annyit elárult, hogy ezúttal nem fogja annyira felforgatni a kezdőjét, mint tette azt egy hónappal ezelőtt.

Kapitányok nélkül

Marco Rossihoz hasonlóan Ljubisa Tumbakovics sem ülhet le a kispadra, ugyanis októberben, a szerb-magyar találkozón a házigazdák nem érkeztek meg időben a kezdésre, az európai szövetség pedig a kapitányt tette felelőssé, ezért egy Nemzetek Ligája-meccsre eltiltotta. Marco Rossit ezúttal, ahogy azt fentebb is írtuk, ezúttal nem az eddig háromból három meccset megnyerő Cosimo Inguscio, hanem a válogatott korábbi alapembere, a keret játékosait remekül ismerő, Gera Zoltán fogja helyettesíteni.

A következő két találkozó nem csupán a presztízs miatt bír óriási téttel:

ahogy a jövő nyári Eb-re ki lehetett jutni a Nemzetek Ligájából, úgy a 2022-es katari világbajnokság is elérhető a sorozatból.

A vb-selejtezők európai csoportjainak sorsolását december 7-én tartják Zürichben, azaz az ellenfelek még nem ismertek, azt viszont már tudni lehet, hogy egyenes ágon csak a tíz csoportgyőztes jut ki Európából a vb-re. A tíz csoportmásodik, valamint a Nemzetek Ligája két azon csapata, amelyik az összesített rangsorban a legjobban végzett, viszont nem jutott ki a vb-re az a pótselejtezőben küzdhet meg a kontinensnek járó további három helyért. A 12 csapatot három négyes csoportba osztják, és ezek győztesei (két elődöntő és egy döntő után) utazhatnak majd Katarba.

Azaz még csak véletlenül sem mondhatjuk a ma esti meccsre, hogy egy amolyan tétnélküli, a kijutást megünneplő 90 perc vár ránk. Idén még kétszer oda kell magát tennie a magyar válogatottnak, és, ahogy tették azt a fiúk Izland ellen, ismét meg kell ragadni a kínálkozó lehetőséget.

A csoportunk állás 4 forduló után:
Nemzetek Ligája, B divízió, 3. csoport
1. Oroszország 8 pont
2. Magyarorság 7 pont
3. Törökország 3 pont
4. Szerbia 2 pont

A vasárnap este 20.45-kor kezdődő Magyarország–Szerbei Nemzetek Ligája-találkozót az Origo élőben közvetíti.