Vágólapra másolva!
A már beteg futballista 60. születésnapján adta utolsó interjúját, pár héttel később halt meg, ezt háromnapos nemzeti gyász követi országában, amely félistenként imádta, hibái ellenére. Maradonát nem csak a világbajnoki cím és az ezüstérem miatt szerették, ő igazi egyéniség volt, a nép egyszerű gyereke maradt valamilyen szinten, és ha nyilatkozott, sokszor volt min derülni. Alább pár emlékezetes mondata az argentin Clarín gyűjtésében.

„Legyőzni a River Plate-et olyan édes érzés, mintha anyukád reggel egy puszival ébresztene" – ezt még a Boca Juniors játékosaként mondta. A River-Boca ellentét több évtizedes, a Buenos Aires-i futball leginkább várt, óriási derbije.

Maradona egy Boca-River meccsen AFP

„A válogatott olyan, mint egy Rolls-Royce, csak tele földdel. Ki kell takarítani" – vélekedett 2008-ban, amikor a nemzeti futballválogatott vezetője lett.

„Mintha levágták volna a lábaimat" – kesergett 1994-ben, amikor a vébén elbukott a doppingvizsgálaton, és nem futballozhatott többet a világversenyen.

„Ha a lányaim kétszer vagy háromszor a barátjuk miatt sírnak, akkor valami baleset fogja érni őket" – mondta baljósan Diego, az aggódó, lányos apa.

„Coppola nagyon kemény fickó. Ő még a víz alatt is tud cigizni" – mondta Guillermo Coppoláról, egykori menedzseréről.

Forrás: AFP/DPA/Frank Kleefeldt

„Vébére menni nekem olyan, mint egy gyereknek a Disneyland" – lelkesedett egy világbajnokság előtt.

„Ha nem jutottunk volna ki a vébére, akkor Haitiba kellett volna emigrálnom" – mondta a 2010-es selejtezők végén, már edzőként. Azt még Maradonának sem bocsátotta volna meg az argentin nép, ha nem jut ki a csapat.

„A kábítószer olyan, mint egy Pac-Man, amely felzabálja a családodat" – vélekedett egy tisztább időszakában.

„Megígértem Gattinak, hogy kettőt rúgok neki, de ő daginak nevezett. Úgyhogy négyet lövök neki" – nyilatkozta az ellenfél kapusáról még az Argentinos Juniors játékosaként. És tényleg négyet rúgott.

„Bernasconi bíró olyan gyors, hogy képes felnyomni egy kúpot egy mezei nyúlnak" – mondta egy meccs után, ugyanis a játékvezetők is megkapták néha a magukét.

Maradona és Pelé AFP

„Ha ő a futball Beethovenje, akkor én egyszerre vagyok Ron Wood, Keith Richars és Bono. Én a futball szenvedélye vagyok" – mondta egyszer magáról és Peléről.

„Cristiano Ronaldo lő egy gólt, majd elad neked egy sampont" – mondta a portugál klasszisról, aki talán túl sokat foglalkozott a frizurájával.

„Helyzetbe kerülni a 16-on belül, és végül lövés nélkül maradni, olyan, mint egy tánc a saját húgoddal" – nyilatkozta egyszer.

„Hogy szereztem a gólt? Azt Isten keze szerezte" – mondta legendás és egyben szabálytalan, angolok elleni góljáról, amit aztán minden idők egyik leghíresebb (és már szabályos) találata követett.

„Ha kiesel a vébén, az olyan érzés, mintha épp verik az anyádat, te meg egy székhez vagy kötözve" – ezt az 1998-as kiesés után mondta Maradona.

„Játszottam én Barcelona-Real Madrid meccsen is, de a Boca-River igazán más. Olyan, mint Julia Robertsszel együtt aludni" – nyilatkozta az argentin klubfutball csúcsrangadójáról.

Maradona egy Boca Juniors-River Plate mérkőzést néz 2001-ben Forrás: AFP/Fabian Gredillas

„Drogos voltam, az vagyok és az leszek" – ezt 1996-ban mondta egy kábítószeres kampány részeként.

„Nekem akarják elmagyarázni, milyen Juan Simón? Tíz éve ismerem. Képes meginni a macska elől a kitett tejet" – jegyezte meg szarkasztikusan egy volt csapattársról.

„Nem lehet vezért csinálni egy emberből, aki hússzor megy vécére egy meccs előtt" – ezt a kemény kritikát Messi kapta Maradonától.

„A drog eleinte eufóriát okoz, olyan, mint megnyerni a bajnokságot. És akkor nem érdekel egyáltalán a holnap, hiszen azt érzed, hogy ma lettem bajnok" – mesélte a kábítószerhez való viszonyáról.

„A hülyék olyanok, mint a hangyák, ott vannak a világ minden pontján" – vélekedett egyik botránya közepén.

„Soha életemben nem hittem volna, hogy egyszer majd Kubában golfozgatok" – 2003-ban nyilatkozta ezt, egy rehabilitáció során.

„A klinikán vagy egy pali, aki azt hiszi magáról, hogy ő Robinson Crusoe. Nekem meg nem hiszik el, hogy Maradona vagyok" – 2004-ben mondta ezt, amikor drogelvonón volt Kubában.

„Ha meghalok, újra akarok születni, és futballista akarok lenni. Újra Diego Armando Maradona akarok lenni. Egy játékos vagyok, aki boldogságot adott a népének, ez nekem épp elég" – mondta 1992-ben.