Minősíthetetlen stílusban gúnyolodott Vitray a magyar válogatott csatárán

Kovács Kálmán 1990-es válogatás akció egész alakos fotó FOTÓ FOTÓTÉMA KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása sportoló SZEMÉLY
Budapest, 1990. szeptember 5. Kovács Kálmán, a magyar válogatott tagja (j) harcol a labdáért a Magyarország-Törökország barátságos labdarúgó mérkőzésen a Megyeri úti stadionban. A végeredmény: 4:1. MTI Fotó: Németh Ferenc
Vágólapra másolva!
1992. június 3-án a magyar labdarúgó-válogatott vb-selejtezőn lépett pályára a Népstadionban. A mérkőzés 2. percében Kovács Kálmán góljával szerezte meg a vezetést a magyar csapat, amely aztán két gólt kapott és vereséget szenvedett. Ennek a kudarcnak akkor döbbenetes volt a hatása, hiszen 1992-ben az izlandi válogatott teljesen amatőr csapat volt. A tévében a meccset közvetítő Vitray Tamás gonoszsága pedig csak rátett minderre egy lapáttal.

A mérkőzés egyetlen magyar gólját szerző Kovács Kálmán a Magyar Nemzetnek adott interjút egy nappal a sorsdöntő, izlandiak elleni Eb-pótselejtező előtt.

"Az Izland elleni mérkőzés előtt egy hónappal Angliával játszottunk barátságos mérkőzést – elevenítette fel az emlékeit Kovács Kálmán, a korábbi kiváló csatár, aki a válogatottban 56 meccsen 19 gólt szerzett, az ominózus 1992-es vereség alkalmával is betalált, az ő góljával vezettünk 1-0-ra.

Budapest, 1990. szeptember 5. Kovács Kálmán, a magyar válogatott tagja (j) harcol a labdáért a Magyarország-Törökország barátságos labdarúgó mérkőzésen a Megyeri úti stadionban Forrás: MTI/Németh Ferenc

Pontosan emlékszem a londoni találkozóra, mert tévében ritkán láttam meccset, sérülés miatt akkor nem játszhattam – folytatta. – Billy Wright volt Vitray Tamás mellett a szakkommentátor. Az a Wright, akiről Szepesi György költötte a híres szállóigéjét: „All right, Mister Wright." Nos, Vitray negyedóránként kikérte a véleményét. S ő második megszólalásakor, harminc perc után dicsért minket, azt hangoztatva, meglepően jók a magyarok.

A történek folytatásaként az Izlandtól elszenvedett vereség után behívtak a Telesport stúdiójába. Billy Wright véleményén felbátorodva azt mondtam: igen, szomorú, sőt szégyenteli a kudarcunk, de akkor lenne jó a futballunk közege, ha azt is ki mernénk mondani, hogy az első félidőben jól játszottunk. Mert addig tényleg nem volt baj. Na, ebből lett a botrány.

Kovács Kálmán, a Szovjetunió elleni EB selejtezőre készülő magyar labdarúgó válogatott tagja 1991-ben Forrás: MTI/Németh Ferenc

A mérkőzést, miként akkoriban a válogatott találkozókat, szerdán játszották, a hétvégén, szombaton Zalaegerszegre mentünk a Honvéddal.

Pedig én tényleg csupán arra próbáltam ráirányítani a figyelmet, hogy nem kell mindig temetni, mert az csak újabb kudarcot szül.

A teljes interjút itt olvashatják.