Vágólapra másolva!
Gunnleifur Vignir Gunnleifsson 45 évesen, huszonhat felnőtt bajnokságban játszott szezon után, két izlandi bajnoki címmel a háta mögött idén ősszel vonult vissza az aktív labdarúgástól. A korábbi válogatott kapust telefonon értük utol Izlandon, hogy a november 12-ei, Magyarország-Izland Európa-bajnoki pótselejtező kapcsán az esélyekről és a két csapatról kérdezzük. Interjú.

Mit vár a Magyarország-Izland Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzéstől?
Az biztos, hogy egy rendkívül nehéz mérkőzés lesz, mert a magyaroknak nagyon jó csapatuk van most, ráadásul nekünk pedig idegenben, Budapesten kell pályára lépnünk. Ez számunkra még nehezebbé teszi a meccset.

Ahol több mint 20 000 szurkoló bíztatja majd a magyarokat. Ez mennyiben befolyásolhatja Ön szerint a mérkőzést?
Először is egy kicsit furcsa lesz, mert egy ideje már nem játszottunk emberek előtt a meccseinken. Az, hogy nézők előtt lesz mérkőzés, az mindenkinek jó a labdarúgásban, és remélem, mindenki vigyáz majd magára a koronavírus miatt. Ugyanakkor

ez egy kicsit nehéz lesz nekünk, a 20 000 magyar szurkoló miatt, akik majd hajtják az övéiket,

de mi már megszoktuk, hogy ilyen helyzetben szerepeljünk.

Mit gondol, mi lehet az a tényező majd a pótselejtezőn, ami eldöntheti, melyik csapat nyer majd?
Izlanddal kapcsolatban mondanám, hogy nálunk mindennek működnie kell majd a csapatnál. Mellette az egyéni megoldások, megmozdulások is kulcsfontosságúak lesznek, például a szabadrúgásoknál is ezek dönthetnek a találkozón.

Úgy gondolom, rendkívül szervezettek vagyunk, és ellenünk nehéz lesz gólt szerezni.

Gunnleifur Gunnleifsson munka közben az izlandi válogatott kapusaként a Skócia elleni világbajnoki selejtezőn, még 2009-ben Forrás: AFP/Graham Stuart

Ha már Izland, hogyan látja a válogatott teljesítményét?
Mi nem is olyan régóta kezdtünk el kijutni nagy futballtornákra. 2016-ban voltunk az Európa-bajnokságon, aztán 2018-ban kijutottunk a világbajnokságra is, és ezeken a megmérettetéseken néhány sikert is elértünk.

Mit gondol a magyar válogatottról?
A 2016-os Európa-bajnokságon játszottunk egymás ellen, azon a mérkőzésen mi nem szerepeltünk jól.

Magyarország mindig is nagy futballnemzet volt, Puskás Ferenc óta, de mondhatom akár Détári Lajost is.

Mindig voltak kiemelkedő játékosai a magyar válogatottnak, és mint futballnemzet régebben jó eredményeik voltak. Én most különös figyelmet fordítok a kapusukra, a Lipcsében játszó Gulácsi Péterre.

Gulácsi Péter, a magyar válogatott kapusa Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

Mint kapus, mi a véleménye Gulácsi Péterről?
Már egy ideje nyomon követem a pályafutását, és úgy gondolom,

ő egy világklasszis kapus. Nyugodt, ügyes a lábával, jól mozog a kapuban, jó az egy az egy elleni küzdelmekben és a beadásoknál is.

Gunnleifur Gunnleifsson a Mexikó elleni barátságos mérkőzésen, még 2010-ben Forrás: AFP/2010 Getty Images/Streeter Lecka

Kit tart most az izlandi válogatott legveszélyesebb játékosának?
Ha nálunk Gylfi Sigurdsson (az Everton focistája a Premier League-ben – a szerk.) jól játszik, akkor általában nekünk kedvező eredmény születik.

Hogyan telnek a napjai a koronavírus-járvány árnyékában?
Rendkívül furcsa időket élünk a betegség miatt. Az első osztályú bajnokságot négy fordulóval a vége előtt leállították, de az izlandi emberek mindent megtesznek azért, hogy ilyenkor is összetartsanak, és együtt átvészeljék a dolgot.

A Breidablik együttesénél szerződést hosszabbít, vagy más tervei vannak a pályafutásával kapcsolatban?
Nem, befejezem az aktív karrierem, ez volt a 26. felnőtt bajnoki szezonom, most már az edzőség felé veszem az irányt, ez a tervem.

Kapusedzőként folytatom az életem, de még nem döntöttem el, hogy a későbbiekben esetleg a vezetőedzőséggel is megpróbálkozom-e.