Ronaldónak már a Ferencváros ellen is kulcsszerepe lesz a Juventusban

Cristiano Ronaldo Juventus
Juventus' Portuguese forward Cristiano Ronaldo reacts during the UEFA Champions League round of 16 second leg football match between Juventus and Olympique Lyonnais (OL), played behind closed doors due to the spread of the COVID-19 infection, caused by the novel coronavirus, at the Juventus stadium, in Turin , on August 7, 2020. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Ahogyan világszerte, úgy Magyarországon is a Juventus volt a legnépszerűbb olasz csapat már a Cristiano Ronaldo előtti korszakban is. A torinói együttest alig két évvel szerdai ellenfele, a Ferencváros 1899-es alapítását megelőzően hívta életre tizenhárom helyi gimnazista. Az azóta eltelt bő évszázadban Olaszország legeredményesebb klubjává nőtte ki magát, ugyanakkor a Bajnokok Ligája döntőiben kilencből hét alkalommal is alulmaradt. Ennek lehetséges okairól, illetve arról, hogy esetleg Ronaldo lehet-e a 2010-es évek eleje óta tartó sikerkorszaknak a hiányzó láncszeme, a Juventus Club Hungary hivatalos szurkolói csoportjának alelnökét, Kamanczi Patrikot, illetve oszlopos tagját, Hagymási Bencét kérdeztük.

Hogyan lett a Juventus Olaszország emblematikus csapata?
K.P. Szerintem 2 pillére van az emblematikusságnak. Az egyik, az Agnelli család vagyona, amit szerintem sokaknak nem kell bemutatni Olaszországban. Ez a család birtokolja a Fiat autógyárat annak minden előnyével és hátrányával. Egy ilyen mértékű tőkével jobban lehet klubot menedzselni.

A Juventus történetének első, 1985-ös BL-győzelmét beárnyékolta a Heysel-tragédia néven elhíresült eseménysorozat Forrás: AFP/Dominique Faget

Igaz az állítás, mi szerint Torinón belül a Juve csak a második legnépszerűbb csapat, míg Olaszország-szerte mindenhol vannak Juve-drukkerek? Ha igen, miért van ez?
H.B. Ezt már sokszor hallottuk, de ezen csak nevetni tudok. Ha valaki veszi a fáradságot és utánajár alaposan akkor rájön, hogy ez az állítás messze nem igaz. Torinóban is többen szurkolnak a Juventusnak, akár csak országszerte.
K.P. Sőt, mondok jobbat: még Milánóban is a rajongók egyharmada a Juventusnak drukkol, és csupán egy-egy harmadon osztozik a két helyi klub, az AC Milan és az Internazionale.

Magyarországon a Juventus a legnépszerűbb olasz együttes? Hány tagja van a szurkolói klubnak?
K.P. Egyértelműen. A Milannak is komolyabb tábora volt tíz évvel ezelőtt, de most egyértelműen a Juve vezeti a rangsort.

A pártolói létszámunk 2000 fő, hivatalos klubtagok száma pedig 500 fő körül mozog. Elég még néhány hazai első osztályú klubhoz viszonyítva is jelentős számoknak bizonyulnak.

Andrea Agnelli által szabadon

A Juventus Club Hungary Magyarország hivatalos, a Juventus FC által is elismert szurkolói csoportja. A 2008-ban alapított klubnak több mint 500 tagja van, akik egy remek közösséget alkotva járják Olaszország és Európa stadonjait szeretett együttesüket követve.

A 2006-os bundabotrány után mi változott meg a csapatnál?
H.B. Egy „tisztább" csapatot kaphattak a juventinók. Értem itt ezalatt azt, hogy aki csak a pénzért futballozott "nálunk", az eligazolt.


K.P. Jómagam a szakdolgozatom abból a Calciopoliról írtam, amit jó néhány vitatható döntés kísért. Mégis, ami a Juvéval 2006-ban történt, azt pozitív változásnak élem meg. Kiderült, kik az igazi szurkolók, és a másodosztályban a Bence által felsorolt hűséges klubikonokkal kezdetét vette egy nagyszerű folyamat. Ha azt nem éljük meg, akkor könnyen lehet, hogy mára már nem lennék Juve-drukker.

Milyen hatása volt a saját stadion megépítésének a klub hazai kiemelkedésére és gazdasági fellendülésére?
K.P. A Stadio Delle Alpit szinte mindenki utálta, mert az részben a futópálya okozta távolságok miatt egy lélektelen stadion volt. A már Allianz Stadion néven futó aréna felépítésével kezdetét vette egy olyan út, amie az előtt azt hitték az olasz klubok, hogy lehetetlen. Független gazdasági társaságként érvényesülni egy politikától uralt bajnokságban.


H.B. A klub pénzügyi helyzetére jó hatással volt. Kevés olasz csapat mondhatja el magáról, hogy saját stadionban játszhatja a meccseit. Főszerepet vállalt a stadion abban, ahol ma a Juve tart. Ékszerdoboz, nagyon jó hangulattal, persze ha engedik, hogy legyen hangulat, de ez már egy másik fejezet.

A Juventus 2011-ben átadott stadionja méltó a klub múltbéli és jelenlegi eredményeihez is Forrás: AFP/Miguel Medina

Mi volt az a kicsi plusz, ami a 2010-es években hiányzott a BL-ben a végső sikerhez?
H.B. Ahogy mi látjuk a többiekkel, az oka valahol fejben keresendő.

A Juventusban van a döntőkkel kapcsolatban valami gát, ami mindig jelen volt az utóbbi években.

Ha ez a görcs nem lenne, biztos vagyok benne, hogy több BL trófeája lenne a csapatnak. 2015-ben a Barcelona ellen apró „nüanszokon" múlott a siker. A 2017-es, Real Madrid elleni döntőben pedig a félidőben valami történt az öltözőben, amibe azóta sem látunk bele, csak pletykák keringenek arról mi történt.
K.P. A 2015-ös finálé tényleg apró dolgokon dőlt el. Pár évvel a döntő után Michel Salgadóval, a Real Madrid emblematikus alakjával beszélgettem, aki kiemelte, hogy a Juvénál van egy olyan lelki gát, ami egyszerűen nem tud átszakadni a BL-döntőkön. Míg például a Realnál a pszichológiai felkészítésre is komoly hangsúlyt fektetnek egy döntő előtt, a Juvénál inkább a hét elbukott finálé jön elő a fejekben.

A Juventus BEK/BL-döntői

1973: Ajax (holland) 0-1
1983: HSV Hamburg (német) 0-1
1985: Liverpool (angol) 1-0 GYŐZELEM
1996: Ajax 1-1 tizenegyesekkel: 4-2 GYŐZELEM
1997: Borussia Dortmund (német) 1-3
1998: Real Madrid (spanyol) 0-1
2003: AC Milan (olasz) 0-0 tizenegyesekkel: 2-3
2015: Barcelona (spanyol) 1-3
2017: Real Madrid 1-4
Miután az előző szezonban Maurizio Sarrival nem volt megfelelő a Juventus játéka, Andrea Pirlót bízták meg a csapat irányításával Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

Mi volt a baj Maurizio Sarrival?
K.P. Rengeteg probléma volt vele. A játékosok nem tisztelték a személyét, sem a stílusa, sem az eredményei nem bizonyították, hogy méltó lenne a Juventus eleganciájához. Egyszerűen nem volt kompatibilis azzal, amit a klub képvisel.
H.B. Őszintén? Leült a Juventus kispadjára egy olyan edző, aki Nápolyban sok időt töltött. Karrierje során egyetlen trófeát tudott megnyerni. Az én szememben Sarri egy középszerű edző.

A Juventus legutóbbi négy vezetőedzőjének mérlege tétmérkőzéseken

- Antonio Conte (2011-14) 151 mérkőzés (102 győzelem, 34 döntetlen, 15 vereség, 280-101-es gólarány), 67,6 %-os győzelmi mutató /5 megnyert trófea/
- Massimiliano Allegri (2014-19) 271 meccs (191 GY, 43 D, 37 V, 511-195) 70,5 % /11 trófea/
- Maurizio Sarri (2019-20) 52 meccs(34 GY, 9 D, 9 V, 99-54) 65,4 % /1 trófea/
- Andrea Pirlo (2020-) 8 mérkőzés (4 GY, 3 D, 1 V, 16-7) 50 %-os gy.m.

Milyen tervekkel érkezett meg Andrea Pirlo a Juventushoz? Hogyan játszik eddig a csapat ahhoz képest, amit a nyáron beígért?
H.B. Pirlo egy vészforgatókönyv volt. A vírus a világgazdaságra gyakorolt hatása természetesen a klubbot is elérte. Egyelőre „zsákbamacska", hogy mire lesz képes.

Pirlo személye kiváló hatással lehet a csapatra, kérdés szakmailag mennyit tud hozzátenni.

Amikor nyáron aláírt a csapathoz, nem ígért semmit. Új edző, új játékosok, idő kell ahhoz, hogy a csapat újra azon a szinten legyen, mint pár évvel ezelőtt.
K.P. Valóban nagyon sok időre lesz szüksége. A türelem mindennél fontosabb lesz vele kapcsolatban. Van egy konstruktív elképzelése arról, hogy mit szeretne játszatni a játékosokkal, de eddig rengeteg tényező ellene játszott: a rövid nyári felkészülési időszak, Ronaldo koronavírusos betegsége, valamint Paulo Dybala formán kívülisége sem kedvezett neki. Szerintem ő a megfelelő ember a Juventus kispadjára, reméljük megkapja az időt az építkezéshez.

Cristiano Ronaldo az a Juventusban, aki bármikor képes eldönteni mérkőzéseket Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

Cristiano Ronaldo visszatérésével mennyire lesz más a Juve játéka? Milyen szerepe van neki Pirlo elképzeléseiben?
K.P. Nem csak a kvalitásai miatt, hanem a vezéregyénisége miatt is hiányzott. Egy olyan meccsen, mint a Crotone elleni, amikor megakad a csapat, szükség van rá, hogy kihúzza a gödörből a többieket. Pirlónak szüksége van rá, és a Juve egy másik arcát fogja mutatni azzal hogy visszatért a csapatba.
H.B. Lesz kire alapozni a támadójátékot. Álvaro Morata nagyon jól kezdett, jól illeszkedik a játékrendszerbe, de kell egy vezér. Ez pedig Cristiano Ronaldo. Ő az, aki bármikor képes eldönteni mérkőzéseket.

Mit várjon egy Juve-drukker és mit egy Fradi-szimpatizáns a szerda BL-mérkőzéstől? (akár számszerű végeredménnyel is kifejezve)
K.P. A Juvénak ezt a meccset a két klub közötti különbség alapján egy három góllal kellene megnyernie. Ugyanakkor a játék még csiszolatlan, és a forma sem az igazi. A Fradi szempontjából nézve egy 1-2-es eredmény már jól mutatna. Számukra ez egy új közeg, korunk két legnagyobb sztárja ellen bizonyíthatnak: Messi ellen már játszottak, most jöhet Ronaldo ellen egy tisztes helytállás.
H.B. Egy Fradista láthatja szeretett csapatát egy klasszisokból álló top csapat ellen játszani, ami sajnos ritka manapság. Élvezzék minden pillanatát, hogy a BL-ben játszhatnak. Egy „Juventinó" pedig természetesen győzelmet, mást nem is várhatna.

A szerda este 21:00-kor kezdődő Ferencváros-Juventus Bajnokok Ligája-mérkőzésről az Origo a helyszínről tudósít majd.