Vágólapra másolva!
Vasárnap este 19 órakor Debrecenben az NB II-es bajnokságban találkozik egymással a magyar labdarúgás két legeredményesebb vidéki csapata, a Debrecen és a Győr. A Loki meggyőző fölénnyel vezet az NB II-ben, mindenképp a feljutás a cél Debrecenben. A Győr viszont úgy érkezik Debrecenbe, hogy a 18. azaz kieső helyen áll. A meccs kapcsán idézünk fel néhány korábbi, emlékezetes Debrecen-Győr mérkőzést.

Rába ETO-DMVSC 8-1 (5-0)

Gólszező: Hannich a 21. percben, Hannich (11-esből) a 23. percben, Hajszán a 28. percben, Szentes a 39. percben, Szentes a 40. percben, Szentes a 47. percben, Burcsa a 64. percben, Nagy II a 80. percben, Gyurmánczi a 86. percben.

A két csapat neve és a gólszerzők is jelzik, hogy ez a Győr-Debrecen találkozó nem mostanában volt. Több mint 38 éve,

egészen pontosan 1982. április 24-én. Egy ilyen eredményhez gyakorlatilag nincs mit hozzá tenni. Talán csak annyit, hogy a Debrecen akkoriban hosszú másodosztályú szenvedés után még csak ismerkedett az elsőosztállyal. Míg Győrben egy sportot szerető vállalatvezető jól teljesítő állami cég pénzével a háta mögött szabad kezet adott egy akkoriban még alig ismert, de nagyon lelkes, fiatal edzőnek. Verebes József addig szinte ismeretlen módon tudta fanatizálni játékosait, akik korábban már kilencet rúgtak az Ózdnak, nyolcat a Szegednek, hetet a Diósgyőrnek, háromszor pedig öt gólt szereztek. Szórakoztató játékkal száguldott át a mezőnyön a csapat. A Debrecen elleni 8-1 után a győztes csapat edzője, Verebes József, a következőket mondta: „Gondolom, hogy

A legenda, Verebes József Forrás: Eto.hu

A vendégek trénere az a Kovács Ferenc volt, aki egy évvel később kiesett a Debrecennel, ám három év múlva UEFA Kupa döntőt vívott a Videotonnal:

„A két csapat játékosállománya közötti nagy tudáskülönbség ezen a mérkőzésen gólokban is megmutatkozott."

A Győr három fordulóval a befejezés előtt ezzel megerősítette a helyét az élen, és miután négy nappal később a bajnoki döntő értékű találkozón a Ferencváros otthonában is nyert, megszerezte történelme második bajnoki címét. 102 gólt szerezve 34 mérkőzésen!

Ekkor lett Verebes, a Mágus, és ekkor forradalmasította először a magyar labdarúgást egy vidéki csapat.

A magyar bajnokságok 1901 óta íródó történelme során harmadszor fordult elő, hogy nem fővárosi csapat nyerte az aranyérmet. 1944-ben a Nagyvárad, 1963-ban pedig szintén a győri gárda ért a csúcsra. Azt a '80-as évekbeli Verebes-féle csapatot minden vidéki szurkoló kicsit magáénak érezte, mert fityiszt mutatott a fővárosi egyeduralomnak. Ráadásul egy évvel később, 1983-ban a Győr meg is védte a bajnoki címét.

Így 2004. nyarán háromszoros bajnokként utazhatott Debrecenbe. Ahhoz a DVSC-hez, mely addig még nem nyert bajnoki címet.

Ám akkor mindenki az aranyérem elsőszámú várományosaként tekintett a civisváros csapatára. A DVSC edzője az a győri legenda, Szentes Lázár volt, aki klasszikus mesterhármast szerzett a korábbi 8-1-es varázslat során. Most viszont a Győr ellen küldte csatába tanítványait és nagyon hamar örülhetett, mert Halmosi Péter góljával szinte a középkezdés után vezetett a Debrecen. Sőt, ha a gólszerző kicsit később eredményes 11-esből, akkor már a 20. percben gyakorlatilag eldőlt volna a találkozó. Ám Halmosi hibázott, majd Stark Péter egyenlített, Vincze Ottó góljának köszönhetően átvette a vezetést a Győr, Jäkl Antal pedig beállította a 3-1-es végeredményt. A győriek legyőzték a hozzájuk ezer szállal kötődő debreceni edző csapatát. Majd tavasszal Győrben is az akkor háromszoros bajnok nyert, Kenesei Krisztián fejesgóljával. Azon a találkozón már Supka Attila irányította a Lokit. Az ő vezetésével aztán a DVSC a papírformának megfelelően megszerezte története első bajnoki címét, de a hat vereségéből kettőt a Győr ellen szenvedett el.

Adamo Coulibalyt imádták a Loki szurkolói Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Az első DVSC-aranyat a következő hét évben további öt követte. A 2011-12-es szezonban veretlenül lett bajnok a Loki. A következő szezonban viszont a Győri ETO FC taszította le a trónról. A Pintér Attila által irányított csapat olyan nagy fölénnyel ért a csúcsra, hogy amikor a hajrában, 2013. május 22-én a Magyar Kupa döntőjét vívta, már megvolt a bajnoki címe. Vagyis úgy érkezett a Bozsik-stadionba az MK-fináléra, hogy a duplázás volt a célja. És az, hogy a bajnoki címen kívül a Magyar Kupát is a DVSC-től hódítsa el. Ugyanis itt is a debreceni gárda volt a címvédő, ráadásul a döntőbeli ellenfél is. A találkozó egyértelmű esélyese az ETO volt. Nemanja Andrics hamar meg is szerezte a vezetést a kihívónak, sokáig úgy tűnt az előző évi debreceni duplázás után a Győr is ugyanezt produkálja. Ám minden idők egyik legvitatottabb megítélésű debreceni focistája másképp döntött. A franciaországi

targoncakezelői állásból indulva kétszeres magyar gólkirállyá váló Adamo Coulibaly előbb egyenlített, majd a hajrában a győztes gólt is megszerezte a Lokinak.

Annak a csapatnak, amelytől gyakorlatilag már elköszönt, hisz biztossá vált, hogy a következő szezont már egy másik országban kezdi. Így kupagyőzelemmel és szép búcsúajándékot adva a debreceni szurkolóknak távozott onnan.

A következő évben már nélküle próbálta megvédeni a kupagyőzelmet a Debrecen, és visszahódítani a bajnoki címet. Az előbbi nem sikerült, az utóbbi igen!

A 2013-14-es bajnokságban a címvédő ETO és a trónra visszavágyó DVSC futott versenyt az aranyéremért. Hét fordulóval a zárás előtt úgy találkoztak Debrecenben, hogy a Lokinak 8 pont előnye volt. Az volt a régi, kis stadionban az utolsó előtti bajnoki mérkőzés. A Győrnek mindenképpen nyernie kellett. Kétszer is vezetett a vendéggárda, összesen több, mit egy félidőt volt előnyben. Ám kétszer is egyenlített a DVSC, melyet akkor is a mai edzője, Kondás Elemér irányított: „Éreztem a csapatban az erőt, tudtam, hogy hátrányból is ki tudunk egyenlíteni, s akár meg is nyerhetjük a mérkőzést. Sajnos a győzelem elmaradt."

A DVSC-nek így is győzelemmel ért fel ez a hazai döntetlen, hisz maradt a nyolc pont a két gárda között akkor, amikor már csak 21-et lehetett szerezni. Senki nem gondolta e párharc után, hogy a hátralévő játéknapokon még annál is izgalmasabb lesz a virtuális párviadal a két csapat között. A DVSC ugyanis a következő két mérkőzésén csak 1 pontot szerzett, így öt találkozóval a zárás előtt csak három pont különbség maradt a két csapat között. Ha meg tudta volna őrizni előnyét a győri gárda Debrecenben, akkor pontegyenlőség lett volna ekkor. A DVSC ezt a három pont előnyt a záróforduló előttig megőrizte, ám ott váratlan dolgok történtek! Ugyanis a Loki az új, luxusstadionjában, 20.000 ünnepelni készülő szurkolója előtt hiába játszott nyomasztó fölényben a Honvéd ellen, kikapott.

A Győr nyert, de „csak" öt góllal. 13-al kellett volna, de ilyen a modern labdarúgásban, egy bizonyos szint feletti bajnokságban nem lehetséges.

Így azonos pontszámmal végzett a két csapat, de jobb gólkülönbségével a Debrecen lett az aranyérmes.

Így a DVSC története hetedik bajnoki címének megszerzésével ért véget a két nagycsapat több évtizedes komoly párharca. Mert

a folytatás mindkét csapat számára tragikus. Pedig csak hat év telt azóta, hogy az elsőosztály első két helyén osztozott ez a két gárda.

Egy évvel e párharc után a Győrt kizárták az elsőosztályból, az NB III-ba került. Két évet szenvedett ott, majd 2017-ben feljutott az NB II-be. A DVSC abban az évben csak az utolsó fordulóban tudta a bentmaradását biztosítani a legjobbak között. Idén nyáron viszont kiesett.

Így a magyar labdarúgás történetének két legeredményesebb vidéki csapata ezen a hétvégén NB II-es mérkőzés keretében találkozik a kontinens egyik legszebb stadionjában, Debrecenben.