Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Talán nincs olyan sportszerető ember jelenleg Magyarországon, aki ne tudná, hogy a Ferencváros labdarúgócsapata óriási bravúrt végrehajtva 25 év után szerepelhet újra a legrangosabb európai kupasorozat, a Bajnokok Ligája csoportkörében, és hétről hétre a világ legjobb csapatai ellen játszik. Szergej Rebrov együttese már túl is van három fordulón, a Barcelona, a Dinamo Kijev és a Juventus ellen is pályára lépett, és eddig egy pontot szerzett, méghozzá az ukrán riválisa ellen. A Ferencvárostól már az hatalmas fegyverténynek számít, hogy olyan világsztárok ellen játszhat, mint Lionel Messi, vagy éppen Cristiano Ronaldo, az pedig már csak hab a tortán, hogy a pontszerzés mellett már három meccsen már négy gólnál jár a Fradi. Fókuszban a Ferencváros eddig BL-csoportkörös szereplése.

A zöld-fehérek a svéd Djurgarden, a skót Celtic, a horvát Dinamo Zagreb, végül a norvég Molde FK bajnokcsapatain túllépve kerültek a Bajnokok Ligája főtáblájára, ahol az előzetes reményeknek megfelelően két sztárcsapatot is a Ferencváros útjába sodort az élet. Az már előre borítékolható volt, amit a szakemberek is előszeretettel hangoztattak, hogy a Barcelona és a Juventus továbbjutása nem lehet kérdéses a G-csoportban, a Fradinak a Dinamo Kijev ellen lehet esélye, és esetleg egy nagy bravúrral akár az sem elképzelhetetlen, hogy a magyar együttes megszerzi a harmadik helyet, és így tavasszal majd még az Európa-ligában folytathatja menetelését.

Az első három fordulót vizsgálva pedig azt kell mondjuk, az FTC eddig nem vallott szégyent a világ legjobbjai között sem.

Csak az érdekesség kedvéért, a Barcelona kerete 878 millió eurót, a Juventusé 707 milliót, a Dinamo Kijevé 100 milliót, míg a Fradié 28 milliót ér. Ennek tükrében még jobban felértékelődik a magyar csapat eddigi teljesítménye.

Megállíthatatlan Tokmac, Haratin-gól Barcelonában

A magyar bajnoknak nem nagyon lehetett volna nehezebb dolga az első körben, mint a Barcelona otthonában, a Camp Nouban pályára lépni, mindezt ráadásul 25 év várakozás után.

Szergej Rebrov csapata végül 5-1-s vereséget szenvedett, de még ilyen arányú vereség után sincs szégyenkeznivalója.

Egyrészt a BL, na és persze a Barcelona más kávéház, másrészt mert a Ferencváros bátran játszott, 0-0-s állásnál Isael kapufát lőtt, Tokmac pedig lesgólt, illetve ki tudta harcolni, hogy a hazai csapat egyik világsztárját, Gerard Piquét kiállítsák. Ihor Haratin gólja pedig már csak hab volt a tortán.

A Ferencváros teljesítményét a meccs után a spanyol lapok is elismerték.

A Sport szerint a Ferencváros vezetőedzője bátor taktikával küldte pályára csapatát, amely a mérkőzés elején jól játszott

és többször is veszélyeztetett – Tokmac Nguen lesgólt szerzett, Isael pedig kapufát lőtt –, azonban onnantól kezdve, hogy a Barcelona felvette az összecsapás ritmusát, magabiztosan irányított. Megemlékeztek Gerard Piquéről is, akit Tokmac többször is átjátszott és kiállíttatta a büntetőből szerzett magyar gólt megelőzően.

Gerard Piqué nem bírt Tokmac Nguennel Forrás: AFP/Lluis Gene

A Mundo Deportivo dicsérte a magyar együttest nagyon gyors ellenakcióiért, amelyeket főképpen a találkozó elején vezetett.

– írta a Mundo Deportivo, amely úgy látta: a Messi által kiharcolt és értékesített tizenegyes kellett ahhoz, hogy a Barca addigi apátiája megszűnjön. Hasonlóan látta a meccset a Fradi edzője, Szergej Rebrov is.

„Az első percekben, amikor frissek voltunk, megvoltak a lehetőségeink a gólszerzésre. Nagyon nehéz a Barcelona ellen játszani, főleg idegenben.

Amikor már fáradtabbak voltunk, nem volt erőnk szűkíteni a területeket. Ez egy mentális játék is. Ez volt számunkra az első ilyen tapasztalat,

meg tudom érteni a játékosokat, hogy elfáradtak" – mondta a lefújás után az FTC trénere.

Szergej Rebrov szerint még tanulnia kell a Fradinak Fotó: Csudai Sándor - Origo

Talán ami a legfontosabb, hogy

a Fradi nem feltartott kézzel lépett pályára,

hanem felvállalta azt, hogy futballozzon, és ne csak a védekezéssel törődjön. Reálisan van ekkora különbség a két csapat között, talán még nagyobb is.

Csodálatos feltámadás és pontszerzés 25 év után

A Barcelona elleni meccset követően jött az első hazai összecsapás, méghozzá a leginkább verhetőnek tartott ellenfél, a Dinamo Kijev ellen. Az ukrán riválisát még a Groupama Arénában fogadta a Fradi, és bár az UEFA különböző előírásai miatt 5200 bérletet értékesíthetett csak a klub,

így is fergeteges volt a hangulat. Talán ennek is köszönhető, hogy Ferencváros kétgólos hátrányból felállva játszott 2-2-es döntetlent.

A Fradi büszke lehetett a Dinami Kijev elleni második félidőre Fotó: Polyák Attila - Origo

Az ukrán sztárcsapat az első félidőben Cihankov és De Pena révén kétgólos előnyre tett szert, és ekkor úgy tűnt, hogy a Fradinak ezen a mérkőzésen sem lesz esélye a pontszerzésre. És ezt nem elsősorban az eredmény mondatta mindenkivel a szünetben, hanem sokkal inkább a magyar csapat játéka. A második félidőre azonban minden megváltozott, Rebrov a szünetben rendet tett a fejekben, és egy teljesen új FTC lépett pályára. Ennek köszönhetően

előbb Tokmac révén szépített a Fradi, majd Boli találatával a hajrában egyenlített is a Fradi. Sőt, az utolsó percekben a győzelemért támadtak a magyarok,

és bár ez nem sikerült, nem lehetünk telhetetlenek, a két csapat lehetőségeit elnézve több mint bravúr a pontszerzés. Amely azért is különösen fontos volt, mert így a Ferencváros megőrizte a reményét arra, hogy Kijevben majd ki-ki meccsen dönthessenek arról – persze, ha addig minden a papírformának megfelelően alakul –, hogy ki lesz a 3. a csoportban, és kerül majd át az El-be.

ez igazi, komoly csapatteljesítmény volt. Kicsit változtatnunk kellet, amikor az ellenfél gólt szerzett, ezt a hozzáállást kellett volna az elejétől mutatnunk, de persze így is örülök, hogy tudtunk váltani. Nagyon messziről jöttem, messziről jutottam el idáig, hogy gólt szerezhettem a BL-ben, most kell egy kis idő, hogy ezt feldolgozzam" – mondta Franck Boli, a Fradi második góljának szerzője.

Franck Boli, a Fradi leggólerősebb játékosa a BL-ben Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Fradi a meccs után összeszedte, miként fogadta a 2-2-s döntetlent az ukrán sajtó. A 112.ua szerint az első félidő szinte tökéletesnek bizonyult a Kijev számára, ám a második játékrészben Szergej Rebrov csapata aktívabban játszott. A 127.kiev.ua arról írt, hogy a mérkőzés végén,

emberhátrányban a Dinamo már nem volt veszélyes a Fradi kapujára, ellenben a magyar bajnokcsapat az utolsó pillanatig nyomást gyakorolt a kijevi kapura. A hármas sípszó előtt a kapus, Bojko mentette meg a Dinamót,

hozzátéve, hogy két különböző félidőt láthattunk szerda este. A kp.ua. szerint döntetlen ellenére talán az eddigi legjobb meccsét játszotta Budapesten a Dinamo Kijev a nyáron kinevezett edző, Mircea Lucescu irányításával.

Korábban már említettük, hogy a 100 millió eurót érő Dinamo Kijev több mint a háromszorosát éri a Ferencvárosnak, így a pontszerzés hatalmas bravúr. Főleg annak tudatában, hogy

a Ferencvárosnak ez 25 év után sikerült újra, ráadásul mindezt kétgólos hátrányból, amely mutatja, hogy mennyire erős fejben Szergej Rebrov csapata.

A Juventus ellen is villant Boli

Lionel Messi után Cristiano Ronaldo ellen is pályára léphettek a Ferencváros focistái. Ráadásul a Juventus ellen hazai pályán, ám a Groupama Aréna helyett a jóval több néző befogadására képes Puskás Arénában játszott a magyar bajnok. És a nem túl ideális időjárás, a járványügyi korlátozások, UEFA-szabályozások – a bérletek 30 százalékát lehetett csak értékesíteni –,

olyan volt az atmoszféra, amelyet a meccs után többek között Sigér Dávid, vagy éppen a torinói együttes sztárja, Alvaro Morata sem győzött kiemelni.

Franck Boli a Juventus ellen is betalált Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Ferencváros végül 4-1-re kikapott a Juventustól, de ahogy a Barcelona ellen, a Fradi játékosainak most sem volt semmi okuk a szégyenkezésre. Két teljesen elkerülhető gólt kapott a magyar bajnokcsapat

a korábban számtalanszor a csapat legjobbjának választott Dibusz Dénes hibáinak köszönhetően, ezek a bakik éppen azért fordulhattak elő, mert az FTC nem előre rugdosta a labdákat, hanem megpróbált futballozni a világ egyik legjobb együttese ellen.

„Nekünk még új a Bajnokok Ligája, olyan csapatok ellen játszunk, amelyek már évek óta itt vannak. Reálisan kell nézni a dolgokat. Nyilván

– mondta Sigér Dávid az M4 Sport kamerája előtt.

A La Gazetta szerint az eredmény ellenére nem volt könnyű meccs a budapesti, amely a Barcelona elleni vereség miatt nagyon fontossá vált. A lap kiemelte, hogy Pirlo aranyra lelt Moratában, de a csapatmunkának köszönhetően nyert a Juventus.

A Corriere dello Sport úgy látja, a Fradi elsősorban a két nagy hibának köszönhetően szaladt bele a nagyobb veresége,

ennek ellenére Morata és Dybala két-két gólja mellett is számos pozitívumot szűrhet le a budapesti mérkőzésből a Juventus.

A Juventus elleni meccs után sem kellett a Fradinak szégyenkeznie Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Kemény meccs volt, de ezt is vártuk. Akárcsak Barcelonában,

de jól dolgoztunk, védekezésben is, főleg az első félidőben" - vélekedett a Ferencváros vezetőedzője, Szergej Rebrov is.

Rebrov hozzátette, nem elsősorban az eredmény miatt elégedetlen, hanem az utolsó két bekapott góllal. "Persze, ha ilyen ellenfél áll szemben, mint Ronaldo, benne van a pakliban a hibázás lehetősége. Nyilván már a játékosok is fáradtak voltak, ezért hibáztak" - fogalmazott.

A vezetőedző szerint ezt a szintű tempót, amit a Juventus vagy a Barcelona diktál, edzéseken sem tudják modellezni, természetes, hogy a játékosai elfáradnak.

A Ferencváros tehát három meccsen egy pontot gyűjtött eddig a BL-ben, de ami ennél is sokkal fontosabb, hogy

a magyar bajnokcsapat még a Barcelona, vagy éppen a Juventus ellen sem áll be tizenegy emberrel védekezni, megpróbálja hátulról rövid passzokkal kihozni a labdát,

nem csak vaktában előre rugdosni. Ebben benne van, hogy elfárad a csapat a hazai szinten szokatlan tempóban, és akár több gólt is kap, viszont így többet is lő, ezt pedig értékelik a szurkolók.

Az FTC eddig négy gólnál jár már, ezzel olyan csapatokat előz meg, mint a Basaksehir, a Dinamo Kijev, a Zenit, a Club Brugge, a Rennes, a Krasznodar, a Midtjylland, az Olympique de Marseille, az Olympiakosz Pireusz vagy éppen a Sahtar Donyeck.

De például az Atletico Madrid, az Inter, az Ajax, a Sevilla, a Leipzig vagy éppen a PSG is négy találatig jutott eddig.

Szergej Rebrov együttese pedig ez olyan csapatok ellen érte le, mint a Barcelona, vagy a Juventus. A Dinamo Kijev elleni pontszerzéssel pedig még él az esély, hogy az FTC megéri majd a tavaszt is a nemzetközi kupaporondon.

Mindent egy helyen az Eb-ről